Νομίζω τα πράγματα είναι λίγο απλούστερα από το να υπολογίζουμε εφαπτομένες γωνιών, κλίσεις κτλ. Απλώς η σκέψη μας θα πρέπει να ξεκινήσει ανάποδα. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε για μερικά βασικά μεγέθη. Από τη μικρή μου εμπειρία και διαβάζοντας διάφορα κείμενα στο Internet, αυτά είναι:
α) Το ύψος του καβαλάρη που θέλουμε
β) το πάχος της ταστιέρας
γ) το ύψος των τάστων, και
δ) το πόσο χαμηλά (ή ψηλά) θέλουμε τις χορδές μας πάνω από τα τάστα.
Αν το δούμε λίγο στην πράξη, νομίζω μια γενική άποψη είναι ότι ο καβαλάρης στο μπουζούκι θα πρέπει να έχει ύψος μικρότερο από 1,5 εκ. Για παράδειγμα ας αποφασίσουμε ότι θέλουμε ένα καβαλάρη γύρω στα 1,2 με 1,3 εκατοστά. Ας πούμε επίσης ότι θα έχουμε ταστιέρα γύρω στα 6,5 με 7 χιλιοστά και ότι τα τάστα μας έχουν ύψος γύρω στα 1,2 χιλιοστά. Ένα τυπικό ύψος των χορδών στα καντίνια πάνω από το δωδέκατο τάστο είναι γύρω στο 1,5 με 2 χιλιοστά, ενώ στη μουργκάνα μπορεί να είναι λίγο παραπάνω π.χ. 2,5 χιλ. Αυτό το ύψος στο δωδέκατο τάστο, με μια χονδρική προσέγγιση, μας δίνει διπλάσιο ύψος στο σημείο του καβαλάρη, δηλαδή γύρω 3 με 4 χιλιοστά.
Άρα λοιπόν, αν το μπράτσο μας χωρίς την ταστιέρα είναι στην ίδια ευθεία με το καπάκι (Σχέδιο Α του Sforzanto), τότε: Όταν θα έχουμε βάλει την ταστιέρα (6,5 χιλ) και τα τάστα (1,2 χιλ) και ακουμπήσουμε μια ρίγα (ένα μεταλλικό χάρακα) πάνω στην ταστιέρα, η ρίγα θα βρίσκει τον καβαλάρη σε ύψος περίπου 0,8 εκατοστά (0,77 για την ακρίβεια). Αν σε αυτό το μέγεθος προσθέσουμε και άλλα 3-4 χιλιοστά λόγω του ύψους των χορδών, έχουμε τελικά ένα ύψος καβαλάρη γύρω στα 1,2 εκατοστά.
Ακόμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μάνικο θα πάρει μια μικρή κλίση προς τα μπρός (έστω και ελάχιστη) από τις τάσεις των χορδών. Από εκεί και πέρα αποφασίζουμε πόσο ύψος θα έχει ο έβενος και πόσο το κόκκαλο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ψηλότερο κόκκαλο, και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε αν χρειάζεται, μετά από μερικές ημέρες αφού βάλουμε χορδές, όταν το μάνικο θα έχει πάρει την τελική του θέση.
Συμπέρασμα .... πρώτα παίζουμε λίγο με τα παραπάνω νούμερα και τότε θα δούμε αν χρειαζόμαστε να έχουμε κλίση στο μανίκι και πόση θα είναι αυτή, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό ύψος του καβαλάρη. Διορθωτικές κινήσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε πλανίζοντας λίγο την ταστιέρα μας, αν δούμε ότι το ύψος του καβαλάρη που χρειάζεται τελικά, είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που είχαμε υπολογίσει.