Αποστολέας Θέμα: Τρίβειο drum sander  (Αναγνώστηκε 26084 φορές)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Τρίβειο drum sander
« στις: Μαΐου 18, 2012, 07:00:56 μμ »
Μετά από καιρό κατάφερα να τελειώσω και εγώ το drum sander που είχα στα σκαριά...
Μια δοκιμή σε κάτι παλιόξυλα έδειξαν πως έχει μεγάλη ακρίβεια στο ξύρισμα και έμεινα απολυτα ευχαριστημένος. :)

Για όποιον ενδιαφέρεται υπαρχουν αναλυτικά σχέδια στο

http://woodgears.ca/sander/plans/index.html

ΥΓ. Γιάννη(immortalx) σε ευχαριστώ για την λύση που πρότεινες, δουλέυει άψογα!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Τρίβειο drum sander
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 18, 2012, 08:49:10 μμ »
κυριοι χαρα στο κουραγιο σας να φτιαχνετε μονοι σας τα μηχανηματα σας.Εγω απο μικρο παιδι λογο της ενασχολησης της οικογενειας μου με τα ξυλουργικα, τα ειχα ως δεδωμενα...................μπραβο ρε Γιαννη
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 18, 2012, 09:36:34 μμ »
Γιαννη συγχαρητηρια για την κατασκευη! Φαινεται πολυ προσεγμενη και ευχομαι να ειναι καλοδουλευτη!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 18, 2012, 10:34:24 μμ »
Γιάννη, έδωσες ρέστα φίλε μου!!!
Φαίνεται πολύ στιβαρή κατασκευή!!

Τρεις ερωτήσεις :
Το κομμάτι το σπρώχνεις με το χέρι;
Τι ακρίβεια έχει;
Πόσο κόστισε περίπου;

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 18, 2012, 10:42:44 μμ »
Γιαννη ωραια κατασκευη εχεις κανει. εχει πολλα χρησιμα πραγματακια στο woodgear. απο οτι βλεπω εκανες ξυλινο το τυμπανο και δεν θα εχεις τα προβληματα του Γιαννη(immortalx) με το δικο του μεταλικο και πιο βαρυ τυμπανο. εγω εχω ετοιμασει αυτο, εδω και λιγο καιρο αλλα το εχω διαλυσει προσωρινα λογο μεγαλου ογκου. το μεγαλυτερο παιδεμα και καθυστεριση ηταν η μεταφορικη του ταινια.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 18, 2012, 11:05:13 μμ »
και αυτο εδω φτιαχνοταν παραλληλα (πιο ευκολο)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 18, 2012, 11:49:22 μμ »
Οι πατέντες πάνε και έρχονται ΜΠΡΑΒΟ  :D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 19, 2012, 04:21:02 πμ »
Ωραια πραγματα! John, δωσε καμια λεπτομερεια για την κατασκευη σου γιατι με εβαλες σε πειρασμο να διαλυσω τη δικη μου και να την ξανακανω  ;D

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 19, 2012, 11:14:09 πμ »
Καλημέρα σε όλους...

Τριαντάφυλλε το κομμάτι το σπρώχνω με το χέρι.Δεν έχει θέμα, το κουμαντάρεις πανεύκολα...
 Βέβαια όταν το πρωτοσύνδεσα είχα αναποδα τις στροφές του μοτέρ, και δοκιμάζοντας το σε ενα μαδέρι μου το πήρε και το εκσφενδόνισε σε ένα ράφι και το έσπασε :D :D
 Αλλάζοντας την πολικότητα του μοτέρ ωστέ να έχει ανάποδες στροφές από την κίνηση που κάνεις εσύ πάει πολύ ομαλά...
 Η ακρίβεια του είναι στο δέκατο του χιλιοστού καθώς το τύμπανο έχει γυαλοχαρτιστεί και κατέβει σύμφωνα με το τραπέζι εργασίας.
 Κόστισε περίπου στα 200 € , κάνοντας τσιγκουνιές στα ξύλα και χρησιμοποιόντας κάτι καδρονάκια που είχα στο εργαστήριο.
 Στα σχέδια τα ξύλα είναι 60 x 90 το δικό μου είναι 20x40 αλλά με περισσότερες ενισχύσεις και δεν έχει σχεδόν καθόλου δονήσεις.

John το σκέφτηκα και εγώ να βάλω ιμάντα μεταφοράς αλλά το μετάνιωσα γιατί πίστευα πως θα με ταλαιπωρούσε...

Υ.Γ. Αν κάποιος αποφασίσει να φτιάξει κάτι αντίστοιχο οπωσδήποτε να φτιάξει και καπάκι με τρύπα για σκούπα γιατί γίνεται της κακομοίρας από την σκόνη :D :D :D

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 19, 2012, 01:44:50 μμ »
θα σε ταλαιπωρουσε... δεν ξερω αν αξιζει τελικα για να περνας μονο καπακια τοσο μπερδεμα. αν καποιος το δοκιμασει παντος μην κανει το λαθος που εκανα εγω, να δωσει κινηση απο το ιδιο μοτερ με μια σχεση μικροτερη στις τροχαλιες. δουλευει μεν αλλα οταν θα πρεπει να περασει ενα πιο σκληρο ξυλο θα πρεπει και η ταχυτητα να ειναι μικροτερη. αρα αλλο μοτερ και μαλιστα με ριθμιστη στροφων. ενα αλλο προβλημα ειναι η ταινια. εχω μια δικιας μου κατασκευης απο δυο φυλλα σκληρο λαστιχο ενα μεσα ενα εξω για να δεσει και ναμην κανει σκαλοπατι στη ραφη. για κατι καλυτερο και πιο αντοχης φτιαχνει ο αλεξανδρης στον πειραια σε οποιαδηποτε διασταση μεταφορικες ταινιες αλλα το κοστοσ ειναι λιγο μεγαλο.
Γιαννη(immortalx) δεν χρειαζεται να το διαλυσεις το δικο σου, ειχες γραψει οτι το θες για χοντρες δουλειες. μια χαρα ειναι. θα ελεγα να φτιαξεις για ψιλα κομματια ενα αλλο απο ελαφρυτερο υλικο στο τυμπανο ωστε να μην εχεις τρεμολο. το δικο μου ειναι απο ροδες παλετοφορου 12,5 cm που κουμπωνουν ακριβως και κεντραρουν σε μουφα απο σωληνα πλαστηκο φ12,5  και με μηκος 12,5 (στη μουφα ομωσ οχι τον σωληνα) ανωνεις οσα κομματια θες και φτιαχνεις το επιθυμητο μηκος πολαπλασιο του 12,5 ενδιαμεσα θελει και ενα νεο ροδακι.
και του yianni με τις ξυλινεσ ροδελες νομιζω ειναι πολυ καλο. απαραιτητα θελει κατεβασμα να ερθει σε απολυτη επαφη με το τραπεζι.
υπαρχει ενας πολυ εξυπνος και απλος τροπος για αυτο με γυαλοχαρτο πανω στο ιδιο το τραπεζι δεν βρησκω ομως το λινγκ.
yianni αν μπορεις βρες το λινγκ και βαλτο να το δουν και οι υπολοιποι.
το κοστος ομως δεν νομιζω οτι ξεπερνα τα 40-50 ευρω χρησιμοποιοντας παλια υλικα βεβαια, υπαρχουν πολλα!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 19, 2012, 01:51:15 μμ »
Και εμένα τα κουζινέτα και οι τροχαλίες με τον ιμάντα είναι από Αλεξανδρή.

Το μοτέρ ήταν το ακριβότερο κομμάτι που το πήρα 100 €, 1 hp, 1750rpm.

Στο link με τα σχέδια κάτω κάτω δείχνει και πως θα φέρεις τις ξύλινες ροδέλες ακριβώς με το τραπέζι.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 19, 2012, 02:26:39 μμ »
ετσι φτανει στα 200. εγω αννοω να μην αγορασεις μοτερ και τροχαλιεσ.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 19, 2012, 05:37:43 μμ »
θα σε ταλαιπωρουσε... δεν ξερω αν αξιζει τελικα για να περνας μονο καπακια τοσο μπερδεμα. αν καποιος το δοκιμασει παντος μην κανει το λαθος που εκανα εγω, να δωσει κινηση απο το ιδιο μοτερ με μια σχεση μικροτερη στις τροχαλιες. δουλευει μεν αλλα οταν θα πρεπει να περασει ενα πιο σκληρο ξυλο θα πρεπει και η ταχυτητα να ειναι μικροτερη. αρα αλλο μοτερ και μαλιστα με ριθμιστη στροφων. ενα αλλο προβλημα ειναι η ταινια. εχω μια δικιας μου κατασκευης απο δυο φυλλα σκληρο λαστιχο ενα μεσα ενα εξω για να δεσει και ναμην κανει σκαλοπατι στη ραφη. για κατι καλυτερο και πιο αντοχης φτιαχνει ο αλεξανδρης στον πειραια σε οποιαδηποτε διασταση μεταφορικες ταινιες αλλα το κοστοσ ειναι λιγο μεγαλο.
Σε μία 'ετοιμη κατασκευή πολύ καλής ποιότητας απο Αγγλία ,δέν είχε ελαστικό ιμάντα μεταφοράς για τη προώθηση του καπακιού αλλά γιαλοχαρτοταινία σαν και αυτή που τρίβει, όπου το ξύλο γαντζώνεται και προωθείται καλύτερα και είναι και χαμηλού κόστους ;D

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 19, 2012, 06:20:36 μμ »
Φιλοι συγχαρητηρια!!
Πολυ ομορφες κατασκευες και ακρως απαραιτητες!!!

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 19, 2012, 06:24:15 μμ »
καλη ιδεα Νασο,  και μικρου κοστους αν το φτιαξεις μονος σου.

Tags: