Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2021  (Αναγνώστηκε 10986 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2021
« Απάντηση #30 στις: Ιουνίου 07, 2021, 07:04:08 μμ »

Υγρός πειθαναγκασμός !  Γειά σου Στέργιε !    {celebrate012}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #31 στις: Ιουνίου 07, 2021, 10:10:12 μμ »
Γειά σου Ιωσήφ με τα ωραία σου  {celebrate012}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #32 στις: Ιουνίου 08, 2021, 11:47:06 πμ »
επανέρχομαι σ' αυτή τη συζήτηση του περασμένου μήνα

Παράθεση από: Μάνος Τουρπάλης
και μια ερώτηση για Στέλιο, αν υπάρχει "αρχείο" γι αυτό: το μπράτσο τελειωμένο πλήρως (μαζί με το τακούνι του) πριν τοποθετηθεί πόσο ζυγίζει θεωρητικά ? εμένα μου βγαίνουν ~ 320-330 γρ. ανάλογα τα ξύλα (το σφεντάμι είναι βαρύτερο, το μαόνι μεσαίο, κέδρο Ονδούρας (ή μαόνι Ονδούρας? τα μπερδεύω τώρα) δεν έχω μετρήσει, φτιάχνω τώρα το πρώτο αλλά αυτό το ξύλο είναι πανάλαφρο σχετικά με τα άλλα)

Παράθεση από: Γρηγόρης Μαυρακης
Μαονι Ονδούρας και ισπανικός κέδρος!Χωρίς να σημαίνει ότι είναι από την  Ισπανία..

Παράθεση από: steliosguitar
μανο εγω μονο με κεδρο πλεον φτιαχνω.
ειναι πιο ελαφρυ απο το νουμερο που εβαλες (θα παω να δω τα σημειωματαρια μου...)

Ισπανικός κέδρος (cedrela odorata), το μπράτσο (χωρίς τη βέργα εννοείται) ζυγίζει μόλις 220 γρ. (!) και θα αλαφρύνει λίγο ακόμα, έπαθα πλάκα.
Μένει να δούμε αν θα αντέξει τις μεταλλικές χορδές, έλεγα πως η βέργα θα αρκούσε (έχει και μια κόντρα) αλλά τώρα που πήρε σχήμα μου φαίνεται πάαααααρα πολύ ελαφρύ, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με το ζύγισμα. Δεν σημαίνει ότι είναι και αδύναμο, αλλά κάπως μου 'ρχεται, δεν το έχω συνηθίσει τόσο ελαφρύ.
Είναι επίσης το πρώτο μπράτσο που κόλλησα την κεφαλή "από κάτω" όπως στις κλασικές. Ωραίο είναι, και πιο εύκολο στην κατεργασία. Και ο Ισπανικός κέδρος γενικά, βούτυρο.

και η γνωστή μ3λακ¨*α που καραδοκεί: χάραξα δυο τάστα λάθος (αλλά ΠΟΛΥ λάθος), σε ένα κομμάτι παλίσανδρο μούρλια. Ε, δεν μπορούσα να το πετάξω και έκανα προσθετική στήθους.. ε, ταστιέρας από την φύρα... φαίνονται οι αλλαγές στα νερά αλλά αφού μπουν τα τάστα πιστεύω μόνο όποιος το ξέρει θα το δει

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #33 στις: Ιουνίου 08, 2021, 02:50:19 μμ »
Θα χαρώ πολύ όταν μας πεις ότι αυτό το "ελαφρύ" μανίκι αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου επαρκές !

Κι ακόμα περισσότερο θα χαρώ αν κρίνεις και θελήσεις να το καθιερώσεις σαν προτεινόμενη και δοκιμασμένη συνταγή !   :)
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #34 στις: Ιουνίου 08, 2021, 04:13:36 μμ »
Μανο σε τι κλίμακα χαραζεις; αν θέλεις σε 660 και 650 ε 5αρι ταστο φερτες να στις κάνω με τον δίσκο.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #35 στις: Ιουνίου 08, 2021, 07:02:10 μμ »
> ειναι πιο ελαφρυ απο το νουμερο που εβαλες
 :13:
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Ιουνίου 09, 2021, 05:32:46 πμ »
το ξυλο ειναι τελειο για κλασικη, γι αυτο και εχει προτιμηση απο ολους τους μεγαλους κατασκευαστες.

με τα λιγα κιλα (~42) και το αρκετα μεγαλο πλατος της, δεν θελει ουτε κοντρες ουτε τιποτε, αρκει να ειναι ισσοβενο, και να ειναι αρκετο καιρο κομμενο, μην ειναι με τα κουκουναρια απανω, αν εχουν αρκετες μοιρες τα νερα τοτε μια κοντριτσα για σιγουρια.
το αλλο προσον της σεντρελα, ειναι το ευκολοδουλευτο.

τωρα για συρματινες χορδες καιταλοιπα, δεν ξερω....
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #37 στις: Ιουνίου 09, 2021, 08:02:04 πμ »
Στέλιο έχω δει αρκετούς να χρησιμοποιούν Μαονι Ονδούρας για τον λαιμό της κλασικής.. με φωτεινό παράδειγμα τον hauser που χρησιμοποιεί μόνο αυτό.. Ο λόγος είναι δομικός η έχει και επιρροή στον ήχο?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Ιουνίου 09, 2021, 09:26:49 πμ »
το ξυλο ειναι τελειο για κλασικη, γι αυτο και εχει προτιμηση απο ολους τους μεγαλους κατασκευαστες.
....
τωρα για συρματινες χορδες καιταλοιπα, δεν ξερω....

ακολουθώντας την γνωστή ρήση "φάτε σκ@τ@, εκατομμύρια μύγες δεν μπορεί να κάνουν λάθος"   {celebrate012}  (*)
και επειδή στις ακουστικές όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν κέδρο αλλά ακόμα και στα μαόνια συχνά βάζουν και δυο carbon rods εκτός από τη βέργα, φύτεψα κι εγώ δυο βέργες εκατέρωθεν της... βέργας να έχω το κεφάλι μου ήσυχο

σε επόμενο μπράτσο (έχω υλικό για δυο μπράτσα ακόμα) αντί carbon θα βάλω βένγκε από την αρχή.

Ήθελα πάλι να πω κι εδώ (τα έχω ξαναπεί) γι αυτό το κιβώτιο, μ' έχει ξελασπώσει πολλές φορές. Είναι το πρώτο jig που έφτιαξα για κιθάρα, πριν ακόμα κάνω την πρώτη κατασκευή - αν θυμάται κανείς η πρώτη μου κιθάρα ήταν μια κλασική Κινέζικη κόντρα πλακέ ψιλοδιαλυμένη που την μετέτρεψα σε λαϊκή. Εκεί πρώτη φορά χρειάστηκα κάποια διάταξη ώστε να βάλω βέργες στο (υφιστάμενο) μανίκι. Από τότε το χρησιμοποιώ συχνά πυκνά, πολύ με βόλεψε και είναι μια απλούστατη κατασκευή, ένα κιβώτιο με βίδες γύρω γύρω σε διάφορα σημεία να μπορώ να ασφαλίσω το κομμάτι. Εν τάξει, δεν είναι καλοφτιαγμένο και μου παίρνει αρκετή ώρα να το ρυθμίσω (αν ήξερα πόσο βολεύει θα το είχα φτιάξει από την αρχή καλύτερο) αλλά το θεωρώ πολύ καλή εναλλακτική αν δεν έχεις ρούτερ σε πάγκο - που δεν έχω.

(*)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #39 στις: Ιουνίου 09, 2021, 09:38:42 πμ »
Και ρουτερ σε παγκο να είχες θα έπρεπε να κάνεις τα αυλάκια πριν διαμορφώσεις σε τραπεζιο το μανίκι . Και αν ήταν να ανοίξεις τα αυλάκια πριν το διαμορφώσεις μπορούσες να το πιάσεις σε μια μεγγενη και να ρουταρεις με τον πλαγιο οδηγό σε ευθεία . Είναι το πρώτο jig που αχρηστεύσα το συγκεκριμένο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Ιουνίου 09, 2021, 11:13:25 πμ »
Και ρουτερ σε παγκο να είχες θα έπρεπε να κάνεις τα αυλάκια πριν διαμορφώσεις σε τραπεζιο το μανίκι.

είναι πιο εύκολο αλλά δεν ισχύει απολύτως, μπορείς να κάνεις λοξό οδηγό με διάφορους τρόπους και μετά την διαμόρφωση του τραπεζίου. Το πιο απλό είναι μια σχάρα με βίδες. Με λυμένες τις βίδες παίρνει ό,τι σχήμα θες και ασφαλίζεις στην επιθυμητή παραλληλία (άξονας μανικιού με άξονα κίνησης ρούτερ). Αυτό όλο "δένει" πίσω από το μανίκι και αφήνει την επιφάνεια της ταστιέρας ελεύθερη, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάγκο ή όπως το χρησιμοποιώ εγώ με το ρούτερ "από πάνω".
Δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα με λόγια αλλά είναι πολύ απλοί οι οδηγοί αυτοί στη σύλληψη, έχω δύο διαφορετικούς για όργανα που ήθελα να φυτέψω νέες κόντρες (μια μικρή "σχάρα" για μπαγλαμάδες κι ένα από κόντρα πλακέ με σχισμή για το μπράτσο για μπουζούκια, για κιθάρα δεν έτυχε να χρειαστώ ακόμα).

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Ιουνίου 09, 2021, 11:29:30 πμ »
βρήκα το μικρό για τους μπαγλαμάδες: πρόχειρο είναι κι αυτό (όλα έτσι είναι  {celebrate010}), για μια εφαρμογή το έφτιαξα αλλά έχω φτιάξει δενξέρωπόσουςμπαγλαμάδεςέτσι και δουλεύει μια χαρά, όσο θα δουλεύει το κρατάω.
Τα πλαϊνά είναι φύρες από σκαφτό μπαγλαμά για αυτό έχουν αυτό το σχήμα, που βολεύει όμως να θηλυκώσει το σκαφάκι. Το ένα είναι ακόμα με σημάδια από την κορδέλα, αλλά το άλλο που χρησιμοποιώ για οδηγό είναι πλανισμένο. Η "σχάρα" δημιουργείται με τα κοντά εγκάρσια κομμάτια με τις βίδες (έχει κι άλλο ένα ίδιο από κάτω/πίσω) και σφίγγεις όταν βρεις την παραλληλία και το ύψος.

Αν είχα ρούτερ πάγκου θα το προσάρμοζα ανάλογα να μην περισσεύουν στο ύψος τα κοντά κομμάτια και ενοχλούν στο τραπέζι, η ιδέα όμως είναι ίδια - και δεν είναι βέβαια δικιά μου, την πρώτη εκδοχή - πριν πάρω το ρούτερ - την είχε φτιάξει ο ξυλουργός του χωριού και είχε ανοίξει το κανάλι στη σβούρα με τον μπαγλαμά και τον οδηγό πλάγια (κατακόρυφο). Εκεί να δεις, είχε πάει η ψυχή μου στην Κούλουρη - σβούρα γαρ - αλλά όλα οκ.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #42 στις: Ιουνίου 09, 2021, 12:21:09 μμ »
Εκεί να δεις, είχε πάει η ψυχή μου στην Κούλουρη - σβούρα γαρ - αλλά όλα οκ.
Όταν ξανάρθεις στην Κουλούρη στείλε μην για μεζέ και μπύρα!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Ιουνίου 09, 2021, 01:50:56 μμ »
Εκεί να δεις, είχε πάει η ψυχή μου στην Κούλουρη - σβούρα γαρ - αλλά όλα οκ.
Όταν ξανάρθεις στην Κουλούρη στείλε μην για μεζέ και μπύρα!

https://www.youtube.com/watch?v=_QCBicqlVEc

μπυρα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Ιουνίου 09, 2021, 04:15:59 μμ »
>να χρησιμοποιούν Μαονι Ονδούρας
μαστρογρηγορη για τωρα λεω...
οχι πριν 100 χρονια  ;D