Αποστολέας Θέμα: Ψαροκολλα η ξυλοκολλα;  (Αναγνώστηκε 21371 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Ψαροκολλα η ξυλοκολλα;
« στις: Απριλίου 18, 2011, 06:24:38 μμ »
Προτεινετε ψαροκολλα η ξυλοκολλα;
Υπερ και κατα!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Vagges2010

• Hero Member
Απ: Ψαροκολλα η ξυλοκολλα;
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 18, 2011, 06:54:07 μμ »
Ψαρόκολλα για το σκάφος και ξυλόκολλα για τα υπόλοιπα
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

chris

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 18, 2011, 11:36:04 μμ »
 μόνο μάνικο καί καράολο τιτεμποντ όλα τά άλλα ακόμη καί τήν ταστιέρα ψαρόκολλα

ΝΙΚΟΣ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 25, 2011, 02:37:30 μμ »
Γεια σας και απο εμένα! εφτιαξα  κλασσικη κιθαρα και κολλησα τον καβαλαρη με titebond και οταν εβαλα τις χορδες  ξεκολησε και παραληγω να μου βγαλει το ματι :-( τι λαθος εκανα? μηπως πρεπει να το κολλησω με ψαροκολλα? ειμαι ερασσιτέχνης και ειναι η πρωτη μου κατασκευη!!!θελω την βοηθεια σας! χριστος ανεστη σε ολους!

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 25, 2011, 03:49:49 μμ »
Φιλε Νικο γεια σου, εβαλες πιεση για 24 ωρες?

ΝΙΚΟΣ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 25, 2011, 04:09:40 μμ »
Εβαλα πίεση για 18 ωρες αλλα πιστευω το λαθος μου ηταν οτι ειχα περασει 6 χερια γομαλακκα.και εκει που εβαλα τον καβαλαρη, δεν το ετριψα να φυγει η γομαλακκα και ετσι την πατησα.....μηπως φταιει που δεν το ετριψα σε εκεινο το σημειο"? τελικα κανει  να βαλω titebond στον καβαλαρη?

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 25, 2011, 04:32:22 μμ »
Η titebond είναι πολύ ισχυρή κόλλα, ισχυρότερη από την ψαρόκολλα. Το λάθος ήταν αυτό που είπες, δηλαδή έπρεπε να γυαλοχαρτίσεις για να φύγει η γομαλάκα από εκείνο το σημείο.

Προσπάθησε να διώξεις την γομαλάκα χωρίς να πειράξεις το υπόλοιπο λούστρο.
Γενικά ένας συνηθισμένος και εύκολος τρόπος είναι ο εξής: Πριν αρχίσουμε την διαδικασία του λουστραρίσματος
μασκάρουμε την περιοχή που θα μπει ο καβαλάρης με χαρτοταινία. Κολλάμε όσες σειρές χαρτοταινία χρειάζεται για να καλύψουμε χονδρικά την περιοχή. Μετά, βάζουμε πάνω τον καβαλάρη και με κοπίδι (πολύ ελαφρά για να μην χαράξουμε καθόλου το καπάκι), χαράζουμε γύρω-γύρω το ίχνος του καβαλάρη και αφαιρούμε την χαρτοταινία που περισεύει (έξω από το ίχνος του καβαλάρη).

Όταν τελειώσουμε με το λούστρο, αφαιρούμε την χαρτοταινία που βάλλαμε και κολλάμε τον καβαλάρη στο σκέτο ξύλο.

Καλή επιτυχία!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 26, 2011, 01:11:09 πμ »
η titebont είναι κόλλα νερού και πράγματι πολύ καλή. με το πρεσάρισμα μπαίνει στους πόρους του ξύλου και γίνεται η συγκόλληση.  με την γόμα λάκα αδιαβροχοποιήθηκε η επιφάνεια του καπακιού και η κόλλα έμεινε στην επιφάνεια. Η σωστή διαδικασία είναι όπως την περιγράφει ο ΚαΠα. θα μπορούσε βέβαια πρώτα να κολληθεί η γέφυρα και το λουστράρισμα να γίνει μετά, αλλά έτσι η διαδικασία θα ήταν πιο δύσκολη επειδή η μπάλα θα σκάλωνε στη γέφυρα. Τώρα θα ξαναβάλεις την γέφυρα στη θέση της, θα κλείσεις την περιοχή έξω από την γέφυρα με χαρτοταινία και με ένα βαμβακερό πανί και σκέτο οινόπνευμα θα ξεπλύνεις πολύ καλά την περιοχή κάτω από την γέφυρα. όταν φύγει η γόμα λάκα και στεγνώσει και το ξύλο, θα τρίψεις την περιοχή με γυαλόχαρτο Νο 80~100 και νομίζω ότι μπορείς να ξανακολλήσεις την γέφυρα. καλή επιτυχία?

ΝΙΚΟΣ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 26, 2011, 09:58:06 πμ »
Ευχαριστω πολυ παιδια!!!!!!!για τις συμβουλες εκανα αυτα που ειπατε και περιμενω....κολησα τον καβαλαρη ξανα και  θα τον βγαλω το βραδυ κατα τις 10 για να περασουν και 24 ωρες.ελπιζω να πετυχει ειναι η πρωτη μου κιθαρα....θα σας πω τα αποτελεσματα το βραδυ...καλη μου επιτυχια και ευχαριστω!!!!!!

ΝΙΚΟΣ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 26, 2011, 11:15:17 μμ »
πω πω χιλια ευχαριστω παιδια κολησε ο καβαλαρης μια χαρα μεχρι τωρα δεν εχει ξεκοληση :-))))))))))))))))))))  και ουτε προκειται πιστευω!!!!!!σας ευχαριστω ολους!!!!!!δεν εχω λογια απλα!!!!!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 04, 2011, 06:02:23 μμ »
   Ριχνοντας μια ματια στις κολλες titebond βρηκα και διαφορες αλλες περα απο την κοκκινη που υπαρχει στο site του Καρελλα.Η κοκκινη ας πουμε ειναι η πιο απλη,η οποια δεν ειναι αδιαβροχη κλπ κλπ.Υπαρχει και η μπλε,η πρασινη,η ΙΙ,η ΙΙΙ κ.ο.κ.

Να υποθεσω οτι ολοι οσοι χρησιμοποιειτε titebond συνιστατε την κοκκινη;

...Απλη περιεργεια ;)
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 04, 2011, 06:23:45 μμ »
Για οσους δεν βρισκουν ευκολα Τitebond, να αναφερω και τη Rakoll που τη βρισκουμε ευκολα στην Ελληνικη αγορα και μου τη συνεστησαν αρκετοι μαραγκοι. Οποιος εχει εμπειρια με τη συγκεκριμενη μαρκα ας μας πει τις εντυπωσεις του.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 04, 2011, 06:28:27 μμ »
Επίσης υπάρχει και η PONAL (γερμανική) την οποία βρήκα στο PRAKTIKER και η MERCOLA η κόκκινη νομίζω τις οποίες χρισημοποιεί και μου τις σύστησε οργανοποιός από τους πολυ καλούς σε μπουζούκια.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 04, 2011, 09:45:23 μμ »
Για οσους δεν βρισκουν ευκολα Τitebond, να αναφερω και τη Rakoll που τη βρισκουμε ευκολα στην Ελληνικη αγορα και μου τη συνεστησαν αρκετοι μαραγκοι. Οποιος εχει εμπειρια με τη συγκεκριμενη μαρκα ας μας πει τις εντυπωσεις του.

Την χρησιμοποιούν κάποιοι οργανοποιοί (εγώ γνωρίζω τουλάχιστον δύο). Όμως έχω την εντύπωση ότι δεν την βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα γιατί η αντιπροσωπεία είναι στην Θεσσαλονίκη.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 04, 2011, 10:03:13 μμ »

Την χρησιμοποιούν κάποιοι οργανοποιοί (εγώ γνωρίζω τουλάχιστον δύο). Όμως έχω την εντύπωση ότι δεν την βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα γιατί η αντιπροσωπεία είναι στην Θεσσαλονίκη.

Να'σαι καλα Παναγιωτη. Την εχω χρησιμοποιησει και φαινεται να χει καλα αποτελεσματα, αλλα ειχα καποιες αμφιβολιες γιατι ολοι στα ξενα fora χρησιμοποιουν Titebond. Τουλαχιστον τωρα ξερω οτι την χρησιμοποιουν και αλλοι.

Tags: