ένα - ένα μου 'ρχονται
volute (ή και
diamond όταν έχει τέτοιο σχήμα): διαμόρφωση με έξαρση της διατομής στην πίσω πλευρά της ένωσης μπράτσου/καράολα, με αρχικό σκοπό την ενίσχυση της ένωσης (κατόπιν και διακοσμητικό). Για το θέμα, αυτός εδώ τα λέει καλά νομίζω (π.χ. στις
ηλεκτρικές (*) εκείνη η χαζο-διαμόρφωση που δεν μ' αρέσει καθόλου και απαιτεί και string trees ΔΕΝ είναι volute)
https://zinginstruments.com/guitar-volute/gauge (μτφρ: διαμέτρημα, εύρος, μέτρηση): στην οργανοποιία συνήθως αναφέρεται σε διάμετρο (πάχος) χορδής, σπανιότερα σε χαρακτηριστικά εργαλείου (π.χ. ειδικό παχύμετρο)
string gauge: (νομίζω δικαιούται ανάπτυξη λόγω ρόλου χορδών στις τάσεις): διάμετρος χορδής. Ειδικά η διάμετρος της πρώτης χορδής του σετ (καντίνι) χαρακτηρίζει όλο το σετ (π.χ. 10άρες, 11'αρες κτλ.). ίσως πρέπει να αναφερθεί και η διαφορά απλών (plain) και με περιέλιξη (wound, wounded) καθώς συχνά αναγράφονται στα σετ - ειδικά οι "με περιέλιξη" (π.χ. 11p, 24w ή σκέτο 11, αλλά 24w)
και αφού προέκυψε κι αυτό
tension : τάση, συνήθως χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η δύναμη που ασκείται από το σύνολο των κουρδισμένων χορδών
slot(s) : σχισμές (διαμπερείς, οι άλλες είναι channels) συνήθως αφορά την διαμόρφωση εκείνη του "καράολα τύπου κλασικής" με κλειδιά από το πλάί, στις πλευρές δηλαδή του καράολα
(*) ερώτηση: στο αρχικό σου ποστ αλλά και το εισαγωγικό κίμενο του .doc δεν αποσαφηνίζεται το είδος/είδη κιθάρας. Ωστόσο περιλαμβάνονται τα λήμματα electronics, pickup που μπορεί να μην αφορούν αποκλειστικά ηλεκτρικά όργανα (αν είναι μόνο ακουστικά, νομίζω ότι η απόδοση του "pickup" πρέπει να εμπλουτιστεί) αλλά μάλλον υποβάλλεται αυτή η ιδέα. Τουλάχιστον σε μένα.
Αν έχει και ηλεκτρικές, προφανώς ανοίγει περισσότερο η βεντάλια (π.χ. neck pocket) και άν έχει κι άλλα (π.χ. resonator), κλάφ' τα Χαράλαμπε (Παναγιώτη χαχα)
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένης της ομοιότητας της κατασκευής και της φιλοσοφίας σχεδιασμού (που άλλωστε αναφέρεται και στο βιβλίο) νομίζω ότι θα πρέπει να περιληφθεί και η ορολογία της κλασικής κιθάρας.