Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ES 335  (Αναγνώστηκε 77273 φορές)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Κατασκευή ES 335
« στις: Μαρτίου 01, 2012, 11:36:53 μμ »
Οπως λέει και ο τίτλος ξεκινάω τη κατασκευή μιας νέας ηλεκτρικής κιθάρας σαν την ES 335 της Gibson επειδή η παλιά μου, ( έχω αναρτήσει φωτο στα media ) μου ακούγεται κάπως κενή, και λέω να δοκιμάσω διαφορετικό τρόπο κατασκευής.
Ξεκινάω απο τη κατασκευή της ταστιέρας  ;)
στις φωτο βλέπουμε ενα παλιο κομμάτι παλίσανδρο ήδη κομμένο προ ... 15ετίας  ;D που χαράσεται σε κλίμακα 25 ίντσες.
Μετά τοποθετούμε τα όστρακα , χαράσουμε τη θέση τους, σκάβουμε με το κοπτικό ρούτερ, και τα κολάμε με κυανοακρυλική.

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
Απ: Κατασκευή ES 335
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 01, 2012, 11:52:25 μμ »
μπραβο ρε Νασο, περιμενα και ελεγα ποτε θα την ξεκινησεις. αντε καλη συνεχεια χωρις απροοπτα

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:05:30 πμ »
Άντε με το καλό, καλή αρχή!

Να μάθουμε τίποτε και μεις οι υπόλοιποι, μήπως προγραμματίσουμε καμιά ανάλογη κατασκευή στο επόμενο πενταετές. ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:19:57 πμ »
Οπως βλέπεις  Ηλία ξεκινάω απο τα εύκολα και τα τετριμένα όπως η ταστιέρα με τη διαφορά ότι βάζω όστρακο που έως τώρα δεν έχω ξαναβάλει σε μπλόκ.
Συνεχίζουμε δίνοντας κλίση 12 ίντσες στη ταστιέρα με αρκετό τρίψιμο με γιαλόχαρτα προσαρμοσμένα σε μπλόκ με την ίδια κλίση.
Μετά κολάμε τα κοκάλινα σιρίτια στο πλάϊ αφού έχουμε φροντίσει η ταστιέρα να έχει λιγότερο φάρδος εκ των προτέρων γιατί προσθέτουμε συνολικά  3mm (2 X 1,5mm)
Γιαλοχαρτάρουμε να έρθουν πρόσωπο με τη ταστιέρα και γιαλίζουμε σταδιακά για να φανεί καλύτερα η ταστιέρα και το όστρακο.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:32:35 πμ »
Οπως βλέπεις  Ηλία ξεκινάω απο τα εύκολα και τα τετριμένα όπως η ταστιέρα με τη διαφορά ότι βάζω όστρακο που έως τώρα δεν έχω ξαναβάλει σε μπλόκ.
Συνεχίζουμε δίνοντας κλίση 12 ίντσες στη ταστιέρα με αρκετό τρίψιμο με γιαλόχαρτα προσαρμοσμένα σε μπλόκ με την ίδια κλίση.
Μετά κολάμε τα κοκάλινα σιρίτια στο πλάϊ αφού έχουμε φροντίσει η ταστιέρα να έχει λιγότερο φάρδος εκ των προτέρων γιατί προσθέτουμε συνολικά  3mm (2 X 1,5mm)
Γιαλοχαρτάρουμε να έρθουν πρόσωπο με τη ταστιέρα και γιαλίζουμε σταδιακά για να φανεί καλύτερα η ταστιέρα και το όστρακο.

