Αποστολέας Θέμα: Δεκάχορδο Μπουζούκι  (Αναγνώστηκε 14538 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Δεκάχορδο Μπουζούκι
« στις: Ιουνίου 13, 2012, 12:57:31 πμ »
Έπεσε στα χέρια μου μια φωτοτυπία αρκετά παλιά στην οποία διαφημίζεται η εφεύρεση κατασκευής δεκάχορδου μπουζουκιού από τον καθηγητή του Εθνικού Ωδείου Σταύρο Παλιά.

Αν και είχα ακουστά γι' αυτό το όργανο (είχα διαβάσει ότι έπαιζε με ένα τέτοιο ο αείμνηστος Γιώργος Τσιμπίδης) δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να μάθω κάτι περισσότερο.

Η φωτοτυπία είναι η κατωτέρω :

[ Invalid Attachment ]

Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Δεκάχορδο Μπουζούκι
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 13, 2012, 09:02:35 μμ »
Ειχα βρει ενα στην Πολη  το 2010 σε μαγαζι με οργανα.Το βγαλα το παιξα λιγο, αλλα μ εκραξε ο ......γειτονας ( και η βιολεττα μαζι) που μπηκα μεσα με τσιγαρο, τσαντιστηκα και με τους δυο , κι εφυγα.Νομιζω παντος οτι η φωτοτυπια ειναι απο το χρυσο βιβλιο του μπουζουκιου
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 14, 2012, 11:37:11 πμ »
Παράθεση
Νομιζω παντος οτι η φωτοτυπια ειναι απο το χρυσο βιβλιο του μπουζουκιου

Ναι από αυτό το βιβλίο είναι!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 14, 2012, 11:39:16 μμ »
Παιδιά, μια που ξέρετε αυτό το βιβλίο, περιέχει μέσα και στοιχεία οργανοποιίας ή είναι μόνο διδακτικό για εκμάθηση και παίξιμο μπουζουκιού;

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 15, 2012, 06:39:50 πμ »
Καλημερα!!
Μονο για εκμαθηση μπουζουκιου ειναι!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 15, 2012, 11:39:47 μμ »
Καλημερα!!
Μονο για εκμαθηση μπουζουκιου ειναι!

Ευχαριστώ παιδιά!!

Ειρήνη

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 04, 2013, 02:35:45 πμ »
Μηπως εχει κανεις αποψη για το αν αυτο το χρυσο βιβλιο του μπουζουκιου ειναι τοσο χρυσο που μπορει να διδαξει καποιον που ξερει να παιζει αλλα δεν εχει ιδεα απο θεωρια και νοτες και θελει να εξελιχθει?

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 05, 2013, 11:06:53 πμ »
   Γεια σου Ειρήνη και καλωσόρισες στην παρέα μας, «Το Χρυσό Βιβλίο του Μπουζουκιού» το προμηθεύτηκα αν θυμάμαι καλά το 1994 ,τότε που ξεκίναγα μαθήματα μπουζουκιού. Αυτή ήταν η πρώτη μέθοδος με την οποία ήρθα σε επαφή με το μπουζούκι. Την ύλη της συγκεκριμένης μεθόδου την μελέτησα με την βοήθεια του δασκάλου μου και αποτελούσε ,για εκείνη την περίοδο ,το μοναδικό βιβλίο εξάσκησης επάνω στον χειρισμό του οργάνου. Η μέθοδος ξεκινούσε με στοιχειώδη θεωρία(μουσικό αλφάβητο, κλειδιά, μέτρο, αξίες φθογγοσήμων, ρυθμός, παύσεις, παρεστιγμένα, σύζευξη διαρκείας, σύζευξη προσωδίας, σημεία αλλοιώσεως  κλπ)ενώ συνέχιζε με μια σειρά γυμνάσματα και ασκήσεις σε διάφορες ρυθμικές μορφές,  διάσπαρτη επιπλέον θεωρία εμφανιζόταν κατά διαστήματα μέσα στο βιβλίο.

Το σημαντικότερο κομμάτι της μεθόδου ήταν για μένα, η ενδελεχής μελέτη στις μείζονες και ελάσσονες κλίμακες ,σε όλες τις θέσεις του μπουζουκιού. Ακόμη περιείχε διάφορες μελωδίες και απλά τραγούδια. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας ανέφερε πως θα ακολουθούσε και δεύτερος τόμος, για ανωτέρα τεχνική του οργάνου, τόμος που μάλλον δεν κυκλοφόρησε ,γιατί δεν τον βρήκα πουθενά όταν τον έψαξα. Στην ερώτηση σου αν τελικά είναι πραγματικά χρυσό αυτό το βιβλίο εγώ θα το χαρακτήριζα ως κλασικό βιβλίο -μέθοδο μπουζουκιού και εξαιρετικό για εκείνους που ξεκινάνε για πρώτη φορά το μπουζούκι. Η μελέτη του όμως χρειάζεται και την βοήθεια κάποιου δασκάλου, δεν είναι μέθοδος αυτοδιδασκαλίας.

Αργότερα όταν σταμάτησα τα μαθήματα με τον δάσκαλο μου αποφάσισα να προχωρήσω μόνος μου και προμηθεύτηκα το τρίτομο έργο «Μπουζούκι η Τεχνική του και η Διδασκαλία της» το οποίο ήταν καθαρά μέθοδος αυτοδιδασκαλίας . Κατά την προσωπική μου γνώμη τα βιβλία του Δημήτρη Μπουκουβάλα δίνουν μια ώθηση για εξέλιξη τα οποία μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως στην ουσία με πήραν από το χέρι και μου έμαθαν το κάτι παραπάνω. Ο δε β τόμος ήταν μια «αποκάλυψη» για μένα γιατί εκτός των άλλων περιείχε και ολοκληρωμένη εκμάθηση των λαϊκών δρόμων. Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησαν και πολλά άλλα διδακτικά έργα του ίδιου συγγραφέα με τραγούδια, ανάλυση ρυθμών, ρεμπέτικα, λαϊκά, νησιώτικα, διάφορες κασέτες εκείνη την εποχή με πολλά στοιχεία για το χειρισμό του οργάνου, δακτυλοθεσία, ασκήσεις δεξιοτεχνίας, σόλο μεγάλων δεξιοτεχνών και πολλά άλλα.

Ειρήνη

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 05, 2013, 07:43:50 μμ »
Sforzando ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη σου απαντηση. Οπως μου τα λες θα προτιμησω κατι απ το τρίτομο έργο «Μπουζούκι η Τεχνική του και η Διδασκαλία της». Εχω κανει 7 χρονια θεωρια μουσικης νομιζω, σταματησα πριν την αρμονια και φετος αρχισα και βυζαντινη μουσικη οπου μπορω να πω βρισκω την εκμαθηση της διασκεδαστικη. Το προβλημα μου ειναι οτι την θεωρια της μουσικης την εβλεπα σα μαθηματικα και δεν καταφερα με τιποτα να την εφαρμοσω πανω στο οργανο. Ειναι λες και δε ξερω τιποτα. Μπορω να διαβασω νοτες και να παιξω πιανο αλλα δε μπορω να το κανω στο μπουζουκι που το πιασα στα χερια μου χρονια πριν το πιανο. Οτι παιζω το βρισκω ακουγοντας το, οποτε φανταζομαι το «Μπουζούκι η Τεχνική του και η Διδασκαλία της» θα εχει πληροφοριες για τους δρομους ετσι ωστε να με βοηθησει να βρισκω κομματια πιο ευκολα, και περι τεχνικης και δακτυλοθεσιας που ειναι κατι που μου χρειαζεται. Που μπορω να βρω το εργο του Μπουκουβάλα? Υ.Γ Μιλαμε για εκμαθηση τριχορδου ετσι. Γεια χαρα!

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 05, 2013, 08:10:31 μμ »
Αυτά που λέτε με κάνουν να πιστεύω ότι δεν γνωρίζεται καλά τις θέσεις που έχουν οι νότες πάνω στο μπουζούκι. Εφόσον έχετε τις γνώσεις που προαναφέρατε μάλλον εκεί εντοπίζεται το πρόβλημά σας και σας προτείνω την απομνημόνευση τους.ταπεινά insect.

Ειρήνη

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 05, 2013, 09:07:05 μμ »
Πολυ καλα καταλαβες. Εγω τουλαχιστον,σχεδον καθολου δε τις ξερω. Μπορω ταστο-ταστο να τις υπολογισω αλλα δε μπορω να τισ αποστηθισω πανω στην ταστιερα. Παιζω και υπολογιζω ακουγωντας και βασει των οδηγων.Εχω μαθει να παιζω με λαθος τροπο εδω και πολλα χρονια και ειναι δυσκολο να ξεχασω οτι ξερω για να μαθω σωστα.

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 05, 2013, 11:14:24 μμ »
Ειρήνη διάβασε αυτό εδώ.

Νομίζω ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή σου!!!!

Ειρήνη

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 05, 2013, 11:55:06 μμ »
Χαχα. Μακαρι, θα με παρηγορουσε. Απο την αλλη, στο παραδειγμα του δασκαλου σου (αν και επιτυχες οσον αφορα το μηνυμα που θελει να περασει)παρομοιαζεται η παρτιτουρα με το μερακι και την αγαπη για το οργανο που χρειαζονται για να παιξεις με την ψυχη σου. Ομως με την ψυχη σου θα παιξεις το ειδος μουσικης που σου αρεσει και σε συγκινει. Δεν ειναι μονο το οργανο που πρεπει να αγαπας. Η μανα μου ειναι  μουσικος της κλασικης. Παιζει οτι της πεις με η χωρις παρτιτουρα. Ομως αυτον που γουσταρει κλασικη θα τον ξετρελανει, ενω αυτον που ακουει νησιωτικα παραδοσικα και ρεμπετικα ασ πουμε, και το καλυτερο τραγουδι του να του παιξει, αυτος δε θα χορεψει. Επισης ειναι και το αλλο..πιστευω δεν χωρει αμφιβολια στο οτι υπαρχει ενα εξτρα στοιχειο στο παιξιμο της μουσικης του μπουζουκιου, που δε ξερω αν υπαρχει αλλου, αλλα σιγουρα δεν υπαρχει στην κλασικη.. το ντερτι.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 07, 2013, 12:34:54 πμ »
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Ειρήνη

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 07, 2013, 04:37:36 πμ »
BOULIS13 ευχαριστω πολυ, χρησιμοτατα!

Tags: