Χαιρετω (και ζηλευω) την ομορφη παρεα και ενασχοληση σας!
Ελπιζω να μην παρανομω ζητωντας συμβουλη χωρις να ειναι δικης μου κατασκευης το οργανο και χωρις να ειμαι ερασιτεχνης οργανοποιος. (ελπιζω μια μερα...)
Θεωρησα οτι εδω ειναι το καλυτερο μερος λογω μαζεμενης εμπειριας.
Τον Αυγουστο που κατεβηκα Ελλαδα αγορασα ενα μεταχειρισμενο μπαγλαμαδακι.. Ο πωλητης μου ειπε οτι τον αγορασε απο τον Σκεντεριδη περιπου το 2005 250 ευρω. Δεν εχει ταμπελλα αλλα απο φωτο (μεσω μηνυματος) ο γιος του Σκεντεριδη το επιβεβαιωσε.
Το πηγα σε (γνωστο!) οργανοποιο κοντα μου (μην τρεχω Πειραια) για να το δει και μου ειπε οτι ότι το όργανο δεν έχει σκευρωσει.
Έχει όμως μια ‘‘γεωμετρική/σχεδιαστική ατέλεια’’: καβαλάρης είναι λίγο πίσω, το οποίο σαφώς επηρεάζει τον ήχο.
Επίσης ο καβαλάρης ήταν αρκετά πλατύς (κοντα στα 4/5 το πλατους του ηχειου) το οποίο “χαμήλωνε” τον ήχο και επίσης σήκωνε και λίγο κατέβασμα.
Οπότε μίκρυνε (πλάτος) και χαμήλωσε τον καβαλάρη, άλλαξε χορδές και έτριψε λίγο κάποια τάστα.
Στην επιστροφη απο Ελλαδα και κοιτωντας προσεκτικα, νομιζω οτι ισως το παρακανε με το κοντυμα ο μαστορας και του βγηκε πολυ κοντος ο καβαλαρης γιατι φαινεται να εχει ενα μικρο καπλαμαδακι!..
Απλα το αναφερω και αυτο.
Δεν νομιζω ομως οτι κατι απο αυτα θα δημιουργουσε το προβλημα ... αλλα εσεις θα κρινετε.
Να τονισω οτι ο μαστορας εβαλε καινουργιες Λαουτο 9αρες.
Δεν ξερω να παιζω, μαθαινω τους τελευταιους μηνες σ'ενα τριχορδο...
Χτες αφου περασαν 2-3 μηνες απο την αγορα και σπανια εχει βγει απο την θηκη το ιδιο (ισως χειροτερα) προβλημα που ειχα παρατηρησει στην Ελλαδα.
Το οργανο δεν κουρδιζει "σταθερα". Εννοω, οτι σε ολες τις χορδες - αλλου λιγοτερο αλλου περισσοτερο - μολις στριβουμε και πλησιαζουμε π.χ τη ΛΑ τοτε ΧΩΡΙΣ τιποτε αλλο με απλη κινηση ξανα-χτυπηματος της χορδης, το κουρδιστηρη απο τα π.χ. 406Ηz "πηδαει" σε κατι τρελλα π.χ. 1230Ηz και μετα αλλου, κλπ.
Οταν ... "σταματαμε να αναπνεουμε" και ξαναχτυπαμε τη χορδη, εχωντας στριψει κατα μικρομορια το στριφτιρη, πλησιαζει παλι προς την ΛΑ. Οποτε το αφηνουμε στο 442Ηz και ... αναπνεουμε....
Εχω 3 εφαρμογες στο κινητο. Και οι 3 μου δειχνουν το ΙΔΙΟ φαινομενο!!
Πραγμα που φυσικα δεν ισχυει με το τριχορδο. (σκορδα!)
Ο Γκουγκλης δεν μου εβγαλε κατι συγκεκριμενο εκτος απο ενα σχολιο για τα αυλακια....
Ειμαι ασχετος αλλα "πιανουν τα χερια μου" και γενικα ειμαι αρκετα καλος σε μικροκατασκευες και ... λογικη σκεψη και Φυσικη. Και λογω επαγγελματος.
Δεν νομιζω οτι βρωμικα αυλακια μπορουν να προκαλεσουν *τοσο* μεγαλο προβλημα *και* στις 6(;

χορδες.
Υποψιαζομαι τα κλειδια.
Ειναι τα "καθετα" και θα περιμενα εκει που ακουμπαει το μεταλο στο ξυλο να υπαρχει καποιο στηριγμα .. (;;

... οπως σε καποιες ακουστικες κιθαρες.
(Εκτος αν θεωρω τα "δαχτυλιδια" ως δομικα και οχι διακοσμητικα στοιχεια ;;

Βεβαια τα περισσοτερα ΔΕΝ εχουν. Πολυ ακριβοτεροι μπαγλαμαδες, τριχορδα, μαντολινα κλπ... Οποτε μαλλον ακυρο σαν αιτια.
Εσφιξα λιγο - αν και δεν μου φανηκαν χαλαρες - τις βιδες που συγκρατουν τα γραναζακια. Μηπως απλα λογω χρονου δεν "σφηνωνουν" σε ενα σημειο.
Παλι χωρις αποτελεσμα. Ουτε καν καλυτερευση.
Επαναλαμβανω: το προβλημα *δεν* ειναι οτι δεν κραταει το κουρδισμα, η οτι πηδαει καποιες δεκαδες χερτζ. Πηδαει εκατονταδες με ενα "αγγιγμα" και ξανα με ενα αλλο αγγιγμα επιστρεφη στη σωστη κατευθυνση.... Και τ'αναπαλειν.
Δυσκολευτηκα πολυ να το φτασω σε καποια αξιοπρεπη κατασταση.
Οσο για το 12ο ταστο.... ουτε καν με απασχολει για την ωρα.... Και τα 6 ειναι ΠΟΛΥ ξεκουρδιστα. π.χ. πατωντας στο 12ο της ΛΑ, κοντευουμε σε Λα# !!!
Οποια βοηθεια θα εκτιμηθει απειρως και ευχαριστω εκ των προτερων.
ΥΓ: συναπτω καποιες φωτο πριν τις αλλαγες. Επισης, ζητω συγνωμη για την ελλειψη τονων! Ειναι πολυ χρονοβορο για εμενα να γραφω σε ελληνικο πληκτρολογιο και με τονους.