Αποστολέας Θέμα: Πρόταση για πλάνη χειρός για διαμόρφωση δουγών  (Αναγνώστηκε 964 φορές)

mharis

• Newbie
  • *
  • Περιοχή: Ηράκλειο
Γεια και χαρά σε όλους!

Ετοιμάζομαι να ξεκινήσω το πρώτο μου σκάφος για μπουζούκι και προσπαθώ να συγκεντρώσω τα απαραίτητα εργαλεία. Θα ήθελα την συμβουλή σας για πλάνη χειρός που θα τοποθετήσω σε μια διάταξη όπως αυτές που βλέπω στο forum για την διαμόρφωση των δουγών. Έχω μπερδευτεί λίγο με τους τόσους διαφορετικούς τύπους και τα μήκη, επίσης αν μπορείτε να προτείνετε κάποιες σχετικά αξιόπιστες mid-range μάρκες θα βοηθούσε, δεν θα ήθελα να ανέβω στην κατηγορια veritas και Lie-Nielsen.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Πρόταση για πλάνη χειρός για διαμόρφωση δουγών
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 19, 2025, 09:12:53 πμ »
Καλημερα.
Η πρωτη πλανη που πηρα ηταν μια stanley  μηκους 34 εκατοστων. Ειναι καλη για ντουγιες  αλλα και για ταστιερες μανικια κ.α.. αν ηταν λιγο μεγαλυτερη θα ηταν καλυτερα για ολες τις δουλειες. Αρκετα πιο μετα βρηκα μια no name στο λεροϋ. Μου ελειπε μια πιο μικρη και την πηρα μιας και ηταν πολυ φθηνη. Εν τελει με καλο ακονισμα δουλευει μια χαρα για ντουγιες κι για πιο μικρες επιφανειες και την δουλευω πολυ. Αυτη εχει μηκος 24 και πραγματικα αξιζει τα λεφτα της. Σε σχεση με την στανλεϋ θελει πιο συχνα θελει πιο συχνα ρυθμιση.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

mharis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 20, 2025, 08:58:09 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!

Για μια των 35cm προσανατολιζόμουν και εγώ αλλά από ότι κατάλαβα και λίγο μεγαλύτερη να είναι γύρο στα 45 ακόμα καλύτερα. Διάβασα ότι δεν είναι και πολύ ποιοτικές οι stanley που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο αλλά φαντάζομαι με καλό ακόνισμα και πειραματισμό με τις ρυθμίσεις θα κάνω δουλειά για αρχή.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 20, 2025, 10:40:31 μμ »
Οι στανλεϋ παλια που κατασκευαζονταν στην Αγγλια ηταν πολυ καλες. Την δικη μου την αγορασα το 2006 και γενικα ειναι καλη κατασκευη. Αν δεν κανω λαθος, πια κατασκευαζονται στην Κινα. Δεν εχω εικονα πως ειναι καινουργιες, πανρως με τα 45 εκατοστα θα εχεις ενα δυνατο εργαλειο και οχι μονο για ντουγιες.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 28, 2025, 11:30:00 πμ »
Έκανα μιά μικρή έρευνα στο σκρουτζ και βρήκα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες και οικονομικές περιπτώσεις.
Έχουνε μικρορυθμίσεις. Μια μεγάλη και μί απιο μικρή. Φαίνονται καλές:
https://www.skroutz.gr/mp/246322470/Plani-CHeiros-Epagelmatiki-60x550mm-HBM.html
https://www.skroutz.gr/s/20852747/Sparta-Plani-CHeiros-Metalliki-230x52mm-210785.html

Έχε υπόψη σου ότι τον πιο σημαντικό ρόλο πάιζει το ακόνισμα. Με ένα καλό ακόνισμα το ροκάνι ''ξυρίζει''. Αν έχεις δει κάτι βίντεο από  γιαπωνέζους, με ξύλινα ροκάνια χωρίς μικρορυθμίσεις τι δουλειά κάνουνε παπάδες.

ΥΓ.
Πάντως την μεγάλη τη ζήλεψα και εγώ.
Δημήτρης Σ.

mharis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 02, 2025, 02:04:55 μμ »
Ευχαριστώ Δημήτρη για την έρευνα, με τρομάζει λίγο η τόσο χαμηλή τιμή τους σε σχέση ακόμα και με τις stanley.

Έχω δει και αυτή αλλά δεν είμαι και σίγουρος αν θα έχει κάποια ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα από αυτές που έβαλες.

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B002SHR7PE/ref=ox_sc_act_image_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

Σχετικά με το ακόνισμα και γενικά το σετάρισμα, διαβάζοντας το forum κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι. Χθες παρέλαβα μια wetstone και ένα οδηγό ακονίσματος και ξεκίνησα την προπόνηση σε μια μικρή stanley block plane που έχω ήδη.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: