Καλημερα και καλως ηλθες. Νομιζω οτι απο αυτα που εγραψες το πιο ενδιαφερον ξυλο για μας ειναι η καρυδια.
Βεβαια καρυδιες βρισκουμε αρκετα ευκολα και φτηνα σχετικα, απο ξυλεμπορικα τα οποια εχουν περασει απο ξηραντηριο, οποτε δυσκολα θα αγορασει καποιος χλωρο ξυλο. Το αρνητικο ειναι οτι θα πρεπει να περιμενουμε και δεν ειμαστε και σιγουροι οτι δε θα χαλασει-σχιστει.
Δες πως θα γινει η σωστη ξηρανση (λογικα θα σου πουν οι πιο εμπειροι).
Δες μηπως σε συμφερει να τα δωσεις κατευθειαν σε εμπορο για να γλυτωσεις την ταλαιπωρια και τον κινδυνο να χαλασουν
Φυσικα θα χασεις χρηματα ετσι καθως θα στα παρουν πολυ φτηνα.
Επισης αν τα κοψεις δες και πως πρεπει να κοπουν. Οι οργανοποιοι προτιμουν κυριως quarter sawn κοψιμο (κανενας σχεδον επαγγελματιας δεν το κανει) Στο γραφω στα αγγλικα για να το βρεις ευκολα στο ιντερνετ σε εικονες. Δεν ειναι απαραιτητο αυτο αλλα στις περισσοτερες εργασιες το προτιμαμε (και δε το βρισκουμε και ευκολα)
Θα σου απαντησουν και οι πιο εμπειροι.
Αν εχεις και φωτογραφιες να δουμε, πιο πολυ για ... μπανιστηρι
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για το καλωσόρισμα!
Η καρυδιά ε; Ναί εχω αρκετές από αυτές, μάλιστα μια από αυτές αρκετά γομαρέξ είχε καψαλιστει ο φλοιός της και δεν έχει ξαναβγάλει εδώ και 3-4 χρόνια φύλλα σύμφωνα με όσα μου είπε γείτονας. Αυτή δεν αποκλείεται να έχει ξεραθεί μέσα και να είναι έτοιμη, αρκεί να μην έχει προσβληθεί από έντομα και να μην έχει κάνει απαγορευτικά σκισίματα.
Φοβερή η συμβουλή σου για quarter sawn, έλιωσα στο youtube και εντυπωσιάστηκα με τους πάντα μερακλήδες αμερικανάρες τι ωραία κόλπα και παραλλαγές κάνουν για να πετύχουν το καλύτερο quarter κόψιμο.
Ο στόχος είναι οι δακτύλιοι να είναι κάθετοι στην ταύλα μας κατά το δυνατόν και όχι με γωνία μικρότερη από 60 μοίρες, Αν είναι μικρότερη η γωνία λέγονται rift.
Αν το καλοσκεφτείς και το απλό κόψιμο δίνει τέτοιες ταύλες,αυτές που είναι πιο κοντά στο κέντρο του κορμού,τις μεγαλύτερου πλάτους δηλαδή.
H οργανοποιεία λοιπόν εκτιμά αρκετά την καρυδιά κατά προτίμηση με όσο το δυνατόν περισσότερο κάθετους τους δακτυλίους. ΟΚ!
ΑΛΛΑ!
Σε ποιά μεγέθη ;
Δηλαδή ποιές είναι οι πιο κατάλληλες διαστάσεις για να κόψει κάποιος μια καρυδιά;
Όταν λές Γιώργο υπάρχουν τέτοια ξύλα στο εμπόριο σχετικά φθηνά,περίπου μια μέση προς οικονομική τιμή που κυμαίνεται , και σε τι διαστάσεων τμήμα;
Θα απαντήσω και στον φίλο sakkalis και μετά θα ανεβάσω και όσες φώτο πρόλαβα να βγάλω το απόγευμα
Οπως ειπε και ο Γιωργος,το πιο συνηθισμενο ξυλο για οργανοποιια ειναι η καρυδια. Απο κει περα και η βελανιδια μπορει να χρησιμοποιηθει. Εγω θα ενδιαφερομουνα και για την κουτσουπια παρολο που δεν ειναι συνηθισμενο. Αν δεν κανω λαθος εχει ωραια χρωματα. Και η κορομηλια επισης. Εχω κρατημενη μια που εχει υπεροχο κοκκινωπο ξυλο. Την εχω κοψει καμια 5ετια τωρα και καποια στιγμη θα την αξιοποιησω.Την αγλανιδια που αναφερεις δεν τη γνωριζω. Αν ειναι αχλαδια παντως μπορει να χρησιμοποιηθει.Επισης δαμασκηνια και βερυκοκια.
Για μελικοκια δεν εχω ιδια αποψη αλλα με μια γρηγορη ερευνα πιστευω πως μαλλον κανει.
Τελος αφηνω την αμυγδαλια που εχει οντως πολυ ομορφο ξυλο μα αν δεν κανω λαθος ειναι πολυ σκληρο και δυσκολο στην κατεργασια. Στο παρελθον, αν θυμαμαι καλα, ειχαν παρουσιασει μπαγλαμα ή τζουρα με ταστιερα απο μυγδαλια. Η ελια χρησιμοποιειται στην οργανοποιια εξαιτιας της εξαιρετικης ομορφιας αλλα εχει δυσκολιες στην κατεργασια.
Για τη συκια οχι. Εχω κοψει 2-3 και το ξυλο ειναι σαθρο. Δεν νομιζω οτι μπορεινα χρησιμοποιηθει.
Σχεδον ολα τα ξυλα μπορουν να χρησιμοποιηθουν στην οργανοποιια, απλα ο κοσμος ζηταει τα πιο δοκιμασμενα οπως η καρυδια.
Εννοειται πως τα ξυλα που θα κοψεις τωρα, θα πρεπει να χρησιμοποιηθουν σε καμια 5-ετια αφου τα κοψεις και τα αποθηκευσεις καταλληλα οπως ειπε και ο Γιωργος πριν. Βασικα η αναφορα μου αφορα κυριως ντουγατα ή σκαφτα οργανα. Για κιθαρες τα πραγματα ειναι πιο αυστηρα.
Ευχαριστώ sakkalis!
Ομοίως θα ρωτήσω σε τι διαστάσεις είναι καλό να κοπει η καρυδιά; Αλλά και για τα άλλα ξύλα που αναφέρεις οτι έχουν ενδιαφέρον πώς είναι καλύτερα να τεμαχιστούν;
Η κορομηλιά πράγματι έχει πανέμορφο κοκκινωπό ξύλο. Πώς την έχεις κόψει; Κορμουδάκι; Την έχεις αφήσει με το φλοιό;
Την αγλανιδιά μαζί με τα άλλα τσέκαρε τη στην παρακάτω ανάρτησή μου. Ίσως είναι η Phillyrea latifolia αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Αγλανιδιά τη γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι. Στην αρχή όταν τις έκοβα νόμισα οτι ήταν σχοίνος λόγω οτι μοιάζουν τα φύλλα. Έχει βαρύ ξύλο, εξωτερικά φαίρνει και λίγο στο πουρνάρι.
Πιστεύω παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για φυσικό κίτρινο-κροκί χρώμα! Θα σας δείξω πώς φαίνονται τα ροκανίδια μέρες μετά αφου την έχω κόψει. Και στην τομή της δίπλα στις κομμένες ελιές έμοιαζε λές και την είχες περάσει φοσφοριζέ μαρκαδόρο !!
Η αμυγδαλιά πράγματι είναι σκληρό ξύλο αλλά δεν είναι νομίζω τόσο όσο η καρδιά της δρυός . Το δε χρώμα της πιστεύω είναι ανώτερο από της καρυδιάς ! Και στο ξερό κομμάτι που είχα ,το χρώμα γυρίζει σχεδόν κεραμιδοκαφέ. Ήδη όταν την κόβεις χλωρή έχει πολύ πιο σκούρους τόνους από την καρυδιά . Δες και στις φώτο που ακολουθούν . Και το ξερό που έκοψα με το αλυσοπρίονο πήγε σχετικά άνετα.
Οπότε νομίζω η αμυγδαλιά ,αν μπόρεσε να την κόψει τόσο άνετα το πριόνι ,δεν βρίσκω το λόγο να φέρει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κατεργασία. Αλλά μπορεί ασφαλώς να κάνω και λάθος.
Δεν μπορώ να το ξαναβρώ το θέμα ,αλλά νομίζω διαβασα εδώ στο φορουμ μια κοπέλα που ασχολίοταν με μυγδαλιά.
Τώρα για τον χρόνο ξήρανσης οι αμερικάνοι λένε ενας χρόνος ανα ίντσα ταύλας,και μιλάνε κυρίως για δρυ και καρυδιά.
Πενταετία εννοείς αν το αφήσω κορμο χωρίς να το κόψω μαδέρια ή ταύλες ; Η γενικά;
Ελιά έχω αρκετά ίσια κομμάτια ικανοποιητικού μήκους.
Μάλιστα διπλά σε μια ελιά ,και επειδή όπως έγραψα ήταν παρατημένα τα χωράφια αυτά , δύο αγριλίδια έχουν τραβήξει καρφί επάνω προς τον ουρανό καί έχουν γίνει 7 μέτρα το καθε ένα και 20 πόντους χοντρά!Χωρίς διακλαδώσεις! Δεν το έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.Κυπαρίσσια!
Ακολουθούν φωτογραφίες, και η κουτσουπιά που μπορεί να σε ενδιαφέρει.
Απολάυστε υπεύθυνα !
(Καλά τα παραλέω ,πολλές φώτο είναι ψιλοχάλια)