Νέο σεταπ!Στο 6ο όργανο εφάρμοσα μια μέθοδο ευθυγράμμισης της ταστιέρας με τις χορδές σε τάση:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg72277#msg72277. Το εγγενές χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι προκύπτει μια ταστιέρα χωρίς καθόλου (ή με ελαχιστότατο) ρελιέφ.
Καθώς η μέθοδος αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο 6ο και στο 7ο σκέφτηκα να τη χρησιμοποιήσω αναδρομικά και σε προηγούμενα όργανα.
Το 5ο λοιπόν, είχε action στα 1,8 χιλιοστά και ο ήχος του έδειχνε ότι ίσως και να είχε ακόμα προοπτική για λίγο εμφατικότερο παίξιμο. Η εικασία αποδείχτηκε αληθινή -με τα δικά μου αυτιά τουλάχιστον.
Μετά από ένα τριήμερο εργασίας (ξήλωμα τάστα/τρίψιμο ταστιέρας/νέα τάστα/φινίρισμα + νέος εξελιγμένος καβαλάρης
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg73867#msg73867) το 5ο έγινε ΑΛΛΟ όργανο:
• Action δραστικά χαμηλωμένο, από 1,8 στα 1,35 χιλιοστά, δηλαδή πολύ μαλακό παίξιμο
• Ήχος πλήρης και πλέον κάπως πιο «σφριγηλός» (δεν ξέρω να το πω αλλιώς) αλλά και ανθεκτικός (όσο δυνατότερα κοπανάς τόσο περισσότερο ήχο παίρνεις). Με ένα ελαφρό φωτοστέφανο τασταρίσματος (σε όλες τις νότες) που αρχίζει πλέον να μου αρέσει.
Θα ομολογήσω ότι μόλις έπιασα το πενσάκι για ν’ αρχίσω με το ξήλωμα των τάστων με έπιασε ένας δισταγμός: τι-πάω-να-κάνω-τώρα-τελειωμένο-όργανο…
Αλλά συνειδητοποίησα συγχρόνως ότι όσα όργανα είχα αγοράσει μέχρι τώρα τα έψαχνα εξαντλητικά, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ευκολία παιξίματος. Κρίνοντας λοιπόν εξ ιδίων, δεν δίστασα περισσότερο και άρχισα να ξηλώνω.
Μιλώντας για την ευκολία παιξίματος, θυμάμαι όταν αγόρασα την πρώτη μου (κλασσική) κιθάρα από τον κυρ-Κώστα Δεκαβάλα στη Θεσσαλονίκη (τον πατέρα του Βίκτωρα) κάπου το 1975. "Φέρελπις" και "ταλαντούχος" κιθαρίστας, πλην …τεμπέλης, με λίγα χιλιόμετρα στο κοντέρ της μελέτης. Έβαλα τον άνθρωπο και μου κατέβασε ΟΛΕΣ του τις κιθάρες και όταν μετά από κανα δίωρο άρχισε να με στραβοκοιτάζει κατέληξα σε μια Aria A557 με πολύ άνετο παίξιμο (playability), συνειδητοποιώντας ότι αυτό το όργανο με αβαντάριζε να παίζω καλύτερα από την κλάση μου.Ακολουθούν καλιτεχνίζουσες φωτογραφίες από το φινίρισμα του νέου καβαλάρη μετά από το κοπιώδες μα αποδοτικό νέο σεταπ.