Αποστολέας Θέμα: σαράκι  (Αναγνώστηκε 18793 φορές)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: σαράκι
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 10, 2012, 12:41:33 μμ »
Παράθεση
Φιλε getit εχω την εντυπωση οτι αθελα σου εδωσες αναβολικα στις καμπιες και τα μυρμιγκια.Αυριο να μπεις με πολυ προσοχη στο εργαστηριο.Καλου κακου παρε και το δηκανο παραμασχαλα.......
:D :D :D ... και μάλιστα ληγμένα ;)

Φίλε getit έκανα μια μικρή έρευνα για τα ξυλοφάγα έντομα και σου παραθέτω κάποιες ενδεχόμενες λύσεις:

1)   Η Θεραπεία των ξύλων που έχουν προσβληθεί γίνεται με την αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος και τον καυτηριασμό τους με φλόγα.
Στη συνέχεια ακολουθεί βούρτσισμα ή τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Ακολούθως το σύνολο του φορέα ψεκάζεται με ειδικά εντομοκτόνα υλικά. Άλλη τεχνική αντιμετώπιση είναι ο εμποτισμός του ξύλου με εντομοκτόνο υλικό με ενέσεις.

Τα ξύλα που έχουν προσβληθεί από έντομα άλλου είδους εξυγιαίνονται με αφαίρεση των τμημάτων που έχουν προσβληθεί. Το προσβεβλημένο τμήμα παραμένει ανοιχτό αρκετές ημέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, καυτηριάζονται με καυτό αέρα ή ειδικά αέρια και στη συνέχεια κλείνονται με κερί.

2)   Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε το σαράκι είναι το σίδερο. Μπορεί το σιδέρωμα να σας φαίνετε ανιαρό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένο και αρκετά αποτελεσματικό. Δυστυχώς πάλι πρέπει να ψάξετε! Ξέρετε, για τυχόν τρυπούλες, παράξενους ήχους ή ένα υπόκοφο γκρτς μες τη νυχτερινή ησυχία. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αναποδογυρίσετε το έπιπλο και να κοιτάξετε εξονυχιστικά.

Εντοπίστε τα σημεία δράσης του εντόμου και σιδερώστε τα. Με κανονικό σίδερο. Αυτό που σιδερώνεται τα ρούχα σας. Προσέξτε όμως να μην φέρετε σε άμεση επαφή το ζεστό σίδερο με το λούστρο του ξύλου. Κάντε λοιπόν την επέμβασή σας από την ανάποδη πλευρά του έπιπλου και ακόμη καλύτερο θα είναι αν χρησιμοποιήσετε ένα πανί από λινό ή χασέ ή τέλος πάντων μια παλιά μαξιλαροθήκη. Στρώστε το πανί στο άβαφο ξύλο και πατήστε αρκετή ώρα με το ζεστό σίδερο. Κάθε τόσο ελέγχετε το πανάκι σας ή μετακινείτε το σίδερο, να μην καούμε κιόλας. Όταν αισθανθείτε ότι πετύχατε το στόχο σας και καψαλίσατε τον ανεπιθύμητο, απομακρύνετε το σίδερο - βγάλτε το από την πρίζα - και αφήστε το ζεστό πανί στη θέση του.

3)   Η μη χημική καταπολέμηση, τέτοια όπως του ηλεκτρισμού και των υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, έχουν ερευνητική βάση και τα αποτελέσματα τους δεν έχουν πλήρως δοκιμαστεί. Ο καπνισμός συνήθως δίνει άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα σταδία εξέλιξης εντόμου μέσα στο ξύλο. Όμως αυτή η μέθοδος δεν προσδίδει υπολειμματική δράση για προστασία από μακρόχρονη επανεμφάνιση. Η εφαρμογή των υγρών εντομοκτόνων στις επιφάνειες των μολυσμένων ξύλων, μπορεί να μην προσφέρουν άμεση καταπολέμηση από το φάγωμα των νυμφών, όμως με την εφαρμογή τους καταπολεμούνται τα ενεργά σαράκια και οι νύμφες που τρώνε το ξύλο. Η υπολειμματική δράση των υγρών εντομοκτόνων προσφέρει επίσης προστασία από τυχόν επανεμφάνιση τους.

4)Σκόνη ναφθαλίνης ή υγρή αμμωνία,γίνεται επίχριση με πινέλο.

5)   Το σαράκι αποτελεί το σπουδαιότερο εχθρό των κατεργασμένων ξύλων. Ευνοείται από την έλλειψη αερισμού και φυσικού φωτισμού. Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα, εξαπλώνεται και καταστρέφει πολύ γρήγορα μεγάλες μάζες ξύλου. Η εξυγίανση των προσβεβλημένων ξύλων γίνεται με την αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος και τον καυτηριασμό τους με φλόγα. Ακολουθεί βούρτσισμα με μεταλλική βούρτσα ή τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια το σύνολο του φορέα ψεκάζεται με ειδικά εντομοκτόνα υλικά. Άλλη τεχνική συνίσταται στον εμποτισμό του ξύλου με εντομοκτόνο υλικό με τη μέθοδο των ενέσεων, μέσα από οπές διαμέτρου 7 - 12 ΠΙΠΙ που ανοίγονται στον ξύλινο φορέα ανά 15 εκ. Τα ξύλα που έχουν προσβληθεί από έντομα άλλου είδους εξυγιαίνονται επίσης με αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων. Οι οπές αφήνονται ανοιχτές επί αρκετές μέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, καυτηριάζονται με καυτό αέρα ή ειδικά αέρια και στη συνέχεια κλείνονται με κερί. Τελικά το σύνολο του φορέα ψεκάζεται με κατάλληλο εντομοκτόνο υλικό.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 10, 2012, 11:28:48 μμ »
φιλος μου εχει 2 τρυπιτσες και σκονες στο πατωμα απο σαρακι στην στεγη του εδω και δυο χρονια.Εχουμε ριξει σχεδον 2 μπουκαλια σπρει μυκητοκτονο..................και το γαμηδι συνεχιζει να τρωει το ξυλο.Το ευτιχιμα ειναι οτι την στεγη δεν την εφτιαξα εγω κι ετσι γελαω καθε φορα που μου το λεει
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 11, 2012, 05:26:21 πμ »
Ενα φιλαρακι μου εκανε δωρο αυτη την ταβλα καρυδιας απ'την οποια ελπιζα να βγαλω εστω ενα καλο κομματι. Τα ατιμα την εχουν κανει κυριολεκτικως σουρωτηρι  ;D Κριμα και ειναι καμια 12 ποντους παχος  :(

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 11, 2012, 07:57:06 πμ »
ΒΕΝΖΙΝΗ !!!!
με ενεση,με το που την μυριζουν σκανε εξω.....το εχω κανει!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2012, 02:53:38 μμ »
αι θα βαλουμε φωτια το βλεπω εγω.........................................Δημητρη ποσα οκτανια να ριξω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 11, 2012, 08:50:25 μμ »
 ;) :D μη με κοροιδευεις βρεεεεεεεεεεεεεεεε :( :o

Τάσος Θεοδωράκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 12, 2012, 10:44:30 μμ »
Ενα φιλαρακι μου εκανε δωρο αυτη την ταβλα καρυδιας απ'την οποια ελπιζα να βγαλω εστω ενα καλο κομματι. Τα ατιμα την εχουν κανει κυριολεκτικως σουρωτηρι  ;D Κριμα και ειναι καμια 12 ποντους παχος  :(
 [/img]

Για να μην παιδεύεσαι, απλά το πετάς μακριά από τα άλλα ξύλα που έχεις για να μην κολλήσουν και αυτά, αν είναι ακόμη αναμμένο το σαράκι...
Εξάλλου δεν είναι ένα σημαντικό κομμάτι καρυδιάς (κόσκινο έγινε) ούτε ένα άλλο σπάνιο ξύλο.

Καλές γιορτές.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 13, 2012, 06:06:34 πμ »
Τασο, απο τοτε που μου το εδωσε το εχω σε αλλο χωρο! Φυσικα και δεν διακινδυνευω να το βαλω κοντα στα "καλα" ξυλα  ;D Απλα το φιλαρακι το εφερε σπιτι μου γεματος  χαρα και ντραπηκα να του πω οτι δεν κανει  :(

Tags: