Αποστολέας Θέμα: Μια Ιδιαίτερη Φιγούρα Μαντολίνου  (Αναγνώστηκε 7196 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Μια Ιδιαίτερη Φιγούρα Μαντολίνου
« στις: Μαΐου 31, 2012, 09:40:38 μμ »
Φίλοι καλησπέρα.

Ανεβάζω φωτογραφία από μια, κατά τη γνώμη μου, πολύ ιδιαίτερη φιγούρα σε ένα παλιό μαντολίνο η οποία θέλει κάποια αποκατάσταση.

Αυτό που μου κίνησε πολύ την περιέργεια είναι η πάρα πολύ καλή εφαρμογή της φιγούρας καθώς το μαντολίνο είναι τουλάχιστον 30 χρονών αλλά και η τρύπα για την οποία δεν δόθηκε καμία απολύτως σημασία στη συμμετρία της αλλά στο να ακολουθεί το σχέδιο της φιγούρας; Ποιός ξέρει;

[ Invalid Attachment ]

Είναι φτιαγμένη από ένα περίεργο πράσινο πλαστικό, σεντέφι, κόκκαλο και μαύρο πλαστικό.

Τα σχόλιά σας.

dimitris

• Jr. Member
  • **
Απ: Μια Ιδιαίτερη Φιγούρα Μαντολίνου
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 01, 2012, 01:53:11 πμ »
Τριαντάφυλλε πραγματικά ιδιαίτερη, αλλα αυτο που είναι περίεργο είναι η τρύπα του ηχείου!!!!! Ετσι ακανόνιστα που έχει κοπεί.... Ξεέρεις τίνος κατασκευή είναι;

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 01, 2012, 09:06:07 πμ »
Δημήτρη,
η κατασκευή του είναι πάρα πολύ προσεγμένη. Το σκάφος είναι από παλίσσανδρο με πολύ συμμετρικές και καλοδουλεμένες ντούγιες, το κορδόνι του καπακιού είναι από σεντέφια πάχους 2,5-3 χιλ. και πολύ περισσότερο αυτό που προαναφέρω ότι δεν έχω ξαναδεί τέτοια εφαρμογή σε φιγούρα τόσο παλιού οργάνου. Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω τέλεια. Δεν υπάρχει σε κανένα σημείο στοκάρισμα.
Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, παραπέμπουν σε κάποιον καλό κατασκευαστή ή τέλος πάντων σε ερασιτέχνη με πολύ μεράκι και εξειδικευμένα εργαλεία.
Και όσον αφορά την αισθητική της φιγούρας ........ περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. ;D

Απ' την άλλη μεριά τέτοια τρύπα δε δικαιολογείται από κάποιον επαγγελματία.

Μου είπαν ότι είναι κατασκευή ερασιτέχνη χωρίς όμως να ξέρουν το όνομά του.

Ανέβασα αυτή τη φωτογραφία με την ελπίδα ότι αν κάποιος αναγνωρίσει στοιχεία κάποιου κατασκευαστή να το έχουμε υπ' όψη μας.

Τάσος Θεοδωράκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 01, 2012, 03:50:14 μμ »
Ανέβασε αν θέλεις και άλλες εικόνες του μαντολίνου από αλλά μέρη του, έτσι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το ποιος το έφτιαξε.

Αυτός που σου είπε ότι είναι κατασκευή ερασιτέχνη, αν επιτρέπεται τι είναι?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 01, 2012, 08:59:55 μμ »
Έχεις δίκιο Τάσο. Από Δευτέρα θα ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες από όλο το όργανο ώστε να καταστεί πιθανότερη η αναγνώριση στοιχείων κάποιου κατασκευαστή.

Το ότι είναι δημιουργία ερασιτέχνη μου το είπε ο φίλος που το έφερε για επισκευή (βασικώς θέλει κόλλημα μιας ντούγας) και ο οποίος είναι φίλος της ιδιοκτήτριας. Θα του πω να την ξαναρωτήσει.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 02, 2012, 09:11:53 πμ »
Εχω την αισθηση οτι η φιγουρα ειναι κολημενη απο πανω και οχι σκαφτη!
Εχουν φυγει και μερικα κομματια φιγουρας και φαινεται το ξυλο
να ειναι στο ιδιο επιπεδο! Δεν φαινεται για σκαμενο και μηπως η ηχητικη
οπη εξ αρχης ειχε αλλο σχημα και εφυγε καποιο κομματι;
Προσωπικα δεν μου αρεσει ετσι η ηχητικη οπη ουτε και το χρωμα της φιγουρας!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 02, 2012, 11:31:00 μμ »
Εχω την αισθηση οτι η φιγουρα ειναι κολημενη απο πανω και οχι σκαφτη!
Εχουν φυγει και μερικα κομματια φιγουρας και φαινεται το ξυλο
να ειναι στο ιδιο επιπεδο! Δεν φαινεται για σκαμενο και μηπως η ηχητικη
οπη εξ αρχης ειχε αλλο σχημα και εφυγε καποιο κομματι;
Προσωπικα δεν μου αρεσει ετσι η ηχητικη οπη ουτε και το χρωμα της φιγουρας!

Δημήτρη η φιγούρα είναι σκαφτή. Απλώς το πλαστικό είναι τόσο λεπτό (πιθανώς τρίφτηκε πολύ πριν ακόμα γίνει και το σπάσιμο στο καπάκι) που φαίνεται σαν να είναι κολλητή.

Όσο για την τρύπα (που είναι η αρχική του) αλλά και το χρώμα της φιγούρας, το είπα και πιο πάνω ....... περί ορέξεως.....

Από Δευτέρα θα ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες ώστε να δούμε μήπως και αποκομίσουμε κάτι ωφέλιμο απ' αυτό το ιδιαίτερο (τουλάχιστον οπτικώς) όργανο.

Να διορθώσω και κάτι.  Είπα ότι δεν έχει πουθενά στοκαρίσματα. Η φιγούρα με το καπάκι έχει ένα μόνο ελάχιστο αλλά εμφανές στοκάρισμα λίγο πιο πάνω απ' το σημείο του σπασίματος του καπακιού. Υπάρχουν και άλλα στοκαρίσματα μεταξύ των πλαστικών αλλά είναι τόσο αδιόρατα που στη φωτογραφία δεν φαίνονται καθόλου.

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 06, 2012, 12:28:54 πμ »
Οι φωτογραφίες που υποσχέθηκα. Ελπίζω να βοηθήσουν τους πιο έμπειρους να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για τον κατασκευαστή.

,
,
,  [ Invalid Attachment ]

Τάσος Θεοδωράκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 06, 2012, 07:33:36 μμ »
Το εν λόγο μαντολίνο κατά 99% είναι Σιτσιλιάνικο, φτιάχτηκε από επαγγελματίες σε φάμπρικα στην Κατάνια περίπου το 1920-30. Ετικέτες δεν πολυχρησιμοποιούσαν αλλά βαζαν στάμπα με πυρογραφία στο καπάκι λίγο κάτω από το σπάσιμο με την επωνυμία “Garantita” (εγγυημένο). Πιθανών δεν έβαλαν στάμπα στο συγκεκριμένο γιατί εκεί βρίσκεται η ουρά του παγωνιού.

Εδώ ένα αδελφάκι του της ίδιας περιόδου..
[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 06, 2012, 08:58:49 μμ »
ΤΑΣΟ ...ΚΟΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 06, 2012, 10:00:21 μμ »
Πολύ ωραία φιγούρα και μερακλίδικη δουλειά!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 06, 2012, 10:11:48 μμ »
Τάσο ευχαριστώ πολύ. :D :D :D

Επιτέλους απόκτησε "πατρότητα" το οργανάκι. Θα το πω στο φίλο μου για να το μεταβιβάσει στη φίλη του. Πιστεύω ότι θα χαρεί.

Τάσο δυο ερωτήσεις :
1) Εκείνη την εποχή σίγουρα δεν είχαν ηλεκτρικά εργαλεία με τα οποία μπορούσαν να καταφέρουν τέτοια ακρίβεια στο σκάψιμο του καπακιού για την τοποθέτηση της φιγούρας. Μήπως ξέρεις πως κατάφερναν τέτοια τελειότητα με εργαλεία χειρός;

2) Στο δικό σου όργανο η τρύπα είναι μια συνηθισμένη οβαλ τρύπα. Πως δικαιολογείται αυτό το απερίγραπτο σχήμα αυτής της τρύπας;

Τάσος Θεοδωράκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 07, 2012, 11:33:55 μμ »
 Από όσο γνωρίζω η χάραξη της φιγούρας περιμετρικά στο καπάκι γινόταν με κοπίδι η νυστέρι. Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα, και από μεγάλους σχεδιαστές (βλέπε Larry Robinson). Το σημαντικό στο τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το εργαλείο αλλά το χέρι… Έχω δει διακοσμήσεις επάνω σε όργανο κατασκευής 1850 από ελεφαντόδοντο και καύκαλο χελώνας, στην κυριολεξία τα υλικά είναι ένα μέσα στο άλλο σαν να γεννηθήκαν μαζί, χωρίς αρμούς και στοκαρίσματα. Το είχα ψάξει παλιότερα για το πώς μπορεί να φτιάχτηκε κάτι τέτοιο, μαζί με κάτι άλλους σχεδιαστές και βγάλαμε το συμπέρασμα ότι κοπήκαν  το καθένα ξεχωριστά, και όχι μαζί το ένα πάνω στο άλλο…
Όσο υπάρχει χειροποίητη δουλειά το χέρι είναι αυτό που την επιδεικνύει. Τα εργαλεία και μηχανήματα μπορεί να βοηθανε τον μάστορα αλλά δεν κάνουν αυτά τον μάστορα... Αυτό έχω καταλάβει. 

Δεν με ενοχλεί καθόλου το σχήμα της ηχοτρυπας. Άλλωστε σε περιπτώσεις μαντολίνων που έχουν ταστιέρα μυτερή μέχρι κάτω από την τρυπά  (στο δεύτερο καμάρι) δεν έχουν οβάλ σχήμα αλλά παράγωνο…

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 09, 2012, 12:08:09 πμ »
Τάσο, ευχαριστώ πολύ!!

Tags: