Λοιπόν θα σας παρουσιάσω κι εγώ την δική κατασκευή. Τζουράς με ντούγιες.
Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά, με τρόπο που πιστεύω ότι έχω χρέος να ξεκινήσω. Θα ξεκινήσω λοιπόν εκφράζοντας ένα δημόσιο ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους που με βοήθησαν με τις γνώσεις τους να φθάσω στο τελικό αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Και νιώθω αυτήν την υποχρέωση γιατί έχω περάσει κι εγώ από αυτή την δύσκολη περίοδο πλήρους συσκότισης που επικρατούσε στην μετάδοση γνώσης ειδικά στην οργανοποιία λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων, όταν το 1997 έφτιαξα τον πρώτο μου τζουρά με πολλές ατέλειες (αλλά παραδόξως με καλό ήχο). Εποχή που για να αντλήσω το παραμικρό έπρεπε να μετατραπώ σε «ματάκια», ή σε "δολίως" προσποιούμενο ενδιαφερόμενο αγοραστή κλπ. Αυτή η ατμόσφαιρα μαζί με κάποιες άλλες καταστάσεις με έκαναν μετά την κατασκευή αυτού του τζουρά, να τα παρατήσω και να επιστρέψω μετά από δεκατέσσερα χρόνια ως πρωτάρης ξανά, αλλά διαπιστώνοντας με μεγάλη μου χαρά ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο από πλευράς νοοτροπίας αλλά έχουν γίνει και πιο εύκολα και με την βοήθεια της διαδικτυακής επικοινωνίας.
Λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ :
1. Στο Παναγιώτη Στάμκο ο οποίος όσες φορές τον πήρα τηλέφωνο που έδωσε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες.
2. Σε δύο συμπολίτες μου οργανοποιούς τον Μανώλη Ραπτάκη με τα μπουζούκια κομψοτεχνήματα και τον Γιώργο Τραβαγιάκη με τις πανέμορφες λύρες, μαντολίνα και μαντόλες. Και οι δύο μου έδωσα πολύτιμες συμβουλές.
3. Και αφήνω τελευταίο τον Δημήτρη Ανδρέου για ένα ιδιαίτερο δημόσιο ευχαριστώ. Ο Δημήτρης με βοήθησε αρχικά με το Blog του, το οποίο μου άναψε και πάλι την φλόγα της τρέλας και στην συνέχεια με γνώσεις του μέσα από την συνεχή διαδικτυακή και τηλεφωνική επικοινωνία.
Στο δια ταύτα λοιπόν :
Σκάφος καρυδιά Αφρικάνικη με τριάντα μια πραγματικές ντούγιες. Παραπέτια και κολάντζα με κέντημα celluloid λευκό περλέ.
Καπάκι έλατο με φιγούρα celluloid
Μάνικο φλαμούρι, μαόνι και ταστιέρα έβενος.
Οι φιγούρες όπως και όλα τα υπόλοιπα είναι φτιαγμένα από εμένα. Η μόνη εργασία που δεν έγινε από εμένα είναι το λουστράρισμα.
Η παρουσίαση δεν θα τελειώσει σήμερα γιατί επί του παρόντος διορθώνω κάποιες μικρές αστοχίες στο λουστράρισμα με γυαλόχαρτα και αλοιφή.
Θα ξεκινήσω με φωτογραφίες από την διαδικασία της κατασκευής τις οποίες μπορείται να δείτε στην παρακάτω διεύθυνση :
http://s1231.photobucket.com/albums/ee505/vagges2010/TZOYRAS/Επίσης μπορείτε να ακούσετε ήχο από τις δοκιμές και να δείτε περίπου πως είναι τελειωμένος αλλά αλουστράριστος στην παρακάτω διεύθυνση :
Τελικές φωτογραφίες θα ανεβάσω μόλις τελειώσουν οι επιδιορθώσεις του λουστραρίσματος και μονταριστεί.