Αποστολέας Θέμα: στεγνωμα ξυλου  (Αναγνώστηκε 7496 φορές)

katsem14

• Jr. Member
  • **
στεγνωμα ξυλου
« στις: Ιουνίου 30, 2012, 02:41:30 μμ »
γεια χαρα σε ολη την παρεα κ ευχομαι ομορφες κατασκευες!εχω στη διαθεση μου ενα κοματι απο κορμο κ θα θελα
να ρωτησωποιος ειν ο τροπος να τον ξερανω ωστε να μη σκιστει.θα πρεπει να τον κοψω στη μεση πχ?η να τον
αφησω στον ηλιο να στεγνωσει?το ξυλο προοριζεται για σκαφος τζουρα κ ειναι μουρια!

dimitris

• Jr. Member
  • **
Απ: στεγνωμα ξυλου
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 02, 2012, 02:29:40 πμ »
Φίλε katsem14 για να μή κάνει ρογμές το ξύλο σου πρέπει να έξασφαλίσεις οτι η αφαίρεση της υγρασίασ του θα γίνει αργά και σταδιακά.
Για να γίνει αυτό, το πίο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να βάψεις το ξύλο στα σόκορα με μπογιά και να το αποθηκεύσεις σε μέρος σκιέρο και αεριζόμενο. Μην το κόψεις απόμα περιμενε ένα ’ετος ωστε να αποβληθεί ομαλά το ελεύθερο νερο που υπάρχει στον κορμό.
Γενικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την κινητικότητα του νέρου στο ξύλο είναι η υγρασία τησ ατμόσφαιρας, ο αερισμός και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Παντος αν έκοψες το ξύλο αυτήν την εποχή, να ξέρεις οτι δεν είναι η κατάληλη. Το ξύλο είναι υγροσκοπικό υλικο (παιρνει και δίνει υγρασία) και του ‘αρέσει‘ να βρίσκεται σε ισορροπία με το περιβάλλον. Επίσης αποβάλλει η προσλαμβάνει νερο συμφωνα με την αρχική του κατασταση υγρασίας πριν κοπεί. Αν κόψεις ένα κορμό σε κλιματικές συνθήκες αυξημένης υγρασίας τοτε θα έχει την ταση να προσλαμβάνει περισσότερη υγρασιά απο το να το κόψεις σε μιά ξηρη περίοδο του έτους. Η καλύτερη εποχη είναι τέλος φθινοπόρου αρχες χειμώνα, οπου το δέντρο αρχίζει να ελατώνει τις βιολογικές του λειτουργίες. Μαλιστα οι παλιοί έλεγα οτι πρέπει να κόβεται οταν δεν έχει φεγγάρι (‘‘λίγωση‘‘ του φεγγαριού), αυτο όμως δεν ξερω γιατι.....Κάποια παιδια απο δω μπορεί να γνωρίζουν γιατι κ γω το εχω απορία.
Πρέπει να έχεις υπομονή με το ξύλο σου μερικά χρονια για να το χρησιμοποιήσεις με ασφαλή αποτελέσματα...
Καλές κατασκευές! :)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 02, 2012, 09:15:30 πμ »
...................................Μαλιστα οι παλιοί έλεγα οτι πρέπει να κόβεται οταν δεν έχει φεγγάρι (‘‘λίγωση‘‘ του φεγγαριού), αυτο όμως δεν ξερω γιατι.....Κάποια παιδια απο δω μπορεί να γνωρίζουν γιατι κ γω το εχω απορία...................

Δημήτρη, σωστά όλα αυτά που λες.

Η απορία σου για τη λίγωση έχει την εξής απάντηση. Ο βασικότερος παράγοντας ενεργοποίησης του μεταβολισμού των φυτών είναι το φως. Είτε ηλιακό, είτε σελήνης είτε ακόμα και τεχνητό. Όταν λοιπόν ενεργοποιείται ο μεταβολισμός τους αυξάνονται όλες οι λειτουργίες τους και ως εκ τούτου και η κυκλοφορία χυμών που όπως σωστά είπες όταν το κόψουμε τότε, όταν ξεραθεί θα είναι πιο πορώδες και ελαφρύ καθώς όταν εξατμιστεί το νερό του μένει ένα "κενό" που μπορεί πολύ εύκολα πάλι να ξαναγεμίσει με τι άλλο, με υγρασία.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 02, 2012, 04:11:19 μμ »
Γι αυτο σε παω εσενα ρε αγορι.Οτι λες το τεκμιριονεις κιολας
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 02, 2012, 11:08:33 μμ »
Γι αυτο σε παω εσενα ρε αγορι.Οτι λες το τεκμιριονεις κιολας

Όσο μπορώ Κώστα, όσο μπορώ!!

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 03, 2012, 02:44:58 πμ »
Ωραιος τριανταφυλλε!!!

katsem14

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 03, 2012, 08:46:18 πμ »
σας ευχαριστω πολυ παιδια!!!να στε ολοι καλα!

Tags: