Αποστολέας Θέμα: Fender P Bass / Πρώτη κατασκευή  (Αναγνώστηκε 1351 φορές)

brego

• Jr. Member
  • **
  • Περιοχή: Νέο Ηράκλειο
Fender P Bass / Πρώτη κατασκευή
« στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 10:59:21 πμ »

Παρακολουθώ το site αρκετά χρόνια και άλλα τόσα ασχολούμαι γενικά με κατασκευές.

Τα μουσικά όργανα ήταν τρελό φετίχ για εμένα αφού θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά, γυρνώντας στο σπίτι αρχές 90 να περνάω πάντα από τα μαγαζιά στην Αλιπέδου χαμηλά, και να χαζεύω τα όργανα. Πάντα κάτι μου έλεγε ότι ήθελα να γίνω κάτι σαν οργανοποιός φυσικά όχι επαγκελματικά αλλά να κατέχω αυτήν την Τέχνη.

Οπότε μπήκα στην διαδικασία να παρουσιάσω την κατασκευή μου για γνώμες συμβουλές και φυσικά να γνωριστούμε από εδώ.

Στο θέμα μας τώρα, μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισα να φτιάξω ένα ηλεκτρικό μπάσο, να πειραματιστώ να ανακαλύψω “τροχό”, να είναι όλα από το μηδέν, μπράτσο – σώμα – μαγνήτες – ενισχυτής – φινίρισμα. Ξέρω πολύ αισιόδοξο project για πρώτο όργανο.

Γενικά από εξοπλισμό δεν έχω αγοράσει πολλά πράγματα καθώς είχα εργαλεία. Αλλά το τι ανακάλυψα διαβάζοντας επί ένα εξάμηνο σχετικά με την κατασκευή, δεν μπορώ να περιγράψω όλες τις εντυπώσεις μου. Χάος.

Να πω εδώ ένα τεράστιο ευχαριστώ στο luthier.gr και τα άτομα που μοιράζονται απλόχερα τις γνώσεις τους βοηθούν κόσμο σαν εμένα να κάνουν άπιαστα όνειρα να γίνουν αληθινά.

brego

• Jr. Member
  • **
Απ: Fender P Bass / Πρώτη κατασκευή
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 11:20:29 πμ »
Προσπάθησα να βγάλω ένα πλάνο με βήματα για την κατασκευή με ατελείωτες ώρες διαβάσματος καθημερινά σε συνδυασμό με τις λιγοστές γνώσεις μου όπως αποδείχτηκε, στα ξυλουργικά.

Αρχικά είχα σκεφτεί να γίνει από εμένα μόνο η κατασκευή του σώματος(Fender P). Με παραλλαγή “Frankenstein” music man magnet, δηλαδή τους κλασικούς P magnets της fender και τοποθέτηση music man στην γέφυρα. Αυτά σε συνδυασμό με τον κλασικό ενισχυτή music man.

Αλλά σχεδιάζοντας το όλο project μπήκε στην σκέψη να τολμήσω και ένα neck. Τελικά κόλλησα και δεν μπορώ να πιστέψω πόση δουλειά έχει και ούτε καν μπορούσα να το φανταστώ από πριν.

Βρέθηκα να κατασκευάζω παράλληλα κάποια πράγματα και πραγματικά χάθηκα, δεν υπήρχε καμία συνοχή και ξεκίνησαν τα προβλήματα και τα λάθη.

Πχ κόλλαγα τα κομμάτια από το σώμα και παράλληλα έφτιαχνα με Arduino την μηχανή για το τύλιγμα των μαγνητών. Ένας χαμός….

Τελικά καταστάλαξα, στο να ξεκινήσω συγκεντρωμένος το neck και βλέπουμε.

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 01:50:31 μμ »
Για το μπράτσο δεν αγοράστηκε ξυλεία καθώς είχα Οξυά και Δρυ και επιχείρησα να τα κάνω laminate.

Βασικά προτίμησα να πειραματιστώ με ξύλα που ήδη είχα  καθώς δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα και εάν θα καταφέρω να έχω ένα μπράτσο το οποίο θα λειτουργεί σωστά.

Και από αυτά που αντιμετώπισα έως τώρα ευτυχώς που δεν αγόρασα extra ξυλεία μιας και στην μέχρι τώρα κατασκευή έχει αποδειχθεί ότι η δημιουργία του μπράτσου κρύβει πολλά μυστικά.

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 02:12:24 μμ »
Μέτρηση για να ξεκινήσει η κοπή.

Βρήκα στην σαβούρα μου από παλιά συρτάρια ένα όμορφο κομμάτι το οποίο θα γίνει ταστιέρα. Νομίζω ότι είναι φλαμουριά.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 02:57:19 μμ »
Καταρχάς καλή αρχή. Όσον αφορά για την ταστιέρα για δρυς μου κάνει.
Η ταστιέρα πρέπει να είναι σκληρό ξύλο όχι μόνο για να δέσει το μανίκι επιπλέον αλλά γιατί με τη χρήση καί όπως ακουμπάνε οι χορδές στην ταστιέρα όταν πατάς φθείρονται. Αν δεν είναι σκληρό το ξύλο κάνει λακούβες.   
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 20, 2024, 03:11:08 μμ »
Καταρχάς καλή αρχή.

Σε ευχαριστώ πολύ

Όσον αφορά για την ταστιέρα για δρυς μου κάνει.
Η ταστιέρα πρέπει να είναι σκληρό ξύλο όχι μόνο για να δέσει το μανίκι επιπλέον αλλά γιατί με τη χρήση καί όπως ακουμπάνε οι χορδές στην ταστιέρα όταν πατάς φθείρονται. Αν δεν είναι σκληρό το ξύλο κάνει λακούβες.

Ναι είναι πολύ σκληρό ξύλο σε σύγκριση με την οξιά πχ που έχω δουλέψει αρκετά. Υποθέτω ότι θα κάνει καλή δουλειά σχετικά με τις λακκούβες που λες και όχι μόνο.
Σε κάθε περίπτωση σχετικά με το είδος του ξύλου δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω μιας και δεν έχω εμπειρία γενικά με ξύλα μιας και δεν είναι η δουλειά μου.

Πιστεύεις ότι ενδείκνυται ο δρυς για ταστιέρα; 

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 06:26:54 μμ »
εγω για καστανια τη βλεπω την ταστιερα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 07:35:25 μμ »
Ο Κώστας είναι έμπειρος με τα ξύλα και άμα λέει καστανιά τον ακούω.
Ούτε η καστανιά ούτε ο δρυς συνηθίζονται για ταστιέρρες και δεν νομλιζω πως έιναι τυχαίο.
Ψάξε καλύτερα για έβενο η παλίσανδρο ή βέγκε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 25, 2024, 08:04:55 μμ »
καλη αρχη!
κανει και ο ινδικος, και ειναι φθηνος και ευκολοδουλευτος!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 28, 2024, 12:48:32 μμ »
Να είστε καλά για τις συμβουλές.

Αποφάσισα να συνεχίσω με αυτά που έχω, scrap ξυλεία, από την στιγμή που δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Πρώτη μου κατασκευή και ήδη ακόμα προσπαθώ να λύσω τα βασικά.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 28, 2024, 01:18:44 μμ από brego »

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 28, 2024, 12:56:32 μμ »
Αφού η ταστιέρα κόπηκε, έπεσε πλάνη(μακράν η μεγαλύτερη απόλαυση) και στην συνέχεια σημάδεμα για τα τάστα.

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 28, 2024, 01:02:02 μμ »
Και επειδή επικρατεί και ένας χαμός στην σκέψη μου έφτιαξα το παρακάτω για να φτιάξω στην συνέχεια και ένα sanding block. Φυσικά βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες εργασίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 28, 2024, 01:20:22 μμ από brego »

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 28, 2024, 01:13:19 μμ »
τρύπες για τα σημάδια της ταστιέρας οκ και 12inch radius ok

brego

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 28, 2024, 01:16:47 μμ »
και εχτές έφτασα στο να έχω μια επιθυμητή απόχρωση. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα

ξέχασα να πω ότι τοποθέτησα και όλα τα σημάδια πριν των χρωματισμό.

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 29, 2024, 11:46:18 πμ »
Καλή αρχή !!!

Όσον αφορά για την ταστιέρα για δρυς μου κάνει.

Και εμένα για δρυς μου κάνει. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά αυτό βέβαια δεν το καθιστά απαγορευτικό για χρήση σε ταστιέρα.
Ας μην ξεχνάμε πως πάρα πολλά παρόμοια όργανα έχουν σφενδάμι στην ταστιέρα.
Ωστόσο, έχει ανάποδη κοπή, και αυτό δεν βοηθάει στην αντοχή κατά του σκεβρώματος.
Αν βάλεις βέργα στο μανίκι, θα βοηθήσει στο θέμα του σκεβρώματος.

Tags: