Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρακουστική κιθάρα τύπου Resonator (ALEXO)  (Αναγνώστηκε 6659 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Ηλεκτρακουστική κιθάρα τύπου Resonator (ALEXO)
« Απάντηση #30 στις: Ιουλίου 08, 2022, 05:20:53 μμ »
Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια. Το κείμενο ήταν απλά μια ανάγκη για εμένα να το γράψω για αυτό και το μοιράστηκα. Τέλος όμως με τα συγκινισιακά μου. Πάμε στα της κατασκευής.
Η κιθάρα αρματώθηκε και δοκιμάστηκε. Θέλει όμως διορθώσεις. Ταστάρουν κάποια τάστα, θέλουν βγάλσιμο οι χορδές και τρίψιμο - σετάρισμα. Έκανα την βλακεία και ενώ είχα κλειδιά καινούργια, χρηισμοποίησα κάτι πιο παλιά γιατί μου άρεσαν καλύτερα τα λευκά κλειδιά να αλλάξω απλά τα πλαστικά. Δυστυχώς όμως τα παλιά με πρόδωσαν, και οι δυο μπάσες χορδές ξεκουρδίζουν αμέσως. Οι τέσσσερες πρίμε παίζουν μια χαρά. Θα την κρατήσω λίγο ακόμα έτσι, για να δω πως θα συμπεριφερθεί το μάνικο υπό τάση και μετά θα αλλάξω όλα τα κλειδιά και θα σετάρω.
Ας πούμε και κάτι θετικό.
Ο ήχος είναι δυνατός και με πολύ καλό sustain. Πραγματικά πολύ καλό sustain. Ο ήχος της πιο μεταλλικός από ακουστική αλλά λιγότερο μεταλλικός από ότι περίμενα. Η κιθάρα φέρει ένα διπλό μαγνήτη (με ράγες σε σειρά) με επιλογή 3 συνδυασμών (1, 2 , 1και2 μαζί). Ο ήχος με τον πρώτο μαγνήτη είναι πιο ακουστικός. Με τον 2ο ηλεκτρίζει κάπως και με τους δυο μαζί έχει καθαρά ηλεκτρικό ήχο. Μου άρεσε τελικά το αποτέλεσμα παρόλο που ο μαγνήτης είναι κινεζιά. Μόλις την σετάρω θα ανεβάσω και τελικές φωτογραφίες καθώς και ήχο άμα ψήσω τον πιτσιρικά να δεχθεί να ανέβει στο youtube  το βίντεο. Ήδη παίζει με την κιθάρα, αλλά δεν δέχεται να ανεβάσω βίντεο ο μπαγάσας.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2022, 05:38:14 μμ »
Ηλεκτροακουστική κιθάρα τύπου resonator
Μετά από πολλά κύματα (αλλαγή κλειδιών, ξανατρίψιμο των τάστων, ρυθμίσεις βέργας) ολοκληρώθηκε κι η κατασκευή αυτή οπότε έφθασε κι η ώρα της αναλυτικής παρουσίασης αυτού του οργάνου. Πάμε λοιπόν με τα χαρακτηριστικά του:
Σώμα (καπάκι, πλάτη και πλαϊνά) καπλαμάς κελεμπέκι μουαρέ
Μάνικο από καστανιά με βέργα διπλής
Καράολο καστανιά με καπάκι κελεμπέκι καπλαμά. Το κάλυμα της βέργας ξύλινο από καστανιά.
Ως κώνος χρησιμοποιήθηκε ανοξείδωτος δίσκος με προϊστορία που έχω αναφέρει προηγουμένως.
Καβαλάρης παλίσανδρος μεταβλητού ύψους αγορασμένος από ebay με έτοιμο intonation που φαίνεται να είναι σωστό για τις πρώτες χορδές που αρματώθηκε το όργανο. Έγινε μικρή τροποποίηση για να δέσει με το όργανο.
Κλειδιά και χορδοστάτης ανοξείδωτος και από ebay επίσης.
Το όργανο φέρει διπλό μαγνήτη ράγα με διακόπτη και επιλογή 3 συνδυασμών και κύκλωμα με δυο διακόπτες (tone-volume). Βάση μαγνήτη και διακόπτη ξύλινη ιδιοκατασκευή από καστανιά.
Ταστιέρα παντούκ μπαριολέ με dots  από abalone
Όλα τα ξύλινα μέρη χρωματίστηκαν με εμποτισμό στην πορτοκαλοκκόκινη απόχρωση με φυσικές χρωστικές
(βλ. http://www.luthier.gr/index.php?topic=4299.msg82386#msg82386 )
Βερνίκι αλκυδικό.
Η κλίμακα είναι 63 εκ. Το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε ήταν από μια Martin του 1918 ακουστική κιθάρα για μπλουζ, εξού και η ένωση στο 12 τάστο. Το σχήμα βγήκε επομένως από την κιθάρα αυτήν  απλά έγινε κοφτή. Αυτή είναι η τρίτη κιθάρα που φτιάχνω στο καλούπι αυτό. Προηγηθήκαν μία semi acoustic ηλεκτρική και μία ακουστική.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3376.0
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3980.msg73898#msg73898
Οι διαστάσεις του σκάφους:
Πλάτη: 33,5εκ. η μεγάλη καμπάνα -22,5 εκ. η μικρή
Μήκος: 46 εκ.
Βάθος: 8.7 -9.5 εκ.
Η ένωση σκάφους με μάνικο έγινε με ισπανικό τακούνι.
Πρόκειται για μία ιδιοκατασκευή τύπου resonator καθώς δεν χρησιμοποιεί τον κλασσικό κώνο (dobro) αλλά στρογγυλό ανοξείδωτο πιάτο διαμέτρου 22 εκ. Το πιατάκι στηρίχθηκε σε στεφάνι από κόντρα πλακέ θαλάσσης. Περιμετρικά περάστηκαν και βίδες για επιπλέον πάκτωση του στεφανιού αλλά και για να δωθεί μία πιο μεταλλική εμφάνιση στην κατασκευή. 
Γενικές παρατηρήσεις.
Το όργανο είναι και ακουστικό και ηλεκτρικό. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελέμβανε και καπάκι-τάπα για την ηχητική οπή καθώς και ξύλινη επιφάνεια (καπάκι) για την αντικατάσταση του κώνου και ενναλλακτικό ήχο λιγότερο μεταλλικό αλλά παρόλο που κατασκευάστηκαν λόγω περιορισμένου χρόνου δεν δοκιμάστηκαν και αφέθηκαν οι δοκιμές αυτές να γίνουν στο μέλλον. Ο ήχος με τον μεταλλικό κώνο είναι αρκετά δυνατός με διάρκεια αλλά τον περίμενα πιο μεταλλικό στην ακουστική του έκδοση. Με τον μαγνήτη ο ήχος είναι καθαρά ηλεκτρικής και τουλάχιστον στα αυτιά μου δεν έχει κάποιο ιδαίτερο χαρακτηριστικό. Οι χορδές που αρματώθηκε ήταν extra light ηλεκτρικής (9-αρες) και μάλιστα χρησιμοποιημένες όχι καινούργιες από αλλαγή χορδών σε άλλη κιθάρα που είχα κρατήσει. Με ένα ψάξιμο που έκανα κανονικά οι χορδές για τις κιθάρες αυτές είναι το ελάχιστο 12- αρες. Αγόρασα λοιπόν δύο σετ 12-52 και πιστεύω πως τόσο ο ήχος όσο και η ένταση θα βελτιωθούν.
Θα ανεβάσω και ηχητικό δείγμα (ψήνω ακόμα τον πιτσιρικά να δεχτεί να το καταγράψω σε βίντεο)
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
« Απάντηση #32 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2022, 11:13:27 μμ »
Καλησπέρα Δημήτρη... Πολύ όμορφη η κιθάρα σου.. Πράγματι οι εννιαρες είναι πολύ λεπτές για ακουστική... Με τις δωδεκαρες σίγουρα θα χρειαστεί ξανά ρύθμιση η βέργα... Ανέβασε και βίντεο με ήχο!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #33 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 05:13:04 πμ »
τα σπαει η αλεξο!
μπραβο δημητρη!

(του πιτσιρικα ταξε του μπυρονι παγωμενο...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #34 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 09:04:06 πμ »
γειά σου Δημήτρη με τα ωραία σου!

καθώς κοιτούσα τις φωτογραφίες και διαβάζοντας αυτό περί εμφάνισης

Περιμετρικά περάστηκαν και βίδες για επιπλέον πάκτωση του στεφανιού αλλά και για να δωθεί μία πιο μεταλλική εμφάνιση στην κατασκευή

θυμήθηκα κάποιες φωτογραφίες από όργανα που μάζευα για ηλεκτρική κι εγώ (δεν το προχώρησα)

αυτουνού οι κώνοι είναι από πιατάκια σκύλων ;D κι έχει βάλει καπάκια στις πάνω τρύπες από σιφώνια και νεροχύτες (εμένα μου άρεσαν), ίσως σου αρέσει η ιδέα και - αν θες -  βρεις κάτι ανάλογο "βιομηχανοποιημένο" για να βάλεις στην τρύπα αριστερά από την ταστιέρα για να ενισχύσεις την "μεταλλική εμφάνιση"

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 09:19:34 πμ »
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Μάνο κάτι τέτοιο το έχω σκεφτεί και εγώ καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο.
Δημήτρης Σ.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #36 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2022, 10:37:03 πμ »
Συγχαρητήρια φίλε!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 10, 2022, 11:37:43 μμ »
Πολυ παιδεμα ρε παιδια φετος ολες οι κατασκευες. Αρχικα ειχα περασει κλειδια κατι χρησιμοποιημενα κινεζικα γιατι μου ταιριαζαν σε εμαφανιση. Το ενα κλειδι δεν δουλευε, οποτε τα ξαναλλαξα με καινουργια αχρησιμοποιητα κινεζικα ναι αυτα. Δουλευανε κανονικα Τα μπουτον δεν δεν μου αρεσαν ομως (αυτη ηταν και η αρχικη αιτια που εβαλα τα παλια). Οι χορδες light οποτε ειπα να βαλω και τις σωστες 12-52 που ειχα αγορασει. Δεν αλλαζω και μπουτον μονο με τα προηγουμενα λεω.  Τι το θελα! Με που τα αλλαξα χαλασανε και απο αυτα αλλα 2 και γυριζανε τρελα. Το ωραιο ειναι πως τα ιδια κλειδια τα εχω βαλει σε αλλα 2 οργανα και χρονια τωρα δουλευουν μια χαρα. Τελικα περασα κατι gotoh  που ειχα και δεν τα ειχα χρηιμοποιησει εξαρχης γιατι τα κινεζικα μου ταιτιαζαν καλυτερα.
Τουλαχιστον τωρα με καλα κλειδια και τις σωστες χορδες το οργανο ζωντανεψε και θα μπορεσω να το φερω στην εκθεση.
Και με τη πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω και ηχο.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 11, 2022, 05:23:20 πμ »
μπραβο δημητρη,
με τη συναισθηματικη της αξια, ευχομαι να την χαρεις τα μεγιστα κ να ναι καλοπαιχτη.  {celebrate013}
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 11, 2022, 10:59:46 μμ »
Αξιώθηκα και έγραψα ένα πρόχειρο βίντεο για το δείγμα του ήχου που χρωστάω.
Δυστυχώς ο κιθαρίστας του σπιτιού δεν καταδέχεται να τον καταγράψουμε κι έτσι μισή ντροπή δική μου μισή δική σας είπα να παίξω εγώ.
Μην βαράτε. Δεν παίζω κιθάρα.
Η κιθάρα έχει ένταση και διάρκεια. Ο ήχος ''μεταλλίζει'' αρκετά. Δείγμα με και χωρίς μαγνήτη.
https://www.youtube.com/watch?v=OXRDdnCjoDE
Που θα μου πάει θα τον ψήσω τον γιο μου να παίξει (θέλει τάξιμο μπύρα όπως λεει ο Στέλιος).
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 12, 2022, 01:23:55 πμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 12, 2022, 05:35:03 πμ »
μη του ταξεις καμια λαγκερ θα στη φερει στο κεφαλι (θα ναι κ βαρια - μεγαλο καρουμπαλο...)
για ταξε του καμια μποκ να δεις στο πιτσφυτιλι θα καμεις τη δουλεια σου  ;D
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 30, 2022, 10:38:37 πμ »
Μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις (εκβιασμό θα μπορούσα να πω) τον έπεισα να γράψουμε κάτι με ακουστικό ήχο. Τώρα είμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις  :singing: και για ηλεκτρικό ήχο.

https://youtu.be/zlmZ0nc02qU

Δημήτρης Σ.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 30, 2022, 01:11:36 μμ »
Ωραίος,βρώμικος,μπλουζάδικος ήχος!!!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 03, 2022, 08:35:58 πμ »
Ακριβώς Γιάννη όπως το είπες! πάμε τώρα Δημήτρη για Διαπραγμάτευσης Βρώμικου και σκληρού ήχου τύπου MOTORHEAD.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Νοεμβρίου 03, 2022, 02:21:21 μμ »
Super πατήρ και υιός!!!!