Για να καταλάβεις η προηγούμενη και αρκετά πετυχημένη 335 , κατασκευάστηκε  γύρω στα 93 ή 95 δεν θυμάμαι ακριβώς, απλά τώρα που έχω πάρει φόρα θέλω να φτιάξω κανα δύο διαφορετικές για καλύτερο ήχο, ξέρεις τωρα σε δουλειά να βρισκόμαστε... ;D

Συνεχίζουμε με τη προετοιμασία για τα τάστα, τα κόβουμε και φροντιζουμε να κόψουμε τα δοντάκια στις άκρες για να μπαίνουν μέσα στις χαραγές και να τα λιμάρουμε για να κάθονται καλύτερα οι άκρες.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 02, 2012, 12:43:49 πμ »
Ωχ λάθος παράθεση έβαλα ,  ΚαΠα , ευχαριστώ στα δικάσου σχόλια απάντησα βασικά...

Συνεχίζουμε για σήμερα βάζοντας μονο τα πρώτα πέντε τάστα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν..

Πριν τα βάλουμε με τη πρέσσα βάζουμε ξυλόκολα για να μήν πολυσπάσει η ταστιέρα σε περίπτωση αλλαγής ταστων και όχι για να κολήσουν τα τάστα, αυτά συγκρατούνται κυρίως απο το ξύλο της ταστιέρας.

Καλημέρα :)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 02, 2012, 06:33:24 πμ »
Η καλη μερα απ'το πρωι φαινεται  ;) Η κατασκευη φαινεται οτι φυσαει απ'την αρχη και θα δουμε ωραια πραγματα! Ευγε φιλε Νασο!
Το πρασινο abalone (ή ειναι απο φετα abalam) δενει πολυ ομορφα με τον παλισσανδρο!

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 02, 2012, 07:34:13 πμ »
Η καλη μερα απ'το πρωι φαινεται  ;) Η κατασκευη φαινεται οτι φυσαει απ'την αρχη και θα δουμε ωραια πραγματα! Ευγε φιλε Νασο!
Το πρασινο abalone (ή ειναι απο φετα abalam) δενει πολυ ομορφα με τον παλισσανδρο!
Λοιπον πρέπει να ειναι φετες φετες δηλαδη abalam και οχι μονοκόματο όστρακο abalon , το έχω αγοράσει καιρό και δεν θυμάμαι ακριβώς τι έγραφε στο σαιτ, τί διαφορά έχει!!!
Καμπυλώνοντας τη ταστιέρα αναγκαστικά τρώγεται και το όστρακο το οποίο επειδή ειναι φέτες φέτες σε κάποια σημεία χάνει τη γιαλάδα και ομορφιά του , δεν έχω βάλει άλλη φορά φαρδύ όστρακο και με χάλασε λίγο αυτο.... >:(
Δεν φαίνεται στις φωτο η διαφορα , αλλα παίζει να μην το ξαναβάλω και να πάω στο λευκό όστρακο στην επόμενη ταστιέρα.
Αν έμπαινε σε επίπεδη ταστιέρα πχ μπουζούκι δεν θα υπήρχε αυτό το θέμα και μου έδωσες μεγάλη  ευκαιρία που το έθεσες γιατί γενικά βαριέμαι το γράψιμο και δεν θα το σημειωνα.. ;D
Καλημέρα!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 02, 2012, 08:10:01 πμ »
Φιλε Νασο μου ανοιξες τα ματια.Αυτο με τα κομενα δοντακια δεν το ειχα σκεφτει ποτε.Αληθεια πως λυγιζεις τα ταστα πριν τα βαλεις? Ευχομαι να παει  καλα η κιθαρα σου αν και φαινεται απο την δουλεια σου και την λεπτομερια που δινεις, οτι θα παει πολυ καλα.Καλη επιτυχια
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 02, 2012, 08:42:15 μμ »
Πολύ όμορφη δουλειά Νάσο !!!!!!!!!!!   Μπράβο. Περιμένουμε την συνέχεια.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 02, 2012, 09:40:36 μμ »
Φιλε Νασο μου ανοιξες τα ματια.Αυτο με τα κομενα δοντακια δεν το ειχα σκεφτει ποτε.Αληθεια πως λυγιζεις τα ταστα πριν τα βαλεις? Ευχομαι να παει  καλα η κιθαρα σου αν και φαινεται απο την δουλεια σου και την λεπτομερια που δινεις, οτι θα παει πολυ καλα.Καλη επιτυχια
Ευχαριστώ πολυ για τις ευχές.
Δεν έχω καποιο ιδιαίτερο εργαλείο για το λιγισμα των τάστων, απλά έχω φροντίσει και αγοράζω τάστα με το μέτρο σε κουλούρα οπότε είναι ήδη λυγισμένο!!! ;)
Και αυτό γιατί έχω χρυσοπληρώσει στο παρελθόν τάστα συσκευασμένα πχ dunlop σε τιμή 15πλάσια του χύμα, οι ηλεκτρικοί κιθαροφτιάχτες γνωρίζουν τι εννοώ ;D
Έτσι λοιπόν πετυχαίνω και λυγιμένο και φθηνό τάστο.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 02, 2012, 11:05:31 μμ »

Πάντως εγώ στις κιθάρες μου έβαλα παχύ φιλέτο στην περίμετρο της ταστιέρας και έτσι αναγκαστικά το δόντι ήταν αρκετά βαθύ. Παρατήρησα ότι κάποια τάστα παρόλο το κτύπημα δεν κάθονται καλά στις άκρες. Έτσι στη δεύτερη κιθάρα έκοψα και το φιλέτο και τα έβαλα κανονικά. Γιαυτό θέλει προσοχή μέχρι ποιο πάχος φιλέτου μπορείς να το κάνεις (π.χ. 1 - 1,5 mm).

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 02, 2012, 11:12:10 μμ »
Εχει δικιο ο Νασος παντως για ταστο-συρμα σε κουλουρα. Η διαμετρος της κουλουρας ειναι σχεδον ιδανικη για οποιοδηποτε radius και δεν χρειαζεται καθολου λυγισμα.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 03, 2012, 12:58:44 πμ »

Πάντως εγώ στις κιθάρες μου έβαλα παχύ φιλέτο στην περίμετρο της ταστιέρας και έτσι αναγκαστικά το δόντι ήταν αρκετά βαθύ. Παρατήρησα ότι κάποια τάστα παρόλο το κτύπημα δεν κάθονται καλά στις άκρες. Έτσι στη δεύτερη κιθάρα έκοψα και το φιλέτο και τα έβαλα κανονικά. Γιαυτό θέλει προσοχή μέχρι ποιο πάχος φιλέτου μπορείς να το κάνεις (π.χ. 1 - 1,5 mm).
Εχω παρατήσει απο καιρό το σφυράκι γιατί κτυπάς απο τη μιά ,σηκώνεται απο την άλλη μερια ιδιαίτερα με φαρδιά και σκληρά ταστα πχ jumbo.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ πρέσσα και τα τάστα κάθονται γλυκα-γλυκά μέσα στο κανάλι χωρίς να πετάγονται καθολου.
Οι άκρες που δεν έχουν δοντάκι απο κάτω δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, αν κάποια σηκωθεί λίγο έρχεται στη θέση της με ελαφρύ κτύπημα και σταθεροποιείται με κυανοακρυλική.
   Τα τάστα που χρησιμοποιώ ειναι medium και έχω φτιάξει με αυτά έξι ταστιέρες με άριστα αποτελέσματα.
Για να καταλάβεις ποσο καλά μπαίνουν τα τάστα με πρέσα, αν τα μετρήσεις, οι μέγιστες διαφορές ύψους απο το ξύλο της ταστιέρας δεν είναι πάνω απο 0,10- 0,15 χιλ καμμιά φορά δεν χρειάζεται καθόλου τελικό λιμάρισμα, ιδιαίτερα σε ακουστικές κιθάρες που δεν έχουν χαμηλό action.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 03, 2012, 01:55:53 πμ »
Η πρέσσα είναι αυτή που πουλάει ο Stewmac?