Αποστολέας Θέμα: fender o μανία  (Αναγνώστηκε 30592 φορές)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
fender o μανία
« στις: Μαρτίου 15, 2012, 08:40:26 μμ »
Εγω δεν είμαι που είπα οτι θα παρατήσω ολα τα προτζεκτ να τελειώσω μια ακουστική που ειναι στα βαψίματα?

Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία να κόψω και να πλανίσω ξύλα στο εργαστήρι ενος φίλου για διάφορα πρότζεκτ και επειδή τα βλέπω να κάθονται ,αποφάσισα να ξεκινήσω δυο fenderιές ταυτόχρονα όπως ο φίλος ο ΚαΠα φτιάχνει τις κιθάρες και τα μπουζούκια δυο δύο  ;D΅
Ετσι ξεκίνησα να φτιάχνω τα μπράτσα για μία Telecaster που πάντα θαύμαζα και ποτέ δεν είχα και ένα Jazz Bass με τάστα γιατι πρόσφατα έφτιαξα ένα άταστο!
Παραθέτω φωτο, είναι απο το σημάδεμα και το σκάψιμο για τις βέργες.

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Απ: fender o μανία
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 15, 2012, 08:45:50 μμ »
το  truss rod ειναι dual action??
τι ξυλα ειναι ???? ;D :)

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 15, 2012, 08:53:28 μμ »
Κι άλλες φωτο
Ταυτόχρονα έβαλα μπροστά και το σώμα για τη tele απο δεσποτάκι -ash
Προσοχή ελέγχουμε τή σωστή εφαρμογή στα κομμάτια του ξύλου πριν τα κολήσουμε γιατι ήταν έτοιμα πλανισμένα  σε πλάνη ξυλουργική μεγάλη και παρ όλα αυτά δεν εφάρμοζε 100% !!!

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 15, 2012, 09:04:38 μμ »
το  truss rod ειναι dual action??
τι ξυλα ειναι ???? ;D :)
Το ξύλο για τα μπράτσα είναι κελεμπέκι (έγραφε πάνω hard rock maple!) πλανισμένο στα 21χιλ.
Οι βέργες όταν τις αγόρασα νόμισα οτι ήταν dual action αλλά μετά είδα οτι ήταν απλές, δεν πειράζει όμως για τη Tele πρόσεξα τα νερά έτσι όταν πάρει το ξύλο να μήν έχει ανάποδη κλίση, το μπάσο δεν υπάρχει περίπτωση να μήν γίνει τόξο όταν κουρδίσεις τις χορδές άρα παίζει μόνο single action.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 15, 2012, 09:56:02 μμ »
Νασο μπραβο ρε φιλε, η δουλεια σου φαινεται και παλι πολυ προσεγμενη και παρακολουθω τις κατασκευες σου με ενδιαφερον!

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 15, 2012, 10:22:11 μμ »
Νασο μπραβο ρε φιλε, η δουλεια σου φαινεται και παλι πολυ προσεγμενη και παρακολουθω τις κατασκευες σου με ενδιαφερον!
Ευχαριστω, είναι η τρίτη φορά που με πιάνει το μικρόβιο της κατασκευής και αυτή τη φορά προσέχω σχεδόν τα πάντα, προσπαθω να μην αφήνω πράγματα ...στην τύχη και μαθαίνω απο τα λάθη μου ή τουλάχιστον προσπαθώ  :-[

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:50:29 πμ »
Μπράβο φίλε Νάσο!

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:06:57 μμ »
Συνεχίζουμε με το κόψιμο του ξύλου για τα μπράτσα με σέγα γύρω γύρω με προσοχή να μην κόψουμε μέσα απο τη γραμμή.
Μετά τοποθετούμε τα πρωτότυπα (templates) απο κοντραπλακέ χρησιμοποιόντας αυτοκόλητη διπλής όψης και με τη βοήθεια ρούτερ και κατάλληλου κοπτικού  αντιγράφουμε το πρωτότυπο στο ξύλο μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ στη ΧΡΗΣΗ του ΡΟΥΤΕΡ

Οι πολύ προσεκτικοί θα δουν οτι κατάφερα να χαλάσω και τα δύο templates κοντά στην περιοχή των κλειδιών και αυτό γιατι μετακίνησα το ρούτερ πριν σταματήσει το κοπτικό να γυρίζει..

Μετά ανοίγουμε με προσοχή και τις τρύπες για τα κλειδιά του Jazz Bass  17,5 mm  με τρυπάνι αρχικά και ρούτερ τελικά.
Και στην τελευταία φωτο είναι έτοιμα.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:20:10 μμ »
Συνεχίζουμε με τις ταστιέρες απο Παλίσανδρο για την tele με μήκος χορδής 25,5 in και Bumbiga για το Jazz Bass με μήκος χορδής τις 34 in.
Μετά τη χάραξη με το εργαλείο απο Stewmac παυ κάνει τη δουλειά παιχνιδάκι αλλά δυστηχώς σε καθορισμένα μήκη χορδής
( έχω εγκαταλήψει το οικείο σε μένα 64 εκ μήκος χορδής και δουλεύω σε ίντσες για τις ηλεκτρικές)
κάνουμε και το μαρκάρισμα για τα σημεία που θα βάλουμε τους δείκτες για τα τάστα (dots) απο όστρακο κλπ.
Στη τελευταία φωτο έτοιμα για τις τρύπες των dots.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:20:50 μμ »
.......................
ΠΡΟΣΟΧΗ στη ΧΡΗΣΗ του ΡΟΥΤΕΡ

Οι πολύ προσεκτικοί θα δουν οτι κατάφερα να χαλάσω και τα δύο templates κοντά στην περιοχή των κλειδιών και αυτό γιατι μετακίνησα το ρούτερ πριν σταματήσει το κοπτικό να γυρίζει.

Welcome to the club!!! ;D ;D

Να 'ξερες τι βρισίδι έχω ρίξει και είναι αιτία αυτό που προανέφερες.

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:32:56 μμ »
πιστευω οτι ολοι εχουμε κατεβασει παναγιτσες!!!
λοιπον εχω βρει μια λυση ...οι Αμερικανοι εχουν το αναποδο ρουτερ που εξαλειφει το προβλημα,αλλα εγω κανω το εξης...εστω οτι εχω να περασω με ρουτερ το template ενος σωματος...ολο το προβλημα ειναι να μην χασει το χερι την ισορροπια και γυρισει και τα γαμ#$ει...ετσι οταν κοβω στην κορδελα προχειρα το περιγραμμα τα κομματια δεν τα πεταω...φροντηζω να μεινει καποιο κομματι μεγαλο..επειτα κολλαω ενα κομματι απο το ξυλο του template επανω στο προηγουμενο ξυλο..το τρικ ειναι οτι βαζω το κομματι αυτο κατο απο το ρουτερ ουτως ωστε το ρουτερ να παταει ταυτοχρονα και στο σωμα αλλα και στα περισσευουμενα κομματια..ολα δηλαδη στο ιδιο υψος.....ετσι δεν χανει ποτε την ισορροπια....αυτο με εχει βοηθησει στο να κανω σωστα την δουλεια αυτη...

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:44:53 μμ »
Εχεις απόλυτο δίκιο Θεοδωρόπουλε (Δημήτρης?) το έχω χρησιμοποιήσει αυτό το κόλπο είναι το πλέον ασφαλές, αλλά όταν χρησιμοποιείς ρούτερ χρειάζεται να μην βιάζεσαι ,εγώ την πάτησα γιατί δεν περίμενα να σταματήσει εντελώς το κοπτικό και έχω ενα ρούτερ Makita απο τον πεθερό μου της δεκαετίας 70-80 πολύ vintage, τρομερό εργαλείο βαρύ και σίγουρο αλλα θέλει κανα λεπτό να σταματήσει το κοπτικο να γυρίζει...

Παντως δεν χρειάζεται βρισίδι , μόνο υπομονή Τριαντάφυλε...

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:52:22 μμ »
αφου στο λεει το ονομα Makita
Μα...κοιτα!!!πριν σταματησει το ρουτερ :) ;)

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:56:06 μμ »
αφου στο λεει το ονομα Makita
Μα...κοιτα!!!πριν σταματησει το ρουτερ :) ;)
Χα Χα Χα !!  ακόμα γελάω , Makita να δείς τι έκανες!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 18, 2012, 11:09:56 μμ »
Δεν ξερω ρε παιδες, πολυ ψυχοφθορο το ρουτερ... Ολα τα αλλα σταδια της κατασκευης τα απολαμβανω εκτος απο την ωρα που πρεπει χρησιμοποιησω αυτο το γ@^$μενο εργαλειο   ;D
Οπως ειπε ο Δημητρης τα επιτραπεζια ρουτερ ειναι ασφαλεστερα και μαλιστα (τα περισσοτερα απο αυτα) ειναι με 12αρι κολετ και δυνατα μοτερ, ετσι ωστε να μπορεις να βαλεις ενα κοπτικο μεγαλης διαμετρου που εχει μικροτερες πιθανοτητες tearout. Που θα παει, καποια στιγμη θα αποκτησουμε ενα  ;D