Αποστολέας Θέμα: φινιρισμα ταστιερας  (Αναγνώστηκε 12724 φορές)

αποστολης τ

• Hero Member
φινιρισμα ταστιερας
« στις: Μαρτίου 11, 2012, 09:48:21 μμ »
το μπουζουκι τις φωτοφραφιας το εχω 4 χρονια,οταν το πηρα η ταστιερα του ειχε ενα απιστευτο γυαλισμα σαν να ηταν απο πλαστικο γυαλιστερο,οταν του αλλαζω χορδες το περναω με ενα στεγνο μαλακο πανι και γυαλιζει παλι σαν την πρωτη μερα,ξερει κανεις με τη υλικο το εχει περασει ο ατιμος και γυαλιζει ετσι?η ταστιερα ειναι εβενος και ειναι του σπουρδαλακη,μηπως εχει κανενας οργανο του με τετοια ταστιερα?

Niavent

• Jr. Member
  • **
Απ: φινιρισμα ταστιερας
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 12, 2012, 12:19:26 πμ »
 Απ οτι φαιναται ειναι βερνικι.
Συνηθως το βαζουν οι οργανοποιοι οταν ξερουν οτι ο παιχτης ιδρωνει πολυ.
  Καποιοι αλλοι το εχουν κανονα και βερνικωνουν ολες τις ταστιερες.

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 12, 2012, 07:48:16 πμ »
παναγιωτη δεν εχει κρουστα η ταστιερα,υπαρχει περιπτωση να την εχει περασει κανενα χερι γομαλακα?θελω και στα δικα μου οργανα τετοιο γυαλισμα αλλα χωρις κρουστα,με τι βερνικι να δοκιμασω?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 12, 2012, 05:32:45 μμ »
Γνωστος μπουζουκοφτιαχτης στη Σαλλονικη ριχνει ενα χερι βερνικι στην ταστιερα, και την τριβει με συρμα κατσαρολας και γινεται ματ, που με τον καιρο γυαλιζει.Ο Νιαβεντ θα ξερει ποιον λεω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 12, 2012, 06:42:49 μμ »
Και το ευλογο ερωτημα: γιατι δεν λουστραρεται η ταστιερα?

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 12, 2012, 06:47:07 μμ »
::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 12, 2012, 06:58:58 μμ »
αν λουστραραμε την ταστιερα με βερνικι κρουστας σε λιγο καιρο το βερνικι θα εσπαζε πιστευω απο την τριβη τον χορδων,δεν ξερω αν μπορουμε να κανουμε καποιου ειδους εμποτισμο?

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 12, 2012, 07:03:59 μμ »
Αυτό το lemon-oil τι κάνει ρε παιδιά δεν έχω καταλάβει; Μήπως σου έχει ρίξει κάνα λάδι για γυαλάδα; ::)

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 12, 2012, 07:58:14 μμ »
Παράθεση

δε νομιζω παιδια οτι υπαρχει απαγορευτικο στο να λουστραρεται η ταστιερα...
οι ασπρες (maple)ταστιερες βερνικωνονται υποχρεωτικα για να μην βρωμιζουν και μαυριζουν απο τα δαχτυλα..
οι καφε (rosewood) και οι μαυρες(εβενος) δεν ειναι τοσο ευαισθητες στο μαυρισμα,και στο βρωμισμα...σε καθε αλλαγη χορδων παντως καλο ειναι να περναει ενα χερι λεμονολαδο,το οποιο περνιεται,αφηνεται λιγο να το ρουφιξει η ταστιερα,και σκουπιζεται.δεν κανει να περνιεται συνεχεια συνεχεια η ταστιερα με λεμονολαδο..απλα σε λογικα διαστηματα,για καθαρισμο και υγρανση του ξυλου...
οποιος θελει βερνικωνει και τις καφε και τις μαυρες ταστιερες.το βερνικι οπως σωστα ειπωθηκε αφου περαστει τριβεται με ατσαλοσυρμα απαλα,ισα ισα να κανει θαμπαδα,και μετα γυαλιζει για παντα οσο το συντηρεις...φοβος να σπασει δεν υπαρχει ουτε να κανει γραμμες διοτι πολυ απλα ειναι βερνικι νιτρου (εχει συγκεκριμενο τροπο το βερνικωμα της ταστιερας)..
η αισθηση παντως της βερνικωμενης ταστιερας ειναι ιδιαιτερη,και οσοι δεν την εχουν δοκιμασει χανουν!!!

Niavent

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 14, 2012, 02:31:15 πμ »
  Το βερνικι στην ταστιερα δεν κανει κακο αντιθετως κανει καλο ειδικα σε ατομα που ιδρωνουν πολυ.
Καποιοι μαστοροι το χρησιμοποιουν σε ολα σχεδον τα οργανα που κατασκευαζουν.προσωπικα δεν το θεωρω κατακριτεο.Σε καποιους παιχτες μαλιστα αρεσει πολυ γιατι δινει μια ξεχωριστη αισθηση στο παιξιμο.

εχουν ερθει πολλα οργανα στο εργαστηριο με ταστιερες κυριολεκτικα κατεστραμενες απο ιδρωτα.Το λεμονολαδο ειναι μια καλη λυση και πραλληλα συντηρει και το ξυλο.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 14, 2012, 07:15:49 πμ »
δε νομιζω παιδια οτι υπαρχει απαγορευτικο στο να λουστραρεται η ταστιερα...
οι ασπρες (maple)ταστιερες βερνικωνονται υποχρεωτικα για να μην βρωμιζουν και μαυριζουν απο τα δαχτυλα..
οι καφε (rosewood) και οι μαυρες(εβενος) δεν ειναι τοσο ευαισθητες στο μαυρισμα,και στο βρωμισμα...σε καθε αλλαγη χορδων παντως καλο ειναι να περναει ενα χερι λεμονολαδο,το οποιο περνιεται,αφηνεται λιγο να το ρουφιξει η ταστιερα,και σκουπιζεται.δεν κανει να περνιεται συνεχεια συνεχεια η ταστιερα με λεμονολαδο..απλα σε λογικα διαστηματα,για καθαρισμο και υγρανση του ξυλου...
Με πρόλαβες!!!
Ετσι ακριβώς θα εγραφα και γω.
Η γιαλισμένη ταστιέρα με βερνίκι πχ κελεμπέκι λευκό (maple) μου δινει την αίσθηση οτι κολανε τα δάκτυλα  ;D

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 14, 2012, 08:40:15 μμ »
το βερνικι σε  εβενινη και rosewood ταστιερα δεν θα αντεξει απο οτι ξερω γιατι ειναι ξυλα που περιεχουν λαδι. δεν το εχω δοκιμασει αλλα το εχω ακουσει. ξερει κανεις?

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 14, 2012, 10:23:16 μμ »
Και εγω αυτο εχω ακουσει Ηλια γι'αυτο και συνηθως (τουλαχιστον στις ηλ. κιθαρες) αυτες τις ταστιερες τις αφηνουν φυσικες.
Αλλοι παλι που τις λουστραρουν, λενε οτι σκουπιζουν πρωτα με ενα πανι ποτισμενο με ασετον και αμεσως μετα σφραγιζουν τους πορους με σιλερ, προτου βγουν στην επιφανεια τα φυσικα ελαια του ξυλου. Μετα περνανε βερνικι κανονικα χωρις κινδυνο να "πεταξει".

Γνωριζει κανεις αν γινεται φινιρισμα με Tru-oil ή Tung-oil; Υπαρχει περιπτωση να μη στεγνωνει πανω σε λαδερα ξυλα;

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 14, 2012, 10:57:40 μμ »
Γνωριζει κανεις αν γινεται φινιρισμα με Tru-oil ή Tung-oil; Υπαρχει περιπτωση να μη στεγνωνει πανω σε λαδερα ξυλα;

Ας μας φωτισει καποιος πανω σ αυτο......Ευχαριστω!!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 14, 2012, 11:01:57 μμ »
Έχω μια ερώτηση:

Το λούστρο, ακόμα και του νίτρου που είναι πολύ σκληρό, δεν φθείρεται-καταστρέφεται από τις πατημένες χορδές;

Tags: