Αποστολέας Θέμα: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....  (Αναγνώστηκε 2538 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
Πάντως Λάμπρο μου ένα θα σου πω, με αφορμή το τίτλο του θρεντ (ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....)

Ανατολικα της ανατολής, βρίσκεται η δύση  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 25, 2024, 10:52:33 μμ από Silvestro »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 04, 2025, 08:11:09 μμ »
Φίλτατε Στέλιο , χρόνια πολλά και καλή χρονιά !!!
Σήμερα μόλις διάβασα τό μήνυμά σου , γιατί έχω από τον Οκτώβριο νά γράψω στήν ιστοσελίδα , επειδή έλειψα αρκετό καιρό από τό εργαστήριο , λόγω άλλων εργασιών πού είχα .
Γιά νά σού πώ τήν αλήθεια , ο νούς μου , όταν έγραφα αυτόν τον τίτλο στό θέμα πού αναπτύσσω , ήταν σέ σένα , επειδή μ' αρέσει νά σέ πειράζω , πάντα καλοπροαίρετα καί στά πλαίσια τής αμοιβαίας μας αγάπης , τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι καί νομίζω τό ίδιο και εσύ . Άλλωστε , τό πείραγμα είναι σάν τήν αναπνοή σου......
Σοβαρά τώρα : μπορεί νά μ' αρέσει η κατασκευή των παραδοσιακών οργάνων , μπορεί τό όργανο πού κατασκευάζω εδώ ως παρουσία νά μού " έχει κλέψει τήν καρδιά μου " , αλλά η κατασκευή τής λαϊκής κιθάρας ως κατασκευή , πραγματικά μ' έχει καταγοητεύσει !!!!! Ήδη έχω ετοιμάσει καί προγραμματίσει άν είμαι καλά , την επόμενη κατασκευή λαϊκής κιθάρας, μόλις τελειώσει τό yayli tanbur ,κάπως πιό......επίσημα !!!
Αυτά γιά νά παρηγορηθής....... μαζί με πολλές ευχές για τήν οικογένεια σου , καί γιά καλή πρόοδο στά ταλαντούχα παιδιά σου !!!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 05, 2025, 10:47:19 πμ »
Σταύρο αμοιβαία η αγάπη, πολλά φιλια κ καλή χρονιά!

Και φυσικά περιμένουμε την παρουσίαση του καινούριου οργάνου που θα καταπιαστείς!

(Όταν ξαναγυρίσεις στο σωστό δρόμο σαν άσωτος υιός)
 ;D
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 05, 2025, 08:27:15 μμ »
Φίλε Στέλιο , ευχαριστώ πολύ για τίς ευχές σου !!!!
Πραγματικά , ανυπομονώ κι εγώ ν' αρχίσω αυτή τή λαϊκή κιθάρα , αλλά νά τελειώσω πρώτα μέ τό yayli tanbur.....έχω προβλήματα και μ' αυτό , δέν βρίσκω χορδές στήν Ελλάδα , κλειδιά όπως τά θέλω , ξύλινα μηχανικά αλλά μεγαλύτερα απ' αυτά τού βιολιού...... θά δούμε.....
...... ώσπου νά ξαναγυρίσω λοιπόν στόν ίσιο δρόμο σάν άσωτος υιός , λίγη υπομονή..... αν καί ο ολόϊσιος δρόμος θά ήταν αυτός τής κλασσικής κιθάρας , πραγματικά καί δέν τολμώ νά κατασκευάσω τόσο δύσκολο , όπως μού φαίνεται , όργανο, αλλά καί μ' αρέσει η ελευθερία τής ποικιλίας τών σχεδίων τής λαϊκής . Νά ξέρεις όμως , πώς καί μόνος νά μείνω στήν ιστοσελίδα , δέν θά πάψω , μέχρις ότου μπορώ , ν' ανεβάζω τίς κατασκευές μου......
.......στό λέω εγώ πού δέν μέ λένε Σταύρο καί κυρ Σταύρο καί αφέντη τσουτσουλομύτη , μόνο Λάμπρο μέ λένε.....( μή στενοχωριέσαι γι' αυτό , πολύ μέ λένε Σταύρο , μπερδεύονται από τό επώνυμο......)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 06, 2025, 10:49:26 πμ »
Έτσι είναι λαμπρουκο το πληκτρολόγιο του κινητου κ η διόρθωση του, σου βγάζει αυτόματα πράγματα που δεν έχεις γράψει , κ ειδικά σαν εμένα που μαθημενος σε πληκτρολόγιο υπολογιστη, δε ξαναβλεπω τι έχει γραφτεί πριν την υποβολή.αλλα αυτές τις μέρες είμαι εκτός από υπολογιστή λόγω ανωτέρας βίας, οπότε τα λάθη είναι
Αναπόφευκτα.

Καλή συνέχεια
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 10, 2025, 09:57:28 μμ »
Ἀγαπητοί φίλοι , χρόνια πολλά , νά χαίρεστε τίς οἰκογένειές σας , καλή χρονιά καί καλές κατασκευές !!!!!

Συνεχίζω , μετά ἀπό ἀρκετό καιρό , τήν κατασκευή τοῦ yaylı tanbur , μέ τό κόλλημα κάτω ἀπό τό στεφάνι πού ὑπάρχει ( προσωρινῶς ) ἀντί γιά καπάκι , δύο μισῶν στεφανιῶν ἀπό κόντρα πλακέ , ἐπειδή δέν χωροῦσε ὁλόκληρο , ὥστε αὐτό νά χοντρύνη μέχρι 1 ἑκ. , ὥστε νά μποροῦν νά χωνευτοῦν μοῦφες ( θά δείξω σέ ἑπόμενες παρουσιάσεις τί εἶναι αὐτές καί τί δουλειά θά κάνουν ) . Τό κόλλημα φαίνεται στίς παρακάτω φωτογραφίες : 

Παρακάτω φαίνεται τό κόλλημα τοῦ προσθέτου στεφανιοῦ ἀπό μέσα . Ἡ φωτογραφία τραβήχτηκε άπ' τήν ἠχητική ὀπή , πού εἶναι στό πίσω μέρος τοῦ σκάφους .

Στήν συνέχεια , ἀφοῦ σημάδεψα τό μέσα μέρος τοῦ στεφανιοῦ ἔχοντας σάν ὁδηγό ἕνα κύκλο ἀπό κόντρα πλακέ διαμέτρου 29,5 ἑκ. ( λίγο μεγαλύτερη ἀπ' ὅση ἦταν στό περίπου ) , ἔτριψα τό πάχος του μέ τό βαρελάκι τοῦ dremel καί γυαλόχαρτο , ὥστε νά δημιουργηθῆ ἕνας ὅσο τό δυνατόν τέλειος κύκλος . Σ' αὐτό τό πάχος τοῦ 1 ἑκ. , κόλλησα μία φέτα ἀπό σφενδάμι μουαρέ ὄρθια ὥς πρός τό στεφάνι - καπάκι , πού ἔχει : πάχος 3 χιλ. , φάρδος 4 ἑκ. καί μήκος 92,63 ἑκ. ( ἐντάξει , περίπου ) . Αὐτή τή φέτα τήν κόλλησα ἔτσι πού , ἀπ' τό κάτω μέρος τοῦ στεφανιοῦ νά εἶναι " πρόσωπο " , ἐνῶ ἀπ' τό ἐπάνω , πού φαίνεται , νά ἐξέχει τό φάρδος τῶν 3 ἑκ. , σ' ὅλη τήν περίμετρο : 

Σ' αὐτή τήν ὄρθια φέτα ἀπό σφενδάμι , πού μοιάζει μέ ἕνα κοντό κύλινδρο , θά φορεθῆ ἀργότερα ἕνα τελάρο ἀπό γυρισμένο ξῦλο , διατομῆς 1 Χ 1 ἑκ. , στό ὁποῖο θά εἶναι τεντωμένο τό δέρμα , πού θά εἶναι τό καπάκι τοῦ ὀργάνου . Τό τελάρο θά πιέζεται μέ τήν βοήθεια ἑνός ἄλλου στεφανιοῦ σάν αὐτοῦ πού ἤδη ὑπάρχει , ὅπως γίνεται καί στά τουμπερλέκια . Ἡ πίεση θά πραγματοποιεῖται μέ τήν βοήθεια  8 βιδῶν , διαμοιρασμένων σέ ἀντικρυσμένες ἀνά δύο , τρῦπες στά δύο στεφάνια .

Στή συνέχεια ἀσχολήθηκα μέ τό " τακούνι "τοῦ ὀργάνου . Αὐτό μπορεῖ νά εἶναι ἕνα ἁπλό σανίδι πάχους ἕως 2 - 2,5 ἑκ. ἀπό γερό ξῦλο , πού στερεώνεται κάθετα στό τέλος τοῦ μάνικου ἀπ' τήν πλευρά τοῦ σκάφους . Στό κάτω μέρος του ἀνοίγεται μία τρύπα ἀπ' ὅπου περνάει μιά βίδα , ἡ ὁπόια περνάει ἀπό ἀντίστοιχη ἀπέναντι τρύπα τοῦ σκάφους , ὥστε σφίγγοντας μέ παξιμάδι , νά σχηματιστῆ τό ὄργανο . Αὐτά ὅμως θά τά δοῦμε παρακάτω.

Αὐτό τό τακούνι , τό περιποιήθηκα λίγο περισσότερο . Διάλεξα γιά κεντρικό σανίδι ἕνα κομμάτι δρύϊνο ξῦλο διαστάσεων 16 Χ 7 Χ 1,5 ἑκ. κομμένο ἀκτινικά , καί τό ἐπένδυσα μπρός - πίσω μέ ξῦλο ἐλιᾶς σόκορο : ἀπ' τή μεριά πού θά βλέπει πρός τό σκάφος μέ πλάκες πάχους 3 χιλ. ,  καί ἀπ' τήν μεριά πού θά φαίνεται μέ μιά πλάκα πάχους 3,5 ἑκ. Ἀνάμεσα στά ξῦλα κόλλησα καί ἀπό ἕνα μαῦρο καπλαμᾶ . Στό κάτω ἀριστερά μέρος τῆς καλῆς πλευρᾶς , σκάλισα ἕνα καράβολο , σάν αὐτά ( περίπου ) τῶν βιολιῶν , ὄχι ὅμως μέ τόσα στριφογυρίσματα γιατί δέν θέλω νά μοιάζει μέ βιολί , ἀλλά μόνο τήν μία πλευρά του , γι' αυτό σ' αὐτήν κόλλησα τόσο χοντρό ξῦλο . Τό περισσότερο τό ἀφαίρεσα . Παρακάτω φαίνεται τό τακούνι ἀφοῦ τό ξεγύρισα στήν κορδέλα στό σχῆμα πού μοῦ  ἄρεσε καί μισοκατασκεύασα καί τό καράβολο :

Παρακάτω εἶναι ἡ πίσω πλευρά του : 

Συνεχίζεται...... 

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 10, 2025, 10:07:13 μμ »
Γίνανε ὅμως καί κάτι ἀστοχίες . Μοῦ ἔσπασε ἕνα κομματάκι τοῦ καραβόλου καί μοῦ ξεκόλλησε ἕνα κομμάτι τῆς πίσω ἐπενδύσεως . Παρακάτω τά κολλάω :

Δύο φωτογραφίες τοῦ μισοφτιαγμένου καραβόλου ἀπό κοντά :

Συνεχίζεται , πρῶτα ὁ Θεός αὔριο , μέ τήν περιποίηση τοῦ τακουνιοῦ καί τήν ἔνθεση τῆς φίρμας.......μέ ψηφιδωτό.......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 23, 2025, 10:39:05 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Μετά ἀπό ἀρκετῶν ἡμερῶν παιδεμάρα μέ τό τακούνι , καί ἀφοῦ χάλασα 3 τακούνια , κατάφερα νά τό τελειώσω . Ἐπάνω στό τακούνι , θά μπῆ καί ἡ....φίρμα !!! Αὐτή θά εἶναι ἕνα πλακέ κοκκαλάκι μέ ἐγκιβωτισμένες γυάλινες ψηφίδες στό σχῆμα τῶν ἀρχικῶν μου . Ἔτσι , ἀφοῦ ἔκοψα ἕνα κομμάτι κόκκαλο καί τό διαμόρφωσα στό σχῆμα μιᾶς μικρῆς πλάκας , σχεδίασα ἐπάνω του τά ἀρχικά μου , τρύπησα 4 τρῦπες μέ τρυπάνι 1 χιλ. , καί μέ τή σέγα χειρός ἀφαίρεσα ὑλικό ὥστε στή θέση του νά ἐνθέσω ψηφίδες :

Πρίν ἐνθέσω τίς ψηφίδες , κόλλησα κάτω ἀπ΄ τό κόκκαλο ἕνα κομμάτι μαῦρο καπλαμᾶ , καί σάν πάτωμα , καί γιά νά φαίνεται σάν μιά μαύρη γραμμή γύρω ἀπ' τό πλακάκι , ὅταν αὐτό κολληθῆ .

Στό πρῶτο τακούνι , πού τό τελείωσα καί μέ τά ψιλά γυαλόχαρτα , δέν μέ ἱκανοποίησε καί τό καράβολο , ἀλλά καί τό ὅτι ἔσκαψα τό ξῦλο γιά νά ἐνθέσω τίς ψηφίδες , ἀλλά τά γράμματα μοῦ ἔγιναν ὑπερβολικά μεγάλα , καί ἔτσι τό κατήργησα :

Αὐτά εἶναι τά ἀποτυχημένα τακούνια . Τό δεξιό εἶναι τό τελικό , πού φαίνεται καί παρακάτω :

Συνεχίζεται....

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 23, 2025, 10:49:03 μμ »
Όμορφη δουλειά Λάμπρο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 23, 2025, 10:53:03 μμ »
Στή συνέχεια ἀσχολήθηκα μέ τήν κατασκευή ἑνός δακτυλίου , ὁ ὁποῖος , μέ τήν βοήθεια 8 βιδῶν πού θά χώνονται καί στόν κάτω , στήν θέση τοῦ καπακιοῦ , δακτύλιο , θά σφίγγη τό ( συνθετικό ) δέρμα στόν κοντό κύλινδρο . Ὁ δακτύλιος κόπηκε σέ κόντρα πλακέ πάχους 4 χιλ. , σέ ἀνάλογες διαστάσεις ὥστε , καί νά φοριέται ἄνετα στόν κοντό κύλινδρο , καί νά εἶναι μισό πόντο γύρω γύρω μικρότερος ἀπ' τόν κάτω δακτύλιο . Τό ἐπάνω μέρος τοῦ δακτυλίου θά ἐπενδυθῆ μέ φέτες ξύλου ἐλιᾶς σόκορο κομμένες καί συμμετρικές ἀνά 2 , καθώς καί μέ διακοσμητικά κορδόνια . Σήμερα ἔκοψα καί ταίριαξα τίς φέτες ἀπό ξῦλο ἐλιᾶς καί τίς κόλλησα στό δακτύλιο :

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Ιανουαρίου 23, 2025, 10:53:56 μμ »
Εὐχαριστῶ πολύ Δημήτρη....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Ιανουαρίου 23, 2025, 11:06:19 μμ »
Ἐπίσης , τό ἀπόγευμα ἑτοίμασα νά ἐνώσω τό μανίκι μέ τό τακούνι . Αὐτά θά ἐνωθοῦν μέ μία βίδα καί θά ἔχουν σχῆμα " Γ " . Ἀλλά ἔπρεπε νά βρῶ ἕνα τρόπο νά τά κρατήσω σταθερά γιά νά γίνη ἡ τρύπα ἐνῶ νά βρίσκονται ἐνωμένα . Σκέφτηκα τό παρακάτω : Ἔσφιξα ἕνα χοντρό τάκο στό κάτω μέρος τοῦ μανικιοῦ , πρόσωπο μέ τό σόκορό του , καί σ' αὐτόν ἔσφιξα μέ ἄλλο σφικτῆρα τό τακούνι , στήν θέση πού πρέπει . Τό ἐπάνω μέρος τοῦ μανικιοῦ ἔρχεται πρόσωπο μέ τό ἐπάνω σόκορο τοῦ τακουνιοῦ , ὥστε πάνω ἀπ' τά δύο , θά κολληθῆ ἡ ταστιέρα :

Αὔριο , πρῶτα ὁ Θεός , θά τά τρυπήσω καί θά τά βιδώσω πρόχειρα μέ βίδα 10 - 12 ἑκ.

Συνεχίζεται.....

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #42 στις: Ιανουαρίου 24, 2025, 08:11:19 πμ »
Εξαιρετικά Λάμπρο!! το αγαπάς αυτό που κάνεις και φαίνετε,
Παράθεση
Σ' αὐτή τήν ὄρθια φέτα ἀπό σφενδάμι , πού μοιάζει μέ ἕνα κοντό κύλινδρο , θά φορεθῆ ἀργότερα ἕνα τελάρο ἀπό γυρισμένο ξῦλο , διατομῆς 1 Χ 1 ἑκ. , στό ὁποῖο θά εἶναι τεντωμένο τό δέρμα , πού θά εἶναι τό καπάκι τοῦ ὀργάνου
, αν θέλεις πές μας πως θα γυρίσεις την ράβδο 1 Χ 1 εκατοστό, πολύ όμορφη και η διακόσμηση, και η ένθεση.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Ιανουαρίου 24, 2025, 01:36:11 μμ »
Φίλε Popeye , σ' εὐχαριστῶ γιά τά καλά σου λόγια !!!

Αὐτό πού λές " ράβδο " 1Χ1 ἑκ. , στήν πραγματικότητα θά εἶναι 3 φέτες ἀπό σφενδάμι ( δέν εἶναι ἀπαραίτητο νά εἶναι σφενδάμι , κάνει ὁποιοδήποτε ξῦλο , ἀλλά τώρα σ' ἐμένα αὐτό εἶναι πρόχειρο ἀπό ἄχρηστες λωρίδες ) , πού νά ἔχη πλάτος 1 ἑκ. καί πάχος 3 χιλ. , αὐτό πού χρησιμοποίησα καί στόν κοντό κύλινδρο , στίς δοῦγες κ.λ.π. Αὐτές τίς 3 φέτες , ἀφοῦ τίς γυρίσω σέ κυκλικό σχῆμα , θά τίς κολλήσω ὅλες μαζί ἔχοντας σάν καλούπι τόν κοντό κύλινδρο , ὄχι ὅμως σφιχτά κι ἐφαρμοστά , νά ὑπάρχή λίγος ἀέρας , γιατί θά τυλιχτῆ καί ἡ μεμβράνη στό τελάρο πού θά δημιουργηθῆ , πού θέλει κι αὐτή τό χῶρο της , ὥστε  νά φορεθῆ ἄνετα τό τελάρο στόν κύλινδρο .
Πρός τό παρόν συνεχίζω μέ τήν κατασκευή τοῦ ἄνω δακτυλίου πού δείχνω παραπάνω , περιμένοντας τό mylar - συνθετικό δέρμα πού παρήγγειλα ἀπ' τήν Ἀγγλία σέ ρολό , μέ τή βοήθεια τοῦ Πασχάλη , τοῦ μέλους πού κατασκευάζει κρουστά .

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #44 στις: Ιανουαρίου 26, 2025, 11:20:46 πμ »
Συγχαρητήρια Λάμπρο, αμετανόητε κατασκευαστή!
 ;D

Tags: