Μπράβο και απο εμένα. Όμορφο το λυράκι. Και εγώ δεν είμαι γνώστη της λύρας παρότι ζώ στην Κρήτη (Ηράκλειο). Το σχήμα δεν μου φαίνεται περίεργο,όσο η ταστιέρα. Από ότι ξέρω η ταστιέρα στις λύρες φθάνει μέχρι λίγο πριν την τρύπα του καπακιού. Επίσης έχω ακούσει ότι για καπάκι χρησιμοποιούν "φοινίκι" (κέδρος).
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!! Είναι ενθαρυντικό να λαμβάνεις θετικά σχόλια ειδικά όταν είσαι στην αρχή!
Τώρα όσον αφορά την ταστιέρα (γλώσσα) δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορεί να κατεβαίνει το νύχι μέχρι χαμηλά στην χορδή και να πάιζει έτσι πρίμα! Στην συγκεκριμένη λύρα έδωσα μια κυρτότητα στο σκάφος και το καπάκι έτσι ώστε να αποφύγω την γλώσσα.. Άλλωστε ήθελα να δώσω ένα πιο παλαϊκό στυλ όπως φτιάχνονταν οι παλιές αυτοσχέδιες λύρες οι οποίες δεν είχαν επίσης γλώσσα!
Τώρα όσον αφορά το καπάκι όπως γράφω και παραπάνω μακάρι να είχα φοινίκι (ή κατράνι ή κέδρο Λιβάνου) αλλά στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καθόλου! Υπάρχει μόνο σε κάποια νησιά του Αιγαίου, στην Κύπρο και την Κρήτη, δηλαδή σε μέρη κοντά στην Μέση Ανατολή αποπου και προέρχεται, και αυτό σε παλιά αρχοντικά και γκρεμισμένα σπίτια! Ο συμφορουμήτης theodoropoulos με πληροφόρησε πως κάποια μαγαζιά στην Κρήτη πουλάνε καμιά φορά, αλλά οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές!! Ίσως να βάλω σε καμιά λύρα στο μέλλον! Γενικά οι οργανοποιοί στην Κρήτη κάνουν πειράματα και με άλλα ξυλα για καπάκια!