Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι (μικρό σκάφος) με ντούγες από παλίσανδρο  (Αναγνώστηκε 1196 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Η πρώτη μου κατασκευή ήταν ένα μπουζούκι κια η δέυτερη ένας μπαγλαμαδάκος σε μικρό σκάφος με ντούγες. Και τα δύο από κελεμπέκι. Παρόλο που το μπαγλαμαδάκι έχει αρκετές ατέλειες, τουλάστιχον από πλευρά ήχου είναι το αγαπημένο μου. Καθώς μετά από κάποια σκαφτά και ντουγάτα μπαγλαμαδάκια κατέληξα πως προτιμώ τα ντουγάτα αλλά με μικρό σκάφος, θεώρησα ότι μου αξίζει ένα καλύτερο δουγάτο μπαγλαμαδαάκι με μικρό σκάφος. Έτσι παρέα με τον τζουρά ξεκίνησα και ένα μπαγλαμαδάκι από παλίσανδρο σε αυτό το πρώτο μου καλούπι μπαγλαμά. Να αναφέρω πως το συγκεκριμένο καλούπι έχει τρόπο να βγάζει στο ίδιο περίγραμμα βαθύτερο κατά 2 εκατοστά βάθος και έτσι έχω φτιάξει και μπαγαλμά αλλά και τζουρομπαγλαμά. Το νέο αυτό όμως όργανο θα φτιαχτεί στην πιο ρηχή εκδοχή (την πρώτη) μιας και θέλω ένα ματζόβολο οργανάκι.
Ανεβάζω λοιπόν φωτογραφίες από το καλούπι, τις πρώτες ντούγες που γύρισα αλλά και τις 3 πρώτες ντούγες που πέρασα και θα συνεχίσω με την υπόλοιπη κατασκευή. Να αναφέρω ακόμα πως ο τάκος επιλέχθηκε να είναι από φλαμούρι μονοκόματο και όχι 2 κομμάτια όπως κάνω συνήθως στα μεγαλύτερα όργανα. 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Μπαγλαμαδάκι (μικρό σκάφος) με ντούγες από παλίσανδρο
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 05, 2022, 08:24:33 μμ »
Προχώρησε η κατασκευή. Ανεβάζω φωτογραφίες από την διαδικασία:
1. με τις τελευταίες ντούγιες πριν περσαατούν τα πλαϊνάρια
2. Τα πλαινάρια γυρισμένα και κρατημένα στον σφιγκτήρα πριν κολληθούν
3. Αφού βγήκε από το καλούπι και έγινε το πρωτο χοντρό τρίψιμο με λίμα και γυαλόχαρτο να σπάσουν οι γωνίες και ότι εξέχει.
4. Το εσωτερικό του σκάφους φού κολληθήκαν παραπέτια και τάκος. Εμφανείς οι κόλλες που περίσεψαν καθώς και τα φιλέτα που γλίστρησαν.Αφού τελειώσουν τα κολλήματα θα γίνει και το απαράιτητο καθάρισμα με την ξύστρα εσωτερικά.

Εξωτερικά κάποια από τα φιλέτα δεν είναι εμφανή μιας και μπήκαν μέσα.Χαράκτηκαν με πριόνι κια όπου δεν εμφανίζονται θα περαστεί στόκος κελεμπέκι.
Στο ενδιάμεσο γυρίστηκε και η κολάτζα (και αυτή παλίσανδρος) και κολλήθηκε αλλά δεν έβγαλα φώτο ακόμα. Θα ανεβάσω μόλις βγουν και οι σφιγκτήρες αφού θα κολλήσει καλά.       
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Nikos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά Πρώτα καιιιιιι οοοοοοολαα τα άλλα καρποφόρα και ρετσινόδεντρα.
  • Αριθμός κατασκευών: 1-0=1+2=3 και ο κούκος.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 29, 2022, 04:56:45 μμ »
Ωραίο σκαφάκι Δημήτρη!!! υγιαίνετε μπυρα
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 08, 2022, 03:08:27 μμ »
Νίκο ευχαριστώ.
Αμα παρατηρήσεις ο μικρός τάκος δεν είναι συμετρικά τοποθετημένος.
Τώρα το διόρθωσα και συμπλήρωσα λίγο από την μεριά που έλειπε. Θα ανεβάσω φώτο. Λόγω υποχρεώσεων έμεινα πολύ πίσω σε όλες τις κατασκευές αλλά μάλλον από σήμερα το βράδυ θα ξαναπιάσω δουλειά.
Δημήτρης Σ.

Nikos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά Πρώτα καιιιιιι οοοοοοολαα τα άλλα καρποφόρα και ρετσινόδεντρα.
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 08, 2022, 08:24:32 μμ »
Καλή συνέχεια και καλή βδομάδα λοιπόν!!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 10, 2022, 04:45:32 μμ »
Γεια σου Μήτσο χρυσοχέρη!
Αρχοντικό θα βγει!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 17, 2022, 06:26:48 μμ »
Περάστηκε το μάνικο. Γαλλική καρυδιά (ανοιχτρωμη με κόντρα έβενο).
Διορθώθηκε ο η συμμετρία του τάκου με την προσθήκη επιπλέον ξύλου.
Εσωτερικά παραπέτια από τον ίδιο παλίσανδρο.
Αφού περάστηκε με καμπύλη ξύστρα το σκάφος εσωτερικά, μπήκαν δύο κορδέλες (αντί για γάζα) για την εσωτερική ενίσχυση του σκάφους.
Το μάνικο μπήκε με χελιδονοουρά. Όλες οι δουλειές γίνανε με το χέρι και όχι με ρούτερ. Για τον λόγο αυτό κατά την ευθυγράμιση του μάνικου στο σκάφος η αρμογή είχε κενά και μπήκανε σφήνες για να δέσει. Δεν μου άρεσε στην εμ΄φανιση οπότε έκοψα ένα κομμάτι καπλάμά μακασάρ, τον κόλλησα και έτσι ''έντυσα'' το ορατό μέρος του τάκου. Πάνω εκεί κολλήθηκε και η ετικέτα του οργάνου.  Ένας άλλος λόγος για αυτήν την δουλειά ήτανε ότι υπάρχει μία άποψη ότι επειδή οι κόλλες που δουλέυουμε  (είτε ψαρόκολλες είτε ή κλάσσική titebond στην περίπτωση μου είναι ευαίσθητες στην υγρασία, σε ένα νευραλγικό σημείο όπως ο τάκος καλό θα ήταν να μην έχει κενά και ακάλυπτες κόλλες. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το πόσο σημαντικό είναι, αλλά το έχω κάνει σε αρκετές κατασκευές.
Επιλέχθηκε το ξύλο για το καπάκι. Κατράνι Λιβάνου πάνω από 100 ετών από παλιό δοκάρι ευγενική προσφορά του φίλου του Κώστα πριν από χρόνια. Το καπάκι είναι μονοκόμματο και όχι bookmatched. Δεν έχω ξαναδουλέψει τέτοιο ξύλο οπότε δεν ξέρω για το αποτέλεσμα αλλά σίγουρα χάρηκα πολύ την κατεργασία του καθώς μοσχοβολούσε υπέροχα.
Φτιάχτηκε μία λιτή ροζέτα σε οβάλ τρύπα από μαύρο και λευκό φιλέτο.
Περάστηκε ένα καμάρι από έλατο και περιμετρικά της ηχητική οπής μπήκε ενίσχυση εσωτερικά από ένα κομματάκι σίτκα με ενδιάμεσα διακοσμητικό μαύρο φιλέτο όπως έχω καθιερώσει πια στα όργανα που φτιάχνω.
Αφού ταιριάστηκε το καπάκι στο σκάφος πριν κολληθεί περάστηκε γομαλάκα εσωτερικά τόσο το καπάκι (εκτός από τα σημεία που θα γίνει η κόλληση) όσο και το σκάφος. Κολλήθηκε με titebond χθες και σήμερα κόπηκε με φαλτσέτα το περίσευμα του καπακιού για την ανάγκη της φωτογράφισης.   

Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 27, 2022, 01:11:58 πμ »
Κολλήθηκε το καπάκι και μπήκε πεναριά από τον ίδιο παλίσανδρο που βγήκαν οι ντούγιες.
Περάστηκε και περιμετρικό εξωτερικό φιλέτο στο καπάκι από παλίσανδρο.
Κολλήθηκε και το ένα κομμάτι γαλλική καρυδιά από το ίδιο μαδέρι που έγινε και το μπράτσο. Παρόλο που ήταν από το ίδιο μαδέρι το μάνικο είναι ανοιχτόχρωμο ενώ το καράολο αρκετά πιο σκούρο.
Δημήτρης Σ.

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 27, 2022, 09:23:42 μμ »
δημητροσπεσιαλε!  :13:
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Nikos

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 30, 2022, 10:37:17 μμ »
Μπράβο Δημήτρη!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 13, 2022, 01:04:28 μμ »
Επιτέλους προχώρησα λιγάκι το όργανο. Έφτιαξα ταστιέρα από παλίσανδρο με περιέργα όμορφα νερά. Χαράκτηκε η ταστιέρα σε 38αρα κλίμακα, περάστηκαν τσαμπουκάδες, τάστα και μορφοποιήθηκε μόνο κατά πλάτος προς το παρόν το μάνικο. Μορφοποιήθηκε και το καράλο.
Επόμενη κίνηση να τριφτούν τάστα, να μορφοποιθεί το μάνικο στην τελική μορφή και να τρυπηθεί το καράολο για τα κλειδιά.
Τα τάστα είναι μαντολίνου με δόντι. Τα είχα πάρει από ebay  πριν καιρό και τώρα είπα να τα δοκιμάσω.
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 01, 2022, 07:26:48 μμ »
Ξεκλέβω λίγο χρόνο και το προχωράω σιγά σιγά.
τρίφτηκαν τα τάστα, μορφοποιήθηκε και το μάνικο, ανοίχτηκαν και οι τρύπες για τα κλειδιά, έφτιαξα και το κοκαλάκι, κόλησα και τη γραβάτα.
Τώρα πια μείναν τα τριψίματα και τα λούστρα.
Ελπίζω να αρματωθεί πριν μπειο Σεπτέμβρης
Δημήτρης Σ.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 07, 2022, 11:13:32 μμ »
Πολύ ὡραῖα προχωρεῖ κι αὐτό τό ὀργανάκι Δημήτρη . Θά βγάλη μιά τόσο γλυκειά φωνή ,:σέ συνδυασμό μέ τόν παλίσανδρο , πού δέν θά τήν ἔχης ξανακούσει !!! Θά ἔχη ὅμως χαμηλή ἔνταση , εἶναι καί μικρό τό ὄργανο , ἀλλά ὅτι φωνή εἶναι νά δώση , θά τήν δώση ἀμέσως .  Κέδρος εἶναι αὐτός !!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 08, 2022, 12:32:17 πμ »
Λαμπρο ευελπιστω να ειναι βροντοφωνο. Ο παλισανδρος βοηθαει σε αυτο. Το καπακι ειναι κεδρος πολυ παλιος ανω των 100 ετων και ειναι λεπτο. Στο καλουπι αυτο και αλλα οργανα που εχω φτιαξει ηταν φωνακλαδικα. Για να δουμε τι θα βγει. Το απογευμα τελειωσα τα τριψιματα κσι περασα μια γομαλακα και το πρωτο χερι σηλερ.
Δημήτρης Σ.

Nikos

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 08, 2022, 04:00:20 μμ »
Καλά τέλειωματα Δημήτρη!!!