ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΓΟΡΑ ΕΞΩΛΕΜΒΙΑΣ
Η επιλογή της εξωλέμβιας ήταν μία πολυ αγχωτική διαδικασία, με πάρα πολλές ώρες διαβάσματος. Από την μία η εταιρία που σχεδιάσε το σκάφος το 1956 προτείνει εξωλέμβια μέχρι 9.9 hp, από την άλλη πολλοί που την έχουν κατασκευάσει έχουν βάλει αρκετά μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει 20 και 25hp, δίχρονες για να μειωθεί το βάρος στον καθρέφτη.
Αφού έψαξα αρκετα για να βρω μεταχειρισμένη δίχρονη χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισα να αγοράσω καινούρια. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι πλέον οι καινούριες suzuki, mercury, tohatsu είναι πλέον πολύ ελαφριές. Οι 15 και 20hp είναι ουσιαστικά οι ίδιες μηχανές και το βάρος τους ήταν περίπου στα 48 κιλά χωρίς ηλεκτρική ανύψωση (power tilt) και 53 με ηλεκτρική. Ενω είχα σχεδόν καταλήξει στην tohatsu με ηλεκτρική ανύψωση, έπεσε το μάτι μου στην yamaha 25hp, την οποία δεν την είχα κοιτάξει μέχρι τότε γιατί οι μικρότερες yamaha ζήγιζαν πολυ περισσότερο απο τις αντίστοιχες των άλλων εταιριών. Η yamaha λοιπόν αντικατέστησε το 2017 το προηγούμενο μοντέλο με το νέο (25G), το οποίο πλέον είναι δικύλινδρο με αποτέλεσμα να μειωθεί το βάρος της κατά 15 περίπου κιλά. Έτσι, η κοντόλαιμη με χειριστήριο χωρίς power tilt ζυγίζει 56 κιλά. Το βάρος είναι ωριακό για το μέγεθος του σκάφους και δεν ήξερα τί να κάνω.
Ξεκίνησα λοιπόν να ξάχνω άλλους που έχουν τοποθετήσει αντίστοιχου βάρους εξωλέμβιες σε αυτό το σκάφος. Βρήκα δύο περιπτώσεις στις οποίες ο ένας είχε εγκαταστήσει 20hp yamaha με βάρος 57 κιλά και ο δεύτερος είχε εγκαταστήσει ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Ετσι πήρα την απόφαση να αγοράσω την 25hp yamaha.
Η επόμενη αναζήτηση αφορούσε την αντικατάσταση του χειριστηρίου με ένα χωνευτό πιο όμορφο. Βρήκα ότι η yahama έχει ένα που με καλύπτει, το 6Χ3. Μάλιστα, δέχτηκε να αντικαταστήσει το βασικό χειριστήριο με χωνευτό, πράγμα που μόνο η mercury το είχε δεχτεί απο της άλλες μάρκες, με πληρωμή της διαφοράς. Με την εγκατάσταση αυτού του χειριστηρίου μπλέκω λίγο παραπάνω γιατί θα πρέπει να εγκαταστήσω και έξτρα το κλειδί. Στο βασικό χειριστήριο το κλειδί ήταν πάνω στο χειριστήριο.
Μια ωραία έκπληξη απο τη yamaha ήταν ότι με την αγορά της εξωλέμβιας δίνουν ένα πολυόργανο. Το πολυόργανο δεν ήταν ετοιμοπαράδοτο και έτσι παρέλαβα όλα τα υπόλοιπα.
Η αγορά έγινε πολύ νωρίς γιατί θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι την εγκατάσταση του συστήματος διεύθυνσης, του ταμπλό με το πολυόργανο, και το μέγεθος της τρύπας στο πίσω μέρος του σκάφους ώστε να μπορεί να κινείται όπως πρέπει η εξωλέμβια με τα καλώδια και να μπορεί να σηκώνεται χωρίς να βρίσκει στα ξύλα. Ενα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσω είναι πως θα πηγαίνω στο πίσω μέρος του σκάφους για να την σηκώνω. Σκέφτομαι το ντουλαπάκι να μην ανοίγει προς τα πίσω, αλλά προς τα πλάγια για να μην ενοχλεί.
Μερικές φωτογραφίες απο την εξωλέμβια την μέρα της αγοράς.
Το σκάφος έχει τουμπάρει ξανά για να συνεχίσω τις εργασίες εσωτερικά. Παράλληλα με αυτές τις εργασίες φτιαχτηκε μια βάση για την εύκολη μεταφορά της εξωλέμβιας με το αυτοκίνητο αλλά και μέσα στο εργαστήριο. Κάτι σαν την παρακάτω.
https://www.youtube.com/watch?v=2TbshyXtTpI Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η βάση.
Παράλληλα με τις εργασίες στο πίσω μέρος του σκάφους άρχισα να σκέφτομαι την μορφή του ταμπλό. Πώς θα είναι η διάταξη των οργάνων.
Τα όργανα που θα εγκατασταθούν είναι τα παρακάτω
1. Ταχύμετρο
2. Πολυόργανο Yamaha
3. Μπρίζα 12volt
4. Θύρα Usb
5. Στάθμη Μπαταρίας
6. Στάθμη καυσίμου
7. Κόρνα
8. Ωρόμετρο
9. Διακόπτης για φώτα μπροστά (κόκκινο-πράσινο)
10. Διακόπτης για περίβλεπτο φανό πίσω
11. Διακόπτης για φώτα στο χώρο του ταμπλό
12. Διακόπτες για Δύο αντλίες
13. Διακόπτης ON-OFF
Έκανα πολλά σχέδια αλλά κατέληξα στο τελευταίο (ξανάλλαξε.... ) .
Αποφάσισα το ταμπλό να εγκατασταθεί με κλίση 20°.
Για την εγκατάσταση αρχικά εκοψα στο ίδιο μήκος όλα τα διαμήκη ξύλα στο μπροστινό μέρος που καταλήγουν στο ταμπλό. Κολληθηκαν τακοι με την κλίση στα πλαϊνά ξύλα (coamings) πάνω στους οποίους θα κολληθούν τα άκρα του ταμπλό και φαγώθηκαν τα διαμήκη ξύλα έτσι ώστα να ταιριάξει το ταμπλό πάνω τους.