Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Απρίλιος-Μαϊος-Ιούνιος 2024  (Αναγνώστηκε 9481 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 16
Συμπαθέστατος Ιρλανδός μου την έφερε σήμερα (μαζί με άλλες δυό κιθάρες για σέρβις) στο εργαστήριο με τη φράση:
Μπορείς να την κάνεις να παίξει;

Δείχνω "μόνο" την ετικέτα για να μην επεκταθεί πολύ η συζήτηση.
Η κιθάρα είναι ένα ερείπιο χωρίς headstock. Eίναι μια γνήσια προ-προ-γιαγιά όπως φαίνεται.
Μια πρόχειρη έρευνα δεν έβγαλε τίποτα!

Σκέψεις; Ξέρει κανένας τίποτα;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
στεργιο δες παρακάτω για τον χενρι, συμπίπτει κ η διεύθυνση, ε ολο κ κανεναν θα ειχε στην υπογα με σκαρπελα
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
αυτος ειναι...
εκτος ισως απο δυο...

Stergios_lutherie

• Hero Member
αυτος ειναι...
Τον βρήκες!
Ομολογώ ότι τέτοιου είδους ασσύμετρη έρευνα δεν την περίμενα! :13: Είσαι φοβερός!

Λοιπόν απ' ότι φαίνεται (https://londonstreetviews.wordpress.com/2014/05/09/henry-tolkien-music-publisher/), ο Χένρυ της ετικέτας ήταν μουσικός εκδότης (που μάλιστα κατάφερε κάποια στιγμή να εκνευρίσει το Βρεττανικό Μουσείο αθετώντας υπεσχημένα και υπογεγραμμένα). Αυτός μάλιστα έγινε και έμπορος πιάνων, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν ήταν "maker" δηλαδή κατασκευαστής κιθαρών όπως διατείνεται, μάλλον έβαζε την ετικέτα του σε κατασκευές αλλωνών  ;D.

Αν έρθουμε τώρα στην κιθάρα και παρατηρήσουμε την κυματιστή ταστιέρα της, αντιλαμβανόμαστε ότι ο μίστερ Χένρυ ποντάρισε σε
μια καινοτομία που του παρουσιάστηκε (λέμε τώρα) από κάποιον ευφάνταστο οργανοποιό της εποχής (να πούμε γύρω στο 1850;). Προφανώς η καινοτομία αυτή δεν βόλεψε και τόσο. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τον δυσσαρεστημένο αγοραστή που άκουγε το παίξιμό του φάλτσο και ξεκούρδιστο να γυρεύει τα λεφτά του πίσω, την δε ιδέα της καινοτόμας ταστιέρας να βουτάει στα νερά της λήθης και να εξαφανίζεται...

Το άτυχο δείγμα, μετα την άδοξη επιστροφή του στο μαγαζί, βρήκε καταφύγιο σε αποθήκες και σοφίτες, μη καταφέρνοντας πάντα να αποφέυγει τα χτυπήματα της μοίρας, μέχρι που κατέληξε τελικά στα χέρια ενός μακρινού απογόνου του ιδιοκτήτη που αποφάσισε να φορτώσει ό,τι απόμεινε από τα υπαρξιακά διλήμματα της κουτσής πλέον και υπό κατάρευση κιθάρας στούς ώμους ενός αμέριμνου οργανοποιού!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 29, 2024, 10:51:18 πμ από Stergios_lutherie »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member

Τον βρήκες!
 ασσύμετρη έρευνα

σιγα μου με ξεφευγε...

εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΟΡΟΥΜΟΣΚΑΡΠΕΛΙΤΕΣ...

σε αλλα νεα:
τελειωσε η ροζετα, τριφτηκε σενιαριστηκε , οπως και το καμαρωμα της κιθαρας , και σολεριαστηκε
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Συμπαθέστατος Ιρλανδός μου την έφερε σήμερα (μαζί με άλλες δυό κιθάρες για σέρβις) στο εργαστήριο με τη φράση:
Μπορείς να την κάνεις να παίξει;

Δείχνω "μόνο" την ετικέτα για να μην επεκταθεί πολύ η συζήτηση.
Η κιθάρα είναι ένα ερείπιο χωρίς headstock. Eίναι μια γνήσια προ-προ-γιαγιά όπως φαίνεται.
Μια πρόχειρη έρευνα δεν έβγαλε τίποτα!

Σκέψεις; Ξέρει κανένας τίποτα;

Φίλε καί συμμαθητά καλησπέρα ,

Αὐτό τό  " ἐρείπιο "  , ὅπως τ' ὀνομάζεις , νομίζω ἀποτελεῖ μιά μεγάλη εὐκαιρία γιά σένα , καί γιά ὅσους παρακολουθήσουν τήν ἐπισκευή πού θά τοῦ κάνης , τήν ὁποία , νομίζω , πρέπει νά τήν κάνης μέ ἰδιαίτερη ἐπιμέλεια , μιᾶς καί τό ὄργανο φαίνεται χρηστικό ( πέρα ἀπ' τήν ἔλλειψη τοῦ headstock , πού , τί σημαίνει ; καράβολο ; ) , καθώς ἐπίσης καί ἱστορικῆς σημασίας !!!!

Ὅσον ἀφορᾶ τό καράβολο , μπορεῖς νά δῆς στό διαδίκτυο κιθάρες τοῦ ἰδίου σχήματος καί τῆς ἰδίας ἐποχῆς , καί νά τό ἀντιγράψης . Ἄν τό καράβολο εἶναι μέ σφηνωτά κλειδιά καί δυσκολεύεσαι μ' αὐτά στό κούρδισμα , ἔχουν βγῆ μηχανικά κλειδιά στό σχῆμα τῶν κλειδιῶν τοῦ βιολιοῦ πού κουρδίζουν ὅπως τά μηχανικά κλειδιά τῶν κιθαρῶν , τοῦ μπουζουκιοῦ κ.λ.π. Τό βιντεάκι παρακάτω τά δείχνει :

https://www.musicland.gr/kleidia-bioliou/wittner-finetune-270111m#gallery-3

Ὅσον ἀφορᾶ τήν ταστιέρα , ἀφοῦ ἔχει αὐτές τίς βαθουλωματιές καί φαλτσάρει , μπορεῖς ν' ἀφαιρέσης προσεκτικά ( εἶσαι μανούλα σ' αὐτό !!! ) τά τάστα , νά τρίψης τήν ταστιέρα σέ ἐπίπεδο πάγκο μέ γυαλόχαρτο ὥστε νά γίνη ἐπίπεδη ( πού μπορεῖ κιόλας νά εἶναι καί σκευρωμένη , τόσο χρονῶν γριούλα ) , καί νά τοποθετήσης ἄλλα τάστα γιατί τά ὑπάρχοντα μπορεῖ νά εἶναι καί φαγωμένα ( καλύτερα μπαγλαμᾶ , στενά , φάρδους 1 χιλ. , νομίζω , ἀπ' ὅτι εἶδα , εἶναι πολύ στενά τά τάστα της ) . Ἐξ ἄλλου , ὁ ἰδιοκτήτης σιγά νά μή νοιαστῆ γιά τήν ἐπιπεδότητα τῆς ταστιέρας καί τήν ἀλλαγή τῶν τάστων , αὐτόν τόν νοιάζει νά παίξη . Ἄσε πού θά τοῦ ἐξηγήσης μέ τήν αὐθεντία σου ὡς κατασκευαστοῦ , ὅτι δέν γινόταν ἀλλιῶς......

Τήν ροζέττα μπορεῖς νά τήν ἀντικαταστήσεις ἀντιγράφοντάς την , πρᾶγμα εὐκολώτατο γιά σένα !!!

Πάντως ἡ κιθάρα αὐτή , καί κάθε παλιό ὄργανο , εἶναι " λουκούμι " ὅταν πέση σέ χέρια κατασκευαστοῦ . Ἔχει τήν δυνατότητα νά τήν ἀντιγράψη καί νά τήν μελετήση καί ἀπό μέσα ( μέ καθρέφτη ἤ δυνατό φῶς γιά νά δῆ τίς θέσεις τῶν καμαριῶν ) , ἀντλῶντας πολύτιμα στοιχεῖα γιά τήν ὀργανοποιΐα ἐκείνης τῆς ἐποχῆς .

Νομίζω αὐτή ἡ κιθάρα καί ἡ ἐπισκευή της , ἀποτελοῦν μεγάλη εὐκαιρία γιά σένα καί μήν τή χάσης !!!!!!........   

Stergios_lutherie

• Hero Member
Νομίζω αὐτή ἡ κιθάρα καί ἡ ἐπισκευή της , ἀποτελοῦν μεγάλη εὐκαιρία γιά σένα καί μήν τή χάσης !!!!!!........
Λάμπρο, αυτή ήταν και η δική μου πρώτη αντίδραση  ;D
Αλλά μετά από κάποια ωρίμανση ξεπήδησαν και συμπληρωματικά:
- Το όργανο δεν είναι δικό μου οπότε η (ανεπιθύμητη) ευθύνη των (πιθανών) ζημιών είναι υπαρκτή.
- Παρ' όλο που το όργανο με τέτοια ταστιέρα είναι ιστορικά αποτυχημένο, δεν παύει να είναι μουσειακό υλικό και δεν θάθελα να εμφανιστεί από το πουθενά κανένας φάντης μπαστούνι ζητώντας μου να του εξηγήσω γιατί αλλοίωσα τούτο ή το άλλο...
- Ο χρόνος αποκατάστασης (αλλά και συμπλήρωσης) μου φαντάζει εξωπραγματικός για όργανο που (επαναλαμβάνω) δεν είναι δικό μου.

Παραθέτω και μερικές ακόμη φωτογραφίες, ενδεικτικές της κατάστασης του οργάνου: 

Stergios_lutherie

• Hero Member
Και... για πείτε μου,
σας μοιάζει και σας για Βραζιλιάνικος παλίσσανδρος;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
μαλλον ναι,
ξανθος οχι σοκολα, με ωραιο ισοβενο πλαϊνο  :-*

πολυ δουλεια θελει.....
>κανένας φάντης μπαστούνι
να του πεις ουτε για το τζακι, τρομαρα του....

παντως οι σκαμενες ταστιερες, εχουν την αρχη τους πολυ πιο πισω , σε καποια ανναγενησιακα λαουτα αλλα κ σε λιγες βιχουελες
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Φίλοι καλημέρα ,

Πραγματικά Στέργιε , εἶναι ἕνα " ἐρείπιο " , ὅπως τό εἶπες καί κρίμα.....
Ναί , κι ἐγώ γιά βραζιλιάνικο παλίσανδρο τόν λέω , στά πλαϊνά .

Πάντως , δέν χάνεις τίποτε νά τήν μετρήσης , καί ν' ἀναρτήσης τίς μετρήσεις σου στήν ἰστοσελίδα.....ποῦ ξέρεις , κάποιος μπορεῖ ν' ἐνδιαφερθῆ νά κατασκευάση ἕνα ἀντίγραφό της.....Ἐμένα πάντως , ἀρκετά μοῦ ἔχει κεντρίσει τό ἐνδιαφέρον . Μ' ἀρέσουν πολύ αὐτά τά παλιά , ἱστορικά ὄργανα......σέ μεταφέρουν σ' ἄλλες ἐποχές......!!!!!!

Stergios_lutherie

• Hero Member
πολυ δουλεια θελει.....
ένα σκασμό!
...παντως οι σκαμενες ταστιερες, εχουν την αρχη τους πολυ πιο πισω , σε καποια ανναγενησιακα λαουτα αλλα κ σε λιγες βιχουελες
και δεν με εντυπωσιάζει καθόλου που εξαφανίστηκαν   {celebrate010}

Stergios_lutherie

• Hero Member
Λοιπόν, Λάμπρο για χάρη σου:

Μήκος χορδής (κλίμακα) 640 χιλιοστά (~25,2 ίντσες)

Ύψος σκάφους στην ένωση: 9 εκατοστά
Ύψος σκάφους στην άκρη: 11 εκατοστά
(παχουλό, έ;)

Ακολουθεί μια αποτύπωση λίγο "βρωμιάρικη", γι αυτό και οι διαστάσεις είναι σε εκατοστά και όχι σε χιλιοστά  ;D
Έβαλα και ένα τυπικό καμάρι στο κάδρο, απ' αυτά που ξεκόλλησαν.
Μιλώντας για καμάρια, έχουμε τρία στο καπάκι και τέσσερα στην πλάτη (μη μου ζητήσετε θέσεις με σκοτώνετε)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Φίλε καί συμμαθητά Στέργιε , καλημέρα ,

Λοιπόν, Λάμπρο για χάρη σου:

Δέν μπορῶ μέ λόγια νά ἐκφράσω τό πόσο ὡραῖα αἰσθάνθηκα , πού γιά χάρη μου ἔκανες ὅλον αὐτό τόν κόπο !!!
Ἕνα εὐχαριστῶ εἶναι λίγο , ἀλλά εἶναι τό μόνο πού μπορῶ νά πῶ !!!

Μήκος χορδής (κλίμακα) 640 χιλιοστά (~25,2 ίντσες)

Ύψος σκάφους στην ένωση: 9 εκατοστά
Ύψος σκάφους στην άκρη: 11 εκατοστά
(παχουλό, έ;)

.....ἀφοῦ ξέρεις , μ' ἀρέσουν τά παχουλά !!!!

.....σοβαρά τώρα : πιθανολογῶ ὅτι , γιά νά κάνη ὁ κατασκευαστής τόσο " παχουλό " τό τόσο στενό σκάφος , τό ἔκανε γιά νά " ἰσοφαρίση " τόν χαμένο ὄγκο ἀέρα λόγω τῆς στενότητος αὐτοῦ .

Ἀλλά , ἄν δέν κινδυνεύω νά καταχραστῶ τῆς καλωσύνης σου , βάλε μου καί δυό φωτογραφίες ἀκόμα : μία κατά μέτωπον ὅλη τήν κιθάρα , καί μία ἀπό τό πλάι , πάλι ὁλόκληρη , γιά νά δῶ τήν γραμμή τῶν πλαϊνῶν . Ἄν σοῦ εἶναι εὔκολο.

Εύχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων.....

Tags: