Αποστολέας Θέμα: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή  (Αναγνώστηκε 8307 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή
« στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 12:16:30 πμ »
Ψαχνόμουνα για κάποιο κιθαρόνι οχταράκι (parlor) για ρεμπετοκίθαρο. Ήθελα να βρω ένα παλιό για επισκευή. Ετσι το 2018 βρέθηκα με 2 κιθαρόνια αγορασμένα από Γερμανία.

Ήρθε ο καιρός της επισκευής του πρώτου που βρίσκόταν και στην χειρότερη κατάσταση. Ας πάμε στις λεπτομέρεις.
Το κιθαρόνι ήταν παλιό κατρασκευή του '30 ή του '50. Δεν θυμάμαι καλά και δυστυχώς τα στοιχεία του ebay δεν μένουν μετά από κάποιο διάστημα.
Οι διαστάσεις φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία όπου έφτιαξα αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος από χαρτόνι.
Η κιθάρα είχε ξεκολλημένη πλάτη σε διάφορα σημεία, σχισμένο τάκο, σχίσιμο στα πλαϊνά ανοίγματα στο καπάκι και το καπάκι βουλιαγμένο στο ύψος της ταστιέρας με συνέπεια τοι χορδές να είναι πολύ ψηλά. Το μάνικο παρόλο που έιχε παρασυρθεί προς τα μέσα φαίνεται πως δεν έχει σκευρώσει καθόλου. Τα κελιδιά δείχνουν να λειτουργούν καλά αλλά θέλουν μια συντήρηση. Η πλάτη έχει καμπύλη (radius)  και έχει υψομετρική διαφορά από το κέντρο της στους τάκους 12 χιλιοστά (πολύ μου φαίνεται).
Το όλο ενδιαφέρον είναι πως η κιθάρα σε αυτήν την κατάσταση με παμπάλαιες σκουριασμένες χορδές είχε ήχο που μου άρεσε.
Από τα πιο ωραία της κιθάρας είναι ένας όμορφος σκαλιστός καβαλάρης που έχει τάστο και όχι κόκκαλο. Επίσης δεν έιχε κόκκαλο  στο καράολο αλλά ξύλο.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 12:31:35 πμ »
Για να πούμε λίγο και κάποια πράγματα ακόμα.
Το καπάκι έλατο book matched με λεπτή βένα και μόνο μια μικρή ανωμαλία δεξιά και αρίστερα της τρύπας (έχει και σχετική φωτογραφία). Σχισίματα και γδαρσίματα μέχρι και σχέδια από μολύβι. Πλάτη και πλαϊνά από ένα ξύλο με έντονα νερά. Η πλάτη μονοκόματη με πολλά γδαρσίματα. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι μάλλον πρόκειται για κόντρα πλακέ ντυμένο με καπλάμα. Τα πλαϊνά φαίνονταν να είναι ένα μονοκόμματο κομμάτι από το ίδιο υλικό με την πλάτη (καπλαμάς). Το μπράτσο και το καράολο βαμένα με αρκετά σημάδια από την φθορά του χρόνου. Στην πλατη και στα πλαϊνά σημάδια από κόλλες (τύπου ατλακόλ λευκή) που είχαν τρέξει.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 02, 2020, 12:59:54 πμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 12:57:16 πμ »
Και ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας να τα δούμε όλα καθαρά.
Ξεκολλάω την πλάτη η οποία είχε 3 διαφορετικές κόλλες. μία τύπου ατλακόλ, μία κίτρινη και κάπως εύθραστη και μία λευκή λεπτόρευστη. Και αρχίσαν λοιπόν οι εκπλήξεις:
Η πλάτη δεν είναι κόντρα πλακέ αλλά μονοκόμματο λευκό ξύλο με καπλαμά από πάνω αυτό το ξύλο με τα έντονα νερά.
Τα πλαϊνά είναι από το ίδιο ξύλο με τον ίδιο καπλαμά. Το λευκό ξύλο πιστέυω πως είναι κυπαρίσι αλλά μόλις το τρίψω θα ξέρω καλύτερα.
Τα καμάρια μια καταστροφή. 3 καμάρια στην πλάτη λκαι 3 καμάρια στο καπάκι.
Στην πλάτη το ένα καμάρι σχισμένο μισό στην πλάτη και μισό στο σκάφος. Τα άλλα 2 καμάρια μισοξεκολλημένα.
Στο καπάκι το ένα καμάρι (αυτό που είναι κάτω από την ταστιέρα) είχε ξεκολλήσει και δεν ήταν μέσα. Έτσι δικαιολογείται και το βούλιαγμα. Τα άλλα 2 καμάρια στη θέση τους γερά. Το ενδιαφέρον με τα καμάρια του καπακιού ήταν ότι το τρίτο καμάρι είναι κσχεδόν κάτω από τον καβαλάρη.
Και ο δεύτερος τάκος (μικρός) σχισμένος και αυτός.
Και τώρα γεννιούνται ιδέες  για το πως θα ξεκινήσω. Καταρχάς, τον αφήνω τον καπλαμά ή όχι;
Κολλάω τους τάκους και τους ενισχύω.
Βάζω το καμάρι που λείπει και σηκώνω το καπάκι στην θέση που πρέπει για να έρθει η κλίση της ταστιέρας σωστά και να έχω το σωστό action.
Κολλάω τα καμάρια στην πλάτη και κλείνω την κιθάρα.
Ένα σέρβις στα κλειδια και λούστρα για τέλος.
Τα αφήνω ως έχουν προς το παρόν, να σκεφτώ τον τρόπο επισκευής και επιστρέφω. 
Δημήτρης Σ.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 09:10:37 πμ »
Δημήτρη εύχομαι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις !

Αν έχεις χρόνο και διάθεση ψάξε αυτόν τον ασπρομάλλη κύριο Rosa String Works για να πάρεις ιδέες 

Ενδεικτικά https://www.youtube.com/watch?v=h2CIanhvCQI&list=PLgEHS-XZqjMp3NosxBUeXksgE7KyelYLz&index=26
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Korf

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ανάλογα με την χρήση
  • Περιοχή: Αθήνα
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 01:11:39 μμ »
Οτι καλύτερο μπορούσες να ποστάρεις. Εχω μια ίδια περίπτωση (8αρακι Γερμανικό προπολεμικό) που θέλω να ξεκινήσω με τα ίδια προβλήματα οπότε το θέμα σου είναι οδηγός για εμένα.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 02:13:17 μμ »
Οτι καλύτερο μπορούσες να ποστάρεις. Εχω μια ίδια περίπτωση (8αρακι Γερμανικό προπολεμικό) που θέλω να ξεκινήσω με τα ίδια προβλήματα οπότε το θέμα σου είναι οδηγός για εμένα.

Ωραία.
Στο πρώτο ποστ στην τελευταία φωτογραφία έχω καταγράψει τις διαστάσεις του.
Έχω και ένα δέυτερο προπολεμικό σίγουρα με παρόμοιες διαστάσεις. Το δικό σου παίζει στα ίδια;

Το ενδιαφέρον είναι πως όταν σχεδίαζα την σολέρα και με το σκεπτικό οι διαστάσεις της να είναι βολικες για διάφορες κιθάρες μελέτησα διάφορα όργανα. Μια ακουστική jumbo, μια ακουστική κοφτή κανονικό μέγεθος (Υamaha), μία κλασσική, 3 κιθαρόνια, μία ακουστική Martin.Όλα τα όργανα με κλίμακα περίπου 62,5-63 εκ. Σε όλα τα προαναφερόμενα όργανα και ανεξάρτητα των διαφορετικών μεγεθών του σκάφους, ο λαιμός, η θέση του καβαλάρη και το κέντρο της τρύπας σχεδόν συνέπιπταν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η ομοιότητα.
Δημήτρης Σ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 02:47:59 μμ »
Μια ακουστική jumbo, μια ακουστική κοφτή κανονικό μέγεθος (Υamaha), μία κλασσική, 3 κιθαρόνια, μία ακουστική Martin.Όλα τα όργανα με κλίμακα περίπου 62,5-63 εκ. Σε όλα τα προαναφερόμενα όργανα και ανεξάρτητα των διαφορετικών μεγεθών του σκάφους, ο λαιμός, η θέση του καβαλάρη και το κέντρο της τρύπας σχεδόν συνέπιπταν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η ομοιότητα.

πως μπορεί να γίνεται αυτό με ένωση στο 12ο και στο 14ο? ρωτάω
και επίσης, jumbo και κλασική με 63 κλίμακα ? (άντε πες η κλασική να είναι μικρότερη αλλά η ένωση θα είναι στο 12ο, η jumbo που έχει την ένωση?)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 03:26:44 μμ »
Μάνο οι δύο ακουστικές (και jumbo και η yamaha) είχαν κανονικά στο 14ο τάστο την ένωση.
Η jumbo είναι από Thomman ετικέτας Haley Benton.
Άλλωστε σημείωσε πως δεν αναφέρθηκα καθόλου στην ένωση και δη το μικρό κύκλο του 8.
Αναφέρθηκα σε ''σταθερά'' σημεία τον καβαλάρη, τον λαιμό (το πιο στενό σημείο του 8 και του κέντρου της ηχητικής οπής.Οι ηχητικές οπές προφανως δεν είναι ίδιες λόγω διαφορετικών μεγεθών του σκάφους.
Η παρατήρηση μου έγινε με τα συγκεκριμένα όργανα και δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι είναι ένας γενικός κανόνας.
Μου φανηκέ πραγματικά ενδιαφέρον πως διαφορετικά όργανα, διαφορετικής λογικής μα με ίδια περίπου κλίμακα έχουν σταθερά τα παραπάνω στοιχεία. Αυτό αν είναι γενικό και όχι τυχαίο, δίνει κατά την άποψη μου έναν γενικό κανόνα για το σχεδιασμό της κιθάρας. Αν κάποιος έχει μια άποψη θα με ενδιέφερε να την ακούσω για μην μου μείνει μια εντύπωση ανακριβής.
Δημήτρης Σ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 04:03:22 μμ »
τον λαιμό (το πιο στενό σημείο του 8

οκ, εγώ κατάλαβα τον "λαιμό" σαν το σημείο της ένωσης και όχι σαν την "μέση" (waist) της κιθάρας

Αν κάποιος έχει μια άποψη θα με ενδιέφερε να την ακούσω για μην μου μείνει μια εντύπωση ανακριβής.

υπάρχουν διάφοροι "γενικοί κανόνες", δηλαδή δεν είναι και πολύ γενικοί αφού είναι διάφοροι, ψάχνω κάποιους απλούς γιατί άμα μπλέξεις με Κερτσόπουλο πρέπει να κάνεις μεταπτυχιακοδιαδακτοδιατριβέρευνα

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 08:29:36 μμ »
Το απογευμα δουλεψα λιγακι.
Κολλησα το σχισμενο πλαινο, και τον τακο. Κολλησα και μια ενισχυση απο φλαμουρι στον μικρο τακο γιατι ειχε σχιστει.
Ξεκολλησα τα καμαρια της πλατης. Ετριψα και κολλησα τα 2 παλι στη θεση τους. Το 3ο καμαρι ειχε σχιστει. Κολλησα τα 2 κομματια και σκοπευω να το ξανακολλησω στη θεση του. Θελω να βαλω οσο λιγοτερα καινουργια μερη μπορω και παρολο που ειχε σχιστει το καμαρι, θα το ξαναχρησιμοποιησω το ιδιο. Κολλησα και ενα μικρο σχισιμο στην πλατη που ειχε διαφυγει της προσοχης μου οταν την ξεκολλησα.
Η πλατη ακομα και χωρις τα καμαρια μου φανηκε ακαμπτη πολυ και διαρηρουσε την καμπυλοτητα της.
Εχει κιτρινισει πολυ απο τον καιρο και δεν ειμαι σιγουρος για τι ξυλο μιλαμε. Αρχικα πιστευα πως ειναι κυπαρισι αλλα απο σκληροτηρα σκεφτομαι μηπως ειναι κελεμπεκι. Οταν τελειωσω με τα καμαρια, θα του κανω ενα καλο τριψιμο με το τριβειο και πιστευω πως θα ξεχωρισει απο την μυρωδια .Το κελεμπεκι το εχω δουλεψει και ξερω την μυρωδια υου. Το κυπαρισι οχι αλλα αν δεν ξανω  λαθος εχει εντονη μυρωδια που μοιαζει κεδρο, ε;
Στα καμαρια της πλατης οπου ειχαν ξεκολλλησει (κυριως στο κεντρο) ειχε γινει εδω και πολυ καιρο καθως ειχαν μαζεψει πολυ σκονη που ειχε μαυρισει σαν μουχλα. Οσο το κοιταω τοδο πιο πολυ μου φαινεται πως μιλαμε μαλλον για προπολεμικο οργανο. Τα ξυλα ειναι τελειως ξερα και παναλαφρα. Θελω να πιστευω πως αν τα καταφερω χωρις απωλειες στην εργονομικη επισκευη, το οργανο θα γλυκομιλησει.
Στο μεσα μερος του καπακιου, στις τρυπες οπου περνανε τα πιν και οι χορδες ηταν το ελατο σκετο. Εβαλα ενα λεπτο κομματι κελεμπεκι γυρω στο 1 χιλιοστο για ενισχυση.
Τα αφηνω να τραβηξουν καλα οι κολλες και μαλλον αυριο θα το ξαναπιασω. Τοσα χρονια περιμενε (μονο στα χερια μου 2 χρονια), ας το αντιμετωπισουμε με υπομονη και σεβασμο λοιπον.
Μια ατασθαλια απο μερους μου. Κανονικα ενα τετοιο οργανο θελει ψαροκολλα. Εχω παρει αλλα δεν εχω  χρησιμοποιησει ποτε και με αγχωνε να την δοκιμασω πρωτη φορα εδω. Ετσι η κολλα της επισκευης ειναι titebond. Συγχωρεστε μου λοιπον φιλοι μου το μικρο μου απο φοβο ατοπημα.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 10:10:58 μμ »
Δημήτρη, τώρα που το έχεις ανοιχτό μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο δεσίματος του μπράτσου στον πάνω τάκο? είναι dove tail? πως σκέφτεσαι να ευθυγραμίσεις το μπράτσο? ρωτάω μήπως πρέπει τωρα που είναι ανοιχτη η κιθάρα να βγεί το μπράτσο.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 02, 2020, 10:36:13 μμ »
Κωστα (σωστα δε λεω το ονομα σου;),
Η ενωση ειναι, αν τα λεω σωστα, με χελιδονουρα.
Μπορεις να το δεις στις φωτογραφιες που εχω ανεβασει. Για την ευθυγραμμιση εχω σκοπο να χρησιμοποιησω εναν τακο που να πιανει στην ταστιερα και στη γεφυρα. Σκοπος ειναι να ευθυγραμμισω την ταστιερα με τη νοητη της ευθεια της να φτανει στην κορυφη του κοκκαλου. Θα σφιξω το καπακι να ερθει στη σωστη θεση και θα το σταθεροποιησω εκει με καμαρι (το καμαρι που εχει φυγει). Στην ουσια θα δωσω την απαραιτητη καμπυλη στο καμαρι ουτως ωστε να ταιριαξει στο καπακι. Κανονικα το καμαρι δινει την καμπυλη στο καπακι αλλα εδω εχω σκοπο να παω αναποδα. Θα ανεβασω φωτογραφιες απο την ολη διαδικασια.
Δημήτρης Σ.

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 03, 2020, 09:37:19 μμ »
Δημήτρη σωστά λες το όνομα μου.

είμαι σε αναμονή να δώ αυτή την εργασία γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα (βγάλε φωτογραφίες αν μπορείς). Έβλεπα το βίντεο που είναι στο post του Ιωσήφ αλλά περιμένω να δώ και την δική σου προσέγγιση. Αν κατάλαβα καλά εσύ δεν θα ξεκολλήσεις το μπράτσο από τον τάκο αλλά θα το φέρεις με την κατάλληλη θέση του καπακιού μέσα από την τοποθέτηση των καμαριών.

για τις διαστάσεις του δικού μου, ναι είναι σχεδόν ίδιες. πολύ μικρές διαφορές (χιλιοστού).

Κωστα (σωστα δε λεω το ονομα σου;),
Η ενωση ειναι, αν τα λεω σωστα, με χελιδονουρα.
Μπορεις να το δεις στις φωτογραφιες που εχω ανεβασει. Για την ευθυγραμμιση εχω σκοπο να χρησιμοποιησω εναν τακο που να πιανει στην ταστιερα και στη γεφυρα. Σκοπος ειναι να ευθυγραμμισω την ταστιερα με τη νοητη της ευθεια της να φτανει στην κορυφη του κοκκαλου. Θα σφιξω το καπακι να ερθει στη σωστη θεση και θα το σταθεροποιησω εκει με καμαρι (το καμαρι που εχει φυγει). Στην ουσια θα δωσω την απαραιτητη καμπυλη στο καμαρι ουτως ωστε να ταιριαξει στο καπακι. Κανονικα το καμαρι δινει την καμπυλη στο καπακι αλλα εδω εχω σκοπο να παω αναποδα. Θα ανεβασω φωτογραφιες απο την ολη διαδικασια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 04, 2020, 03:51:51 μμ »
Κωστα δες μια φωτογραφια πως σηκωσα το καπακι. Αφου το στσθεροποιησα, κολλησα απο την μεσα πλευρα τα καμαρια, το ενα που εφυγε και προσθεσα και αλλα δυο περιμετικα της τρυπας. Φαινονται και οι ενισχυσειςπο εβαλα εσωτερικα στα σχισιματα στο καπακι. Θα επανελθω πιο αναλυτικα με τις εργασιες που εκανα.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 04, 2020, 04:16:47 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 05, 2020, 06:42:16 πμ »
ντοκτορντιμιτρι...
θα παιζαν με δαυτην τραγουδακια στα χαρακωματα τα φανταρια...

παρα πολυ ωραιο σχημα, αν θες γραψε πανω S - κατω S - και μεση, διαστασεις...
χορδες μετα τι σκεφτεσαι, ναϋλον η μεταλικα;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: