Αφού αφήσουμε τις κόλλες να στεγνώσουνε καλά το καλούπι θα πάρει την μορφή με τις πολλές γωνίες. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως το καλούπι για να δουλεύται πρέπει να μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μέγκενη. Για τον λόγο αυτόν από την κάτω μεριά του κόντρα πλακέ έχει βιδωθεί ένα ξύλο μακρόστενο και το καλούπι πλέον σταθεροποείται πλέον άνετα σε μέγκενη. Τώρα λοιπόν, με το πριόνι και με οδηγό τον εγκάρσιο νομέα, κόβουμε ότι περισσεύει από το πάνω μέρος. Αντίστοιχα ''ξυρίζουμε'' περιμετρικά του σκάφους ότι περισεύει και από εκεί. Για ναφέρουμε στην τελική του μορφή το καλούπι, πλέον θα δουλέψουμε με χοντρή ράσπα. Μια βασική αρχή που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας στην κατασκευή είναι ότι για να διατηρηθεί το σχήμα που αρχικά σχεδιάσαμε, θα πρέπει σε όλη την περίμετρο του τεταρτοκύκλιου το κάθε κομμάτι θα πρέπει να κρατηθεί ανέπαφη η περίμετρος στο σημείο που σχεδιάσαμε και το υπόλοιπο να σβήσει μέχρι την σχεδιασμένη περίμετρο του επόμενου κομματιού.΄Ποως φαίνεται στο σχέδιο αφαιρούμε την κόκκινη περιοχή. συγκεριμένα για τα κομμάτια Α και Β, το Β στο σημείο 3 δεν το κατεβάζουμε, αλλά στο υπόλοιπο μέρος φτάνουμε στο σημείο 2 όπου είναι η περίμετρος το κομματιού Α.
Αφού μορφοποιηθεί το καλούπι με την ράσπα, σβήνουμε τις γραμμές και ομαλόποιούμε με λίμα και μετά με γυαλόχαρτα. Όταν είναι τελειωμένο, για να προχωρήσουμε στην κατασκευή του σκάφους πρέπει να εξασφαλίσουμεότι οι ντούγες δεν θα κολλήσουν στο καλούπι. Μία εύκολη και απλή μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι να περάσω το καλούπι με υγρό σαπούνι για τα πιάτα. Αυτό το κάνω κάθε φορά πριν ξεκινήσω να στρώνω τις ντούγες. Θα μπορούσε να δουλεψει και κερί. Κάποιοι απλά ντύνουν το καλούπι με διάφανη μεμβράνη τροφίμων. 'Ολοι οι τρόποι δουλεύουν.
Τελειώντας καλούπι πρέπει να φτιάξουμε και τον τάκο. Ο τάκος φτιάχνεται συνήθως από φλαμούρι. Ο λόγος είναι πως θέλουμε ένα ξύλο ελαφρύ και όχι σκλήρό για να πάίρνει τις τάσεις. Τα νερά του τάκου τα πέρνουμε κάθετα στα νερά του μάνικου. Υπάρχει η λογική ο τάκος να μην είναι ενιαίος αλλά να αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια ούτως ώστε αν προκύψει κάποιο σκίσιμο του ξύλου είτε από αστοχία είτε από χτύπημα, το σκίσιμο να μην προχωρήσει εύκολα σε όλο το μήκος - πλάτος του ξύλου. Πολλοί βάζουνε και ένα κόντρα πλακέ λεπτό ανάμεσα στα δύο ξύλα φλαμούρι, ενώ φίλος προτείνει ο τάκος να γίνεται από κόντρα πλακέ θαλάσσης. Σε μεγάλα σκάφη (μπουζούκια), συνήθως βάζω διαφορετικά κομμάτια φλαμούρι και συνήθως με ένα κόντρα πλακέ ανάμεσα. Κατα καιρούς έχω φτιάξει και τάκο από έλατο, αν και στον συγκεκριμένο τάκος έβαλα 2 κομμάτια φλαμούρι με ενδιάμεσα καστανιά.
Ο τάκος πρέπει να σταθεροποιηθεί στο καλούπι με μία βίδα από την κάτω μεριά του καλουπιού. Αφού κολλήσουμε τα κομμάτια του τάκου μεταξύ τους, τον σταθεροποιούμε στο καλούπι και τον διαμορφώνουμε με πριόνι, ράσπα, λίμες και γυαλόχαρτα όπως κάναμε και με το καλούπι. Προσέχουμε να μην λερωθεί με το σαπoύνι γιατί πάνω του πρέπει να κολλήσουν οι ντούγες.