Κατασκευή > Κατασκευές εγχορδων

«Η Άλλη». Με ladder bracing. Για τα ρεμπέτικα

(1/6) > >>

Stergios_lutherie:
«Η Άλλη». Κιθάρα με καμάρωμα - σκάλα (ladder bracing). Για τα ρεμπέτικα

Αν ισχυριζόμουνα πως ξέρω τι κάνω θα ήταν ψέμα!
Mε ψιθύρους του διαδικτύου, με συμβουλές από δεύτερο χέρι και με κάτι ψίχουλα εμπειρίας που κατάφερα να μαζέψω μέχρι τώρα, μ’ αυτά πορεύομαι και πάω, σχεδόν στα τυφλά.
Κι ωστόσο, ισχυρίζομαι πως θα φτιάξω ρεμπετοκιθάρα.
Κάτι καμπύλες που τις ψυχανεμίστηκα για κομψές, μια κοιλιά λίγο πιο στρογγυλή από την Double O (που είναι το μοντέλο της κιθάρας που φτιάχνω μέχρι τώρα), μια μέση με κορσέ λίγο πιο ανακουφισμένο και κάτι μαντεψιές εδώ κι εκεί.
Και με παράλληλο καμάρωμα σαν σκάλα (ladder bracing) που κάνανε παλιά και το όργανο έβγαζε ήχο διαφορετικό από τα σύγχρονα, πιο πρωτόλειο και με μικρότερη διάρκεια.
Θα πάρω και βοήθεια από το βιβλίο του Παναγιώτη και του Μάνου άμα χρειαστεί https://www.ianos.gr/books/technes/mousiki/elliniki-mousiki/kataskevi-lekis-kitharas-0527848.

Η κιθάρα αυτή θα έχει όνομα και θα λέγεται «Η Άλλη».

Ιδού λοιπόν το καλούπι της και λίγα από τη διαδικασία κατασκευής του.
Όπως συμβαίνει συνήθως με τα έργα υποδομής έχει πολύ μπελά για να φτιαχτεί και λίγη μόστρα για να πουλήσει. Δε γίνεται κι αλλιώς.

Συνεχίζεται…

Silvestro:
καλη αρχη στεργιο -ουτως η αλλως ειναι... αναμενομενη και η συνεχεια, μεχρι το καλο τελος...-  και περιμενουμε σαν λιγουρηδες τις επομενες φωτο.

υπεροχο το καλουπι

ΚαΠα:
Καλή ευκολία που λέγαν οι παλιοί! Αν και δεν την χρειάζεσαι!

Εγώ δεν θέλω την κιθάρα. Το καλούπι το πουλάς!!!  ;D

sakkalis:
Εγω  με το που ειδα το καλουπι ειπα :ουτε σε οργανο δεν εχω τετοιο φινιρισμα."

Stergios_lutherie:

--- Παράθεση από: Silvestro στις Ιανουαρίου 25, 2025, 08:27:30 πμ ---υπεροχο το καλουπι

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Παράθεση από: ΚαΠα στις Ιανουαρίου 25, 2025, 11:01:47 πμ ---Το καλούπι το πουλάς!!!  ;D[/size][/color]

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Παράθεση από: sakkalis στις Ιανουαρίου 25, 2025, 01:54:56 μμ ---Εγω  με το που ειδα το καλουπι ειπα :ουτε σε οργανο δεν εχω τετοιο φινιρισμα."

--- Τέλος παράθεσης ---
Κολήσατε με το καλούπι, ε; Κι εγώ!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση