Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδακι: Αδυνατον να σταθεροποιηθει το κουρδισμα.  (Αναγνώστηκε 402 φορές)

stavrosa

• Newbie
  • *
  • Περιοχή: Αθηνα
Χαιρετω (και ζηλευω) την ομορφη παρεα και ενασχοληση σας!

Ελπιζω να μην παρανομω ζητωντας συμβουλη χωρις να ειναι δικης μου κατασκευης το οργανο και χωρις να ειμαι ερασιτεχνης οργανοποιος. (ελπιζω μια μερα...)
Θεωρησα οτι εδω ειναι το καλυτερο μερος λογω μαζεμενης εμπειριας.

Τον Αυγουστο που κατεβηκα Ελλαδα αγορασα ενα μεταχειρισμενο μπαγλαμαδακι.. Ο πωλητης μου ειπε οτι τον αγορασε απο τον Σκεντεριδη περιπου το 2005 250 ευρω. Δεν εχει ταμπελλα αλλα απο φωτο (μεσω μηνυματος) ο γιος του Σκεντεριδη το επιβεβαιωσε.
Το πηγα σε (γνωστο!) οργανοποιο κοντα μου (μην τρεχω Πειραια) για να το δει και μου ειπε οτι ότι το όργανο δεν έχει σκευρωσει.
Έχει όμως μια ‘‘γεωμετρική/σχεδιαστική ατέλεια’’: καβαλάρης είναι λίγο πίσω, το οποίο σαφώς επηρεάζει τον ήχο.
Επίσης ο καβαλάρης ήταν αρκετά πλατύς (κοντα στα 4/5 το πλατους του ηχειου) το οποίο “χαμήλωνε” τον ήχο και επίσης σήκωνε και λίγο κατέβασμα.
Οπότε μίκρυνε (πλάτος) και χαμήλωσε τον καβαλάρη, άλλαξε χορδές και έτριψε λίγο κάποια τάστα.

Στην επιστροφη απο Ελλαδα και κοιτωντας προσεκτικα, νομιζω οτι ισως το παρακανε με το κοντυμα ο μαστορας και του βγηκε πολυ κοντος ο καβαλαρης γιατι φαινεται να εχει ενα μικρο καπλαμαδακι!..  :o 
Απλα το αναφερω και αυτο.

Δεν νομιζω ομως οτι κατι απο αυτα θα δημιουργουσε το προβλημα ... αλλα εσεις θα κρινετε.
Να τονισω οτι ο μαστορας εβαλε καινουργιες Λαουτο 9αρες.

Δεν ξερω να παιζω, μαθαινω τους τελευταιους μηνες σ'ενα τριχορδο...

Χτες αφου περασαν 2-3 μηνες απο την αγορα και σπανια εχει βγει απο την θηκη το ιδιο (ισως χειροτερα) προβλημα που ειχα παρατηρησει στην Ελλαδα.
Το οργανο δεν κουρδιζει "σταθερα". Εννοω, οτι σε ολες τις χορδες - αλλου λιγοτερο αλλου περισσοτερο - μολις στριβουμε και πλησιαζουμε π.χ τη ΛΑ τοτε ΧΩΡΙΣ τιποτε αλλο με απλη κινηση ξανα-χτυπηματος της χορδης, το κουρδιστηρη απο τα π.χ. 406Ηz "πηδαει" σε κατι τρελλα π.χ. 1230Ηz και μετα αλλου, κλπ.
Οταν ... "σταματαμε να αναπνεουμε" και ξαναχτυπαμε τη χορδη, εχωντας στριψει κατα μικρομορια το στριφτιρη, πλησιαζει παλι προς την ΛΑ. Οποτε το αφηνουμε στο 442Ηz και ... αναπνεουμε....

Εχω 3 εφαρμογες στο κινητο. Και οι 3 μου δειχνουν το ΙΔΙΟ φαινομενο!!
Πραγμα που φυσικα δεν ισχυει με το τριχορδο. (σκορδα!)

Ο Γκουγκλης δεν μου εβγαλε κατι συγκεκριμενο εκτος απο ενα σχολιο για τα αυλακια....
Ειμαι ασχετος αλλα "πιανουν τα χερια μου" και γενικα ειμαι αρκετα καλος σε μικροκατασκευες και ... λογικη σκεψη και Φυσικη. Και λογω επαγγελματος.
Δεν νομιζω οτι βρωμικα αυλακια μπορουν να προκαλεσουν *τοσο* μεγαλο προβλημα *και* στις 6(;;) χορδες.
Υποψιαζομαι τα κλειδια.
Ειναι τα "καθετα" και θα περιμενα εκει που ακουμπαει το μεταλο στο ξυλο να υπαρχει καποιο στηριγμα .. (;;;)... οπως σε καποιες ακουστικες κιθαρες.
(Εκτος αν θεωρω τα "δαχτυλιδια" ως δομικα και οχι διακοσμητικα στοιχεια ;;;)
Βεβαια τα περισσοτερα ΔΕΝ εχουν. Πολυ ακριβοτεροι μπαγλαμαδες, τριχορδα, μαντολινα κλπ... Οποτε μαλλον ακυρο σαν αιτια.

Εσφιξα λιγο - αν και δεν μου φανηκαν χαλαρες - τις βιδες που συγκρατουν τα γραναζακια. Μηπως απλα λογω χρονου δεν "σφηνωνουν" σε ενα σημειο.
Παλι χωρις αποτελεσμα. Ουτε καν καλυτερευση.

Επαναλαμβανω: το προβλημα *δεν* ειναι οτι δεν κραταει το κουρδισμα, η οτι πηδαει καποιες δεκαδες χερτζ. Πηδαει εκατονταδες με ενα "αγγιγμα" και ξανα με ενα αλλο αγγιγμα επιστρεφη στη σωστη κατευθυνση.... Και τ'αναπαλειν.
Δυσκολευτηκα πολυ να το φτασω σε καποια αξιοπρεπη κατασταση.

Οσο για το 12ο ταστο.... ουτε καν με απασχολει για την ωρα.... Και τα 6 ειναι ΠΟΛΥ ξεκουρδιστα. π.χ. πατωντας στο 12ο της ΛΑ, κοντευουμε σε Λα# !!!

Οποια βοηθεια θα εκτιμηθει απειρως και ευχαριστω εκ των προτερων.

ΥΓ: συναπτω καποιες φωτο πριν τις αλλαγες. Επισης, ζητω συγνωμη για την ελλειψη τονων! Ειναι πολυ χρονοβορο για εμενα να γραφω σε ελληνικο πληκτρολογιο και με τονους.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Μπαγλαμαδακι: Αδυνατον να σταθεροποιηθει το κουρδισμα.
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 13, 2023, 09:40:54 πμ »
Καταρχάς δοκίμασε να κουρδίσεις με κανονικό κουρδιστήρι με μανταλάκι γιατί οι εφαρμογές στο κινητό δουλεύουν με το μικρόφωνο του κινητού οπότε σε ένα όργανο όπως ο μπαγλαμάς με οξύ ήχο και μικρό όγκο είναι πιθανό να πιάνει διάφορους ηχους και να επηρεάζεται. Για κιθάρες δουλεύουν μια χαρά αυτές οι εφαρμογές αλλά σε μπαγλαμά μπορεί να φταίει αυτό. Όταν κάνει αυτό το πέταγμα στη συχνότητα εσύ ακούς κάτι να αλλάζει στον ήχο ή όχι; Αν δεν ακούς κάτι τότε μην δίνεις σημασία. Συνήθως τέτοια προβλήματα βγάζουν χορδές παλιές ταλαιπωρημένες. 
Ακόμα τον καβαλάρη στον έβαλε τόσο λοξά ο οργανοποιός ή το έβαλες εσύ; Βλέπω να έχει πολυ κλίση. και βασικά ανάποδη εκτός αν έχει βγει η φωτογραφία με καθρέφτισμα.

Αν δεν κάνω λάθος δεν το είχες ανεβάσει και στο ρεμπέτικο φόρουμ; Στην κουβέντα εκεί μερικά βασικά πράγματα ειπώθηκαν. Τσεκάρισε την απόσταση κοκκαλο - καβαλάρη να είναι σωστή. Στον Ζαράνη δεν πήγες; Μια χαρά είναι το ηχητικό δείγμα που ανέβασες τότε. Δεν ακούω κάτι λάθος. Αν δεν φαλτσάρει το όργανο, μη δίνεις σημασία στο κουρδιστήρι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

stavrosa

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 14, 2023, 07:56:57 πμ »
Ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις συμβουλές!
Εδικά το κομμάτι να συγκρίνω με το αυτί. Θα δώσω προσοχή.
Πάντως είμαι ΚΑΙ "κούφος". Π.χ. μια ΛΑ με μια ΛΑ# δεν έχει καμία διαφορά... Αν  χτυπήσεις την ΛΑ η την ΡΕ στο τρίχορδο ακόμα δεν θα μπορέσω να πω ποια είναι ποια...
Ίσως όταν εναλλάσσονται γρήγορα να καταφέρω ν'ακούσω την όποια διαφορά.

Τα "μανταλάκια" σίγουρα είναι καλύτερα αλλά τόση διαφορά για μπαγλαμά;;!!.... Εντάξει, ευκαιρία να πάρω και "μανταλάκι" που όλο το αναβάλω.
Ξέχασα να το δοκιμάσω με κλασσικό κουρδιστήρι μπαταρίας (παλιό γιαπωνέζικο) που κάπου έχω. Αν και φαντάζομαι λόγω μικροφώνου πρέπει να είναι περίπου στα ίδια. Θα κάνω και αυτό το πείραμα.

Πάντως όπως είπα, οι χορδές και καλές (Λαουτο) και καινούργιες είναι.
Οπότε τα γνωστά προβλήματα ποιότητας, σκουριάς, κλπ δεν πρέπει να υφίστανται. Και σίγουρα όχι σε όλες τις χορδές.

Λόγω εκ γενετής ξεροκέφαλος, δεν μου βγαίνει από το μυαλό ότι το βασικό πρόβλημα ίσως είναι συνδυασμός χαρακιών, κλειδιών και - όπως λες - εφαρμογής στο κινητό.

Στο ρεμπέτικο φόρουμ όντως το είχα αναφέρει αλλά για εντελώς άλλο λόγο. Ήθελα να ακούσω γνώμες σαν όργανο πριν καν το πάω σε οργανοποιό. Και η φώτο είναι πριν το πάω. Οπότε μην δίνεις βάση σε καβαλάρη, αποστάσεις, κλπ.
Δεν ονόμασα τον Πέτρο μην τυχόν υπάρξει παρεξήγηση ότι ίσως υπαινίσσομαι ότι μπορεί να φταίει ο μάστορας. Ο Πέτρος είναι αστέρι και, όπως αποδεικνύεται και στο ηχητικό, το όργανο το παρέδωσε σωστότατο.
Δεν ξέρω πως το κούρδισε. Δεν αποκλείεται με το αυτί.... Ο άνθρωπος εκτός από οργανοποιός είναι και μουσικός.

Ευχαριστώ και πάλι!

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 15, 2023, 08:03:58 μμ »
Οι χορδές ξεκουρδιζονται, κ πάντα πριν παίξουμε πάντα κουρδιζουμε, το κούρδισμα του κινητού δεν...
Το μικρόφωνο λόγω ευαισθησίας κ σε συνδυασμό με τη μικρή του κάψα είναι αναξιόπιστο.
Βάλε τον καβαλάρη στη σωστή θέση , πάρε κ ένα καλό κουρδιστιρη για όργανα άντε να κάνει κανένα εικοσαυρο, αν έχει χαλάσει το παροπλισμένο που έχεις, κ όλα καλά.
Αγχώνεσαι χωρίς λόγο.
Τα χερτζ δεν είναι ντροουν να ανεβοκατεβαινουν ετσι
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

stavrosa

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 16, 2023, 08:08:57 πμ »
Το παροπλισμενο ειναι παλιο αλλα καλο. Οχι μανταλακι ομως.
Μονο που σταματάει στην 5η οκτάβα. Οπότε εφόσον κουρδίσω, δεν μπορώ να τσεκάρω το 12ο ταστο.
Οι οδηγίες είναι αρκετά σαφής και δεν νομίζω να κάνω λάθος....

https://static.mercdn.net/item/detail/orig/photos/m96895279876_1.jpg

Όντως με αυτό, τα πράγματα είναι πιο σταθερά αλλά πάλι προς το τέλος της ταλάντωσης το φαινόμενο να δείχνει τρελλα νούμερα εξακολουθεί...
Η μπουργκανα δεν εχει καλυτερεψη παντως...

Δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα, απλά θέλω να καταλάβω τον λόγο απο μηχανικής άποψης. Όπως  έγραψα, η οργανοποιία με ενδιαφέρει πολύ.
Δεν συγκρίνω ακρίβεια, συγκρίνω σταθερότητα....

Γιατί και με το τρίχορδο και ένα ημι-τουριστικό τετράχορδο δεν το έχω ξαναδεί.
Εκτός βέβαια εάν όλοι όσοι κουρδίζουν μπαγλαμά αντιμετωπιζουν το ίδιο φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό, αναμενόμενο και ειναι προσαρμοσμενοι σε αυτό και απλά εμένα δεν έπεσε στην αντίληψή μου.

Ευπρόσδεκτες και προτάσεις για μανταλάκι που να φτάνει στη  6η οκτάβα  και να έχει εξακριβωμένη ακρίβεια! 

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 22, 2023, 08:48:17 πμ »
Το παροπλισμενο ειναι παλιο αλλα καλο..
μια χαρα ηταν και η γρια πριν πεθανει

αγαπητε φιλε,
παρε μια συσκευη κουρδισματος χρωματικη, ειναι της ταξης των 20-30 ευρω, ετσι θα σου λυθουν ολα αυτα, και κυριως θα σου φυγουν οι ανασφαλειες.

Δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα, απλά θέλω να καταλάβω τον λόγο απο μηχανικής άποψης

ο λογος ποιος ειναι; αν το απαντησης μεσα σου, θα βρεις ειμαι σιγουρος , και μονος σου την λυση.

(λιγα πραγματα ακομη...)
το κινητο ειναι για να καλυπτει τις περισσοτερες αναγκες του ανθρωπου σε μια συσκευη, (και μαλιστα το εχει πετυχει 100%)
αλλα
ΔΕΝ βγαζει φωτο
ΔΕΝ κανει βιντεοληψια
ΔΕΝ ηχογραφει
ΔΕΝ ειναι pc
ΔΕΝ κουρδιζει
ΔΕΝ επεξεργαζεται
ΔΕΝ μετραει τους παλμους και το οξυγονο στο αιμα
οταν θελεις αυτα πας σε εξειδικευμενη συσκευη, (δηλαδη φωτογραφικη, καμερα, καλο υπολογιστη, στουντιο ηχογραφησης, κλπ κλπ κλπ)

στη δικια σου περιπτωση οπως προειπα εχει μικρη καψα, με πολυ μεγαλη ευαισθησια για να grab-αρει τον ηχο, και πολυ καλα κανει γιατι ειναι μια συσκευη "ολα σε ενα"
σε περιπτωσεις ανεβασμενων χερτζ, δυσκολευεται πολυ (μιας και ειναι σχεδιασμενο-προορισμενο για την εκταση της φωνης του ανθρωπου)
και λογο της υψηλοτατης ευαισθησιας του διχνει κουκουρουκου

ααν φυγεις απο τις υψηλες συχνοτητες του μπαγλαμα, μπορεις να κανεις και μια δοκιμη στα χαμηλα, με εκκλησιαστικο οργανο, και να δεις αν πιανει τα 17 χερτζ για να κουρδισει. ;D
εδω προσπαθουν οι μεγαλυτερες εταιρειες ανα το κοσμο να φτιαξουν μηχανηματα αρκετα χιλιαδων ευρω που να τα ηχογραφουν, αλλα και να παιζουν στο σαλονι μας.
φυσικα τα περισσοτερα στεφονται με αποτυχια.

εν παση περιπτωση, ο μπαγλαμας δεν ειναι πιανο που μπορεις να παιξεις μια νοτα δεξια-δεξια, η οποια εχει ναι μεν μικρη συχνοτητα , αλλα το δυναμικο ευρος ειναι τετοιο οπου μπορει να τα ψιλοκαταφερνει το κινητο η το καθε κουρδιστηρι

στο αλλο καβουρντιστηρι τωρα, απο μηχανικης αποψης ε;μη παρεξηγηθω κι ολας....:
https://static.mercdn.net/item/detail/orig/photos/m96895279876_1.jpg

ολα εχουν αλλαξει απο το 1980
μπορεις να τρβηξεις δεκα φωτογραφιες και να συσκρινεις αυτες πριν σαραντα χρονια
οχι στη ποιοτητα της φωτογραφιας ε; αλλα αυτα που βλεπεις μεσα σε αυτην:
ΔΕΝ υπηρχαν ηλεκτρικα αυτοκινητα
ΔΕΝ ειχαμε σιντι
ΔΕΝ ειχαμε ψηφιακες καμερες
ΔΕΝ ειχαμε κινητα τηλεφωνα
και ο καταλογος δεν, δεν εχει τελος...  ;D

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 22, 2023, 12:11:37 μμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: