Αποστολέας Θέμα: Χρωματιστό βερνίκι εμποτισμού  (Αναγνώστηκε 733 φορές)

mantarini

• Newbie
  • *
Χρωματιστό βερνίκι εμποτισμού
« στις: Αυγούστου 15, 2024, 10:27:19 πμ »
Θέλω να βάψω ένα σώμα κιθάρας με χρώματιστό βερνίκι εμποτισμού.
Το αποτέλεσμα που έχω υπόψη είναι περίπου σαν το βίντεο παρακάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=xhvimD7aE6g

Οπότε θα ήθελα να το περάσω πρώτα με μαύρο βερνίκι, να το τρίψω και μετά να το περάσω κόκκινο.

Στο internet γενικά βλέπω άπειρες επιλογές (από χρωματιστά βερνίκια εμποτισμού, μέχρι ειδικές μπογιές για ξύλα, βαφές για δέρματα, κλπ) για κάτι τέτοιο αλλά δεν βρίσκω κάτι αντίστοιχο εδώ ελλάδα.

Τι επιλογές έχουμε?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Χρωματιστό βερνίκι εμποτισμού
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 17, 2024, 08:29:58 μμ »
θα το κανεις με πιστολι;

μια καλη επιλογη (ή αλλιως ''θα εκανα εγω"...):

θα περναγα πρωτα με ενα η δυο χερια μαυρο συντηρητικο εποτισμου, και ΟΧΙ χρωματιστο βερνικι
π.χ. βιβεξυλ εβενος, και θα εκανα (στο ιδιο ξυλο, σε ενα ρεταλι του...) τη δοκιμη για το ποσο σκουρο το θελω.
υπ οψιν οτι οσο δεν εχει πορους το ξυλο και ειναι σκληρο, τοσο αργει να τραβηξει το χρωμα αλλα και  χερια θελει παραπανω για να παρει το επιθυμητο χρωμμα, και τοσο ''τρεχει'' διοτι αποροφατε δυσκολα και ειναι σαν νερο η πυκνοτητα του.

αλλα... με το να εμπλεκα με χρωματιστο βερνικι, ουτε εφιαλτης στον υπνο μου... (εχω βαψει εκατονταδες τετραγωνικα μετρα, και σου μιλαω εκ πειρας. βεβαια τα καινουρια υλικα δεν τα ξερω -και κυριως τα ακρυλικα- ουτε κατα ποσο απλωνουν, τριβωνται, στεγνωνουν, κλπ, αλλα οσο και να τα εχουν βελτιωσει...)
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2024, 08:41:49 μμ από Silvestro »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mantarini

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 18, 2024, 12:38:56 μμ »
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Όχι δεν έχω εξοπλισμό (πιστόλι), οπότε θα το έκανα με το χέρι, γιαυτό και κοιτούσα τα βερνίκια εμποτισμού.

Σε αυτές τις λύσεις που βλέπω να χρησιμοποιούνται τόσο πολύ σε tutorials στο youtube με τα διάφορα χρώματα, εδώ δεν μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο?

http://www.bigdguitars.com/angelus

Πχ αυτός εδώ έχει άπειρα tutorials για τέτοιες πρακτικές και χρησιμοποιεί ένα διάλυμμα με βαφές για δέρματα...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 18, 2024, 01:24:57 μμ »
σε ρωτησα διοτι το βερνικι που εχει μεσα και χρωμμα, θελει πιστολι, η για να το εφαρμοσεις στο χερι πρεπει να εισαι λουστραδορος και να εχεις ασχοληθει επισταμενως.

στα βιντεο που δειχνεις (χωρις να τα πολυδω...)  ειναι κατι σαν ανελινη, που επισης χρησιμοποιουν λουστραδοροι για να χρωματισουν τα βερνικια τους. βαζεις μεσα στο αχρωμο ενα-δυο καπακια και αυτο παιρνει το χρωμα. εχουν και τετοια ετοιμα φτιαγμενα, πλεον εχουν βγαλει πολλες εταιρειες τετοια.

κατοπι οταν περνας οπως αυτος με τη μπαλα, ειναι ταχυστεγνωτο και απ οπου περασει γινεται διπλοπατημα και σκουραινει αναλογως.
οπως καταλαβαινεις θελει εμπειρια μπολικη, για να μην καταληξεις να εφαρμοζεις σε διορθωμματα (δηλαδη να ξαναπερνας-και καταλληξεις στο ολα μαυρα...) αυτοι που τα φτιαχνουν ειναι οι ''με κλειστα τα ματια''.

καποτε ρωτησα (ασχετο με τα χρωματα) εναν γνωστη της... ζωης (φιλοσοφο γαρ) σχετικα με το πως πρεπει να φαινεται το ''στησιμο'' ενος που παιζει μουσικη, και μου ειπε οτι πρεπει να ειναι ετσι, ωστε να φαινεται κατι πολυ απλο σε αυτον που δεν ξερει.
και πραγματι ειχε δικιο... στα πολλα που δειχνουν ειτε με εργαλεια ειτε με εφαρμογες, τα βλεπω και εγω και λεω ''ελα μωρε σιγα τα ωα, βουτυρο στο ψωμι μου'' και παω να το φτιαξω και σπαω τα μουτρα μου.

θελει πολλες ωρες εμπειρια αυτο που παρουσιαζουν, και να καταπιαστεις με μπολικα ρεταλια και μετα να πας στο οργανο, και οχι στο οργανο να κανεις τα πειραματα

αυτα στα γραφω οχι για να σου βαλω φρενο η να σε απογοητευσω, αλλα να καταπιαστεις σοβαρα πριν το οργανο σε αλλα κοματια παρεμφερη με το οργανο που εφτιαξες σε ρεταλια, και να μαθεις πρωτα εκει ωστε να εχεις ενα καλο αποτελεσμα.

δες εδω για νερο https://colortools.gr/shop/chromata-domisi/vernikia/anilines-xylou/clou-vafi-xylou-se-skoni-ydatodialyti-0-012kg-2/,
περνα πρωτα τα χερια που θες και μετα το λουστρο.

για οινοπνευμα: https://www.chimikodomiki.gr/el/%CE%B2%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9/25-clou-beize2.html

και εδω που το βαζεις σε βερνικι ειτε νιτρο ειτε πολυουρεθανης αχρωμο: https://www.allabouthouse.gr/anelinh-prasinh-vernilac-bafh-bernikioy-dialytoy-250ml-058-408-138stk
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 18, 2024, 01:33:31 μμ »
στα πρωτα δυο πρωτα κανεις τον χρωματισμο και μετα βερνικι (συνηθως αχρωμο, αλλα καποιοι κανουν και χρωματιστο για εφε κλπ)
και στο τριτο κανεις τη βαφη μαζι με το βερνικι.

προσοχη στα πρωτα δυο ωστε να υπαρχει συμβατοτητα με το τελικο προιον.

ενα μαγαζι μεγαλο που πουλαει χρωματα (π.χ. εγγλεζος) θα σε κατατοπισει πληρως χωρις αστοχια τουλαχιστον τοσο στη ποσοτητα, οσο και στα υλικα να ειναι συμβατα (πολυ σημαντικο)
εκτος ισως απο δυο...

mantarini

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 21, 2024, 10:22:12 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
θα επανέλθω....

Tags: