Αποστολέας Θέμα: Ρυθμηση ταστων (τροπος)  (Αναγνώστηκε 9094 φορές)

pantelis

• Sr. Member
  • επιτρεπεται να πεσεις επιβαλετε να σηκωθεις
Ρυθμηση ταστων (τροπος)
« στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 07:33:05 μμ »
Εχω μια απορια που μπορει να εχουν και αλλοι .
Τοποθετουμε τα ταστα ,τα τριβομαι ολα μαζι η κατα ομαδες ?
Μετα τα ελενχουμε ανα τριαδες η ολα μαζι στην ιδια ευθεια?
Αν εχουμε διαφορες πιος ειναι ο πλεον σωστος τροπος για διορθωση? Και τελος πως καταλυγουμε και επιλεγομαι τα σωστα σε παχος και υψος? ??? ??? ???

αποστολης τ

• Hero Member
Απ: Ρυθμηση ταστων (τροπος)
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 07:45:43 μμ »
βαζεις τα ταστα και δεν τα πειραζεις καθολου για 2-3 μερες μεχρι να ερθει η ταστιερα και να σταματησει,μετα αφου η ταστιερα ειναι πλεον ολοιση βαζεις ενα πολυ ψιλο γυαλοχαρτο σε εναν ισιο τακο και τα τριβεις ελαφρα,τα ελενχεις τρια τρια και διωρθωνης το μεσεο απο τα τρια αν χρειαζετε,αυτος ειναι ο δικος μου τροπος.

pantelis

• Sr. Member
  • επιτρεπεται να πεσεις επιβαλετε να σηκωθεις
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 08:25:28 μμ »
Ναι ολα καλα εως εδω αλλα γιατι υπαρχουν στο εμποριο και set 3 ξύλινων τάκων με διαφορετικές κλίσεις σε κάθε πλευρά?

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 09, 2012, 11:23:17 πμ »
οι τακοι με την καμπυλοτητα ειναι για ηλεκτρικες κιθαρες κυριως ,αν δε κανω λαθος, που εχουν radius (η ταστιερα ειναι πιο χοντρη στη μεση και στις ακρες λεπταινει λιγο!το μπουζουκι δεν εχει καμπυλη,η ταστιερα ειναι επιπεδη!!εγω βαζω γυαλοχαρτο σε ενα τακο 20 εκατοστων και τριβω .

ουσακ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 08, 2012, 04:56:23 μμ »
΄φίλε ρέμα τι θα πει στο μπουζουκι δεν έχει΄οβάλ ταστίέρα? έπαιξα τις προάλες μπουζούκι των αδερφων κοτσέ με οβάλ ταστιέρα και η αίσθηση ήταν τέλεια...

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 08, 2012, 06:05:18 μμ »
φιλε ουσακ,απ τις λιγες μου γνωσεις πιστευω οτι η ταστιερα στα μπουζουκι δεν εχει radius,ειναι επιπεδη!τωρα,αν τα αδερφια κοτσε εκαναν ταστιερα με radius,νομιζω ειναι εξαιρεση και οχι κανονας!επισης,αν προσεξεις,χρησιμοποιησα τις λεξεις "πιστευω" και "αν δεν κανω λαθος"...

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 19, 2012, 09:03:12 πμ »
Καλημέρα σε όλους!

έχω φτάσει στο σημείο που έτρωσα τα τάστα,αλλά η μορφή τους είναι έτσι όπως δείχνω στη φωτογραφία.
 Θέλουν περαιτέρω δουλειά, δηλαδή η κορυφή τους να στρογγυλέψει πάλι??

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 19, 2012, 10:31:47 πμ »
Καλημέρα moytro.

Ναι χρειάζεται να ξαναστρογγυλέψεις τα τάστα σου και για αυτήν την δουλειά υπάρχουν ειδικές λίμες.

Πχ...

http://www.stewmac.com/shop/Fretting_supplies/Shaping_and_crowning/Three-in-one_Fret_File.html

http://www.stewmac.com/shop/Fretting_supplies/Shaping_and_crowning/Diamond_Fret_File.html

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 19, 2012, 10:46:51 πμ »
Νασο εχω παρει την πρωτη απο τις δυο και εχω βρει την υγεια μου!

Ενας αλλος τροπος για να το κανεις, ειναι να κολησεις δεξια και αριστερα του ταστου χαρτοταινια για να προστατεψεις την ταστιερα και με μια τριγωνικη λιμα να το στρογγυλεψεις, χωρις να αγγιξεις την κορυφη. Καλο ειναι να περασεις πρωτα το καθε ταστο με μαρκαδορο για να εχεις ενα σημειο αναφορας. Οταν μεινει μια λεπτη γραμμη απο το μαρκαδορο στην κορυφη του ταστου, θα εχει σχηματιστει σωστα.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 19, 2012, 12:25:52 μμ »
Επισης μια λεπτομερεια σημαντικη για την λιμα ειναι οτι πρεπει καθε ταστο να το λιμαρουμε
το ιδιο! Πρεπει να μετραμε ποσες φορες περναει η λιμα (πχ 20) και να κανουμε το ιδιο σε ολα τα ταστα!!

Tags: