Αποστολέας Θέμα: Απ: Radius Ταστιέρα σε Μπουζούκι  (Αναγνώστηκε 5483 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Radius Ταστιέρα σε Μπουζούκι
« στις: Απριλίου 07, 2012, 07:57:36 μμ »
Ρε παιδια να την πω τη μαλακια μου? Αντε θα την πω...................εχει φτιαξει κανεις μπουζουκι με radius ( καμπυλοτητα οπως οι κιθαρες) στην ταστιερα? Το σκεφτομαι πολυ σοβαρα να φτιαξω ενα με μια ελαφρια βεβαια καμπυλοτητα στο πλατος. Πιστευω θα ειναι ομορφη.Απλα μπαινεις μετα σε αλλες διαδικασιες, να φτιαξεις καμπυλο τακο να τριβεις τα ταστα κλπ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 07, 2012, 08:09:58 μμ »
Κώστα,
το 'χω αναρωτηθεί και εγώ (και όπως και συ δεν τολμούσα να το ξεστομίσω) ειδικώς στα τετράχορδα.

Ξέρω ότι ελαφρώς καμπύλη ταστιέρα έχουν τα παλιά μπουλγαριά (κρητικοί ταμπουράδες) που είχαν και χάλκινους μπερντέδες. Τώρα και εκεί έχει εξαληφθεί.

Παραθέτω κάποια ερωτήματα που μ' έχουν απασχολήσει:

Μήπως η ταστιέρα του μπουζουκιού είναι τόσο στενή που δεν απαιτείται καμπυλότητα;
Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουν την καμπυλότητα και ο καβαλάρης με το ζυγό;
Μήπως σε ένα όργανο με τόσο οξύ ήχο και τάσεις στις χορδές αυτή η καμπυλότητα προκαλούσε φαλτσαρίσματα;
Πόσο θα διευκόλυνε ή θα δυσκόλευε το παίξιμο και δη το γρήγορο;

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 07, 2012, 08:42:36 μμ »
στο ρεμπετικο φορουμ ειχε γινει μια παρουσιαση τετραχορδου με καμπυλη στην ταστιερα(χρυσο μπουζουκι απο τον σχοινα)απο τον σχοινα παιρνω ξυλα και οταν ξαναπαω θα τον ρωτησω να μας πει λεπτομερειες

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 07, 2012, 09:03:31 μμ »
Κώστα,
το 'χω αναρωτηθεί και εγώ (και όπως και συ δεν τολμούσα να το ξεστομίσω) ειδικώς στα τετράχορδα.

Ξέρω ότι ελαφρώς καμπύλη ταστιέρα έχουν τα παλιά μπουλγαριά (κρητικοί ταμπουράδες) που είχαν και χάλκινους μπερντέδες. Τώρα και εκεί έχει εξαληφθεί.

Παραθέτω κάποια ερωτήματα που μ' έχουν απασχολήσει:

Μήπως η ταστιέρα του μπουζουκιού είναι τόσο στενή που δεν απαιτείται καμπυλότητα;
Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουν την καμπυλότητα και ο καβαλάρης με το ζυγό;
Μήπως σε ένα όργανο με τόσο οξύ ήχο και τάσεις στις χορδές αυτή η καμπυλότητα προκαλούσε φαλτσαρίσματα;
Πόσο θα διευκόλυνε ή θα δυσκόλευε το παίξιμο και δη το γρήγορο;
α ρε φιλε κουρε............στο μυαλο μου εισαι.Εγω εχω σκεφτει καιρο τωρα τετοια πραγματα ,αν και ειμαι του γνωμικου....μην το πειραζεις ετσι το βρηκες............αλλα να, ετσι για ομορφια περισοτερο.Αλωστε ειναι τοσο στενο το μανικο ειδικα στα τριχορδα που φτιαχνω εγω που θελει πολυ λιγο καμπυλη.Για να δουμε τι θα πει ο σχοινας στον αποστολη..................περιμενουμε

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 07, 2012, 09:58:30 μμ »
Θα την πω και εγω την μ@λ@κια μου αλλα μην με παρετε με τις πετρες, γιατι ειμαι ασχετος με μπουζουκι  ;D
Στην κιθαρα η καμπυλοτητα βοηθαει κυριως στο πιασιμο συγχορδιων και λιγοτερο κατα την εκτελεση μιας μονο νοτας. Μαλιστα, οταν η καμπυλη ειναι εντονη, αποτελει εμποδιο για την τεχνικη του bending (τραβηγμα της χορδης προς τα επανω ή κατω) και οι νοτες "σβηνουν" γρηγορα. Αυτο γινεται γιατι σταδιακα μειωνεται το κενο αναμεσα στη χορδη και την ταστιερα καθως ωθειται η χορδη εξω απο τον αξονα της. Υπαρχει επισης και η ενδιαμεση λυση που λεγεται compound radius (εντονη καμπυλη στα πανω ταστα, μικρη καμπυλη στα κατω.
Υποθετοντας οτι στο μπουζουκι δεν παιζονται συνηθως συγχορδιες (την ειπα την μ@λ@κια ή οχι;) δεν νομιζω οτι η καμπυλοτητα βοηθαει ιδιαιτερα και μαλλον γι'αυτο καθιερωθηκε να ειναι επιπεδη. Επισης, οπως ηδη ειπε ο Τριανταφυλλος, ειναι αρκετα στενη και μαλλον δεν κερδιζει κανεις πολλα.

Να ριξω και μια ιδεα για αλλου ειδους πειραματισμο σε μπουζουκι (εφαρμοζεται ηδη στις ηλ. κιθαρες)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 08, 2012, 12:59:36 πμ »
AXXXXAXAXAXAXAXAXA..............................TO ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΦΕΥΓΑΛΕΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΕΛΑΩ. ΟΧΙ ΡΕ ΣΥ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΚΙ ΕΤΣΙ...........

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 08, 2012, 01:17:00 πμ »
 ;D Να δεις που καποιος στο μελλον θα το κανει Κωστα  ;D

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 08, 2012, 01:58:42 πμ »
;D Να δεις που καποιος στο μελλον θα το κανει Κωστα  ;D

Αυτό έχει ήδη γίνει Γιάννη. ;D ;D
Αλλά σε μπουζούκι χωρίς βέργα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το μάνικο έπαιρνε πολύ μπροστά καθώς η ταστιέρα αδυνατίζει πολύ. Και δεν κρατάει σχεδόν καμιά επισκευή.

Και στο παίξιμο υπήρχε πρόβλημα αλλά πιο πολύ στα δάχτυλα. Οι χορδές επειδή δεν βρίσκουν ταστιέρα πιέζουν πολύ τα δάχτυλα και προκαλούν τραυματισμούς. Ήταν ένα ερασιτεχνικό όργανο και είχε πάει για αντικατάσταση ταστιέρας. Δεν το έκανα εγώ καθώς τότε ξεκινούσα μαθήματα μπουζουκιού αλλά είδα την παλιά ταστιέρα που παραδόθηκε μαζί με το όργανο.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 08, 2012, 05:39:01 πμ »
Αυτό έχει ήδη γίνει Γιάννη. ;D ;D
Υπαρχει αραγε κατι που να μην εχει δοκιμαστει στις μερες μας;  ;D
Και στο παίξιμο υπήρχε πρόβλημα αλλά πιο πολύ στα δάχτυλα. Οι χορδές επειδή δεν βρίσκουν ταστιέρα πιέζουν πολύ τα δάχτυλα και προκαλούν τραυματισμούς.

Θελει και καταλληλη τεχνικη για να παιχτει τετοιο οργανο! Ο σκοπος του ειναι να ασκειται μικρη πιεση στα δαχτυλα και θελει εξασκηση για να το συνηθισει κανεις. Προσωπικα προτιμω κανονικη ταστιερα, να πατας και να πιανεις ξυλο οχι αερα  ;D

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:30:51 πμ »
Παράθεση
Αλλά σε μπουζούκι χωρίς βέργα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το μάνικο έπαιρνε πολύ μπροστά καθώς η ταστιέρα αδυνατίζει πολύ. Και δεν κρατάει σχεδόν καμιά επισκευή.
Πολύ σημαντικό αυτό!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 08, 2012, 05:55:43 μμ »
Όσον αφορά στην ταστιέρα μπουζουκιού με radius, πρόσεξα μια φωτογραφία από το Ταξίμι των αδελφών Κοτσέ, που νομίζω ότι είναι ταστιέρα με radius.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Tags: