Συμπαθέστατος Ιρλανδός μου την έφερε σήμερα (μαζί με άλλες δυό κιθάρες για σέρβις) στο εργαστήριο με τη φράση:
Μπορείς να την κάνεις να παίξει;
Δείχνω "μόνο" την ετικέτα για να μην επεκταθεί πολύ η συζήτηση.
Η κιθάρα είναι ένα ερείπιο χωρίς headstock. Eίναι μια γνήσια προ-προ-γιαγιά όπως φαίνεται.
Μια πρόχειρη έρευνα δεν έβγαλε τίποτα!
Σκέψεις; Ξέρει κανένας τίποτα;
Φίλε καί συμμαθητά καλησπέρα ,
Αὐτό τό " ἐρείπιο " , ὅπως τ' ὀνομάζεις , νομίζω ἀποτελεῖ μιά μεγάλη εὐκαιρία γιά σένα , καί γιά ὅσους παρακολουθήσουν τήν ἐπισκευή πού θά τοῦ κάνης , τήν ὁποία , νομίζω , πρέπει νά τήν κάνης μέ ἰδιαίτερη ἐπιμέλεια , μιᾶς καί τό ὄργανο φαίνεται χρηστικό ( πέρα ἀπ' τήν ἔλλειψη τοῦ headstock , πού , τί σημαίνει ; καράβολο ; ) , καθώς ἐπίσης καί ἱστορικῆς σημασίας !!!!
Ὅσον ἀφορᾶ τό καράβολο , μπορεῖς νά δῆς στό διαδίκτυο κιθάρες τοῦ ἰδίου σχήματος καί τῆς ἰδίας ἐποχῆς , καί νά τό ἀντιγράψης . Ἄν τό καράβολο εἶναι μέ σφηνωτά κλειδιά καί δυσκολεύεσαι μ' αὐτά στό κούρδισμα , ἔχουν βγῆ μηχανικά κλειδιά στό σχῆμα τῶν κλειδιῶν τοῦ βιολιοῦ πού κουρδίζουν ὅπως τά μηχανικά κλειδιά τῶν κιθαρῶν , τοῦ μπουζουκιοῦ κ.λ.π. Τό βιντεάκι παρακάτω τά δείχνει :
https://www.musicland.gr/kleidia-bioliou/wittner-finetune-270111m#gallery-3Ὅσον ἀφορᾶ τήν ταστιέρα , ἀφοῦ ἔχει αὐτές τίς βαθουλωματιές καί φαλτσάρει , μπορεῖς ν' ἀφαιρέσης προσεκτικά ( εἶσαι μανούλα σ' αὐτό !!! ) τά τάστα , νά τρίψης τήν ταστιέρα σέ ἐπίπεδο πάγκο μέ γυαλόχαρτο ὥστε νά γίνη ἐπίπεδη ( πού μπορεῖ κιόλας νά εἶναι καί σκευρωμένη , τόσο χρονῶν γριούλα ) , καί νά τοποθετήσης ἄλλα τάστα γιατί τά ὑπάρχοντα μπορεῖ νά εἶναι καί φαγωμένα ( καλύτερα μπαγλαμᾶ , στενά , φάρδους 1 χιλ. , νομίζω , ἀπ' ὅτι εἶδα , εἶναι πολύ στενά τά τάστα της ) . Ἐξ ἄλλου , ὁ ἰδιοκτήτης σιγά νά μή νοιαστῆ γιά τήν ἐπιπεδότητα τῆς ταστιέρας καί τήν ἀλλαγή τῶν τάστων , αὐτόν τόν νοιάζει νά παίξη . Ἄσε πού θά τοῦ ἐξηγήσης μέ τήν αὐθεντία σου ὡς κατασκευαστοῦ , ὅτι δέν γινόταν ἀλλιῶς......
Τήν ροζέττα μπορεῖς νά τήν ἀντικαταστήσεις ἀντιγράφοντάς την , πρᾶγμα εὐκολώτατο γιά σένα !!!
Πάντως ἡ κιθάρα αὐτή , καί κάθε παλιό ὄργανο , εἶναι " λουκούμι " ὅταν πέση σέ χέρια κατασκευαστοῦ . Ἔχει τήν δυνατότητα νά τήν ἀντιγράψη καί νά τήν μελετήση καί ἀπό μέσα ( μέ καθρέφτη ἤ δυνατό φῶς γιά νά δῆ τίς θέσεις τῶν καμαριῶν ) , ἀντλῶντας πολύτιμα στοιχεῖα γιά τήν ὀργανοποιΐα ἐκείνης τῆς ἐποχῆς .
Νομίζω αὐτή ἡ κιθάρα καί ἡ ἐπισκευή της , ἀποτελοῦν μεγάλη εὐκαιρία γιά σένα καί μήν τή χάσης !!!!!!........