Αποστολέας Θέμα: Προπολεμικό 8-αράκι προς επισκευή  (Αναγνώστηκε 5913 φορές)

Korf

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ανάλογα με την χρήση
  • Περιοχή: Αθήνα
Προπολεμικό 8-αράκι προς επισκευή
« στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 09:55:14 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα,

θα ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες από ένα προπολεμικό Γερμανικό 8-αράκι το οποίο θέλει διάφορες εργασίες και χρειάζομαι την βοήθεια σας. Δεν ξέρω από που να αρχίσω με αυτό. Έχει αρκετά θέματα.

1. Το μπράτσο έχει μεγάλη κλίση και οι χορδές είναι πολύ ψηλά μετά το 12ατο
2. Το μπράτσο έχει σκεύρωμα (όχι πολύ μεγάλο) περίπου στην μέση
3. Η πλάτη έχει ξεκολλήσει
4. Η πλάτη κοντά στο μπράτσο είναι κολλημένη στραβά
5. υπάρχουν κάποια σημεία στα πλαϊνά εκεί που ακουμπάει στην πλάτη στα σημεία που είναι τα καμάρια της πλάτης που υπάρχει παραμόρφωση στο πλαϊνό προς τα έξω (σαν να σπρώχνει το καμάρι το πλαϊνό
6. σε ένα σημείο στα πλαϊνά (εκεί που τερματίζει απο μέσα το καμάρι της πλάτης έχει σπάσει το ξύλο)

Korf

• Jr. Member
  • **
Απ: Προπολεμικό 8-αράκι προς επισκευή
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 09:59:55 μμ »
μερικές ακόμα για να δείτε τα προβλήματα. Εσωτερικά δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα όσο μπορώ να δω με καθρεφτάκι. Τα καμάρια είναι κολλημένα και δεν βλέπω σπασίματα.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 11:28:20 μμ »
Τώρα φίλε Κώστα - άθελά σου - με σαϊτεψες κατ ευθείαν στη καρδιά .
Με ένα παρόμοιο κιθαράκι έπαιζε και τραγουδούσε η μακαρίτισσα η μάνα μου.

Μου άρεσε και εξακολουθεί να μου αρέσει πολύ . Είχα βρει ένα στο ebay αλλά η τιμή του ( 4.800 € ) απαγορευτική
Δεν μπορούσα να το αγοράσω , ούτε να το αντιγράψω ... Κράτησα όμως το σχήμα του ...

Ναναι καλά οι φίλοι εδώ που με βοήθησαν στη πρώτη μου κιθάρα http://www.luthier.gr/index.php?topic=3795.0

Μόνο με το συναίσθημα βέβαια δεν επισκευάζονται τα όργανα ...  Εχεις δίκιο που γράφεις "από που να αρχίσω" . 

Πολύ ταπεινά

θα προτείνω αρχικά να φτιάξεις μια κατασκευή ( κάτι σαν σολέρα , αλλά όχι ακριβώς )
για να συγκρατεί σταθερά το όργανο , να μπορείς να βλέπεις , να κάνεις τη δουλειά σου
κάτι σαν αυτό που δείχνει εδώ ο O Brien από το 2:58 και μετά ...

Καλή δύναμη !  Καλή επιτυχία !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 07, 2020, 11:29:22 μμ »

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 05:32:17 μμ »
Σε αυχαριστώ Ιωσήφ για το link. Ο προβληματισμός μου είναι αν αξίζει να φτιάξω τέτοια υποδομή αν δεν ασχοληθώ με άλλη κιθάρα στην συνέχεια? Από την άλλη αν δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία είναι πολύ επικινδυνο το να αρχίσω τις εργασίες. Ευτυχώς δεν βιάζομαι.

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 26, 2020, 09:08:08 μμ »
Σήμερα πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να βγάλω την πλάτη. Μετά από πολλά βιντεάκια με αντίστοιχες εργασίες και επισκευές είπα να δοκιμάσω. Ξεκίνησα με κάτι σπάτουλες τις οποίες καθάρισα, και με ένα σίδερο να ζεστάνω την κόλλα. Σιγά σιγά με πολύ προσοχή και περίπου 45 λεπτά τα κατάφερα χωρίς να σπάσει τίποτα. Φυσικά στον τάκο (ιδίως τον μπροστά) τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Είχα δει ότι αν αφήσεις πολύ ώρα το σίδερο υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το ξύλο και επίσης να βγάλεις κάποιο κομμάτι από την εσωτερική επιφάνεια του καπακιού το οποίο να μην ξεκολλήσει από τον τάκο. Τελικά όλα πήγαν καλά. Η τύχη του πρωτάρη  :13:

Εσωτερικά θέλει κάποια κολληματάκια. Θα δω επίσης τι ενισχύσεις να βάλω κάτω από τον καβαλάρη και σε άλλα σημεία για να αποφύγουμε στο μέλλον βλάβες.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 26, 2020, 10:14:54 μμ »
Καθαρή , αναίμακτη επέμβαση ! Θα πάει πολύ καλά και στη συνέχεια ! 

Μπράβο σου φίλε !   :13: 

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 26, 2020, 10:23:47 μμ »
Ωραιος Κωστα.
Αντε και καλη συνεχεια.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 06:33:20 πμ »
κωστα αφου την ανοιξες, βαλε και ενα τακακι μεσα στο καπακι - εκει που μπαινουν οι χορδες- και κανε εκ νεου τρυπιτσα απο πανω...
παρα πολυ καλα το πηγες!  :13:

και μια διορθωση... στοκαδοροι ειναι, οχι σπατουλες  ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 10:50:14 πμ »
κωστα αφου την ανοιξες, βαλε και ενα τακακι μεσα στο καπακι - εκει που μπαινουν οι χορδες- και κανε εκ νεου τρυπιτσα απο πανω...
παρα πολυ καλα το πηγες!  :13:

και μια διορθωση... στοκαδοροι ειναι, οχι σπατουλες  ;D

το ιδιο θα ελεγα κι εγω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 11:19:40 πμ »
Ευχαριστώ παιδιά.

Σχετικά με το τακάκι κάτω από το καβαλάρη,
1. Σε πλάτος να καλύπτει μόνο το κομμάτι του καβαλάρη ή να είναι μεγαλύτερο? Έχει ανάγκη να καλύπτει όλο το πλάτος αφού το καπάκι δεν έχει ανοίγματα?
2. Επίσης αν χρησιμοποιήσω ξύλο από πεύκο  (γιατί αυτό έχω) που είναι σχετικά μαλακό μήπως χαλάσει εύκολα? μήπως κανονικά θέλει κάποιο πιο σκληρό ξύλο για να μην το κόβουν οι χορδές?

Στον καβαλάρη, από επάνω πως μπορώ να διορθώσω τα σκισίματα που έχουν γίνει από τις χορδές?

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 03:34:03 μμ »
Αρχίσαν οι επισκευές, σε κάποια σημεία που ήθελαν κόλλημα.

Τα καμάρια στην πλάτη επίσης θέλουν κόλλημα. Το πίσω κατάφερα και το έβγαλα τελείως για να το κολλήσω ξανά σταθερά και σωστά. Τα άλλα δεν τα έχω πιάσει ακόμα.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 04:56:12 μμ »
Κώστα είναι σχεδόν ίδια κατασκευή με την δικιά μου αυτή που αναφέρω αλλά ομολογουμένως αν εξαιρέσεις το σκεύρωμα η δικιά σου είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Όπως το βλέπω όλα μαζεύονται εύκολα εκτός από το σκεύρωμα που λογικά θέλει μία πιο παρεμβατική λύση και είναι εκτιμώ το μεγαλύτερο πρόβλημα. κατα την γνώμη μου προσπάθησε να δεις αν το σκέυρωμα αυτό είναι η αιτία του μεγάλου action.
Στην δικιά μου περίπτωση η ταστιέρα ήταν μια χαρά αλλά όλος ο τάκος είχε πάρει προς τα μέσα.
Στην περίπτωση αυτήν έδωσα την σωστή κλίση με την προσαρμογή του σχήματος (δες το δικό μου ποστ). Οπότε θα σου πρότεινα να φτιάξεις πρώτα την κλίση και μετά να προχωρήσεις σε προσπάθεια ξεσκευρώματος.  Αν με την αλλαγή της κλίσης το action έρθει σε επίπεδα λειτουργικά, εγώ θα το άφηνα ώς έχει. Ούτως ή άλλως μιλάμε για ένα παλιό όργανο και η απόψη μου είναι να επεμβαίνουμε το λιγότερο δυνατό. Αν το action παραμένει σε μη λειτουργικά επίπεδα μετά το κλείσιμο του σκάφους. θα πρότεινα να αφαιρεθεί με προσοχή η ταστιέρα. Να έρθει μάνικο στη θέση του (ίσως με ελαφρύ πλάνισμα ή  τακο με γυαλόχαρτο). Μετά λογικά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να το ενισχύσεις (π.χ. μία ένθετη κόντρα έβενο κάτω από την ταστιέρα). Κάτοι αντίστοιχο έκανε εδώ ο Στέλιος στο 107 μύνημα:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=4050.105
Τώρα, για την ενίσχυση κάτω από το καβαλάρη εγώ έβαλα κελεμπέκι.
Και το πεύκο που λες να βάλεις καλύτερα θα είναι από το τίποτα αλλά ένα πιο σκληρό ξύλο είναι αυτό που χρειάζεται κανονικά.
Αν δεν έχεις κελεμπέκι και είσαι Αθήνα έλα να σου δώσω εγώ μία λεπτή πλάκα να βάλεις.
Πριν κολλήσεις ξανά την πλάτη, έλεγξε πολύ προσρεκτικά όλα τα καμάρια. Αν έχεις αμφιβολία για κάποιο κόλλησε το καλά.
Στην δικά μου κιθάρα εγώ πάντως ενίσχυσα και τον τάκο γιατί και ο δικός μου ήταν έτσι μικρούλης (αν καιεμένα είχε και ένα σχίσιμο).
Προχώρα το χωρίς βιασύνες και θα πάει μία χαρά.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 05:54:11 μμ »
Ευχαριστώ Δημήτρη για τις ιδέες και για την προσφορά. Μου πρότεινε και ο Ιωσήφ να πάω να μου δώσει ένα κομματάκι. Σας ευχαριστώ πραγματικά. Για την ώρα θα δοκιμάσω με ένα άλλο ξύλο που βρήκα το οποίο δεν ξέρω τι είναι (φωτο παρακάτω) αλλά φαίνεται πιο βαρύ. Θα κόψω δύο κομματάκια και θα τα ζυγίσω όπως μου πρότεινε ο Ιωσήφ και ελπίζω να είναι καλύτερο.

Στα δύσκολα τώρα. Νομίζω ότι το σκέβρωμα στο μπράτσο δεν είναι τόσο μεγάλο. Στην χειρότερη να βάλω μεγαλύτερα τάστα. Το πρόβλημα ήταν από το στραβό κόλλημα της πλάτης στην προηγούμενη επέμβαση (κάπου το 1972 απ' ότι μου είπε ο Γερμανός που την είχε)  γιατί τώρα που την έβγαλα όταν πιέζω στον τάκο του μπράτσου, έρχεται ίσια το μπράτσο σε σχέση με τον καβαλάρη. Οπότε ελπίζω να το λύσω ( το πρόβλημα με το action) με το σωστό κόλλημα της πλάτης.

Καμιά ιδέα για την επισκευή του καβαλάρη στα σκισίματα από τις χορδές?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 27, 2020, 06:39:57 μμ »
αν λες για αυτα, (γνωμη μου) νομιζω οτι πρεπει να τα αφησεις ετσι
οταν εκανα τον καβαλαρη σε μια ρομαντικη κιθαρα που εκανα με πιν, με προετρεψε ο μανος αν θυμαμαι καλα, να το κανω ετσι για τις χορδες, για να υπαρχει χωρος για αυτες και και να μην πεταγεται το ματζαφλαρακι, και ειχε δικιο.

τωρα που εβγαλες την πλατη θα ρυθμισεις μια χαρα το αξιον (με το κολλημα της πλατης παντα ρυθμιζουμε το αξιον...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: