Κατασκευή > Κατασκευές εγχορδων
Λαϊκή κιθάρα (μεσαίο μοντέλο Απαρτιάν)
ΚαΠα:
Είπα να ξεκινήσω ένα καινούργιο οργανάκι, να έχουμε καβάτζα για την επόμενη έκθεση! ;D
Λαϊκή κιθάρα με βάση το μεσαίο μοντέλο Απαρτιάν και είναι η τέταρτη που κάνω σε αυτό το περίγραμμα. Οι προηγούμενες βρίσκονται σε καλά χέρια (όλες στην Κέρκυρα). Για την κατασκευή σκέφτηκα να αξιοποιήσω ένα σετάκι μαόνι που με φίλεψε το καλοκαίρι ο Στέργιος (ευχαριστώ καρντάσι). Είναι καμιά βδομάδα που την έχω ξεκινήσει και έχω προχωρήσει ικανοποιητικά.
Βασικά στοιχεία του μοδέλου (μοδέλα τα έλεγε ο Άρις Απαρτιάν).
Μήκος σκάφους: 46,5 cm
Άνω καμπάνα: 26 cm
Μέση: 22 cm
Κάτω καμπάνα: 34 cm
Διάμετρος τρύπας: 8,4 cm
Βάθος σκάφους: 8,5 - 9,5 cm
Μήκος ελεύθερης χορδής : Μάλλον 64 (δεν έχω αποφασίσει ακόμα)
Σκάφος μαόνι
Καπάκι: Έλατος Καυκάσου
Το τρίψιμο έγινε με τα νέα γυαλόχαρτα με velcro που έβαλα στο τριβείο τυμπάνου ιδιοκατασκευής μου.
Κολλήθηκαν τα κομμάτια της πλάτης και με μια απλή διάταξη έγινε το σκάψιμο με το ρούτερ για την ένθεση του διακοσμητικού της ραφής της πλάτης.
Το καπάκι από έλατο Καυκάσου ήταν ήδη κολλημένο από καιρό και είχει μείνει στο ράφι.
Τα πλαϊνά λυγίστηκαν με τη γνωστή ιδιοκατασκευή. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία το αρχικό καλούπι είχε γίνει το 2010! (Περνάνε τα άτιμα :( )
ΚαΠα:
Είναι ίσως περίεργο αλλά η κατασκευή των τάκων και η κόλληση των πλαϊνών μεταξύ τους είναι μια διαδικασία που δεν μου αρέσει και γιαυτό λίγο με αγχώνει. Δεν έχω καταφέρει να βρω μια απλή μέθοδο για να κάνω τις κατάλληλες καμπύλες στους τάκους και στη συνέχεια να κόψω τα πλαϊνά στο "ιδανικό" μέγεθος. Συνήθως κάνω συμβιβασμούς κλέβοντας λίγο από εδώ και από εκεί.
Τέλος πάντων, ο εμπρός τάκος έγινε από μαόνι και ο πίσω από φλαμούρι. Στις τελευταίες μου κιθάρες για τον πίσω τάκο είχα χρησιμοποιήσει κόντρα πλακέ θαλάσσης. Όμως θυμήθηκα ένα μαδέρι φλαμούρι δεκαπενταετίας που μάζευε σκόνη και είπα να το αξιοποιήσω.
Αφού κατέβηκαν τα πλαϊνά στο κατάλληλο ύψος κολλήθηκαν οι "φόδρες" από την πλευρά της πλάτης και τρίφτηκαν με κοίλο δίσκο ώστε να πάρουν την κατάλληλη καμπύλη 15' .
Κολλήθηκαν τα καμάρια της πλάτης μέσα στον κοίλο δίσκο ώστε να πάρουν την καμπύλη 15' .
Παράλληλα είχε ξεκινήσει και η διαδικασία κατασκευής της ροζέτας κάνωντας χρήση και του καινούργιου jig που ολοκλήρωσα τις τελευταίες μέρες.
ΚαΠα:
Οι σημερινές εργασίες:
Συμπληρώθηκε η ροζέτα. Παλαιότερα είχα αγοράσει ένα σωρό κομμένα όστρακα για τσαμπουκάδες. Τα χρωματιστά δεν φαίνονται πολύ καλά σε ταστιέρα γιαυτό προσπαθώ να τα χρησιμοποιώ όσο γίνεται σε ροζέτες κτλ. Το αποτέλεσμα δεν μου αρέσει πολύ αλλά πρέπει κάπου να τα χρησιμοποιήσω για να μη μείνουν στο συρτάρι.
Διαμορφώθηκαν τα καμάρια της πλάτης.
Και το βραδάκι κολλήθηκε η πλάτη.
Εδώ είμαστε! Προσεχώς η συνέχεια.
ΥΓ
Προβληματίστηκα αν πρέπει να βάλω όλες αυτές τις φωτογραφίες δεδομένου ότι παρόμοιες έχουν δημοσιευτεί στις προηγούμενες κατασκευές μου. Τελικά αποφάσισα να τις βάλω με τη λογική αν κάποιος αναζητά πληροφορίες να τις έχει πάντα μαζεμένες ώστε να μη χρειάζεται να τις αναζητά σε διάφορα προηγούμενα post.
sakkalis:
Ωραια δουλεια οπως παντα Παναγιωτη.
Τελικα βαζεις μασιφ ξυλο,ε; Οι κατασκευες παντως και με το κοντρα πλακε που ειχες στην εκθεση βγηκαν καλες.
Ιωσήφ Τορρένς:
Καλημέρα Παναγιώτη !
Απόλαυσε τη χαρά της κατασκευής !
Είναι μεταδοτική ! Τη χρειαζόμαστε ! :)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση