Το σχέδιο που έχω προτείνει γέφυρα πάχους 7 χιλιοστών! που ακούγεται πολύ κομψή και ελαφριά. Αρχικά το ακολούθησα αλλά (μόνο μετά) συνειδητοποίησα ότι τα περιθώρια για διορθώσεις του σεταπ όπως πολύ καλά τις περιγράφεις είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Έτσι κατέληξα σε πάχος γέφυρας 8,2 χιλιοστά. Ελπίζω να μην αποδειχτεί οριακό κι αυτό το πάχος...
ε, να γι αυτό λέω "παρ'το αυγό" κτλ. Εγώ αποφάσισα να κάνω ισπανικό τακούνι κι όχι χελιδονοουρά γιατί (απ΄ότι διαβάζω κι εγώ στο agf) οι Αμερικάνοι τουλάχιστον το neck reset το έχουν ψωμοτύρι και σχεδόν βέβαιο σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Με το ισπανικό κατά τη γνώμη μου μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να γυρίσει το μπράτσο στην ένωση, οπότε είσαι κάπως πιο ασφαλής με το σετάρισμα σε περίπτωση που ανασηκωθεί το καπάκι, που απ ό,τι έχω δει (τουλάχιστον σε λαϊκές με καμάρωμα σκάλα) είναι πολύ σύνηθες, να μην πω κανόνας. Προσωπικά δεν έχω δει λαϊκή κιθάρα με μη-ανασηκωμένο έστω και λίγο το καπάκι πίσω από τον καβαλάρη, γεγονός που στέλνει για περίπατο ό,τι υπολογισμούς έχεις κάνει. Πρέπει αφενός να μάθεις να εκτιμάς πόσο θα σηκωθεί και αφετέρου να λάβεις μέριμνα - αν μπορείς - για μελλοντικές επεμβάσεις.
Τα 8 mm όπως είπα τα έχω ήδη παραβιάσει (προς τα κάτω) οπότε αν μείνεις εκεί, άντε και 7 (στο προηγούμενο post) και με την προϋπόθεση ότι δεν θα μετακινηθεί η ένωση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα νομίζω. Όμως εδώ ξαναρχόμαστε στον ήχο. Επηρεασμένος από τις προσπάθειες για μείωση μάζας του καβαλάρη στις κλασικές, στην αρχή προσπαθούσα να κάνω ελαφρύ καβαλάρη στοχεύοντας ~ 20 gr. Με διάφορες δοκιμές όμως ή και από τυχαία γεγονότα (π.χ. άλλο σχέδιο καβαλάρη) είδα ότι οι βαρύτεροι μάλλον αποδίδουν καλύτερα στις λαϊκές, τουλάχιστον με σχετικά άκπαμτο έλατο που μου αρέσει. Ο ΚαΠα έχει εντοπίσει αναφορά του Somogyi που μιλάει για 30-35 gr. (ακουστική με Χ και ένωση στο 14ο). Δεν έχω τρόπο να τα μετρήσω αυτά, αίσθηση είναι. Μπορείς όμως εύκολα στο ίδιο σχέδιο να αυξήσεις τη μάζα (εκτός από το είδος του ξύλου) με σχετικά αυξημένο ύψος, πράγμα που "δένει το γλυκό" και με τα 12-13 mm έναντι 10 ας πούμε. Επομένως μετά από αρκετές κιθάρες με ελαφρύ καβαλάρη και σχετικά χαμηλό ύψος (~ 10-11 mm) άρχισα πάλι να αυξάνω τη μάζα και το ύψος και μέχρι στιγμής δουλεύει και πλέον το έχω στόχο. Υπόψη όμως ότι δεν θέλω την τυπική λαϊκή με μεσαία και ξεραϊλα, θέλω και λίγο sustain. Δεν ξέρω όμως στην πραγματικότητα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και δεν πρόκειται να μάθω με σιγουριά ποτέ - θα έπρεπε να ξηλώνω και να ξαναβάζω καβαλάρη στην ίδια κιθάρα, χωρίς να αλλάζω τίποτα άλλο. Και πάντα μιλάμε για λαϊκή που δεν έχει σχέση ούτε με κλασική ούτε με ακουστική με Χ.
Ω ρε σήμερα γράφω πολλά, θα είμαι πιεσμένος από κάτι, πάω να φτιάξω καμιά ταστιέρα να ξεσπάσω