Για να επιστρέψουμε στο αρχικο θέμα, μιάς και το θεωρώ ενδιαφέρον...θα πω την άποψή μου.
Δεν είμαι μάστορας ούτε φοβερός γνώστης...το ξεκαθαρίζουμε.
Μπουζούκια του Ζοζέφ έχω πιάσει δύο φορές...σίγουρα δεν έκαναν για μένα,για πολλούς λόγους.
Πιστεύω οτι ο Ζοζέφ για την εποχή του ήταν μάστορας...Και πέτυχε!
Να πούμε επειδή ήταν καλός μάστορας;
Να πούμε για τις διακοσμητικές καινοτομίες του που αποτελούν κανόνα σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι σήμερα;
Να πούμε για τον πολύ ωραίο στρογγυλό-πιό λαικό του ήχο;
Να πούμε επειδή δεν υπήρχαν τόσοι πολλοι μάστορες;
Να πούμε επειδή έτυχε να έχει ονόματα για πελάτες;
Να πούμε οτι έπιασε το πνεύμα της εποχής του...το πνεύμα μιάς εποχής που άλλαζε;
Σίγουρα ισχύουν όλα σε ένα βαθμό!
Καταρχήν για ποιά όργανα του Ζοζέφ μιλάμε;...Ποιά απ'όλα;
Έχει ακουστεί και είναι λογικό να ισχύει, πως απο ένα σημείο και μετά τα έφτιαχναν και άλλοι μάστορες για λογαριασμό του!
Είναι λογικό...ένας μάστορας μόνος του...με δύο χέρια πόσα να προλάβει να επισκευάσει/κατασκευάσει;
Θέλετε να μου πείτε οτι ο Ζοζέφ είχε πλήρη επίβλεψη και ποιότικο έλεγχο των οργάνων που δεν έφτιαχνε ο ίδιος;
Χλωμό!
Ήταν ένας καλός μάστορας μα υπερεκτιμημένος στις μέρες μας. Απλά,έπειδή καταξιώθηκε κάποτε και έδωσε το ηχόχρωμα του τότε, πλέον έχει αναχθεί σε θρύλο. Η φήμη υπερέχει των έργων του.
Ο ήχος και η φιλοσοφία των οργάνων του για εμένα υπάρχει σε μπουζούκια του Καρβούνη, του Βάρλα και μερικά του Κατσίφη.
Που για εμένα κάποια όργανα του Καρβούνη με κάνουν να "στενοχωριέμαι" που πήρα Σπουρδαλάκη

Πιστεύω οτι η εποχή μας έχει ισάξιους και καλύτερους μάστορες απο το Ζοζέφ.
Ανετότατα!
Τα μέσα και η πληροφορία που έχουμε δίνουν τη δυνατότητα υπέρβασης.
Για να μην παρερμηνευτώ, δεν υποβαθμίζω σε καμία περίπτωση το μάστορα και το έργο του.