Αποστολέας Θέμα: ποντιακή λύρα  (Αναγνώστηκε 27257 φορές)

xrhstos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ελια
Απ: ποντιακή λύρα
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 17, 2012, 07:00:48 μμ »
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια!!

Φιλε  χρηστο  γεια  σου.Οπως  παντα  κα8ε  αρχη  και  δυσκολη  καλη  προσπαθεια  με  τον  κεμεντζε δεν  ξερω  βεβαια  να  εφτιαξες  η  φτιαξης  κι  αλλον  αλλα  μια  και  ασχολουμε  με  το  οργανο  αυτο  και  τα  οργανα  μου    αυτη  την  στιγμη  ειναι  επαγγελματικου  επιπεδου  οτι  πληροφοριες σχετικα  με  αυτο  θελεις  μου  λες .Να  σε  πω  ομως  για  να  το  ξερεις  το  σκαφος  του  οργανου  πρεπει  να  ειναι  σκληρο  ξυλο  κατα  προτιμηση  κορομηλια ,  μουρια  κεδρο,  κισσο  ,καρυδια κτλ  και  ειναι  ολο  το  σκαφος εκτος  απο  το  καπακι  που  ειναι  αυστηρα  απο  ελατο  ,μονο  στις  ζιλ  λυρες  δηλ  στις  πριμες  ειναι  απο  πευκο  με  πολυ  στενα  νερα.Σε  χαιρετω.

Σε ευχαριστώ !
Με τα ξύλα στην πρώτη λύρα δεν το έψαξα το θέμα διότι δεν ήξερα πιο θα ήταν το αποτέλεσμα , αν και βγήκε καλή είχε αρκετά  λαθάκια ωστόσο έμαθα για την επόμενη!

Τώρα ετοίμασα μια ακόμα και  σήμερα θα την περάσω με γομαλακα και θα ανεβάσω  μες τις επόμενες μέρες  είναι από φλαμούρι και κερασιά και καπακι απο ελατο.

Μια ερώτηση έχω τα πλαϊνά ξύλα του σκάφους σε τι πάχος τα χρησιμοποιείς??
Στην  δίκια τα άφησα στα 3,5 – 4 χιλιοστά μήπως είναι πολλά?
Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί!
Ούτε μπορεί να γυρίσει πίσω

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 18, 2012, 06:16:30 μμ »
Γεια  σου  φιλε  μου. Χαιρομαι  που  αποφασισες  να  κανεις  ακομα  εναν  ΚΕΜΕΝΤΖΕ  ,πραγματι  το παχος  που  μου  λες  ειναι  πολυ  τα πλαινα  και  ο  πατος  πρεπει  να  ειναι 2,5 το  πολυ  3 mm  και  το  καπακι  2  mm  ,το  τελειωμα  του  σκαφους  (ο  κολος)  το  μεγιστο  1 cm.
Τωρα  για  την  γομαλακα  με  βρισκεις  αντιθετο  και  ο  λογος  ειναι  οτι  τα  οργανα  αυτα  δεν  ηταν  ποτε  βερνικαρισμενα , ειναι  τελειος  αλλο  σκεπτικο  απο  τα  υπολοιπα  οργανα. Εξαλου  η  σωστη  γομαλακα  θελει  πολλα  χερια   και  ελαφροπετρα  για  να  κλειση  τους  πορους  ,κατι  που  δεν  θελουμε  σε  αυτο  το  οργανο.

xrhstos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ελια
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 18, 2012, 08:11:23 μμ »
να τος και ο δευτερος κεμετζες !!

τα πλαϊνά και η πλάτη είναι από κεράσι
και ο λαιμός και το κάτω μέρος από φλαμούρι
και το καπάκι από έλατο

(οι χορδες δεν ειναι σωστες δεν προλαβα  να παρω σημερα)
Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί!
Ούτε μπορεί να γυρίσει πίσω

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 18, 2012, 08:41:16 μμ »
ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ...................ΜΠΡΑΒΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 18, 2012, 08:47:32 μμ »
Φτου, φτου, φτου Χρηστάρα!
Μπράβο μάγκα!
Αλήθεια η δεύτερη κατασκευή σου είναι; :o

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 18, 2012, 08:50:37 μμ »
χρηστο διακρινω μια ματιση στην ταστιερα (γλωσσα) η ετσι το δειχνει η φωτο?

chris

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 19, 2012, 12:35:39 πμ »
Μπράβο Κώστα έχεις μάτι αετού.  Δέν είναι μία ταστιέρα είναι δύο η μία πάνω στήν άλλη τήν έβαλα έτσι γιά νά μήν σκευρώση μέχρι νά τή  τοποθετήσω επάνω στο μπράτσο. ¨Αλωστε γιαυτό έχω καί τούς σφικτήρες.

giorikas

• Sr. Member
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 19, 2012, 09:12:40 μμ »
φιλε  χρηστο  γεια  σου   ωραιος  ο  κεμεντζες  σου  για  2  οργανο  καλο  βεβαια  διακρινω  καποια  λαθη  που  θα  στα  πω  για  να  βελτιωσης  τις  κατασκευες  σου  (  δεν  θελω  να  σε  προσβαλω  χωρις  παρεξηγηση ) καλο  ειναι  λοιπον  να  μεγαλωσης  το  κεφαλι  στο  πλαι  γιατι  τα  κλειδια  σου  ειναι  πολυ  κοντα  και  δυσκολευουν  στο  κουρδισμα ,  η  γουλα  ( ο  λαιμος )  στο  λεπτο  σημειο  πρεπει  να  ειναι  2,5  cm  υψος,  η γλωσσα  πρεπει  να  εχει  παχος  4 mm  και  μηκος  29cm  φαρδος    στην  αρχη  23 mm  και  στο  τελος  3,5cm  ,τα  ρουθουνια  (  η  κατα  μηκος  τρυπες)  μηκος  10  cm  και  αποστασης   απο  τα  πλαινα  2 cm ,  ο  γαιδαρον  (  ο καβαλαρης )πρεπει  να  ειναι  πιο  λεπτος  και  να  ακουμπαει  στην  ακρη  απο  τα  ρουθουνια  για  να  μπει  και  η  ψυχη  κατω  απο  αυτον  και  οσο  πιο  ακρη  γινετε  απο  την  αριστερη  πλευρα το  ξυλο  αυτης  ειναι  το  ιδιο  με  του  καπακιου  ο  καβαλαρης  να  ειναι  απο  σφενδαμι   και  η  αποσταση  απο  το  ξυλακι  στο  κεφαλι  μεχρι  τον  γαιδαρον  33cm, το  παλικαρι  τωρα  πρεπει  να  εχει  μηκος  9cm , ελπιζω  να  σε  βοηθεισα   για   να  κανεις  καλυτερους  κεμεντζεδες  ,δεν  μου  ειπες  ομως  σε ποια  περιοχη  εισαι?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 19, 2012, 09:37:44 μμ »
που ειστε βρε οι ποντιοι σημερα? ανεβαστε ενα βιντεακι με λιγη λυρα μερα που ειναι.

giorikas

• Sr. Member
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 20, 2012, 12:57:53 μμ »
Για  τον  φιλο  που  θελει  λιγη  λυρα
KEMENTZE( Kementze lalia 19h maiou Mνημη μου σε λενε ΠΟΝΤΟ).avi

KEMENTZE (KEMENTZE LALIA - Zilkapan kokimelo )

KEMENTZE (KEMENTZE LALIA ta zilakia )

KEMENTZE( KEMENTZE LALIA kapan karydia.avi)

τα  φιλαρακια  μου  σε  δοκιμες  οργανων  στο  εργαστηριο

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 03, 2012, 12:28:32 πμ »
Γειά σας,
μετά από παρακολούθηση των συζητήσεων, μελέτη τεχνικών θεμάτων, σχολίων (αυτά από "μέσα" μου!) γράφω και ΄γώ για πρώτη φορά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την βοήθεια που έχω πάρει από τις συζητήσεις που έχω διαβάσει τόσο καιρό που μπαίνω στο φόρουμ.
Έκανα γομαλάκα σε μία λύρα που το ηχείο της είναι από ξύλο ακακίας και σκέφτηκα να σας την δείξω.
Τα ξαναλέμε!

giorikas

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 03, 2012, 05:58:32 μμ »
Για  σου  φιλε  μου  ωραιο  το  λουστρο  αλλα  δειξε  μας  και  καμια  φωτο  ακομα  να  δουμε  το  οργανο  απο  την  φωτο  που  εβαλες  μου  φαινετε  καπως  ισιο  το  σκαφος  και  το  ξυλο  για  ακακια  πολυ  σκουρο  μηπως  το  χρωματισες?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 03, 2012, 11:23:49 μμ »
Γιωρίκα το ξύλο είναι όντως καρδιά ακακίας και σκουραίνει με την γομαλάκα.

Μπράβο φίλε toton!!! Φαίνεται ότι πέρασες πολλά χέρια γιατί αυτό το βαθύ και "γεμάτο" γυάλισμα επιτυγχάνεται μόνο με υπομονή και πολλά χέρια!!!!

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 04, 2012, 10:28:11 μμ »
Γειά σας,
όχι δεν είναι χρωματισμένο, ευχαριστώ φίλε Κούρος, όντως πολλά χέρια!
Ξεκίνησα δοκιμή σε ένα κομμάτι ξύλου από κέδρο και έγινε "όνειρο". Το όργανο στην φωτογραφία ήταν η πρώτη προσπάθεια σε ολοκληρωμένο όργανο και μου έτυχαν όλες οι αναποδιές, οπότε κι άλλο χέρι και μετά κι άλλο χέρι, αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Όποιος το είδε, έχει να λέει. Κάνω μαθήματα για λύρα και ο δάσκαλος μου μόλις την είδε μου ζήτησε να κάνω και μία δική του λύρα.
Τώρα, μόλις σήμερα τελείωσα μία από δαμασκηνιά.
Φίλε Γιωρίκα, μπράβο σου, είδα την ξεχονδρηστήρα για τα καπάκια, πολύ καλό, μ΄εβαλες σε σκέψη. Ευχαριστώ.
Ανεβάζω άλλες δύο φωτογραφίες από την ακακία.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 04, 2012, 11:42:46 μμ »
ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΦΙΛΕ toton.

Tags: