Θεώρια,Έρευνα,Ιστορία > Έρευνα
Κιθάρα και τρίχορδο για παιδιά
georgalasg:
Καλησπέρα σας.
Μετά από πολύ καιρό ένα θέμα που αφορά μουσικά όργανα και όχι βάρκες μπυρα
Δεν θυμάμαι να το έχουμε συζητήσει διεξοδικά το θέμα των μουσικών οργάνων για παιδιά οποτε ας ξεκινήσω την ανάλυση και τις ερωτήσεις για κουβέντα
Αποφάσισα να φτιάξω μια λαϊκή κιθάρα και ένα τρίχορδο μπουζούκι (στο πενταετές πρόγραμμα μπαίνει) για παιδί που θα ξεκινήσει να μαθαίνει. Πόσο χρονών θα είναι; Δε ξέρω. Η μικρότερη δυνατή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιο. Έξι ; Επτά; Μεγαλύτερο, μικρότερο; Δε ξέρω.
Θυμάμαι ότι όταν μάθαινα μπουζούκι στον Στάθη Μιλάνο τα παιδάκια που μάθαιναν παίζανε και μάθαιναν ολα με τα φτηνά τετραχορδα που πωλούνταν τότε. Στο κλασικό μεγάλο μέγεθος....
Ήταν τόσο μεγάλα που δε μπορούσαν ούτε να τα πιάσουν καλά καλά. Αλλά από εκεί βγαίνανε μπουζουκαρες πρώτης γραμμής (Κούκος, Μαχαιράς κλπ). Οπότε και έτσι δουλεύει σωστά η εκμάθηση. Ο Στάθης ήταν της άποψης να πιάσει το παιδί κατευθείαν μπουζούκι και όχι μπαγλαμά ή τζούρα και σιγά σιγά θα συνηθίσει.
Από την άλλη βλέπω κλασικές κιθάρες 2/4 και 3/4 για παιδιά. Οπότε κάτι θα ξέρουν και τις φτιάχνουν.
Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Τι όργανο πρέπει να πιάσουν τα παιδια, από τι ηλικία, και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει την κουβέντα. Έχουμε και δασκάλους εδώ μέσα και καλούς κατασκευαστές οπότε νομίζω ότι κάτι θα βγάλουμε.
Για κιθάρα έλεγα να φτιάξω μια κιθάρα με μικρότερο σκάφος και λεπτότερο μανικο με συρμάτινες χορδές. Ένα μικρό ρεμπετοκιθαρο ας πούμε. Σε αντιστοιχια με τις κλασικές των 3/4 (αλλά με λεπτότερο μανικο)
Στο μπουζούκι μπερδεύονται λίγο παραπάνω τα πραγματα
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα σκάφος μεγέθους μαντολινου (μεγαλύτερο από τζούρα, μικρότερο από τα περισσότερα τρίχορδα) με μικρότερο μανικο. Κλίμακα 64-65 ίσως και λίγο μικρότερη;
Βασικος στόχος είναι η ευκολία παιξίματος και εκμάθησης. Αν ο ήχος δεν είναι τέλειος ή αυτός που έχουμε συνηθήσει δε νομίζω να με πειράξει ιδιαίτερα.
Περιμένω τις σκέψεις σας
sakkalis:
Γιωργο ενδιαφερον θεμα. Για κιθαρα τα πραγματα ειναι απλα. Εκτος απο κλασσικες βγαινουν και ακουστικες σε μικροτερα μεγεθη. Η πρωτη κιθαρα της γυναικας μου ηταν μια κορεατικη ακουστικη με floating καβαλαρη. Μεγεθος σκαφους λιγο πιο μικρο απο τα ρεμπετικα κιθαρονια, λογικα 3/4 με κλιμακα λιγο πιο μικρη απο την κανονικη. Η συγκεκριμενη ειναι κοντρα πλακε καπακι και πλατη. Παρολα αυτα εχει συμπαθητικο ηχο. Αμα σε ενδιαφερει την μετρσω και σου δινω διαστασεις. Για κιθαρα μικροτερη απο 3/4 δεν νομιζω οτι αξιζει για τα παιδια αλλα καλυτερα να μας το πει καποιος δασκαλος οπως ο Στελιος που εχουν μεγαλη εμπειρια.
Τωρα για μπουζουκιενας τζουρας με 60αρα κλιμακα μου κανει μια χαρα για πιτσιρικο. Και αρχη απο μπαγλσμα δεν ειναι κακη ιδεα. Ηλικακα μιλαμε για 5-6 χρονων. Για ηλικιες κ8ντα στα 10 12 και αναλογα παντα με την αναπτυξη του παιδιου ας παει απ'ευθειας σε κανονικο μεγεθος.
georgalasg:
Γεια σου Δημητρη
Εχω πρόσβαση σε κλασική 3/4. Αλλά όχι σε ακουστική.
Αν μπορείς μέτρα την κλίμακα και την ταστιέρα. Πλάτος πάνω και κάτω και πάχος. Να πάρω μια ιδέα.
sakkalis:
έφτασεεε!!
κλίμακα 55 εκ.
σκάφος: μεγ. καμπανα 29.5 εκ., μικρή καμπάνα 23 εκ., μήκος 40 εκ. βάθος 8 εκ. ηχ. οπή -7.5 εκ. διάμετρος
Μάνικο: σύνδεση 12ο τάστο, ταστιέρα 5.2 (12ο τάστο), 4.1 (0 τάστο)
πάχος (μαζί με ταστιέρα): 1.9 εκ. (0 τάστο)- 2.2 εκ (πριν αρχίσει η κλίση του τακουνιού
georgalasg:
Ωραίος... μπυρα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση