Αποστολέας Θέμα: ΝΕΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ  (Αναγνώστηκε 21251 φορές)

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
Απ: ΝΕΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ
« Απάντηση #75 στις: Ιανουαρίου 08, 2020, 10:04:56 μμ »
Στο  λινκ   https://1drv.ms/u/s!An9Rchnncqz4emdop4npgRVtw7Y?e=v7vtPT    μπορεί κάποιος να κατεβάσει , το αρχείο με τα πατρόν των δουγών .
Να τονίσω ότι είναι για την "έκδοσή" του τετράχορδου!

...........άλλη μια προσφορά του  Βαγγέλη! :)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 08, 2020, 10:16:27 μμ από Γιώργος Χ. »

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
« Απάντηση #76 στις: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:09:34 μμ »
Σήμερα βρήκα αυτή την ανάρτηση και θέλω να ευχαριστήσω για τα σχέδια και για την μετατροπή τους σε pdf , αφού έτσι μπόρεσα τα κατέβασα και είναι απλή εκτύπωση στην συνέχεια. τις κατασκευές να πω πως κάνω ποντιακές λύρες βασικά, σε μια επίσκεψη σε μουσικό κατάστημα με τον γιό μου όταν ήταν 5 ετών, είδε ένα μπαγλαμά και μου λέει "πωωωωω μπαμπά ένα μικρό μπουζούκι! να το πάρουμε;" , οπότε μπήκε στην κουβέντα ο τύπος από το κατάστημα και του λέει "αφού ο μπαμπάς σου κάνει όργανα, θα σου κάνει ένα μπαγλαμά."
Και κάπως έτσι έκανα ένα μπαγλαμά με σκάφος από νεροκολοκύθα και μετά μαγεύτηκα από τον ήχο, άρχισα να εμβαθύνω στο ρεμπέτικο, με το υπόλοιπο της νεροκολοκύθας έκανα ένα τζουρά άρχισα να βγάζω τραγούδια και είμαι ευτυχής κάθε φορά που πιάνω το οργανάκι.
Τώρα αγόρασα ένα σκάφος έτοιμο τζουρά , και "αρρώστησα" με την κατασκευή του σκάφους, πρέπει να το κάνω!
Ευχαριστώ από καρδιάς!

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #77 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 06:27:58 μμ »
Στο  λινκ   https://1drv.ms/u/s!An9Rchnncqz4emdop4npgRVtw7Y?e=v7vtPT    μπορεί κάποιος να κατεβάσει , το αρχείο με τα πατρόν των δουγών .
Να τονίσω ότι είναι για την "έκδοσή" του τετράχορδου!

...........άλλη μια προσφορά του  Βαγγέλη! :)

Δηλαδή όποιος έχει cnc βάζει τα σχέδια και τις κόβει;

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #78 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 09:57:51 πμ »
.....τώρα είδα το π.μ!

Γιώργο δεν ξέρω να σου απαντήσω!

Αν υποθέσουμε όμως ότι μπορείς να τις κόψεις με το cnc, θα αντιγράψει το πατρόν την δουγα κόβοντας την
ισια όχι λυγισμένη(απαντώντας στην ερώτηση σου) θα πρέπει μετά λυγισμενες να τις τρίψεις (όπως τις πλανιζουμε) τόσο όσο (να μην χαλάσεις το εξωτερικό περίγραμμα -πατρόν) ώστε να πάρουν την σωστή κλίση να εφαπτουν και μεταξύ τους.

......έτσι υποθέτω δηλαδή, όπως είπα δεν ξέρω :)

NIKOS KATEXOS

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #79 στις: Φεβρουαρίου 17, 2023, 04:08:56 μμ »
Θα ηθελα να σας παρακαλεσω, οποιος εχει την καλοσυνη, να μου στειλει πατρον για κολατζα και πλαινα και δουγιες οτι υπαρχει απο αυτα για το νεο καλουπι τριχορδο και τετραχορδο του Vagges2010. Αν υπαρχει pdf για να το τυπωσω αμεσα, η κολαντζα ας ειναι στο 1/2 για Α4.
Σας ευχαριστω πολυ. Νικος.
mail: nickkatexos@gmail.com

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #80 στις: Φεβρουαρίου 19, 2023, 09:06:22 μμ »
Φίλε Νίκο,

το αρχείο με τα πατρόν των δουγών είναι εδώ σε αρχείο AUTOCAD:  http://www.luthier.gr/index.php?topic=3165.msg71109#msg71109 (Απάντηση #75, του παρόντος νήματος)
Επισυνάπτω το ίδιο αρχείο και σε pdf (Ντούγιες_YPARXON_3_3_2_1.pdf)

Αλλά γνωρίζουμε ότι τα πατρόν που προκύπτουνε από ψηφιακή σχεδίαση, στην πράξη συχνά δεν ταιριάζουνε με την πραγματική κατασκευή για διάφορους λόγους όπως π.χ. η ακρίβεια κατασκευής του καλουπιού μας. Πάντα χρειάζεται κάποια μικρή (ή και μεγαλύτερη) διαμόρφωση μετά το κουρμπάρισμα, με τη βοήθεια μιας διάταξης τάβλας με ανάποδη χειροπλάνη. (Μια εκδοχή εδώ: http://www.luthier.gr/index.php?topic=3483.msg60706#msg60706).

Προσωπικά, όταν έφτιαχνα μπουζούκια χρησιμοποιούσα 3 είδη πατρόν στα οποία είχα καταλήξει (μετά από δοκιμές και σφάλματα) για τις δούγιες του συγκεκριμένου καλουπιού -ανάλογα με τη θέση τους. Αυτά τα πατρόν λειτούργησαν για μένα σαν μια βολική αφετηρία για περαιτέρω διαμόρφωση, δηλαδή μέχρι να ταιριάξει η κάθε δούγια στη εκάστοτε θέση της.
Επισυνάπτω και αυτό το αρχείο (Ντουγιες Vagges.pdf). Περιλαμβάνει τρία μοντέλα: τη ντουγομάνα, τις μεγάλες ντούγιες και τις μικρές.
Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις, κατα πάσα πιθανότητα καλύτερες. Ισως αν ανέπτυσσες μια δική σου;

Η κολάντζα και τα πλαινά δεν είναι κάτι στάνταρ, είναι αυτό που δίνει τον αισθητικό χαρακτήρα του οργάνου, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη σφραγίδα του οργανοποιού αλλά και επηρεάζει τη σταθερότητα της κατασκευής και τον τελικό του ήχο. Τα πατρόν αυτά μπορείς να τα βγάλεις μόνος σου (αφού "κλείσεις" με τις ντούγιες το σκάφος), εφαρμόζοντας πάνω στην κατασκευή σου ένα κομμάτι λεπτό PVC (μισού χιλιοστού είναι καλό) και σχεδιάζοντας και κόβοντας προσεκτικά το σχήμα τους βήμα-βήμα. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια προσπάθειες...

Αν δεν έχεις ασχοληθεί προηγουμένως με κατασκευή μπουζουκιού καλόν είναι να προετοιμαστείς για ανηφορική διαδρομή μάθησης που συχνά είναι στρωμένη με ανελέητα μαθήματα (Μιλάω εκ πείρας  :D: http://www.luthier.gr/index.php?topic=3909.msg72768#msg72768)

Καλή σου επιτυχία!
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 19, 2023, 10:04:49 μμ από Stergios_lutherie »

Tags: