Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023  (Αναγνώστηκε 2084 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
ανεβάζω την διαδικασία (αποψιλωμένη)

χρησιμοποιώ ένα αυτοσχέδιο jig, εντελώς ευτελής και χάλια κατασκευή αλλά κάνει τη δουλειά της 100%, οπότε "ομάδα που κερδάει δεν την αλλάζεις".  {celebrate014}

Από ένα κομμάτι πλεξιγκλάς με ορθογώνια σχισμή (θα μπορούσε να είναι και με καμπύλες στα άκρα, θα επανέλθω στην τελευταία φωτο) και ένα κομμάτι ξύλο για πλαίνή κόντρα. Το καπλαμαδάκι (που φαίνονται ξεκολλημένο στην άκρη) δεν είναι μόνιμο, το χρησιμοποιώ (ένα, δύο του 0,5 χιλ. ή παχύτερα) για να ρυθμίζω την απόσταση της σχισμής από τα πλαϊνά του κεφαλαριού. εφόσον χρειαστεί.
Αυτό πάει ανάλογα με τα κλειδιά. Αν έχω ας πούμε κλειδί με αξονάκι 27-29 χιλ. (που είναι το συνηθισμένο) το χρησιμοποιώ όπως είναι. Μια φορά που στείλανε κλειδιά με άξονα 24 χιλ. και έπρεπε η σχισμή να μετακινηθεί (προς τα έξω), αλλιώς η ελεύθερη άκρη του αξονακίου δεν έφτανε να μπει μέσα στο κεντρικό τμήμα του κεφαλαριού.

φωτο από πάνω

φωτο από κάτω και μέσα

προσοχή στο βελάκι, το έβαλα για να δείξω το σημάδι, την σχισμή στο σόκορο του πλεξιγκλάς. Το ίδιο jig είναι που μπαίνει κι από τις δύο πλευρές του κεφαλαριού, επομένως πρέπει να κεντραριστεί, ειδάλλως βγαίνουν οι σχισμές παράγωνες ή με άλλο ύψος και είναι ΠΟΛΥ άσχημο - και θέλει πολλή δουλειά μετά να τις κάνεις συμμετρικές (οπότε μην βάζεις καθόλου jig και κάν' τες με το χέρι καλύτερα)

άνοιγμα πρόχειρο με την σέγα, ίσα ίσα να μη ζορίζεται το ρούτερ.

"πρόβα" τοποθέτησης του jig (στην συνέχεια θα κολληθεί με ταινία διπλής όψης). Φαίνεται η περασιά του βελακίου (σχισμή στο σόκορο το τονίζω, αλλιώς το χάνεις) του πλεξιγκλάς με την μολυβιά στο κεφαλάρι

προετοιμασία του ρούτερ με δαχτυλίδι αντιγραφής και κοπτικό της επιλογής σας. Η διάμετρος του δαχτυλιδιού (το offset που αφήνει, το συγκεκριμένο αφήνει 2,3 χιλιοστά περίπου) και η διάμετρος του κοπτικού καθορίζουν τόσο το καθαρό άνοιγμα της σχισμής όσο και την ακτίνα της καμπύλης στα άκρα της και χρειάζονται δοκιμές.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
τοποθέτηση του jig με ταινία διπλής όψης, όπου πιάνει. Έχει και στο σόκορο του κεφαλαριού (που δεν φαίνεται) για να σταθεροποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα. Θα προτιμούσα σφιγκτήρα αλλά δεν μπορεί να δουλέψει το ρουτερ. Θέλει άλλες πολύπλοκες λύσεις που έχω βρει/σκεφτεί, αλλά βαριέμαι αφόρητα να φτιάξω.
Πάντως δεν μου έχει ξεκολλήσει / χαλαρώσει ποτέ με τις ταινίες. Απλά μου τελειώνουν σε ανύποπτο χρόνο κι επειδή δουλεύω βράδια δεν μπορώ "να πεταχτώ να πάρω" και πάει η δουλειά πίσω.

περνάς το ρούτερ πολλές φορές (με βάθος κοψίματος ~ 2-max 3 χιλ.) και με προσοχή και καθαρίζει πολύ όμορφα. Εδώ είναι που βοηθά το προηγούμενο άνοιγμα των σχισμών με την σέγα, δεν ζορίζεται καθόλου το ρούτερ.

κι εδώ οι δοκιμές που προηγήθηκαν όλων αυτών. Εδώ φαίνεται μόνο το τελευταίο στάδιο (και τελευταίο "δοκίμιο" - κομμάτι ξύλου), όπου πλέον έχω επιλέξει κοπτικό. Φαίνεται όμως αυτό που έλεγα παραπάνω ότι "το φάρδος της σχισμής και η ακτίνα είναι συνδυασμός δαχτυλιδιού αντιγραφής και διαμέτρου κοπτικού".
Με 2,3 offset και κοπτικό ~9,5 χιλ (σε ίντσες είναι και δεν θυμάμαι το μέγεθος στο Imperial) η σχισμή βγαίνει ~ 14 χιλ.

Επίσης να πω ότι ούτε το πλεξιγκλάς "μου βγήκε" με την πρώτη. Στην αρχή είχα φτιάξει μια επιφάνεια από κόντρα πλακέ και στενότερη σχισμή με ημικύκλια στα άκρα. Αλλά είχε διάφορα προβλήματα και σαν υλικό και δεν μου άρεσε και το αποτέλεσμα. δηλαδή τα πληρη ημικύκλια. Μ' αυτό επειδή η σχισμή στο πλεξιγκλάς είναι τετράγωνη, το κοπτικό οδηγείται από το δαχτυλίδι και αλλάζοντας κοπτικό αλλάζουν όλα. Με τον συγκεκριμένο συνδυασμό μου άρεσε ακριβώς ότι στα άκρα έχεις καμπυλωμένες γωνίες (τεταρτημόρια) και όχι ημικύκλια.

Κάπου έχω ένα σχεδιάκι με τις διαστάσεις, αλλά δεν το βρίσκω τώρα. Μπορώ να μετρήσω φυσικά το jig και να τις γράψω.

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 31, 2023, 03:47:35 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Μάνο πως έκανες τις σχισμές μέσα;
Ρωτάω γιατί δεν είναι στρογγυλές στο τελείωμα, αλλά τετραγωνιζε, με ραντιουςτοσο  - όσο , ωραιοτατο

πήρα φόρα και απάντησα "μονομερώς" (sic λέμε), η ουσία όμως "διέλαθε της προσοχής μου" (μη δίνετε σημασία, αλληλογραφώ με Δημόσιες Υπηρεσίες  :021: αυτό το διάστημα και "υποτροπιάζω" (έλεος πχιά):

αν θέλουμε καμπυλωτές άκρες - τεταρτημόρια αλλά όχι πλήρη ημικύκλια - μπορεί να γίνει και με τρυπάνι με ακίδα (φτερού ή ξύλου)  μικρότερης διαμέτρου από το άνοιγμα της σχισμής, με προσοχή (δυο τρύπες σε κάθε άκρο αντί για μία, τέσσερεις δηλαδή τρύπες για κάθε σχισμή, με άνοιγμα και από τις δυο μεριές σε κάθε τρύπα - να μην έχεις ξέφτια) και μετά με τη σέγα τσούκου-τσούκου με προσοχή "αδειάζεις" κατά βούληση. Μπορεί να χρειαστεί κι άλλη μια τρύπα μεγαλύτερη κάπου μέσα στη σχισμή να περάσει η λάμα της σέγας, αλλά έχεις χώρο.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 31, 2023, 03:51:14 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
η... αλλη μου αγαπη, μετα τις αλαμπρα βεβαιως-βεβαιως, ειναι οι κλασικες κιθαρες παναγη.
με αξιοσημειωτο μηδαμινο ηχητικο ενδιαφερον, και κατασκευαστικες ακροβασιες.
τονιζω το κλασικη διοτι οπως πολλες φορες εχουν γινει κουβεντες και εδω στο φορουμ μας, διαφερει η ηχητικη νοοτροπια τους με τις λεγομενες ''λαϊκες'', με χαρακτηριστικα που αντικρουονται

βεβαια σε κουβεντα με τον φιλο καπα, που εχει ασχοληθει εκκτενως και με την ιστορια του οργανου στην ελλαδα και γνωριζει τις περισσοτερες πληροφοριες, ανεφερε πολυ ορθως οτι εκεινη την εποχη στην ελλαδα τα πραγματα ηταν καπως βρεφικα στην κατασκευη οργανων, ειτε στο τομεα της πληροφοριας, ειτε τεχνοκρατικης υποδομης, ειτε υλικων.

ολα αυτα στον συνδυασμο τους, μας δινουν τις κατασκευες που αφησαν στις επομενες γενιες (εκτος του ηχητικου τους που δεν μπορεις -αλλα και ισως δεν πρεπει- να κανεις πολλα πραγματα) με σωρεια προβληματων, τις οποιες πρεπει να αντιμετωπισει καποιος.

βεβαια ολα εξαρτωνται απο τον ιδιοκτητη και στο τι θελει να κανει με τη κιθαρα:
εχω επισκευασει πολλες παναγη οι οποιες εγιναν με σκοπο να πουληθουν , ή να μπουν στη θηκη ξεκουρδισμενες λιγο, και να ειναι σε "συλλογη", ή ακομη και να ειναι βασικο οργανο σε βετερανουν κιθαριστες, η να τη δωσουν στο παιδι τους για τα πρωτα βηματα....

οποτε σιγουρα περισσοτερο βασικο ειναι το "μελλει γενεσθαι" στη κουβεντα με τον ιδιοκτητη, και σιγουρα δε μπορει να γινει ενα στανταρ σερβις σε ολους τους τομεις

η τελευταια που επεσα στα χερια μου διεφερε αρκετα με τη προηγουμενη σε θεματα κατασκευης σαν φθηνοτερο μαλλον μοντελο εχωντας καπλαμαδες σε πλατη πλαϊνα, λαθος κοψιματα στο κεφαλι με αποτελεσμα στις χορδες 3 κ 4 να υπαρχει δυσκολια στη τοποθετηση των χωρδων (εκτος αν ειμαστε σημερα πιο.... χοντροδαχτυλοι)
λαθος παχος με αποτελεσμα η πλατη των κλειδιων να εξεχει, λαθος κλιση στη ταστιερα, που σε συνδυασμο με τη στρεψοϊνια που επαθε εβγαλε το οργανο παιχτικα εκτος, το χεντστοκ στο ιδιο επιπεδο με το μπατσο με αποτελεσμα να μη συγκρατειτε το κοκκαλο πανω, και οπλισμος 0 εκτος καμαριων , και αυτο μονον ενα στο λαουερ μπουτ, με αποτελεσμα το πολυ μεγαλο βουλιαγμα στο καπακι αλλα κ το σχισημο αυτου, τα δε καμαρια στη πλατη να μην ειναι χαντρωμενα με αποτελεσμα να σχιστουνε ολα (το σημαντικοτερο μαλιστα, να λειπει τελειως, σιγουρα πεταχτηκε μετα το σπασιμο, και να μη μπορει να επισκευαστει ευκολα διοτι δε φτανει το χερι και πρεπει να γινει αλλη προσεγγιση για την επιλυση του προβληματος, και αποτυελεσμα αυτων τα σχισηματα στη πλατη εκει που ηταν το ξυλο μαλακο.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
.
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
.
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
η... αλλη μου αγαπη, μετα τις αλαμπρα βεβαιως-βεβαιως,

παλι ξανακυλισα...  {celebrate015}
ενταξει...
τα κλειδια τους βγανω το καπελο, οταν θελω να κινηθω στη κατηγορια 25-45 γροσσια

τα αλλαξα σε μια δικια μου, βαζοντας πολυ καλυτερα.
μενει μια θηκη καρμπον, διοτι θα τη κρατησω
εκτος ισως απο δυο...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 13
η ουσία όμως "διέλαθε της προσοχής μου" (μη δίνετε σημασία, αλληλογραφώ με Δημόσιες Υπηρεσίες  :021: αυτό το διάστημα και "υποτροπιάζω" (έλεος πχιά):

...με αξιοσημειωτο μηδαμινο ηχητικο ενδιαφερον, και κατασκευαστικες ακροβασιες...

Μάνο- Στέλιο: Ρε σεις, έπρεπε να κόβετε εισιτήρια!  {celebrate012}

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Στελιο σου εχω μπιζνα καλη. Πιασε κλασσικες Παναγη και καντες ρεμπετοκιθαρονια. Κανε ενισχυσεις στα καμαρια, στενεματα στα μπρατσα και πουλα τες. Τις ζητανε αρκει να εχει την ταμπελα Παναγης  μεσα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Στελιο σου εχω μπιζνα καλη. Πιασε κλασσικες Παναγη και καντες ρεμπετοκιθαρονια. Κανε ενισχυσεις στα καμαρια, στενεματα στα μπρατσα και πουλα τες. Τις ζητανε αρκει να εχει την ταμπελα Παναγης  μεσα.

;D ;D ;D

... δουλειές ΣΚ, εκτός του μεμβρανομπούζουκου κάτι έκανα και στην κιθάρα ("γιατρέ μου έχω ένα σφίξιμο" που λέει κι ένας φίλος)

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
Στελιο σου εχω μπιζνα καλη
ναι μητσαρα;;;;
δηλαδη φευγουν σα ζεστα ψωμακια ε;  :cheesy2:

συνεχεια και γω στο κεφαλι, "κεφαλοδουλειες"
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
...ζυγοδουλειες...
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
...τακουνοδουλειες...
εκτος ισως απο δυο...

Nikos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά Πρώτα καιιιιιι οοοοοοολαα τα άλλα καρποφόρα και ρετσινόδεντρα.
  • Αριθμός κατασκευών: 1-0=1+2=3 και ο κούκος.
  • Περιοχή: Αθήνα.
Παράθεση
δηλαδη φευγουν σα ζεστα ψωμακια ε;  :cheesy2:
Φρεεεεεεεεεσκο και Ζεστοοοοοοοο κουλούριιιιιιιιιι, έλα πάρε-πάρε-πάρε-πάρε, δώσε-δώσε-δώσε και εμένα μπάρμπα!!
Συγχαρητήρια Μάνο και Στέλιο, η γνώσεις σας και οι τεχνικές σας θησαυρός!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

ΚαΠα

• Hero Member
Τζουραδοσυνέχεια 3

1) Πρόβλημα κολάτζας
Το συγκεκριμένο σκάφος που αγόρασα έτοιμο, δεν είχε παραπέτια (έτσι τα λέμε;), παρά μόνο κολάτζα. Έτσι δημιουργείται περιφερειακά ένα δόντι με αποτέλεσμα το περιφερειακό διακοσμητικό κορδόνι να μοιάζει προβληματικό στην περιοχή της κολάτζας. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως ελήφθει η απόφαση να μπει κάποιο κάλυμα στην περιοχή της κολάτζας που να καλύπτει την ασυνέχεια του διακοσμητικού.

Μάλιστα σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω να μη βάλω από τις έτοιμες λαμαρινένια χορδιέρα, αλλά ένα συνδυασμό από βιδάκια και προστατευτικό κόκκαλο στην ακμή του καπακιού στην κολάτζα. Την έχω στο μυαλό μου.

Το σκάψιμο του καπακιού για την ένθεση της πεναριάς δεν είναι και το τελειότερο αλλά δεν χρειάζεται να το πείτε πουθενά!

2) Πρόβλημα χρώματος
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι τόσο η κολάτζα, όσο και οι φαρδιές τελικές ντούγες (παράντουγες; ) είναι από κάποιο ανοιχτόχρωμο ξύλο (μάλλον φλαμούρι) το οποίο έχει βαφτεί μαύρο. Έτσι κάθε προσπάθεια να τριφτεί το σκάφος διώχνει και ένα μέρος του μαύρου χρώματος και εμφανίζονται μπαλώματα.

Αφού πρώτα στοκάρισα με στόκο νερού τα σημάδια από το καρφωτικό που χρησιμοποιήθηκε αντί για σφιχτήρες, στη συνέχεια ξαναπέρασα τα μέρη αυτά (πολύ προσεκτικά για να μη μουτζουρώσω τα φιλέτα) με μαύρο χρώμα εμποτισμού, ελπίζοντας ότι τελικά θα τα καταφέρω ώστε να μην φαίνονται μπαλώματα. Το αποτέλεσμα θα δείξει!

Πέρα από τα συγκερκιμένα προβλήματα και παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό στο σπίτι έχουν συμβεί διάφορα (από βλάβες στα υδραυλικά μέχρι γενικό βάψιμο που δεν έχει τελειώσει ακόμα  :( ) το οργανάκι έχει προχωρήσει αρκετά.

Η ταστιέρα καθώς και το προστατευτικό είναι από βέγγε και δείχνουν όμορφα!

Κατασκευαστικά έχουν να γίνουν ακόμα:

1) Το καραβάκι μου στο καράολο
2) Να δημιουργηθεί αυτοσχέδια χορδιέρα (με βιδάκια για να αγκυρώνουν οι χορδές) και να κολληθεί το ξύλινο κάλυμα
3) Να γίνει ο καβαλάρης
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Tags: