Αποστολέας Θέμα: κιθαρα shauffer ........μαλλον  (Αναγνώστηκε 8549 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
κιθαρα shauffer ........μαλλον
« στις: Απριλίου 23, 2021, 09:30:32 μμ »
Ηρθε σημερα ξαφνικα στα χερια μου.Ειναι της γυναικας του ανθρωπου που του φτιαχνω το μωβ μπασο.Την ειχε λεει απο τον παππου της.Βρισκοταν σε ενα παταρι για τουλαχιστον 30 χρονια .
Δεν φερει καρτα κατασκευαστη και ειναι με πλατη καπακι (μαλλον και πλαινα ) απο κοντρα πλακε.
Κατα το παρελθον πρεπει να επισκευαστηκε προχειρα απο καποιον μαραγκο αφου εχει κολλημενο μανικι (σταθερο) ενω πρεπει να ειχε ενωση τυπου shauffer .Στη θεση της ρυθμιζομενης βιδας ειχε απλα μια καροβιδα .Εχει μηκος χορδης περιπου 61,5 αφου μετρησα προχειρα και δεν θυμαμαι.Αντι για τις γνωστες ξυλινες καβιλιες των χορδων εχει αυτα τα μαλλον κομμενα καρφια στον καβαλαρη.Τα κλειδια της ειναι ενα εργο τεχνης ομως και βαση αυτων εψαξα λιγο και ειδα οτι μοιαζει με καποιες πολυ παλιες κιθαρες της Martin .
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: κιθαρα shauffer ........μαλλον
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 23, 2021, 09:31:25 μμ »
Ηρθε σημερα ξαφνικα στα χερια μου.Ειναι της γυναικας του ανθρωπου που του φτιαχνω το μωβ μπασο.Την ειχε λεει απο τον παππου της.Βρισκοταν σε ενα παταρι για τουλαχιστον 30 χρονια .
Δεν φερει καρτα κατασκευαστη και ειναι με πλατη καπακι (μαλλον και πλαινα ) απο κοντρα πλακε.
Κατα το παρελθον πρεπει να επισκευαστηκε προχειρα απο καποιον μαραγκο αφου εχει κολλημενο μανικι (σταθερο) ενω πρεπει να ειχε ενωση τυπου shauffer .Στη θεση της ρυθμιζομενης βιδας ειχε απλα μια καροβιδα .Εχει μηκος χορδης περιπου 61,5 αφου μετρησα προχειρα και δεν θυμαμαι.Αντι για τις γνωστες ξυλινες καβιλιες των χορδων εχει αυτα τα μαλλον κομμενα καρφια στον καβαλαρη.Τα κλειδια της ειναι ενα εργο τεχνης ομως και βαση αυτων εψαξα λιγο και ειδα οτι μοιαζει με καποιες πολυ παλιες κιθαρες της Martin .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 23, 2021, 09:33:41 μμ »
με λιγο ψαξιμο βρηκα αυτες που μοιαζουν.Αν εχει καποιος καποια γνωμη ας πει...........

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 23, 2021, 09:35:21 μμ »
με λιγο ψαξιμο βρηκα αυτες που μοιαζουν.Αν εχει καποιος καποια γνωμη ας πει...........

αυτο που δεν κολλαει πουθενα ειναι ο καβαλαρης απο οξυα.Μαλλον εχει αλλαχτει και φτιαχτει προχειρα απο τον μαστορα που λεγαμε

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 23, 2021, 10:20:47 μμ »
Κωστα θα κελαηδησει στα χερια σου.
Πολυ ιδιαιτερο κομματι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 24, 2021, 12:12:43 πμ »
και η Martin αντέγραψε 100% τις κιθάρες του Stauffer, οπότε ακόμα κι αν δεν ξέρουμε κατασκευαστή είναι ασφαλώς "τύπου Stauffer" κι όχι μόνο λόγω της βίδας αλλά και του σχήματος της κεφαλής και των ιδιαίτερων κλειδιών, όλα αυτά φωνάζουν από μακριά.

Ο καβαλάρης είναι όντως παραφωνία, όπως νομίζω - χωρίς να είμαι και γνώστης - και το κόντρα πλακέ, αυτό με μπερδεύει. Όλα τα άλλα είναι του 19ου αιώνα (ένωση, καράολο, κλειδιά) αλλά δεν ξέρω πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε το κόντρα πλακέ. Όταν διάβαζα για τον Stauffer δεν είδα τίποτα σχετικό.
Επίσης η απόληξη της ταστιέρας δεν είναι μέσα στις επιλογές του Stauffer.

Κάπου έχω κρατήσει ένα Link με το blog ενός τύπου που κάνει πιστές αναπαραγωγές ρομαντικών κιθαρών, του είχα στείλει mail για να βρω την γνήσια βίδα. Θα πρέπει να κάνω ανασκαφές, θα στο στείλω όμως και σίγουρα θα έχει άποψη.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 24, 2021, 12:26:03 πμ »
ξανάριξα μια ματιά στις φωτογραφίες που έχω μαζέψει και πουθενά δεν φαίνεται κάτι που να θυμίζει έστω κόντρα πλακέ στις original Stauffer και πρώτες Martin. Αντιθέτως φαίνονται να είναι πολύ εντυπωσιακά ξύλα, σφεντάμια μουαρέ και τέτοια. Όχι ότι δεν μπορεί να είναι φλούδες, αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω.
Η ταστιέρα πόσα χιλιοστά είναι ? μόνο η ταστιέρα. Έχει "γλώσσα" από κάτω της μετά την ένωση που αιωρείται (αν δεν είχε κολληθεί τέλος πάντων)?
μου ήρθε και μια άλλη σκέψη, κοιτώντας την πλάτη. Ο Stauffer έχω την αίσθηση ότι έκανε μεγαλύτερη καμπύλη απ΄ αυτή που (νομίζω ότι) φαίνεται στις φωτογραφίες. Έτσι σκέφτηκα ότι όλα που έχουν να κάνουν με το σκάφος διαφέρουν (σχήμα 8άρι, καμπύλη, υλικό, ροζέτα, καβαλάρης) ενώ όλα του μπράτσου είναι παρόμοια με τα original στοιχεία (εκτός από την απόληξη, αλλά κι αυτή έχει σχέση με το σκάφος).
Μήπως είναι από άλλες κιθάρες και κάποιος τα ένωσε? - λέω εγώ τώρα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 24, 2021, 05:31:21 πμ »
το πιο πιθανο ειναι, να ειναι μια κακη κοπια του (γυρω στο) ΄50
μετα το πολεμο πολες "βιοτεχνιες" οργανων πηραν μπρος, κ φτιαχναν τετοιου ειδους οργανα (σε ολη την ευρωπη, κυριως ομως ιταλια κ γερμανια, οι χαμενοι δηλαδης...)

ενα ακριβως ιδιο οργανο ειχε στο κελαρι ο παππους μου, στο χωριο, που ηταν κ η πρωτη που επεσε στα χερια μου, (πιτσιρικας κοντοπαντελονο διακοπες κλπ κλπ) και την διελυσα για να δω πως ειναι απο μεσα.
που να ηξερα τοτε...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 24, 2021, 11:42:24 πμ »
Αυτό όμως το καράολο και η πλάκα των κλειδιών είναι αρκετό κίνητρο και αξίζει από μόνο του να επαναφέρεις ή να ανακατασκευάσεις την κιθάρα.

Ειδικά αν είναι έτσι που τα λέει ο Στέλιος (και χωρίς βέβαια να ξέρω τι έχεις συζητήσει με τον ιδιοκτήτη) αν πρόκειται να επαναφέρεις την λειτουργία της άρθρωσης στην ένωση, εγώ εδώ βλέπω μια μοναδική ευκαιρία να απογειώσεις την κιθάρα αλλάζοντας και το καπάκι στα χνάρια της παλιάς κατασκευής, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να ακολουθήσεις το original καμάρωμα - φιλοσοφία κτλ κτλ. (άλλωστε καμία σχέση η τεχνολογία των χορδών κτλ.) αλλά τουλάχιστον ακολουθώντας κάπως το ύφος (τρύπα, ροζέτα, καβαλάρης κτλ.)

Κάπου έχω κρατήσει ένα Link με το blog ενός τύπου που κάνει πιστές αναπαραγωγές ρομαντικών κιθαρών, του είχα στείλει mail για να βρω την γνήσια βίδα. Θα πρέπει να κάνω ανασκαφές, θα στο στείλω όμως και σίγουρα θα έχει άποψη.

τελικά δεν είναι blog και ο "τύπος" δεν είναι "τύπος" αλλά (μάλλον κορυφαίος) οργανοποιός, απλά εγώ τον είχα βρει μέσω ενός φόρουμ και δεν είχα δει τη σελίδα του, που είναι αυτή:

http://scottremblayguitars.com/instruments/instrument-list/

περιέργως στη σελίδα του δεν έχει τις φωτογραφίες που είχα βρει χύμα στο φορουμ αλλά τσέκαρα ότι είναι δικές του κατασκευές

την βίδα την πήρα από εδώ - όχι ότι δεν μπορείς να κάνεις δικιά σου, αλλά η συγκεκριμένη έχει αντοχή ενώ είναι λεπτεπίλεπτη και έχει μεγάλη χάρη σ' όλες τις λεπτομέρειες

https://rubner-markneukirchen.de/onlineshop/index.php

υπάρχουν βέβαια και δεκάδες σχέδια για αναπαραγωγή διάφορων μοντέλων Stauffer - όπως φαίνεται και στις φωτο παραπάνω - για να πάρει κανείς ιδέες

https://thedutchluthier.wordpress.com/2020/09/18/new-plans-a-stauffer-style-guitar-by-ries/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 24, 2021, 02:39:22 μμ »
Απο λιγο που μιλησα με καταξιωμενο μαστορα μου ειπε οτι μαλλον μονο το μανικι ειναι γνησιο και το υπολοιπο στηθηκε γυρω απο αυτο. Οπως και ναχει ομως το οργανο εχει αξια συναισθηματικη και θελει να το μαζεψουμε.Στοχος μας ειναι οχι να γινει καινουριο αλλα να εχει τουλαχιστον την στατικη που απαιτει η ταση των χορδων ωστε να μην σκορπισει.
Ανοιγοντας σημερα την πλατη διαπιστωθηκαν κακοτεχνιες καθος και λυσεις προχειρεςαπο μαραγκο.Ειναι φως φαναρι αλλωστε λογω της κολλας που χρησιμοποιησε καθως και ολα αυτα τα τακακια -ενισχυσεις .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 24, 2021, 02:42:48 μμ »
Το πρωτο που εκανα αφου καθαρισα προσεκτικα τις κολλες απο τα πλαινα ( ξυλινα) ειναι να βρω τα κεντρα στο καπακι και να αφαιρεσω τμημα του καπλαμα που ειχε........σηκωσει.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 24, 2021, 02:46:44 μμ »
Στη συνεχεια αφαιρεση του σηκωμενου καπλαμα και τοποθετηση καινουριου. Πισω απο τον καβαλαρη θα μπει και ξυλακι .........................

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 24, 2021, 03:14:48 μμ »
Θα φτιάξεις και νέο καβαλαρη στα αυθεντικά πρότυπα; Πολύ άγαρμπος αυτός που είχε.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 24, 2021, 10:17:54 μμ »
Θα φτιάξεις και νέο καβαλαρη στα αυθεντικά πρότυπα; Πολύ άγαρμπος αυτός που είχε.

ναι ..................ο καβαλαρης θα αλλαχτει.Και χωρις τυψεις.......................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 25, 2021, 02:52:06 μμ »
Αφου συμπληρωσα τον καπλαμα εμπρος, σειρα εχει το ξυλακι κατω απο το καπακι στη θεση του καβαλαρη.Πριν απο αυτο ομως ας βουλωσουμε και τις τρυπες για μια πιο συμπαγη κατασκευη.

Tags: