Καιρό τώρα, μιας και μου αρέσουνε τα κομπολόγια, ήθελα να φτιάξω μερικά κομπολόγια ξύλινα.
Έχω αγοράσει και ένα κοπτικό που κόβει σφαιρικές χάντρες από ξύλο, αλλά η πρώτη προσπάθεια έγινε με κυλινδρικές χάντρες.
Πήρα έβενινες ράβδους τετράγωνικής διατομής και αφού έσπασα τις ακμές με το ροκάνι, έκανα υποδοχή για να χωράει στο δράπανο και με ράσπες λίμες και γιαλόχαρτα έφτιαξα ράβδους κυκλικής διατομής. Μετά έκοψα βαρελάκια και έσπασα τις νέες ακμές και έκανα τις τρύπες. Για το δέσιμο έφτιαξα ένα τραπέζιο από έβενο να περάσουνε τα κορδόνια. Στο τραπέζιο χάραξα τα αρχικά του φίλου μου ΤΚ που θα του δωρίσω το κομπολόι, τα γέμισα με σκόνη από κόκκαλο και τα σταθεροποίησα με κυανοακρυλική.
Στο τέλος όλα τα έτοιμα μέρη μπήκανε σε δοχείο με μαγειρική σόδα και σαν σέηκερ χτυπήθηκαν πολύ για να δημιουργηθεί η ίδια υφή παντού και να σβηστούν οι γραμμές από τα χοντρότερα γυαλόχαρτα. Στο τέλος περάστηκε λαδάκι) παραφινέλαιο και φού ποτίστηκε καλά το ξύλο και στέγνωσε περάστηκε στο κορδόνι. Στη φωτογραφία στο ξύλινο κουτάκι για να δωρηθεί.
Γενικές παρατηρήσεις
Οι χάντρες βγήκανε διαφορετικού ύψους γιατί έγινε κάπως βιαστικά να προλάβω το Πάσχα για τη γιορτή του φίλου, όπως και οι ακμές οπότε καμία χάντρα δεν είναι ίδια με την αλλη.
Το βάρος του έβενου βγηκε καλό για κομπολόι και και το μαύρο χρώμα όμορφο. Ο ήχος στο παίξιμο ωραίος. Παρά τις ατέλειες μου αρέσει. Μια ωραία επιπλέον δουλειά που θα έδινε πολύ όμορφο αποτέλεσμα θα ήταν το γυάλισμα του έβενου με γυαλόχαρτα πάνω από 400αρι αλλά είχε πολύ δουλειά και δεν μπορούσα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Έχω και άλλα κομμάτια ξύλου που θα ετοιμάσω μελλοντικά.
Και ένα σχετικό άσμα:
https://www.youtube.com/watch?v=HvmbxHyDdUY