Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2021  (Αναγνώστηκε 16184 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2021
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 10, 2021, 01:57:00 μμ »
Little gypsy dreams ... Γιατρέ μου ... πειράζει που βλέπω κέδρο στα όνειρά μου ;

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 10, 2021, 02:48:52 μμ »
Little gypsy dreams ... Γιατρέ μου ... πειράζει που βλέπω κέδρο στα όνειρά μου ;

Μια εβδομάδα αυστηρό περιορισμό και απομόνωση στο εργαστήριο! Ακούς εκεί κέδρο !  8) ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 10, 2021, 03:02:52 μμ »

Μια εβδομάδα αυστηρό περιορισμό και απομόνωση στο εργαστήριο!

Αααχ ! Τι ωραία !  Αυτό δε θα ήταν τιμωρία ... Θα ήταν σωτηρία !   :)
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Μαρτίου 10, 2021, 06:29:17 μμ »
με αφορμη την υπεροχη κιθαρα του Πανουλη μας θελω να θεσω μια ερωτηση.Παντα εδω και χρονια με βασανιζει οταν θελω να καρφωσω ταστα εκει κατω κοντα στην τρυπα.Εχω καταληξει λοιπον να τα καρφωνω εκει κατω πριν κολλησω ταστιερα. Ο λογος απλος.......εκει κατω δεν σηκωνει σφυρι ουτε γκαπα γκουπα.Βρηκα ομως αυτο εδω το εργαλειο σε γνωστο μαγαζι του εξωτερικου.Το εχει καποιος εδω μεσα να μας πει?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Μαρτίου 10, 2021, 09:22:17 μμ »
Δεν το έχω. Πολύ εξειδικευμένο εργαλείο για ερασιτέχνη και νομίζω είναι ακριβό ρε συ φίλε. Ιδιαίτερα άμα το πάρεις από Αμερική, υπολόγιζε τα διπλά απ ότι λέει ίσως και περισσότερα, γιατί έχεις και το μεγάλο βάρος.

Έχεις όμως 2-3 λύσεις φτηνές και άμεσες (ο Μάνος είναι ο διδάξας):

1) Στην ίδια χαραξιά, τρώς τα δόντια του τάστου με μια μικρή λίμα ή με ότι άλλο σε βολεύει, ώστε να μπαίνουν άνετα χωρίς πολλά γκάπα-γκούπα. Αυτό έκανα στην συγκεκριμένη κιθάρα
2) Στα επίμαχα τάστα κάνεις πιο φαρδειά χαραξιά ώστε να μπαίνουν τα τάστα άνετα και τα σιγουρεύεις με λίγη κόλλα.
3) Κρατάς ένα σακουλάκι με άμμο μέσα από την τρύπα κάτω από τα τάστα και βαράς άνετα. Ο Μάνος λέει ότι η άμμος είναι αδρανής και πολύ απορροφητική στα τραντάγματα και παίρνει το σχήμα των καμαριών. (Δεν το έχω κάνει αλλά ας μας πει περισσότερο ο Μάνος που το χρησιμοποιεί).

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #50 στις: Μαρτίου 10, 2021, 10:17:55 μμ »
τρώς τα δόντια του τάστου με μια μικρή λίμα ή με ότι άλλο σε βολεύει, ώστε να μπαίνουν άνετα χωρίς πολλά γκάπα-γκούπα.
Αυτή είναι μια λύση που με έχει βολέψει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις ένα "κουρευτικό" των εξογκωμάτων που έχει το ταστόσυρμα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πουλάνε σαν Fret Barber: https://www.stewmac.com/luthier-tools-and-supplies/tools-by-job/tools-for-fretting/pullers-nippers-sizing/fret-barber.html?gclid=Cj0KCQiA-aGCBhCwARIsAHDl5x-3dR3Gn9BNT02w02Fvsb4fiuRUTD8kXM6vX7PtqsOZbroQ0Q-oeFQaApETEALw_wcB

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #51 στις: Μαρτίου 10, 2021, 10:29:36 μμ »
Κάτι παρόμοιο έκανα όταν κάρφωσα τα τελευταία Τάστα στη κλασική
Έβαλα από κάτω- μέσα από την Ροζέτα-  ένα βαρύ κομμάτι σίδερο που ακουμπούσε στο καπάκι μέσω μικρού τάκου που είχαν ανοιχτεί σχισμές που θυλάκωναν τα πάνω καμάρια
Με το ένα χέρι καρφώνεις με το άλλο κρατάς το έρμα κάτω από τη ταστιέρα ;D
Σε μπουζούκι φαντάζομαι δεν θα χωράει το χέρι να το κρατήσεις...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #52 στις: Μαρτίου 11, 2021, 01:22:31 πμ »
Νάσο εγώ τα έχω χρησιμοποιήσει αυτά( τα ανθρακονήματα ) . Κατ εμέ κάνει....

Γειά σας παιδιά με τις ωραίες κατασκευές σας !!!
Γιάννη εδώ να πώ την δική μου εμπειρία με βέργες απο ανθρακόνημα.

Δοκίμασα σε δύο μπουζούκια βάζοντας μία βέργα στο κέντρο του μάνικου και στα δύο με εποξική κόλλα δύο συστατικών,
και το αποτέλεσμα ήταν να σκευρώσουν και τα δύο..... :'(

Δέν ξέρω αν έκανα κάτι-κάπου λάθος, αλλά δέν το ξαναδοκίμασα.

Άν έχει επιτυχία με τις βέργες ανθρακονήματος, ας μας βοηθήσει ......για τα μανίκια(των οργάνων μας) ρε γαμώτο...... :035: :035: :035:

Ευχαριστώ !

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #53 στις: Μαρτίου 11, 2021, 08:18:30 πμ »
Γιωργο δεν φτανη μια.και εχει να κανη με την ποιοτητα της βεργας και της διαστασεις.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #54 στις: Μαρτίου 11, 2021, 08:50:18 πμ »
Δεν το έχω. Πολύ εξειδικευμένο εργαλείο για ερασιτέχνη και νομίζω είναι ακριβό ρε συ φίλε. Ιδιαίτερα άμα το πάρεις από Αμερική, υπολόγιζε τα διπλά απ ότι λέει ίσως και περισσότερα, γιατί έχεις και το μεγάλο βάρος.

Έχεις όμως 2-3 λύσεις φτηνές και άμεσες (ο Μάνος είναι ο διδάξας):

1) Στην ίδια χαραξιά, τρώς τα δόντια του τάστου με μια μικρή λίμα ή με ότι άλλο σε βολεύει, ώστε να μπαίνουν άνετα χωρίς πολλά γκάπα-γκούπα. Αυτό έκανα στην συγκεκριμένη κιθάρα
2) Στα επίμαχα τάστα κάνεις πιο φαρδειά χαραξιά ώστε να μπαίνουν τα τάστα άνετα και τα σιγουρεύεις με λίγη κόλλα.
3) Κρατάς ένα σακουλάκι με άμμο μέσα από την τρύπα κάτω από τα τάστα και βαράς άνετα. Ο Μάνος λέει ότι η άμμος είναι αδρανής και πολύ απορροφητική στα τραντάγματα και παίρνει το σχήμα των καμαριών. (Δεν το έχω κάνει αλλά ας μας πει περισσότερο ο Μάνος που το χρησιμοποιεί).

δεν έχω κάτι άλλο, απλώς το (2) το κάνω σε τάστο με δόντι. Για ίσιο τάστο έχει και παραλλαγή (2α) που το κάνεις ανάποδα, αντί να ανοίξεις τη χαρακιά βάζεις ένα νούμερο μικρότερο τάστο με δυό σταγόνες κυανακρυλική στις άκρες. Δηλαδή αν χαράζεις με 0,4 (για τάστο 0,5), κάτω από την ένωση βάζεις τάστο 0,4. Όλα τα μπουζούκια κτλ. έτσι τα κάνω πια, δεν έφυγε ποτέ τάστο. Και που να πάει δηλαδή, δεν κολυμπάει κιόλας όταν μπαίνει, απλώς δεν "σφίγγει" όπως το 0,5.
Και λίγο κάρφωμα (με χαμηλή ένταση εννοώ) σε παίρνει, είναι και τεστ για τις κολλήσεις σου.

Το δε ξύρισμα του δοντιού το κάνω με το dremel.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 11, 2021, 09:04:09 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #55 στις: Μαρτίου 11, 2021, 11:02:03 μμ »
Νάσο εγώ τα έχω χρησιμοποιήσει αυτά( τα ανθρακονήματα ) . Κατ εμέ κάνει....

Γειά σας παιδιά με τις ωραίες κατασκευές σας !!!
Γιάννη εδώ να πώ την δική μου εμπειρία με βέργες απο ανθρακόνημα.

Δοκίμασα σε δύο μπουζούκια βάζοντας μία βέργα στο κέντρο του μάνικου και στα δύο με εποξική κόλλα δύο συστατικών,
και το αποτέλεσμα ήταν να σκευρώσουν και τα δύο..... :'(

Δέν ξέρω αν έκανα κάτι-κάπου λάθος, αλλά δέν το ξαναδοκίμασα.

Άν έχει επιτυχία με τις βέργες ανθρακονήματος, ας μας βοηθήσει ......για τα μανίκια(των οργάνων μας) ρε γαμώτο...... :035: :035: :035:

Ευχαριστώ !

Φίλε Γιώργο θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος και κατατοπιστικός όσο αφορά την δική μου εμπειρία με τις βέργες από ανθρακονήματα. Οι βέργες που έχω χρησιμοποιήσει εγώ είναι αυτές https://dimizparts.gr/index.php?route=product/product&path=71&product_id=613
και κάποιες άλλες πιο λεπτές αλλά με μεγαλύτερο ύψος από τον φίλο George45 που τις έχει πάρει από εξωτερικό. Την πρώτη φορά που την χρησιμοποίησα ήταν στο κέντρο του μανικιού όπως αναφέρεις κι εσύ. Παρατηρώντας μετά δεν είδα την πολυπόθητη ακαμψία στο μανίκι που περίμενα. Και γιατί να την δω άλλωστε αφού η ίδια η βέργα όταν την πιάνεις στα χέρια σου δεν είναι τελείως άκαμπτη ....επειδή απλά την κολλήσαμε με μια εποξική;; Όταν έβαλα όμως δύο το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά του μανικιού μέχρι και σήμερα μετά από 3 χρόνια. Όμως επειδή ήταν σε τρίχορδο και χωρίς βέργα ρύθμισης μέσα στο μανίκι , μετά το πέρασμα των χορδών δεν είχα το επιθυμητό action αφού πάλι πήρε το μανίκι έστω κι ελάχιστα που εγώ δεν το είχα υπολογίσει από την αρχή. Με αποτέλεσμα αν θέλω να το χαμηλώσω στο 12ο να πρέπει να χαμηλώσω και τον καβαλάρη που ήταν ήδη αρκετά χαμηλός. Διαβάζοντας διάφορα είδα κατασκευαστές κιθάρας να τοποθετούν δύο βέργες ανθρακονήματος σε κιθάρες δεξιά κι αριστερά από την μεταλλική βέργα ρύθμισης..!!!!Αν οι δύο βέργες προσφέρουν την απαραίτητη σταθερότητα στο μανίκι σε συνδυασμό με την μείωση του βάρους ίσως αυτός είναι ο λόγος που το κάνουν. Ίσως .... Δεν ξέρω . Το ανθρακόνημα όπως το έχω καταλάβει εγώ συνεισφέρει σε ένα βαθμό στην ακαμψία και σε μεγάλο βαθμό στην μείωση του βάρους και στο χαρακτηριστικό που έχει να μην επηρεάζεται από την υγρασία και τις μεταβολές θερμοκρασίας. Αν λοιπόν αφαιρείς ξύλο από ένα μανίκι και προσθέτεις ανθρακόνημα τότε σίγουρα μειώνεις βάρος και προσθέτεις σε ακαμψία. Θεωρώ όμως ότι μία βέργα δεν είναι αρκετή. Ψάχνω να βρω βέργες με λιγότερο πάχος στα 2 με 2,5 χιλιοστά και μεγαλύτερο ύψος για να τις χρησιμοποιήσω όπως τις ξύλινες κόντρες σαν σάντουιτς μέσα στο μανίκι. Θα επιμείνω όμως σε ένα πράγμα που το έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ μέσα. Την ουσιαστική δουλειά στο κράτημα ενός μανικιού και στη σταθερότητά του την κάνουν τα τάστα και η σωστή εφαρμογή τους. Δεν μπορώ δυστυχώς να δώσω παραπάνω πληροφορίες γιατί το ψάχνω ακόμα. Παρ όλα αυτά μανίκι με δύο βέργες από ανθρακόνημα και σωστά τάστα αντέχει ακόμα μετά από 3 χρόνια με ύψος χορδής στο 12ο τάστο 1,8 χιλιοστά και ύψος καβαλάρη 10,5 . Το μετράω συνέχεια.... {celebrate013}

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #56 στις: Μαρτίου 11, 2021, 11:29:37 μμ »
Γιάννη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες ...ίσως να ξαναδοκιμάσω στο μέλλον !!!

Όσο για τα τάστα εγώ δουλεύω ώς εξής: το τελικό χάραγμα τις ταστιέρας το κάνω με πριόνι απο StewMac που για 5άρι τάστο με δόντι είναι ταμάμ....!!!

Έχω κι άλλα πριόνια αλλά το συγκεκριμένο είναι φαρμάκι....δέν έχει πάρει κανένα όργανο .

Σωτήρης Ρούμπος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #57 στις: Μαρτίου 12, 2021, 01:49:26 μμ »
Ο Σπουρδάλακης πάντως βάζει τουλάχιστον 3 βεργες. Άμα δείτε το βίντεο του για τα μανίκια, στο 18.10 φαινεται η τοποθέτηση. Λόγω της γρήγορης κίνησης δεν μπορώ να καταλάβω πόσες ακριβώς βάζει, αλλά στο screen shot φαίνονται σίγουρα οι τρεις

https://youtu.be/ask-6esJboM

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #58 στις: Μαρτίου 12, 2021, 09:12:44 μμ »
εν αναμονη υλικων για κατασκευη οργανου,
ενα ρολογακι απο φορεξ, προτζεκτακι μιας ωριτσας...
ηθελα να βαλω και μαυρες κουκιδες (για αριθμους) φορεξ να γινει αβανγκαρντε, αλλα μεφαγε η γυναικα οτι ετσι δωρικο ειναι καλυτερο
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #59 στις: Μαρτίου 12, 2021, 09:17:45 μμ »
κολλησα και κανα 2 ξυλαρακια, (ευγενικης χορηγιας-γρηγορη ευχαριστω κ δημοσια) ετσι για να μην πανιασει η χαρτοταινια
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: