Για αγορές από Αμερική
Απ ότι έχω διαβάσει αλλά και από αγορές που έχω κάνει εγώ:
Για την μεταφορά από Αμερική πρέπει να επιλέγουμε πάντοτε το επίσημο ταχυδρομείο της Αμερικής δηλαδή United States Post Service (USPS) και μάλιστα την υπηρεσία Express Mail International (EMS). ΠΡΟΣΟΧΗ Όχι την υπηρεσία Global Express Guaranteed® (GXG). Ο λόγος είναι ότι η USPS για την υπηρεσία EMS συνεργάζεται με τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ οι οποίες αναλαμβάνουν και τις διαδικασίες εκτελωνισμού. Ενώ για την υπηρεσία GXG, η USPS συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών οι οποίες δεν εκτελωνίζουν τα δέματα οι ίδιες, αλλά συνεργάζονται με εκτελωνιστικά γραφεία.
Με μεταφορά USPS με EMS, o χρόνος παράδοσης των υλικών από Αμερική στην Ελλάδα είναι περίπου μία εβδομάδα, ενώ τα επιπλέον τέλη εκτελωνισμού που χρεώνουν τα ΕΛΤΑ είναι αμελητέα. Συχνά δεν χρεώνονται επιπλέον τελωνιακοί δασμοί ακόμα και για ποσά αρκετά μεγαλύτερα από τα 100$.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο η USPS (αμερικανικά ταχυδρομεία) και άλλο η UPS (ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών).
Αν αντί για USPS, διαλέξουμε μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφοράς (UPS, FedEx, TNT κτλ), τα μεταφορικά μπορεί να είναι φθηνότερα και ο χρόνος παράδοσης μικρότερος, όμως οι δασμοί, τα τέλη εκτελωνισμού και γενικά τα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το εμπόρευμα στην Ελλάδα πάει στο τελωνείο του αεροδρομίου. Εκεί εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς, πληρώνουμε ξεχωριστή αμοιβή για εκτελωνιστή και επιπλέον πληρώνουμε τέλη διαχείρισης και αποθήκευσης. Είναι ίσως τρελλό αλλά το Ελληνικό τελωνείο δεν έχει στο αεροδρόμιο αποθήκες (!!!) και την αποθήκευση και διαχείριση την έχουν αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία η οποία χρεώνει ακριβά και ανεξάρτητα από το αν υποχρεούμαστε να πληρώσουμε δασμούς ή όχι.