Αποστολέας Θέμα: Επισκευή παλιάς Γερμανικής κιθάρας  (Αναγνώστηκε 4448 φορές)

Korf

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ανάλογα με την χρήση
  • Περιοχή: Αθήνα
Επισκευή παλιάς Γερμανικής κιθάρας
« στις: Νοεμβρίου 16, 2020, 02:02:31 μμ »
Καλησπέρα. Πρώτη μου ανάρτηση, αν και διαβάζω το site σας εδω και αρκετό καιρό. Σαν ερασιτέχνης που μου αρέσει να ασχολούμε με τις κατασκευές αλλά και λόγω της αγάπης που έχω για τα έγχορδα, όπου και γρατζουνάω, είπα να ασχοληθώ με την επισκευή αρχικά κάποιας κιθάρας για να αρχίσω να μαθαίνω.
Ο στόχος μου δεν είναι να μάθω να φτιάχνω όργανα από το μηδέν σε αυτή την φάση, και σίγουρα όχι να γίνει για εμένα επάγγελμα αλλά να μπορώ σίγουρα να επισκευάζω όργανα που χρησιμοποιώ αλλά και να μπορώ να βοηθήσω κανένα φίλο αν χρειαστεί.

έτσι για αρχή ξεκίνησα με την αγορά μιας φθηνής κιθάρας (σε λαϊκό σχέδιο και κατασκευή με παράλληλα καμάρια) από την Γερμανία. Η κιθάρα από τις εικόνες δεν φαινότανε να έχει κάποια μεγάλη ζημιά και έτσι πήρα το ρίσκο να την αγοράσω. Όταν έφθασε στα χέρια μου με χαρά διαπίστωσα ότι δεν είχε σπασίματα ή μεγάλα σκευρόματα και έπαιζα μια χαρά σε όλη την ταστιέρα.

Άρχισα με το κομμάτι του χρώματος το οποίο αποφάσισα να αφαιρέσω και να δοκιμάσω με γομαλάκα κάτι σε φυσικό.

Θα ήθελα την βοήθεια σας, σχετικά με το κομμάτι της πλάτης που φαίνεται ότι το ξύλο είναι μαυρισμένο. Γιατί έχει γίνει αυτό? υπάρχει τρόπος να φύγει?
Επίσης μπορείτε να καταλάβετε από τις εικόνες τι ξύλα έχει η κιθάρα. Για την πλάτη βλέπω και από μέσα τα ίδια νερά όπως επίσης και για τα πλαινά.

ευχαριστώ
Κώστας

Σωτήρης Ρούμπος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Επισκευή παλιάς Γερμανικής κιθάρας
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 19, 2020, 05:46:39 μμ »
Καλησπέρα φίλε, πήρε ανάσα το όργανο με την αφαίρεση του χρώματος. ΤΟ μαύρισμα που φαίνεται μάλλον είναι σημεία που έχει ποτίσει πολύ το χρώμα και έχει αφήσει ίχνος. Με την ξύστρα κάνε το, αν έχει περιθώριο. Όσο για τα ξύλα, μάλλον πρόκειται για κόντρα πλακέ το σώμα, πιθανόν και το καπάκι, ενώ κάποιο είδος μαονιού είναι το μπράτσο

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 19, 2020, 06:40:15 μμ »
Σωτήρη σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Σε αυτή την φάση σκέφτομαι τι χρωματισμούς να ακολουθήσω. Έλεγα να κάνω μαύρο το μπράτσο και να αφήσω σε φυσικό χρώμα το σώμα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η ταστιέρα αν ταιριάζει να είναι και αυτή μαύρη γιατι δεν θα ξεχωρίζει. Έχεις καμιά ιδέα τι χρώμα να βάλω για το μπράτσο?

Καλησπέρα φίλε, πήρε ανάσα το όργανο με την αφαίρεση του χρώματος. ΤΟ μαύρισμα που φαίνεται μάλλον είναι σημεία που έχει ποτίσει πολύ το χρώμα και έχει αφήσει ίχνος. Με την ξύστρα κάνε το, αν έχει περιθώριο. Όσο για τα ξύλα, μάλλον πρόκειται για κόντρα πλακέ το σώμα, πιθανόν και το καπάκι, ενώ κάποιο είδος μαονιού είναι το μπράτσο

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 19, 2020, 09:00:57 μμ »
εγω θα προςσπαθουσα να καθαρισω και το μανικι
μετα θα προσπαθουσα οπως σωστα ειπε ο σωτηρης λιγο περισσοτερο την πλατη, με μια προσοχη αν ειναι κοντρα πλακε μη φτασεις στην επομενη φλυδα (δηλ αν δεις οτο κανει "περιεργα" νερα στο τριψιμο το ξυλο, σταματα και μη προσπαθεις αλλο να βγαλεις την  μαυριλα - προφανως εχει ποτισει παραπανω το κοντραπλακε στο μπορντοκεραμιδοκοραλοκοκκινο χρωμα της μιραρακη.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 19, 2020, 09:02:43 μμ »
επισης τη ταστιερα θα την καθαριζα (αν δεν το εχεις κανει ηδη) ολη κ οχι μονο τα τελευταια ταστα

ποσο την αγορασες;
εκτος ισως απο δυο...

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 19, 2020, 09:23:08 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. τα τάστα τα έχω τρίψει όλα και εμφανίζεται ενα ωραίο χρώμα που σκέφτομαι να το κρατήσω. Εδω μια ακόμα φωτογραφία πριν τελειώσω. Τώρα τα εχω καθαρίσει όλα αλλά δεν έχω φωτο.

Την αγόρασα για να πειραματιστώ από το ebay από ένα παλιατζίδικο στην Γερμανία, 32 ευρώ την κιθάρα και 35 τα μεταφορικά. :victory:

επισης τη ταστιερα θα την καθαριζα (αν δεν το εχεις κανει ηδη) ολη κ οχι μονο τα τελευταια ταστα

ποσο την αγορασες;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 05:40:01 πμ »
ωραια το πας.
καθαρισε τα ολα, και περασε τα φυσικο (αχρωμο) λουστρακι...
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 09:17:50 πμ »
καλώς όρισες και συγχαρητήρια για τη δουλειά μέχρι στιγμής!
τυχερός είσαι, έχω πάρει τέσσερεις (από Γερμανία), η πρώτη σε χαμηλή τιμή (~35) και δεν είχε προβλήματα, γλυκάθηκα και πήρα κι άλλες τρεις σε υψηλότερη σχετικά τιμή (~50) - αλλά αυτές έχουν προβλήματα όλες  :021:

Σχετικά με τα ξύλα, το καπάκι πρέπει να είναι μασίφ σε περισσότερα από δύο κομμάτια (αυτό δεν πειράζει καθόλου, απλώς φαίνεται μια κόλληση αριστερά από την ταστιέρα). Η πλάτη αφού είναι κολλημένη πάνω από τα πλαϊνά και έχεις πρόσβαση στο σόκορο, θα φανεί με λίγο τρίψιμο αν είναι κόντρα πλακέ - αν τρίψεις σε ένα σημείο λίγο παραπάνω θα δεις τις στρώσεις - αν είναι κόντρα πλακέ, αν είναι μασίφ θα δεις ενιαία επιφάνεια.
Το κόντρα πλακέ θέλει πολύ καλό τρίψιμο προετοιμασίας για εμποτισμό, αν δεν είναι καλής ποιότητας "ρουφάει" διαφορετικά το χρώμα. Μια λύση που κάπως περιορίζει το πρόβλημα είναι να περάσεις με ένα υγρό πανί (μουσκεμένο με νερό) την επιφάνεια πριν αρχίσεις τον εμποτισμό, το νερό θα καθυστερεί την είσοδο του χρώματος (το ξερο ρουφάει σε κλάσματα δευτερολέπτου) και θα έχεις λίιιιγο πιο καλό έλεγχο. Επίσης το υγρό πανί πιθανόν να "σηκώσει" ίνες από την επιφάνεια, το ίδιο θα κάνει και με χρώμα εμποτισμού (σε ξερό), δες το κι αυτό πριν αρχίσεις.

Την ταστιέρα θα πρότεινα να μην την βάψεις, προσωπικά μου αρέσει αυτή που βλέπω και η βαμμένη ταστιέρα ενδεχομένως εμφανίσει προβλήματα στο μέλλον (φθορά από δάχτυλα, χορδές).
Το μανίκι επίσης μ΄ αρέσει που δείχνει "χρησιμοποιημένο", προσωπικά κάτι τέτοιο θα προσπαθούσα να κάνω, πιο σκούρο από τα πλαϊνά, μπορεί και μαύρο - αλλά μετά γυαλοχαρταρισμένο - και όχι "πλακάτο" τελικό χρώμα, αν θες δες εδώ τι εννοώ σε μια παρόμοια κατάσταση σε παλιά κιθάρα
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg54750#msg54750

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 09:25:18 πμ »
αλλά τώρα μιας και κάνουμε κουβέντα έχω ερωτήσεις:
- τι κλίμακα έχει ?
- έχει zero fret (μάλλον όχι αλλά δεν είμαι σίγουρος)?
- έβαλες λάμπα μέσα να αποτυπώσεις τα καμάρια ? ή καμιά φωτο με λάμπα, αυτό θα είχε ενδιαφέρον
- αν βγάλεις τις χαρτοταινίες πάρε και μια φωτο από τον καβαλάρη (από πίσω εκεί που δένουν οι χορδές)
- τα κλειδιά τι αξονικές αποστάσεις έχουν ?
- διαστάσεις (φάρδος) Nut, ένωσης στο 12ο ?
ευχαριστώ

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 10:05:35 μμ »
Καλησπέρα,

Μάνο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες για αυτά που με ρώτησες και τις παραθέτω παρακάτω.

Τελικά ναι έχει zero fret, η κλιμακα είναι 62,2cm, τα κλειδιά έχουν 34χιλ αξονικες αποστάσεις, η πλάτη καταλαβαίνω ότι είναι μασίφ, φάρδος nut 46χιλ και στο 12ατο 57,3χιλ

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 10:11:48 μμ »
μερικές φωτογραφίες ακόμα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 20, 2020, 10:57:37 μμ »
Η καθαρή προσεχτική δουλειά σου ανέδειξε πολύ όμορφα τα φυσικά χρώματα αυτής της κιθάρας .

Συγχαρητήρια ως εδώ και καλή συνέχεια !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 21, 2020, 06:27:43 πμ »
μια ερωτηση ...
της ειχες βαλει καθολου χορδες να δεις τι γινεται πριν κανεις ολα αυτα, μη γινει κανενα τοξο;
πολυ ωραια το πας, μπορεις να καθαρισεις το μπρατσο λιγο ακομη, εχει πολυ ψωμι μη το φοβασαι.

λουστρο πιστολι θα κανεις;
εκτος ισως απο δυο...

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 21, 2020, 11:01:09 πμ »
Ευχαριστώ και τους δύο σας, είναι σημαντικό να ακούω την άποψη σας. :039:

Η κιθάρα όταν ήρθε φόραγε χορδές μεταλλικές και δεν είχε πρόβλημα. Έπαιξα και δεν παρατήρησα "τασταρίσματα" αν και οι χορδές πρέπει να ήταν αρχαίες (οι μπάσες ήταν κατάμαυρες). Θα της βάλω ασήμι χορδές όταν είναι έτοιμη.

Για το σώμα η σκέψη μου μέχρι τώρα είναι να περαστεί ολόκληρο (καπάκι, πίσω και πλαϊνά) με γομαλάκα ξανθή, χωρίς κανένα χρώμα (μου το ζήτησε και η κόρη μου να μείνει έτσι για να διαφέρει από τις άλλες). Θέλω να δοκιμάσω την τεχνική της μπάλας και της γομαλάκας με όλα τα στάδια, γέμισμα με ελαφρόπετρα, λουστράρισμα. Η ταστιέρα θα περαστεί κάποιο λαδάκι και μένει να αποφασίσω τι θα κάνω με το μπράτσο και το "κεφάλι".

Εκεί δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Αρχικά έλεγα μαύρο αλλά δεν μου πολύ αρέσει τελικά τώρα που βλέπω φωτογραφίες. Επίσης επειδή έχω αγοράσει ασετόπαστα ταρταρούγα για να φτιάξω μια πεναριά δεν θέλω να γίνει και πολύχρωμη. Ίσως κάποιο χρώμα σε καφέ απόχρωση. Άλλο ένα πρόβλημα είναι η ροζέτα. Με το τρίψιμο έχει φύγει το χρώμα σε κάποια σημεία και τώρα πρέπει να δω πως θα το διορθώσω. Φοβάμαι μην ποτίσει το όποιο χρώμα πέρα από τα όρια της ροζέτας. καμιά ιδέα?

μια ερωτηση ...
της ειχες βαλει καθολου χορδες να δεις τι γινεται πριν κανεις ολα αυτα, μη γινει κανενα τοξο;
πολυ ωραια το πας, μπορεις να καθαρισεις το μπρατσο λιγο ακομη, εχει πολυ ψωμι μη το φοβασαι.

λουστρο πιστολι θα κανεις;

Η καθαρή προσεχτική δουλειά σου ανέδειξε πολύ όμορφα τα φυσικά χρώματα αυτής της κιθάρας .

Συγχαρητήρια ως εδώ και καλή συνέχεια !

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 21, 2020, 12:28:18 μμ »
Καλημέρα !

Για τη ροζέτα .  Αν η "ζημιά" είναι μόνο ότι βλέπω εδώ 

δεν θα την πείραζα καθόλου.  Αλλά  ...

Επειδή συμβαίνει να έχω κι εγώ κόρη ... θα έλεγα ίσως , αλλά μεμε μεγάλη προσοχή ένα ελάχιστο πέρασμα με λεπτό - ψιλό  πινελάκι ζωγραφικής λίγες μικρές σταγόνες κάσια και βέβαια με πολύ σταθερό χέρι .  Με μεγάλη επιφύλαξη το λέω . Περίμενε όμως κι άλλες γνώμες.
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Tags: