Αποστολέας Θέμα: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ  (Αναγνώστηκε 34136 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ
« στις: Μαΐου 15, 2012, 08:43:57 μμ »
Κι εγω δεν ξερω πως την πατησα ετσι.Θες το κρασι, θες η καλη παρεα, και ξαφνικα σκαει μυτη ο αδερφος του Γιωργου και βλεπει τα οργανα.Ρε μου λεει, εσυ τα φτιαχνεις? μπραβο.................εχω ενα παλιο μπουζουκι και τοχω παρατημενο, να στο δοσω να το φτιαξεις? Και τοφερε.Στην αρχη δεν ειδα τιποτα( μαλον με ειχε βαρεσει) μολις το εφερα στο μαγαζι κι ανοιξα την βαλιτσα πηγα να λυποθιμησω.Οπου κι αν ακουμπησεις πανω στο οργανο.............. θελει απο λιγη εως πολυ δουλεια.Αρχιζω.................σπασμενο η μαλον ξεκολημενο καραολο, ξεκολημενοι τσαμπουκαδες,σπασμενο καπακι , ξεκολημενη ταστιερα στον τακο, σπασμενη κολαντζα, και το ποιο βασικο.....................ξεκολημενο μανικο.Τον πηρα τηλ....ρε μαλακα παλευατε του λεω με το μπουζουκι? Ο αδερφος μου λεει αυτος........εγω τι ξερω, κοιτα κωστα αν φτιαχνετε φτιαχτο αλλιως πετα το  στα σκουπιδια.Ε λοιπον εχω βαλει στοιχημα με τον εαυτο μου να το φτιαξω, οτι κι αν μου κοστισει σε ωρες δουλειας κι ας αλλαξω καπακι, γιατι δεν εχει περιμετρικο συριτι να παταει καλα, και γι αυτο εσπασε το παλιο.Το προβλημα μου ειναι το μανικο.Πως ξεκολαει ενα μανικο που κουνιεται αλλα δεν βγαινει?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 15, 2012, 08:51:07 μμ »
το οργανο ΔΕΝ εχει ετικετα κατασκευαστη και πρεπει να ειναι φτιαγμενο ( απο αισθητικης πλευρας ) καπου στα 1987-90.
Αυτο που δεν ειχα ξαναδει ειναι οι χορδες του ,που στο σημειο που τριβονται με το σκαφος ( χορδιερα παλαιου τυπου) ειχαν κατι σαν τσοχα.Εχει δει κανεις κατι παρομοιο?

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:37:22 μμ »
Κώστα τέτοιες χορδές κυκλοφορούσαν παλιά, γύρω στο 80. Τις θυμάμαι χαρακτηριστικά

καλή επιτυχία στην κατασκευή

γιατί δεν αφαιρείς το καπάκι και την ταστιέρα και να αχρηστέψεις το μόρσο. Μετά φτιάξ' το ξανά φυτευτό με καβίλιες? ή βάλε εποξική από κάποιο κενό

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:44:06 μμ »
Κωστα τι εγινε εδώ περα με το οργανο; πέρασε το φαναρι με κόκκινο;
Δεν καταλαβα, στο εφεραν για επισκευη;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:48:04 μμ »
Άσε Κώστα τώρα διάβασα τι γράφεις καλό κουράγιο μάστορα

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:49:55 μμ »
Χαχαχαχα!!!  ;D ;D ;D ;D

Κώστα μου τα περισσότερα που έρχονται για συνολική επισκευή, οι κάτοχοί τους δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα!!!! Δηλώνουν πλήρη άγνοια. Και όταν τους λες και την τιμή για την επισκευή και πόσο κάνει καινούργιο συνήθως το παίρνουν και φεύγουν.

Άντε ρίξτο στη δουλειά τώρα για να το ξαναδούμε καινούργιο!!!!  ;) ;)

Το μάνικο για να βγει πρέπει (αναλόγως την κόλλα βεβαίως) να το ζεστάνεις (προσοχή να μη ζεσταθούν και οι ντούγες) και μετά δυο άτομα ............... πατάνε και τραβάνε!!!!! Πρόσεξε μόνο μην έχει και καμιά περαστή καβίλια που το δένει με τον τάκο.

Οι χορδές αυτές είναι τυλιγμένες με κόκκινη κλωστή και πράγματι χρησιμοποιούνταν σε παλιές χορδιέρες. Τις έχω δει σε αρκετά παλιά όργανα (δεκαετίας '80 που λέει και ο getit) που οι χορδιέρες τους ήταν μονοκόματες.

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:54:20 μμ »
Ρε φιλε που εμπλεξες! Καλυτερα  να του φτιαξεις ενα καινουριο!

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 15, 2012, 11:07:17 μμ »
Κωστα μπορει να ειναι και μαλακια αυτο που θα σε ρωτησω αλλα δεν κρατιεμαι. Ο μορσος θα αλαχτει? Η θα αλλαξεις το μανικο? Τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 15, 2012, 11:26:40 μμ »
Κουρε ετσι ειναι οπως τα λες, μονο που εδω προκειτε για φιλο κολητο ο οποιος θα πληρωσει μονο τα υλικα καπακι αν χρειαστει, ταστιερα που πολυ το βλεπω να αλλαχτει, τετοια πραγματα.Αλωστε θεωρω οτι μαθαινω απο αυτα που θα δω εκει μεσα, κι ετσι παλι κερδισμενος ειμαι.Ρε Δημητρη αμα αλλαξω και μανικο δεν κανουμε τιποτα.Καλυτερα να του φτιαξω ενα απο την αρχη.Αντε καλο μου κουραγιο...................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 15, 2012, 11:34:23 μμ »
Κουρε οταν λες πρεπει να το ζεστανω.....με τι? με σεσουαρ, με ζεστο νερο με τι ακριβως? Εχω ακουσει τον φρονιμοπουλο που λεει οτι.......εβγαλε το μανικο με υγρασια και ζεστη.Αν μπορεις δωσε μου εναν μπουσουλα να αρχισω

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 16, 2012, 12:14:51 πμ »
Κουρε οταν λες πρεπει να το ζεστανω.....με τι? με σεσουαρ, με ζεστο νερο με τι ακριβως? Εχω ακουσει τον φρονιμοπουλο που λεει οτι.......εβγαλε το μανικο με υγρασια και ζεστη.Αν μπορεις δωσε μου εναν μπουσουλα να αρχισω

Κώστα ακριβώς, με υγρασία και θερμότητα. Και η ψαρόκολλα και η Titebond (αν και αμφιβάλλω να έχει κολληθεί με Titebond) χάνουν τις συγκολλητικές τους ιδιότητες με την υγρασία και τη θερμότητα. Βρέχεις με σταγόνες νερού στις κολλήσεις (αν υπάρχει ή δημιουργηθεί κενό χρησιμοποίησε και σύριγγα) και με σεσουάρ ζεσταίνεις. Δεν ξέρω από τι ξύλα είναι φτιαγμένα μάνικο και τάκος, οπότε μπορεί να κάνεις αρκετές προσπάθειες μέχρι να αρχίσει να "παίζει" αρκετά οπότε και τραβάς. Όσο το δυνατό πιο ίσιο τράβηγμα όμως γιατί ενέχει κίνδυνος ρηγμάτωσης του τάκου.

Το πιο δύσκολο θα είναι να έχει χρησιμοποιηθεί απλή ξυλόκολλα ανθεκτική όμως στην υγρασία.

Κουράγιο φίλε. Έχεις πολύ δρόμο. Όπως λες όμως θα ανταμοιφθείς μαθαίνοντας πολλά.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:11:53 μμ »
Κουρε φιλε μου σε ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες σου.Δεν χρειαστηκε παντος να υγρανω την περιοχη( μ αρεσει αυτη η εκφραση) του τακου στην ενωση.Ηταν ολη ξεκολημενη οποτε χτυποντας με την ματσολα προσεκτικα βγηκε το μανικο αφου ειχα αφερεσει πρωτα το .........καπακι ο θεος να το κανει.Κι εξηγουμε παρακατω..............Πρωτα εβγαλα με ζεστη ( πιστολακι μαλιων) το καπακι

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:17:32 μμ »
το καπακι εδειξε οτι ο τυπος που το εφτιαξε ηταν τσοπανης.Πρωτον διοτι αυτα δεν ειναι καμαρια αλλα καδρονια.Δευτερον διοτι το καπακι στηριζοταν μονο στα καμαρια και στον πισω τακο λογο πολυ βαθιας πατουρας για τα περιμετρικα συριτια του οργανου.Ο τυπος τραβηξε την πατουρα κι ....εφαγε ολο το ψαχνο του καπακιου προκειμενου να στερεωσει τα περιμετρικα.Ετσι το οργανο εσπασε εκει γυρο

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:21:40 μμ »
το παραξενο ειναι οτι μαλον εκανε παραγωγη μπουζουκιων διοτι μεσα στο καπακι γραφει με μολυβι τον εξης κωδικο.....Ζ6  48 ΔΗΜΗΤΡΗΣ 272
αρα  εκανε παραγωγη κατα την γνωμη μου    Δεν ξερω ισως το 275  να ειχε ποιο χοντρα καμαρια

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:25:50 μμ »
τελος παντων με ιδιετερη ευκολια βγηκε και το μανικο, το οποιο οπως προειπε κι ο φιλτατος κουρος Δεν ειχε κοληθει με ψαροκολα η με καποια ειδικη κολα αλλα με απλη atlakol  πλακιδιων.Την γνωριζω πολυ καλα απο το χρωμα της ,κι απο τον τροπο που ξεκολαει απο τα ξυλα μετα απο καιρο

Tags: