τώρα, έχω απορίες για το "ζουμί" της κατασκευής σχετικά με τις ακτίνες και τον θόλο του καπακιού.
αρχίζοντας από αυτά:
7 και 8 χιλ δεν είναι λίγο ψηλό για καμαράκι??Αν θυμαμαι καλα από το βιβλίο του courtnall το ύψος είναι 3 χιλ και πλάτος 7 χιλ στο καμάρωμα του Αντόνιο..και δεν διαμόρφωνε τα καμαράκια αλλά τα κολλούσε υπό πίεση.. Δεν λέω οτι ο τρόπος του ικανότατου παρουσιαστή είναι λάθος.. Απλά αν ακολουθεί τον τορρες τότε κάτι δεν συμφωνεί.. Αν κάνω λάθος διορθώστε με..
Όσο αφορά την περιοχή της μεγάλης καμπάνας.. συγκεκριμένη έχει βαθουλωμα και σωστά δίνει μια αμέλεια γωνιά.. αρκετοί ίσως οι περισσότεροι την περιφέρεια της μεγάλης καμπάνας την διατηρούν επίπεδη.. εξηγεί τον λόγο που ο θολος φτάνει μέχρι τα πλαϊνά?ποιο είναι το παραπάνω κέρδος?
Δεδομένου ότι τα ξύλα έχουν ελαστικότητα αλλά και μνήμη και επηρεάζονται εύκολα από καιρικές συνθήκες, πάντα είχα την απορία,
πώς στις κλασικές με τις μικρές ακτίνες διατηρείται η καμπύλη του -όποιου- θόλου, καθώς απ ό,τι βλέπω στις δικές μου κατασκευές (όλες με εγκάρισα καμάρια, αρκετά ισχυρότερα από τις ακτίνες) το καπάκι θέλει αρκετή πειθώ (από τα καμάρια) για να κάτσει εκεί που θες ασφαλώς και μακροπρόθεσμα.
Αυτό το "μακροπρόθεσμα" δε, αφορά και εμπειρίες άλλων, (π.χ. ΚαΠα) καπάκι ακουστικής με εγκάρσια καμάρια κολλημένα και διαμορφωμένη καμπύλη, που δεν κολλήθηκε όμως αμέσως μετά την κατασκευή του, σε κάποιο διάστημα γύρισε ανάποδα (έγινε κοίλο από κυρτό που ήταν, δηλαδή το καπάκι μόνο του υπερνίκησε την διαμόρφωση των καμαριών και όχι μόνο, τα γύρισε κι ανάποδα!) με αποτέλεσμα να πρέπει να ξανακαμαρωθεί. Η αίσθηση που έχω - ίσως εσφαλμένη - είναι ότι οι ακτίνες μου φαίνονται πολύ "ελαφριές" σε σχέση με τα καμάρια των ακουστικών και των μπουζουκιών που έχω εμπειρία.
Στην πρώτη παράθεση ο Γρηγόρης λέει ότι οι ακτίνες τύπου Torres (αν κατάλαβα καλά) έχουν ύψος μόλις 3 χιλ., και μάλιστα τοποθετημένες μόνο με πίεση, έναντι 7-8 χιλ. ύψους και με διαμόρφωση της βάσης - όπως μεταφέρει ο Ιωσήφ.
από την δική μου εμπειρία, μου φαίνεται πολύ περίεργο να μπορούν ακτίνες 3 χιλ. να κρατήσουν το σχήμα του θόλου, ακόμα πιο περίεργο αν τοποθετηθούν μόνο με πίεση. Στα παρακάτω σκιτσάκια αριστερά, αν θέλαμε να τα βάλουμε σε σειρά ως προς την αντοχή τους, θα ήταν από το δυνατότερο προς το ασθενέστερο:
2- ψηλό, με διαμορφωμένη βάση
1α-χαμηλό, με διαμορφωμένη βάση
1β- χαμηλό, εξαναγκασμένο σε καμπύλη μόνο με την πίεση στην κόλληση
Η μόνη εξήγηση που σκέφτομαι είναι το πλήθος των ακτίνων, που δημιουργεί ένα είδος σκελετού, αλλά αμέσως μπαίνει το ερώτημα: ποιό είναι αυτό το πλήθος? έχω δει σχέδια με εννιά, εφτά ή πέντε ακτίνες, κι αν πας παλιότερα (προ Torres) ακόμα λιγότερες (τα κάτω καμάρια, τα λοξά κοντά στον τάκο, δεν ξέρω πως λέγονται, μάλλον είναι ψηλότερα και βοηθάνε, αλλά δεν είναι λίγο μακρυά από το κέντρο και τον καβαλάρη?)
Ποιά είναι η γνώμη / εξήγησή σας σε αυτό που εμένα μου φαίνεται δύσκολο?
.........
για την δεύτερη παράθεση (Γρηγόρης)
δεξιά στο σκίτσο όπου προσπαθώ να αποδώσω σε τομές (πάνω) και κάτοψη (κάτω) αυτά που νομίζω ότι θα συνέβαιναν
αφού οι ακτίνες δεν φτάνουν στην περίμετρο και αφού έχουμε δώσει καμπύλη στο καπάκι, νομίζω ότι σε ένα ελεύθερο (πριν κολληθεί) καπάκι θα συνέβαινε αυτό που δείχνω πάνω (Α): τα άκρα (α-α) θα "υπάκουαν" στην φόρμα των ακτίνων (β) και θα ακολουθούσαν την καμπύλη.
Δεν βλέπω καθόλου πιθανό να πετύχει κανείς διαμόρφωση τύπου (Β) σε ελεύθερο καπάκι που δεν είναι σκαλισμένο (όπως του βιολιού και των archtop). Μόνο με την κόλληση μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά πάλι για μένα δημιουργείται ένα "σκοτεινό" σημείο εκεί που δείχνω τα φωσφοριζέ βελάκια:
- έστω ότι έχουμε το καπάκι πάνω στη σολέρα και το υποχρεώνουμε να γυρίσει στις άκρες κολλώντας (και πιέζοντας) τα πλαϊνά πάνω του για να πετύχουμε το (Β). Στις περιοχές με τα βελάκια θα υπάρχει παραμόρφωση η οποία θα επιτρέψει μεν κάθετες πλευρές για τα paones (*) αλλά δεν μου φαίνεται να ελέγχεται επαρκώς - όπως ας πούμε στις ακουστικές που τρίβεις τα σόκορα των πλαϊνών με τάκο ή radius disk που έχεις φτιάξει με
ίδια καμπύλη με το καπάκι σου.
Άρα εδώ βλέπω (ίσως) δύο προβλήματα: μη επαρκή έλεγχο των γωνιών και ίσως μια ανεπιθύμητη φόρτιση (το ξύλο του καπακιού στα βελάκια δεν τείνει να γυρίσει στην αρχική καμπύλη του (Α))?
Αυτά ως απορίες, κάθε διευκρίνιση ευπρόσδεκτη

(*) εγώ "tantalones" τα ήξερα