Αποστολέας Θέμα: κατασκευή οδηγού μορσου  (Αναγνώστηκε 24527 φορές)

chris

• Hero Member
κατασκευή οδηγού μορσου
« στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 11:57:14 πμ »

Παλαιώτερα είχα ποστάρει τόν τρόπο ανοίγματος τού μόρσου ,διαβάζοντας τόν αγαπητό Δημήτρη νά λέει πώς τό μπράτσο
  τό κολάει μέ εποξική κόλα γιά νά γεμίσουν τά κενά τού μόρσου έμεινα.Δημήτρη τό μόρσο τό σωστό δέν πρεπει νά έχη κενά
σέ καμιά κατεύθηνση τού ντάκου. Θά πρέπει νά μπένη χωρίς κτήπημα μέ τό χέρι αλλά σφηνωτά καί νά εφαρμόζη τέλεια πρός όλες τίς
 μεριές τότε τό αποτέλεζμα είναι τέλειο καί πού λέει ό λόγος καί σάλιο νά βάλης είναι εντάξει. Καί γιατί εποξική καί όχι τίτεμποντ θά μού πείς γιά ποιό γερά τότε γιατί νά μήν κοληθή καί τό καράολο μέ εποξική αφού καί αυτό έχει τίς ίδιες τάσεις   
πιεσης? Νομίζω άν δέν κάνω λάθος έχης πάρη καί τόν οδηγό χελιδονοουράς από τό στέβαν΄τον οποίο έχει πανάκριβα, θάέπρεπε τό μόρσο πού ανοίγης νά μήν έχει κενά καί να βγαίνη στρωτός.Τώρα θά μού πείς δικαίωμα τού καθενός νά χρησιμοποιή 
ότι κόλα θέλη πολύ σωστα . Σαυτή τήν περίπτωση κάθε τόσο καί λιγάκι τό λίδλ φέρνη εποξικές μέ 2,5 ευρώ καί σέ συσκεβασία πολύ πιό καλύτερη τής λόγγο.
Επείσης ξαναποστάρω τόν τρόπο πού κάνουμε τόν οδηγό γιά αυτούς πού δέν έχουν τήν ευκαίρια τών χρημάτων νά αγοράσουν τόν οδηγό πού μέ τά ίδια λεφτά μπορούν νά αγοράσουν τό ρούτερ.Γιά νά γίνη ο οδηγός θέλη μέτρημα μέ παχίμετρο καλό καί αρκετές δοκιμές σέ παλιόξηλα πού είναι γιά πέταμα. Σέ κάθε περίπτωση όμως τό μόρσο τού μπράτσου θά πρέπη νά φωλιάζη στό σκάφος όπως είπα χωρίς κενά. Γιά όποιον θέλη νά κάνη τόν οδηγό καί δέν κατάλαβε είμαι στήν διάθεση νά διευκρινήσω αναλυτικώτερα τόν τρόπο.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: κατασκευή οδηγού μορσου
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 03:21:19 μμ »
Εγω τα φτιαχνω στο χερι, αλλα δεν θα με χαλαγε κι ενας οδηγος τουλαχιστον για το θυληκο.Αν ομως δεν φτιαχνεις παραγωγη το χερι εχει αλλη μαεστρια
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 04:49:32 μμ »
Στη σελίδα του luthierschool μας λεει αναλυτικα για την κατασκευη του μορσου και της τρύπας χειροποίητα. Απο τη στιγμη που δεν εχουμε ρουτερ κι επιλέξουμε  τον χειροποίητο τρόπο ποιές κολλες ειναι καλές? Μήπως οι πολυουρεθανικες ελαφρως διωγκουμενες ειναι καλες σε αυτη την περιπτωση?
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 04:54:21 μμ »
Φιλε chris την κολα που προτεινα την εποξικη την χρησιμοποιει ενας  πολυ καλος  οργανοποιος
και πιστεψε με αυτος δεν εχει κενα στο μορσο!
Επισης εδω μεσα ειμαστε ερασιτεχνες μπορει να μην τα καταφερνουμε ολοι να κανουμε τελεια το μορσο και εχει καποιο κενο οποτε με την κολα αυτη εισαι καλυμμενος!
Πληροφοριες και γνωμες μεταδιδουμε για να βοηθησουμε καποιον νεο φιλο!
Αν ειναι λαθος θα φανει στην πορεια!!

Με την φρεζα χελιδονοουρας φυσικα και  γινεται καλη εφαρμογη, και δεν χρειαζεται
καμια μαστορια αλλα δυστυχως δεν εχουν ολοι φρεζα!!

Τωρα αν το κανεις εσυ τελεια με το χερι και δεν εχεις ουτε δεκατο του χιλιοστου
κενο εισαι η εξαιρεση στον κανονα και μπραβο σου!!

Εγω παντως πιστευω οτι και με το μηχανημα που το κανεις καποια κενα θα
υπαρχουν ειτε πλαγια ή απο κατω!!!

Οσον αφορα το καραολο δεν εχει κανενα κενο οποτε δεν χρειαζεται!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 18, 2012, 05:42:59 μμ από Ανδρέου Δημ. »

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 11:47:40 μμ »
Καλησπερα.....
Ψαχνομαι κι εγω για τετοιους οδηγους για να εχω καλυτερο ταιριαγμα στην ενωση μανικου-σκαφης.
Η ερωτηση μου ειναι.....το κοπτικο χελιδονοουρας πρεπει να ειναι καποιο συγκεκριμενο ή περιπου ολα ιδια ειναι? Εχω ενα κοπτικο που επανω κοβει 9mm και κατω 14mm.Το βαθος κοπης δεν το θυμαμαι τωρα.Ρωταω επειδη κανω δοκιμες σε ρεταλια,αν πρεπει να το αλλαξω για καλυτερο αποτελεσμα.
Ευχαριστω...!!!!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 19, 2012, 04:41:31 πμ »
Εχει στήν αγορά διάφορα μεγέθη αλλά όλα κάνουν τήν ίδια δουλειά.  Τό βάθος τό κανονίζης από τό ρούτερ τό φάρδος τό κανονίζη ο οδηγός .¨Αν τό αξονάκι τού κοπτικού ακουμπάει στόν οδηγό πέρνης τό φάρδος. ¨Οταν ο οδηγό σου εχη άνοιγμα 20 μμ η φωλιά πού θά ανοιχτή θά είναι περίπου στό επάνω μέρος 20 μμ καί στό κάτω μέρος περίπου 26 μμ σχηματίζωντας ένα τρίγωνο . Στό βάθος νά προσέξης από εκεί πού αρχίζη τό κοπτικό νά κόβη τόν τάκο καί όχι τόν οδηγό.¨Οταν τό πάρης μιά φορά καί ανοίξη τό κανάλι μετά τό πάς όσο βάθος τό θέλης ριθμίζωντας τό κοπτικό χαμηλότερα.Προσωχή μόνον νά μήν σού τρωη τόν οδηγό καί τό βάθος νά είναι από 16  έως τό ποιό πολύ 20 μμ .Επείσης όταν θά κόψης τό αρσενικό στό μάνικο 1ον τό κοβης από τήν κάτω μεριά καί όχι από τήν μεριά πού κάθετε ηταστιέρα  επείσης νά μήν ξεχάσης νά υπολογίσης και τά 3μμ τό πάχος τού καπακιού δηλαδή όπως έχης γυριζμένο τό μπράτσο από τήν κάτω μεριά θά αρχίσης νά κόβης 3 μμ ποίο  πάνω τά 3 μμ τά αφήνουμε γιά να έρθη πρόσωπο μέ τό καπάκι.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 19, 2012, 10:39:13 πμ »
Οκ,κατλαβα.
Εγω τον θηλυκο οδηγο το ανοιγμα το εχω 23mm διοτι στον οδηγο δεν ακουμπαει το κοπτικο αλλα το δαχτυλιδι που μπαινει απο κατω η βαση του ρουτερ μου,αλλα το τελικο κοψιμο ειναι 20mm.
Στο μπρατσο το ειδα οτι πρεπει να το κανουμε αναποδα,κατι τελευταιες μετρησεις για το μπρατσο και πιστευω πως ειναι οκ το θεμα....παντως σε ευχαριστω για της πληροφοριες.... ;D ;D ;D!!!!!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 20, 2012, 08:55:46 πμ »
Καλημερα.
Να ρωτησω κατι ακομα για το κοψιμο με χελιδονοουρα.
Το βαθος το ρυθμιζεις μια κι εξω ετσι??? ???
Συνηθως μ΄ ενα ισιο κοπτικο  κατεβαινεις σιγα σιγα ωσπου να φτασεις το επιθυμητο βαθος κοπης,εδω νομιζω θελει το παραπανω ???...εχω δικιο???
Μην κανουμε πατατα και γελαει ο κοσμος....χαχαχαχα ;D ;D ;D ;D!!!!!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 20, 2012, 10:31:44 πμ »
 άν έχης κοπτικό οφέλιμο μάκρος  κοπής από 16μμ καί πάνω, πού υπάρχουν καί τέτια τότε μία καί έξω . Αν όμως έχης κοντό οφέλιμο μάκρος κοπτικό τότε σέ δύο δόσεις.Γιά ευκολία πρώτα θά τό πάρεις στό κέντρο τού ανοίγματος πέρα ώς πέρα καί στήν δεύτερη δόση στίς άκρες πρώτα από αριστερά ζμπρόχνωντας τό ρούτερ πρός τήν μύτη τού τάκου,  καί τραβώντας τό ρούτερ πρός τά πίσω από τήν δεξιά μεριά. Μαυτό τόν τρόπο ανοίγη πολύ εύκολα. Πρώτα όμως γιά νά πάρης τόν αέρα κάντο σέ κανένα παλιόξυλο.Ο θυλικός ανοίγη πολύ γρήγορα καί εύκολα ο αρσενικός καί εκείνος ανοίγη εύκολα αλλά θέλη πολύ καλό μέτρημα  μέ τό παχίμετρο γιά νά σού έρθη κουτί.΄¨Αν κάνης καλό μέτρημα θά πρέπει νά μπαίνη μέ τό χέρι χωρίς κτήπημα αλλά σφινωτά καί δέν θά έχη κενά σέ καμία μεριά. ¨Οταν λέω μέτρημα ενοώ τόν αρσενικό οδηγό .

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 03:54:52 μμ »
Να επισημανω κατι ,ο Δημητρης Ανδρεου μιλαει για κενα και οχι τζογο,σαφως κενα  υπαρχουν και στον καλυτερο μαστορα ,εκτος αν η παρασκευη γινει με cnc τορνο (πολυτελειες).Το οτι υπαρχουν κενα δεν σημαινει οτι υπαρχει τζογος.Καλως λοιπον αναφερεται για εποξικη κολλα που γεμιζει τα κενα  χωρις να σημαινει οτι η ξυλοκολλα ειναι ακαταλληλη.Προσωπικα προτιμω ξυλοκολλα,μονο ενα μπρατσο εχω κολλησει με εποξικη.Καλο θα ειναι να προσπαθουμε να καταλαβουμε τι λεει ο "ποιητης" και μετα να τα χωνουμε.

Παντα φιλικα Χρηστος

pantelis

• Sr. Member
  • επιτρεπεται να πεσεις επιβαλετε να σηκωθεις
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 05:09:02 μμ »
νομιζω οτι θα συνφωνησω με τον προλαλισαντα ;)

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 05:29:15 μμ »
Επίσης συμφωνώ με τον Χρήστο. Άλλωστε από όσο μπορώ να ξέρω και ο Δημήτρης έχει εφαρμόσει πατέντα για να κατασκευάζει την φωλειά-μόρσο με ρούτερ. Όσο για το τι κόλλα χρησιμοποιεί ο καθένας, είναι θέμα γούστου και φιλοσοφίας. Έχω κολλήσει με ξυλόκολλα χωρίς κανένα πρόβλημα και τώρα κόλλησα με Titebond. Άυριο μπορεί να κολλήσω και με εποξική. Κάποιοι πολύ καλοί επαγγελματίες κολλάνε με ξυλόκολλα γιατί όπως μου εξήγησε ένας από αυτούς θέλει να μπορεί να επέμβει εύκολα και μη καταστρεπτικά όταν και αν χρειαστεί και κάποιοι υποστηρίζουν φανατικά την εποξική. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφορίζουμε καμμία άποψη.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 08:12:08 μμ »
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές είμαι σχετικώς άσχετος ακόμα. Όταν με το καλό φτιάξω κάποιο όργανο θα χρησιμοποιήσω TITEBOND στη συγκεκριμένη κόλληση για ένα και μοναδικό λόγο. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Μπορεί να απαιτηθεί ξεκόλλημα και ψιλομερεμέτισμα για να έρθει εκεί που πρέπει με τις κατάλληλες κλίσεις.

Αν όμως είχα την εμπειρία του Δημήτρη (με 11 κατασκευές η εμπειρία του είναι ζηλευτή) δεν θα είχα καμία αμφιβολία στις ικανότητές μου να πραγματοποιήσω μια κόλληση που δεν θα χρειαζόταν να ξαναξεκολλήσει, οπότε μετά από κάποιες δοκιμές μπορεί να κατέληγα και στην εποξική. Mπορεί όμως να συνέχιζα και την πεπατημένη με την TITEBOND όπως έχει κάνει ο επίσης έμπειρος chris.

Τελικώς αυτό που κατάλαβα απ' την τόσο χρήσιμη αυτή κουβέντα είναι ότι έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δυο πολύ καλών προϊόντων.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 08:56:04 μμ »
Τριανταφυλλε και εγω μπορει το επομενο να το κολησω με titebond. Δεν την αποκλειω
Απλα στα πρωτα μου οργανα θα ενοιωθα μεγαλυτερα ασφαλεια χρησιμοποιωντας μια κολα που θα μου καλυψει τα τυχον κενα! Ο φιλος μου ο nikosn απο το αλλο φορουμ χρονια ερασιτεχνης οργανοποιος παρα πολυ καλος και γνωστης ηταν ο πρωτος που μου μιλησε για κολα πολυουρεθανικης βασης που καλυπτει ολα τα κενα!! Φανταζομαι αν στους παλιους οργανοποιους ελεγες μην κολας με ψαροκολα αλλα με titebond μπορει να σε περναγαν για τρελλο! Δεν πρεπει να αποκλειουμε αλλες πρακτικες!!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 09:22:49 μμ »
Πάντως ανεξάρτητα από τον τύπο της κόλλας που θα χρησιμοποιήσουμε ή αν θα χρησιμοποιήσουμε ρούτερ ή όχι, νομίζω ότι το μόρσο είναι καλύτερο και πιό ανθεκτικό να έχει σφηνοειδή μορφή. Επειδή για να το περιγράψω θα χρειαζόμουν πολλές λέξεις, προσπάθησα να φτιάξω ένα σκιτσάκι με το Google sketch που να δείχνει την ιδέα.

[ Invalid Attachment ]

Στην αρχή κάνουμε την εγκοπή στον τάκο. Προσέχουμε να τηρήσουμε τις απαιτούμενες συμμετρίες. Στην συνέχεια δεν ξαναπειράζουμε τον τάκο και ασχολούμαστε μόνο με την απόληξη του μάνικου. Επειδή το μάνικο θα μπει σφηνωτά, δεν είναι ανάγκη να είμαστε ακριβείς από την αρχή. Κάνουμε μια χονδροειδή κοπή ώστε να αρχίζει να μπαίνει η απόληξη στην εγκοπή (για τους πονηρούς θυμίζω ότι μιλάμε για μπουζούκια ;D ). Τρώγωντας τα μάγουλα από την απόληξη το μάνικο μπαίνει όλο και περισσότερο στην εγκοπή, μέχρι που να καταφέρουμε να μπει εντελώς σφηνωτά (στη πορεία ελέγχουμε διαρκώς τόσο την γωνία μάνικου-καπακιού, όσο και την τήρηση της διαμήκους κεντρικής γραμμής συμμετρίας του οργάνου). Άρα η ακρίβειά μας χτίζεται σιγά-σιγά και έτσι μπορούμε να αποφύγουμε το χοντρό λάθος που θα μπορούσε να καταστρέψει το μάνικο.

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και να υπάρχουν μικροκενά μεταξύ των ξύλων μάνικου-τάκου, αυτά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί το μάνικο συγκρατείται από την σφηνωτή εγκοπή, τόσο κατά μήκος όσο και κάθετα προς το μήκος του λόγω των κεκλιμένων επιπέδων της εγκοπής.

Συμπληρώνω ότι η γωνία της σφηνοειδούς τομής δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Στο σκίτσο την έκανα μεγάλη για να φανεί.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Tags: