Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι επισκευή  (Αναγνώστηκε 3327 φορές)

skatzoxoiros

• Newbie
  • *
Μπαγλαμαδάκι επισκευή
« στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 01:00:33 μμ »
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό (αγορασμένο κάπου το '83-'84) μπαγλαμαδάκι ενός φίλου. Παίζοντας μια ζωή ερασιτεχνικά αυτός μου το εμπιστεύτηκε προκειμένου να διορθώσω κάποιες κακοτεχνίες-ζημιές που είχε πάνω του διότι πλέον δεν παίζει. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο κόκκαλο και τον καβαλάρη. Είχε και μια ρωγμή στο καράολο την οποία κόλλησα και ίσα που φαίνεται πλέον. Το κόκκαλο είναι υπερβολικά χαραγμένο, οι χορδές κολυμπάνε μέσα για την ακρίβεια ενώ το ξύλο που έχει για καβαλάρη (τον original τον κλαίει εδώ και χρόνια) είναι τυχαία κομμένο, τυχαία τοποθετημένο, και ούτε καν χαραγμένο. Αυτό που μου κανε δε την περισσότερη εντύπωση είναι ένα ξέμπαρκο τάστο που έχει στην αρχή η ταστιέρα, στο οποίο ουσιαστικά πατάνε οι χορδές τόσο χαμηλά που έχουν έρθει. Προσωπικά πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εδώ, αν υπάρχει πιθανότητα να ξανακουστεί το μπαγλαμαδάκι αλλάζοντας καβαλάρη-κόκκαλο και αν αυτό το πρώτο τάστο πρέπει να βγει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές! Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες για διευκόλυνση

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Μπαγλαμαδάκι επισκευή
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 04:12:17 μμ »
ΟΧΙ ΡΕ ΣΥ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟ ΤΑΣΤΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΤΟΙΑ. ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΣΤΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΖΥΓΟΥ. ΚΙ Ο ΖΥΓΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ. ΑΝ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΔΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΙ ΕΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑΣΤΑ ΔΗΛΑΔH ΛΑ ΔΙΕΣΗ ΚΑΙ ΡΕ ΔΙΕΣΗ ΘΑ ΦΑΛΤΣΑΡΕΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 08:14:15 μμ »
Εγω σε ενα παλιο μπουζουκι που διορθωσα ενος φιλου εβγαλα αυτο το ταστο και εκοψα
το κομματι της ταστιερας που περισσευε και εβαλα εκει κανονικο κοκκαλο!

Αν σε παιρνει να το κανεις προσπαθησε το! Και βεβαια θα ξανακουστει!!

skatzoxoiros

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 08:23:40 μμ »
Mάλιστα. Σε πρώτη φάση λοιπόν θα βάλω έναν καβαλάρη της προκοπής και θα δω, αν παίζει αξιοπρεπώς θα το αφήσω. Αλλιώς θα προχωρήσω στην παραπάνω λύση. Ευχαριστώ όπως και να χει!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 09:23:32 μμ »
Απλα με το ταστο αυτο δεν εχει χρησιμοτητα ο ζυγος....αφου οι χορδες περνανε απλα απο μεσα του και δε στηριζονται σ'αυτον.Βασικα τετοιος που ειναι ο ζυγος....καλυτερα να πεφτουν οι χορδες στο ταστο...εχει πολυ βαθια αυλακια και θα πνιγει τον ηχο.

Οπως σου ειπαν και οι προλαλησαντες καλυτερα να μην το πειραξεις αυτο το ταστο...υπαρχουν πολλοι τετοιοι μπαγλαμαδες στο εμποριο.Ειχε πεσει κι εμενα ενας στα χερια μου κι αναρωτιομουν και δε μπορουσα να καταλαβω τι ειναι αυτο το μισο ταστο ;D

Παντως στην προκειμενη περιπτωση αυτο το ταστο σου φτιαχνει τον ηχο....το πανω κοκκαλο ειναι σφαλμα με τα ολα του.

Φτιαξε εναν καβαλαρη οπως ειπες περιποιημενο και δωσ'του πενιες:)
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2012, 11:05:41 μμ »
Φίλε Σκατζόχοιρε,
κατ' αρχάς άλλαξε χορδές. Ειδικώς η μπουργκάνα είναι κυριολεκτικώς "ξεμαλλιασμένη". Όσο για το καποτάστο (το παραπανίσιο τάστο) γίνεται μια αρκετά κατατοπιστική κουβέντα εδώ.

Επειδή ο ζυγός (το κόκκαλο στο καράολο) νομίζω ότι έχει πολύ φαρδιές εγκοπές, αν δεν θέλεις να φτιάξεις και να χαράξεις άλλο, μπορείς να βάλεις επάνω αλουμινόχαρτο από πακέτο τσιγάρων και μετά να βάλεις να πατήσουν και να μπουν μέσα οι χορδές ώστε να "σφίξουν" και να μην "παίζουν" μέσα στις εγκοπές.

Υ.Γ. Πάντως σίγουρα και μουγγός να ήταν ο μπαγλαμαδάκος, όχι απλώς θα μιλήσει αλλά θα κελαηδήσει.

skatzoxoiros

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2012, 12:33:22 μμ »
Φίλε Κούρος εξυπακούεται αυτό που λες για τις χορδές, είναι χρόνια πάνω στο όργανο, από τότε που σταμάτησε να παίζει για την ακρίβεια. Η αλλαγή θα γίνει μετά την επισκευή, μην τις βάλω τσάμπα ;D

Tags: