Αποστολέας Θέμα: Μικρές πλάνες/ξεχονδριστήρες  (Αναγνώστηκε 29473 φορές)

bacharikos

• Jr. Member
  • **
Μικρές πλάνες/ξεχονδριστήρες
« στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 12:35:39 μμ »
Έχει δοκιμάσει κανείς οικονομικές πλάνες/ξεχονδριστήρες αυτής της κατηγορίας? :

http://www.tool-mania.gr/store/Product/ProductInfo.aspx?id=2955&cid=82
http://www.ergaleioagora.gr/index.php?main_page=product_info&cPath=32_34&products_id=2986

Έχουν Πλάτος Εργασίας 204 mm, νομίζω ότι είναι ok για οργανοποιία. Το θέμα είναι αν έχουν την απαραίτητη δύναμη
για σωστή δουλειά έστω και στα 150-180 mm?

Αν έχει δοκιμάσει κανείς παρόμοιο εργαλείο ας μας πει!
Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Μικρές πλάνες/ξεχονδριστήρες
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 09:22:00 μμ »
Προσωπικά έχω την Boston. Αλλά όπως βλέπω και την άλλη πρέπει να είναι ακριβώς ίδια. Πρόκειται για κινέζικα μηχανήματα που βγαίνουν φασόν με διάφορα ονόματα διεθνώς.

Παρόλο ότι έχω κάνει τις βασικές δουλειές με την Boston (πλάνισμα σε διάφορα ξυλα και ξεχόνδρισμα σε ταστιέρες). Νομίζω ότι τα βασικά μειονεκτήματα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι τα εξής:

1) Οι ακρίβεια στις ρυθμίσεις δεν είναι καλή. Τελευταία διαπίστωσα ότι σε ξεχόνδρισμα ταστιέρας το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ισόπαχο. Υπήρχε μια μικρή διαφορά στο πάχος μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς.
2) Η όρθια πλάτη που κάνει το γώνιασμα είναι λαμαρίνα και δεν στηρίζεται επαρκώς. Κατά συνέπεια η καθετότητα δεν μπορεί είναι απόλυτη. Θέλει μεγάλη προσοχή και συνεχή επιβεβαίωση με μια καλή γωνιά ακριβείας.
3) Κάνει πολύ θόρυβο
4) Δεν ξέρω τι θα γίνει μόλις φαγωθούν τα μαχαίρια. Θα βρώ καινούργια; Θα ταιριάζουν με τις φωλιές του μηχανήματος;

Συμπέρασμα: Οι αρχικές προσδοκίες μου όταν την αγόρασα δεν ήταν μεγάλες. Σήμερα θα αγόραζα κάτι καλύτερο αν υπάρχει σε σχετικά προσιτή τιμή.

ΥΓ
Υπάρχει βέβαια και η αγορά μεταχειρισμένων επαγγελματικών μηχανημάτων από ξυλουργία που κλείνουν όπου μπορεί κανείς να τα βρεί σε καλές τιμές.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 09:53:11 μμ »
Καλησπερα σας!

Και εγω την boston εχω αλλα η συγκεκριμενη που δειχνει ο φιλος ειναι καινουριο μοντελο
με βελτιωμενο οπτικα τουλαχιστον οδηγο! Το δικο μου οντως δεν εχει καλο και στιβαρο οδηγο!

Μαχαιρια εχω παρει εγω ανταλλακτικα απο την εταιρεια νομιζω με 20 ευρω!
Απο ανταλλακτικα εχουν τα παντα και αν κατι δεν υπαρχει το φερνουν απο το εξωτερικο!
Τα δικα της μαχαιρια τα ακονισα μια φορα σε τροχειο και μετα θελει απο την αρχη σεταρισμα και ρυθμισμα που ειναι λιγο δυσκολο αν δεν το ξερεις και οι οδηγιες δεν ηταν σαφεις!

Πιστευω ειναι πολυ καλο εργαλειο για τα χρηματα του και δεν πιανει και πολυ χωρο!

ΥΣ  Θα επικοινωνησω με unimac μηπως ταιριαζει ο νεος οδηγος να τον βαλω στο μηχανημα μου!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 10:32:11 μμ »
Θέλω να αγοράσω μια καινούργια πλάνη -ξεχονδριστήρα και σκέφτομαι κάποιο benchtop μηχάνημα με αυτόματη προώθηση,τι μου προτείνετε :) :) Φίλε Δημήτρη από την Boston είσαι ευχαριστημένος;

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 10:37:00 μμ »
Ναι φιλε δεν εχει παθει τιποτα απο το 2009 που την εχω!
Και την ειχα παρει νομιζω 250 ευρω!

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 10:39:21 μμ »
εχω και εγω τετοια πλανη, ιδια εμφανησιακα αλλα δεν θυμαμαι την μαρκα. εχει οδηγο σταθερο, οχι σαν του δημητρη ανδρεου που ειναι λαμαρινα  ;) . ανταλλακτικα υπαρχουν μιας και ολα αυτα τα μηχανηματα ειναι ιδια (αντιγραφες). δεν με εχει απογοητευσει αλλα θελει προσοχη αν πχ ξεχονδρισεις μεγαλο κοματι οπως το σωμα μιας ηλεκτρικης κιθαρας που τα ξυλα ειναι σκληρα και μεγαλα, πρεπει να τρως λιγο καθε φορα. αν το ζορισεις, οπως εκανα μια φορα, θα χαλασεις τα μαχαιρια και εισαι για αλλαγη.

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 07:30:07 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, τις οποίες εκλαμβάνω γενικά σαν θετικές, γιατί μιλάμε για ένα πολύ φθηνό μηχάνημα.
Φιλε ΚαΠα αυτή η διαφορά που εντόπισες στα πάχη της ταστιέρας ίσως να οφείλεται σε όχι καλό ρύθμισμα των μαχαιριών.
Είχα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα με την πλάνη που δούλευα (μία metabo) και δυσκολευόμουν να την σετάρω σωστά κι ας ήταν πλάνη των 1700€, είναι μανήκι.
Πολύ μεγάλο μείον ο χαλαρός οδηγός! Φίλε Δημήτρη ρώτησες αν όντως είναι βελτιωμένος? Και από περιέργεια, ταιριάζει τελικά στην δική σου?
Φίλε Elias δηλαδή αν την ζορίσεις, απλά χαλάνε τα μαχαίρια? Δεν μάσαει στην πίεση?

Έχετε βάλει στον ξεχονδριστήρα 18-20 cm πχ παλίσανδρο και είναι οκ?

Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 07:47:55 μμ »
απλα χαλανε τασ μαχαιρια, δυναμη εχει υπεραρκετη.  επειδη δουλευω ηλεκτρικες βαζω παντα ξυλα πλατους 18-20 εκατοστων, δεν μασαει

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 08:40:17 μμ »
Συμφωνώ ότι δεν έχει πρόβλημα δύναμης. Οι ρυθμίσεις της δεν είναι ακριβείας (κατά την άποψή μου) και στην οργανοποιία χρειαζόμαστε μεγάλη ακρίβεια.

Παρόλα αυτά με προσοχή και προσπάθεια η δουλειά γίνεται.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 11:31:05 μμ »
απλα χαλανε τασ μαχαιρια, δυναμη εχει υπεραρκετη.  επειδη δουλευω ηλεκτρικες βαζω παντα ξυλα πλατους 18-20 εκατοστων, δεν μασαει

Θα καταθέσω κι εγώ τη σχετική εμπειρία μου για τις ερασιτεχνικές - ημιεπαγγελματικές πλάνες.
Σχεδόν όλες δεν έχουν κανένα πρόβλημα όσον αφορά το πλάτος του ξύλου (για το οποίο είναι σχεδιασμένες). Το πρόβλημα προκύπτει όταν κατεβάζουμε τον οδηγό ώστε να "φάει" αρκετό ξύλο (πάνω από 1,5 χιλ.) μονομιάς. Αυτό βεβαίως επιδεινώνεται όσο πλατύτερο είναι το ξύλο. Είναι κάτι αντίστοιχο με το να βάλεις επαγγελματική πλάνη να φάει μονομιάς πάνω από 5 χιλ.

Όσον αφορά το ανισόπαχο ξεχόνδρισμα αυτό πιθανώς να οφείλεται και σε απορύθμιση του φορείου του ξεχονδριστήρα και όχι τόσο σε μη καλώς ρυθμισμένα μαχαίρια. Το φορείο απορυθμίζεται όταν δουλεύεται στα όριά του είτε προς τα πάνω (πάχος ξύλου λιγότερο από 5 χιλ.) είτε προς τα κάτω.
Για την ενασχόλησή μας που απαιτείται ξεχόνδρισμα σχεδόν στα 2,5 χιλ., ο ατέρμονας κοχλίας ρύθμισης μαζεύει τα όποια υπάρχοντα ροκανίδια με αποτέλεσμα να ζορίζεται μονόμπαντα και μετά από κάποιες φορές να απορυθμίζεται. Όταν τον δουλεύουμε στα όριά του είναι καλό να τον έχουμε καθαρίσει με φύσημα πολύ καλώς από όλα τα προϋπάρχοντα ροκανίδια που υπάρχουν παντού και όχι μόνο επάνω στο φορείο.

Και μια ερώτηση. Πως ρυθμίζετε τα  μαχαίρια κατά την επανατοποθέτηση, με το ειδικό εργαλείο που προτείνει η κάθε εταιρεία ως παρελκόμενο ή με ταβλάκι;

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 03, 2012, 07:45:47 πμ »
Τα μαχαιρια μετα το ακονισμα εχει μειωθει το υψος τους και θελουν νεα ρυθμιση!
Επισης οταν βαλουμε καινουρια μαχαιρια κανουμε το ιδιο!

Γινεται με τον εξης τροπο!
Τα μαχαιρια εκτος απο τις βιδες συγκρατησης εχουν και αλλες απο πανω που ειναι ρυθμιστικες του υψους! Επισης ο μοχλος που υπαρχει και ρυθμιζουμε ποσα χιλιοστα θα πλανισει τον βαζουμε στο μηδεν!

Τοποθετουμε ενα χαρακα στην αριστερη πλευρα του τραπεζιου και φερνουμε τα μαχαιρια σε καθετη θεση! Κατοπιν ρυθμιζουμε με τις βιδες ωστε να εχουν το ιδιο υψος και το ελεγχουμε με το χαρακα!
Ελεγχουμε και στην αριστερη μερια του μαχαιριου και στην δεξια!
Φροντιζουμε ωστε να βγουν ελαχιστα εξω τα μαχαιρια πανω απο την επιφανεια του τραπεζιου
Ισα ισα να αισθανομαστε οτι ακουμπαει ο χαρακας!
Με αυτο τον τροπο εχει το ιδιο υψος το μαχαιρι σε ολο το μηκος και τα χιλιοστα που δειχνει ο επιλογεας του πλανισματος ειναι σωστα!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 01:30:54 μμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες παιδιά!

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 09, 2012, 07:20:08 μμ »
Συνάδελφοι , αν θέλεις να ξεχονδρίσεις ξύλο για πλαινό ή καπάκι στα 2,5 ή 3 χιλιοστά μπορείς ? ρυθμίζεται σε τοσο ελάχιστο ύψος?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 09, 2012, 08:00:55 μμ »
Συνάδελφοι , αν θέλεις να ξεχονδρίσεις ξύλο για πλαινό ή καπάκι στα 2,5 ή 3 χιλιοστά μπορείς ? ρυθμίζεται σε τοσο ελάχιστο ύψος?

Φίλε Νάσο,
είναι πολύ δύσκολο να ξεχονδρίσεις ξύλο σε τόσο μικρό πάχος καθώς είναι το όριο σχεδόν σε όλες τις πλάνες-ξεχονδριστήρες ώστε να προστατεύεται το μηχάνημα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις ένα κομμάτι μελαμίνη πάχους 16 χιλ. στις διαστάσεις του φορείου του ξεχονδριστήρα, να του βιδώσεις ένα κομμάτι δύο-τρία εκατοστά από την ίδια μελαμίνη στη μια στενή του πλευρά που θα λειτουργεί ως στοπ και να το βάλεις ανάποδα (με το στοπ από κάτω) επάνω στο φορείο του ξεχονδριστήρα ώστε να πετύχεις το πάχος ξεχονδρίσματος που θέλεις. Μ' αυτόν τον τρόπο η επιφάνεια του φορείου "ανεβαίνει" και μπορείς να ξεχονδρίσεις μέχρι και πάχους 1 χιλιοστού.

Θα πρέπει να προσέξεις όμως να έχεις καθαρίσει το φορείο πολύ καλώς από τα ροκανίδια, γιατί αν υπάρχουν με την τοποθέτηση της μελαμίνης θα σου ξεχονδρίζει ανισόπαχα. Αλλά ακόμα και αν καθαρίσεις καλώς τα ροκανίδια, δοκίμασε ξεχόνδρισμα σε ένα άχρηστο φαρδύ ξύλο ώστε εάν υπάρχει κάποια μικρή ανοχή στο ξεχόνδρισμα να τη διορθώσεις βάζοντας από τη μεριά που ξεχονδρίζει λιγότερο (είναι παχύτερο το ξύλο) μια λωρίδα καπλαμά (συνήθως πάχος 0,6 χιλ είναι αρκετό) μεταξύ φορείου και μελαμίνης σε όλο το μήκος του φορείου.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 10, 2012, 12:58:57 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τη λεπτομερή απάντηση, κάτι τέτοιο έχω δεί να κάνει επαγγελματίας που μου πλάνισε ξύλο κάτω απο το όριο των 2.5 χιλ της πλάνης του.
Το θέμα είναι αν κόβει ομοιόμορφα και σταθερά, αλλά μην τα περιμένουμε όλα απο ερασιτεχνικές πλάνες.

Αραγε άν ανέβεις κατηγορία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή και στην ακρίβεια κοπής? έχει κάποιος συνάδελφος κάτι καλύτερο? γιατί χρόνια τώρα έχω βερεθεί να παρακαλάω τους συμπαθείς επαγγελματίες για δύο  τρια πλανίσματα..

Tags: