Αποστολέας Θέμα: Γεφυρα ακουστικης κιθαρας σε κλασική?  (Αναγνώστηκε 7493 φορές)

kavagias

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
Γεφυρα ακουστικης κιθαρας σε κλασική?
« στις: Φεβρουαρίου 15, 2026, 02:01:25 πμ »
Φιλος πριν απο αρκετα χρονια εδωσε την κλασικη κιθαρα του για αλλαγη γεφυρας.
Προχθες βρεθηκα στο σπιτι του και διαπιστωσα οτι του ειχανε βαλει γεφυρα απο ακουστικη κιθαρα
με λοξο καβαλαρη και μαλιστα μεταχειρισμενη με πολλα χτυπηματα.
Με το που επιασα την κιθαρα  στα χερια μου ητανε φυσικα out of tone.
Μιλαμε οτι μια καινουργια  γεφυρα κλασικης στοιχιζει 10-15  ευρω και του βαλανε κυριολεκτικα οτι ναναι.
Αν εχω αδικο η αν λεω κατι λαθος παρακαλω διορθωστε με.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Γεφυρα ακουστικης κιθαρας σε κλασική?
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 16, 2026, 05:07:24 μμ »
Στην φωτογραφία εγώ βλέπω γεφυρα κλασικής. Το λοξό κοκκαλο είναι σωστό. Αλλά πολύ πιθανό να έχει κολληθεί η γέφυρα σε λάθος θέση.
Πάρε έναν χάρακα και μέτρα από το nut μέχρι το 12ο ταστο και μετά από το 12ο μέχρι την γεφυρα . Για να ειναι σωστή θα πρέπει να έχει την απόσταση όσο ήταν από το nut ως το 12 συν 1-1.5 μμ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2026, 11:02:15 πμ »
ειναι αυτη; http://www.luthier.gr/index.php?topic=2448.msg43605#msg43605

που ειναι φιλου, και την ξαναμανα πηγες και ειχες πει οτι ειχε γινει οκ;  ;D

και μετα απο... χρονια ειχε γινει αουτ οφ τιουν;  ;D  ;D  ;D

βρε που μπλεξαμεν....
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

kavagias

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 10, 2026, 04:43:17 μμ »
Στην φωτογραφία εγώ βλέπω γεφυρα κλασικής. Το λοξό κοκκαλο είναι σωστό. Αλλά πολύ πιθανό να έχει κολληθεί η γέφυρα σε λάθος θέση.
Πάρε έναν χάρακα και μέτρα από το nut μέχρι το 12ο ταστο και μετά από το 12ο μέχρι την γεφυρα . Για να ειναι σωστή θα πρέπει να έχει την απόσταση όσο ήταν από το nut ως το 12 συν 1-1.5 μμ.

Για να ειμαι ειλικρινης δεν ηξερα οτι βαζουνε γεφυρες με γωνιακο καβαλαρη σε κλασικη κιθαρα.
Τελος παντων νομιζω οτι οταν θελεις να αλλαξεις γεφυρα σε μια κιθαρα βαζεις
γεφυρα με τα ιδια χαρακτηριστικα που ειχε η παλια  και στην συγκεκριμενη περιπτωση ο
παλιος καβαλαρης ηταν ισιος.
Βαζω φωτο της παλιας γεφυρας. Θα γινουν και οι μετρησεις.

βρε που μπλεξαμεν....

Οπως τα λες ειναι και εχεις  και τα δικια σου,  αλλα απλως μεταφερω πληροφοριες και φωτογραφιες
οταν και οπως ο φιλος μου τα μεταφερει. Εχω ελαχιστες προσωπικες επαφες με τον φιλο και σχεδον καθολου με την κιθαρα.
Και νοιωθω και εγω λιγο υπευθυνος  γιατι του εχω συστησει δυο οργανοποιους και   δουλεια δεν εγινε.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 10, 2026, 06:25:08 μμ από kavagias »

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 10, 2026, 05:03:26 μμ »

Για να ειμαι ειλικρινης δεν ηξερα οτι βαζουνε γεφυρες με γωνιακο καβαλαρη σε κλασικη κιθαρα.
Τελος παντων νομιζω οτι οταν θελεις να αλλαξεις γεφυρα σε μια κιθαρα βαζεις
γεφυρα με τα ιδια χαρακτηριστικα που ειχε η παλια  και στην συγκεκριμενη περιπτωση ο
παλιος καβαλαρης ηταν ισιος.
Βαζω φωτο της παλιας γεφυρας. Θα γινουν και οι μετρησεις.

βρε που μπλεξαμεν....

Οπως τα λες ειναι και εχεις  και τα δικια σου,  αλλα απλως μεταφερω πληροφοριες και φωτογραφιες
οταν και οπως ο φιλος μου τα μεταφερει. Εχω ελαχιστες προσωπικες επαφες με τον φιλο και καθολου με την κιθαρα.
Και νοιωθω και εγω λιγο υπευθυνος  γιατι του εχω συστησει δυο οργανοποιους και   δουλεια δεν εγινε.
Μια χαρά βάζουνε με κλίση στον κοκκαλο.
Αυτή που είχε ίσιο μπορεί να είχε στραβό όλο τον καβαλαρη για σωστό intonation, στην καλύτερη...
Εγώ κολλάω όλη την γεφυρα 1.5μμ πισω και έχω και πιο φαρδύ κοκκαλο (3.2μμ) ώστε να μπορώ να κάνω διορθώσεις.

kavagias

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 10, 2026, 06:18:59 μμ »
Αυτή που είχε ίσιο μπορεί να είχε στραβό όλο τον καβαλαρη για σωστό intonation, στην καλύτερη...
Εγώ κολλάω όλη την γεφυρα 1.5μμ πισω και έχω και πιο φαρδύ κοκκαλο (3.2μμ) ώστε να μπορώ να κάνω διορθώσεις.

Εγιναν οι μετρησεις.  H μπασα μι ειναι 2 χιλιοστα μακρυτερη στο διαστημα 12ο ταστο εως γεφυρα και η καντινι ειναι ενα χιλιοστο κοντυτερη.

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 10, 2026, 06:58:06 μμ »

Εγιναν οι μετρησεις.  H μπασα μι ειναι 2 χιλιοστα μακρυτερη στο διαστημα 12ο ταστο εως γεφυρα και η καντινι ειναι ενα χιλιοστο κοντυτερη.
Άρα είναι σωστή η θέση της γέφυρας.

kavagias

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 10, 2026, 10:35:56 μμ »

Άρα είναι σωστή η θέση της γέφυρας.

Και εγω αυτο λεω, δλδ οτι η θεση της γεφυρας ειναι σωστη.
Το θεμα ειναι οτι  βρισκεται ακριβως στη θεση που ητανε η γεφυρα με τον ισιο εργοστασιακο  καβαλαρη
και τωρα που του βαλανε τον γωνιακο  καβαλαρη ειναι παρατονη στα ψηλα ταστα.
Δλδ την κουρντιζεις  και μετα οσο πιο ψηλα παιζεις στα ταστα τοσο χανεται  το tuning.

Tags: