Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2020  (Αναγνώστηκε 12718 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2020
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 09:50:31 μμ »
Αν και εδω μιλαμε για καταρευση χωρις πιεση απο χορδες , φανταζομαι οτι το ιδιο θα παθαινε και αυτο το καπακι μετα απο καιρο.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 10:58:05 μμ »
Οι μελετηροί φίλοι πιστεύω ότι θα έχουν υπόψη τους αυτό εδώ

https://esomogyi.com/articles/specific-top-thickness-in-the-guitar/

Δεν έχω (και δεν προβλέπεται να καταφέρω ποτέ να έχω) την απαιτούμενη κριτική ικανότητα που θέλει η ανάγνωση και η αφομοίωσή του . Πόσο μάλλον το χρόνο για δοκιμές και εφαρμογή στην πράξη .  Χρειάζονται πολλές ζωές ...

Ωστόσο , αν δεν κάνω λάθος διάβασα , ότι η λέπτυνση του καπακιού γίνεται
στην περιφέρεια της κάτω καμπάνας , σε ένα πλάτος περίπου μιας έως μιάμιση ίντσας .

Απομονώνω κάτι σαν "συνταγή" κορυφαίων κατασκευαστών

(1) Daniel Friedrich: 2.1 mm in the middle; 2.2 mm at the periphery; 2.5 mm in upper bout (note that this is the only maker on this list who makes his tops thinner in the middle! I know that luthier Dake Traphagen has worked the same way, but this technique has to be the subject of a separate article)
(2) Jose Romanillos: appx. 2.75 mm in the middle to 2.0 or 1.9 mm at the edge
(3) Robert Bouchet: 2.0 to 2.1 mm thickness overall
(4) Roy Courtnall: no less than 2.5 mm in the middle, or 2.0 to 2.3 mm at the edge

και θυμήθηκα αυτό που έχει γράψει - ίσως σαν γενική πρόταση - συμβουλή ο Νικόλας Φερέος

ότι καλό είναι να εμπιστευόμαστε το κατασκευαστικό μας ένστικτο
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 11, 2020, 07:26:29 πμ »
κριμα...
αλλα δεν πειραζει θα την ξαναφτιαξεις, με καλυτερο ξυλο, δες το κ σαν ευκαιρια για να παιξει καλυτερα, γιατι με αυτο δεν...

λαμπρο (και νασο) οταν κατι παει να ξεφυγει, ξερω οτι εφαρμοζονται "αντιμετρα"

οταν εχει προσληφθει παραπανω υγρασια αυτη αφαιρειται, και οταν αυτη λειπει τοτε προστιθεται
στη συγκεκριμενη περιπτωση επρεπε να αφαιρεθει αλλα με πιο... κοσμιο τροπο και οχι με πιστολακι που ηταν ενα σοκ για το ξυλο.

δημητρη αν δεν παθεις δεν θα μαθεις λεει η παροιμια, μπορει και να σωνοταν αλλα ετσι που γινανε τα πραγματα καλυτερα για την κιθαρα , χειροτερα για τα νευρα-υπομονη σου.

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 11, 2020, 09:22:22 πμ »
Ο πιο κόσμιος τρόπο θα ήταν Στέλιο να την αφήσω μερικά χρόνια όπως ο Νάσος στην άκρη . Δεν έχω υπομονή για κάτι τέτοιο και θα ήταν κρίμα για αυτόν  τον ινδικό να μην αποκτήσει σωστό καπάκι . Το συγκεκριμένο ακόμη και να το διορθωνα στην πρότερη κατάσταση , δεν θα το εμπιστευομουν .

Πήρα ένα κεδρινο . Τσιμπημενη τιμή αλλά έδωσα όσα θα έδινα για ένα ΑΑΑ έλατο από Ελλάδα όπως αυτό που χαλασε.

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 11, 2020, 09:22:00 μμ »
Οι μελετηροί φίλοι πιστεύω ότι θα έχουν υπόψη τους αυτό εδώ

https://esomogyi.com/articles/specific-top-thickness-in-the-guitar/

Δεν έχω (και δεν προβλέπεται να καταφέρω ποτέ να έχω) την απαιτούμενη κριτική ικανότητα που θέλει η ανάγνωση και η αφομοίωσή του . Πόσο μάλλον το χρόνο για δοκιμές και εφαρμογή στην πράξη .  Χρειάζονται πολλές ζωές ...

Ωστόσο , αν δεν κάνω λάθος διάβασα , ότι η λέπτυνση του καπακιού γίνεται
στην περιφέρεια της κάτω καμπάνας , σε ένα πλάτος περίπου μιας έως μιάμιση ίντσας .

Απομονώνω κάτι σαν "συνταγή" κορυφαίων κατασκευαστών

(1) Daniel Friedrich: 2.1 mm in the middle; 2.2 mm at the periphery; 2.5 mm in upper bout (note that this is the only maker on this list who makes his tops thinner in the middle! I know that luthier Dake Traphagen has worked the same way, but this technique has to be the subject of a separate article)
(2) Jose Romanillos: appx. 2.75 mm in the middle to 2.0 or 1.9 mm at the edge
(3) Robert Bouchet: 2.0 to 2.1 mm thickness overall
(4) Roy Courtnall: no less than 2.5 mm in the middle, or 2.0 to 2.3 mm at the edge

και θυμήθηκα αυτό που έχει γράψει - ίσως σαν γενική πρόταση - συμβουλή ο Νικόλας Φερέος

ότι καλό είναι να εμπιστευόμαστε το κατασκευαστικό μας ένστικτο

Γεια σου φίλε Ιωσήφ με τα ωραία σου....!!!! Πάρε και μια ζυγαριά ακριβείας όμως (αν δεν έχεις ήδη....) και όρμααααα..... {celebrate014}

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 06:59:44 πμ »
ενα προβλημα που προεκυψε στο γιαλατζίτζουρα, ηταν να ελθει σε μια ευθεια καπακι-μανικι.

η "λυση" που εκανα:
πηρα ενα μεγαλο ντουλαποφυλλο, εκανα μια γραμμη στη μεση, και εβαλα στη μια ακρη της το καπακι να περναει η γραμμη απο το μεσο του καπακιου, αφου το κολλησα να σταθεροποιηθει με τη γνωστη σε ολους μας  χαρτοταινια .  :cheesy2:

κατοπι εβαλα λιγο ναϋλον στην ενωση απο κατω, ειδα το κεντρο του μανικιου να περναει στην ευθεια απο κατω στην αποληξη του ντουλαποφυλλου, και εβαλα δεξια-αριστερα δυο ξυλα για να μην μπορεσει να μετακινηθει.
(μπορουσα κ με σφικτηρα να το σταθεροποιησω σε αυτη τη θεση, αλλα επελεξα τα ξυλα διοτι θελω να εχει μια μικρη ανυψωση (κλιση) αρνητικη, σε σχεση με το καπακι)

εβαλα κολλα, και πιεσα σε εκεινο το σημειο (δεν εφταναν ουτε οι σφικτηρες για τους καβαλαρηδες...)
με ενα ξυλο-ταβλα, και εβαλα δυο σφικτηυρες δεξια - αριστερα απο το ντουλαποφυλλο.

ολα αυτα εχθες το βραδυ, παω τωρα πρωι να δω αν εμεινε τιποτε στη θεση τους...  ;D

εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 11:13:15 πμ »
Τέλος η ροζέτα . Αυτό που μου δίνει λίγο χαρά στην όλη ταλαιπωρία είναι ότι όλα πηγαίνουν καλά και έφτιαξα και την ροζέτα που ήθελα από την αρχή να βάλω σε αυτή την κιθάρα .

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 11:23:10 πμ »
Ομορφη ροζέτα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 12:30:35 μμ »
Πανέμορφη είναι.. Τι έβαλες αντί για παντούκ??

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 12:34:45 μμ »
Παντουκ  ;D

Στο καπακι που χαλασε ειχα κανει λαθος και εβαλα ενα κορδονι στην μεση αντι για παντουκ που ηθελα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 01:14:37 μμ »
καλυτερη ειναι-καλυτερα παει...
μπραβο...
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #56 στις: Οκτωβρίου 12, 2020, 01:15:14 μμ »
Σαν μαονοειδες είναι.. στην δεύτερη που είχες φτιάξει ήταν κόκκινο έντονο.. μικρή σημασία έχει, αρματωσε το καπάκι και καλοτυχο να είναι!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #57 στις: Οκτωβρίου 13, 2020, 09:20:08 πμ »
Τέλος καλό - ὅλα καλά φίλε Δημήτρη !!!
Χρειάζεσαι τώρα καί λίγη ξεκούραση , ἀπό τήν τόση ταλαιπωρία πού πέρασες !!!
Ἀλλά γιά μᾶς , πού ὅλο καί κάτι φτιάχνουμε καί ποτέ δέν καθόμαστε ἥσυχα , ἡ ξεκούραση εἶναι νά πετυχαίνουμε τό καλύτερο.......

Πολύ ὡραία ἡ ροζέττα !!!

Ἐπίτρεψέ μου ὅμως μιά μικρή παρατήρηση : δέν ξέρω ἄν ἦταν ἐπιλογή σου ἡ φορά τῶν κορδονιῶν , νά πηγαίνουν δηλαδή καί τά τέσσερα πρός τήν ἴδια κατεύθυνση .
Ἐννοῶ δηλαδή , τά κορδόνια , σάν αὐτά πού χρησιμοποίησες , πού σάν μοτίβα ἔχουν πλάγια παραλληλόγραμμα ( ὄχι ὀρθογώνια ) , δείχνουν πώς ἔχουν κάποια " κατεύθυνση " , τό μάτι δηλαδή νομίζει ὅτι κινοῦνται , ὅτι " τρέχουν " πρός τήν κατεύθυνση αὐτή .
Γιά νά ἐξισορροπηθῆ αὐτή ἡ πρός μία κατεύθυνση κίνηση , ὅταν ἡ ροζέττα ἔχη ἕνα ἤ , ὅπως ἡ δική σου , δύο ζεύγη ἴδιων κορδονιῶν , βάζουν τά κορδόνια τοῦ κάθε ζεύγους σέ ἀντίθετη κατεύθυνση μεταξύ τους , ὥστε νά δημιουργθῆ αὐτή ἡ ὀπτική ἐντύπωση τό ἕνα μοτίβο νά " πηγαίνη "καί τό ἄλλο νά " ἔρχεται " .
Αὐτά βέβαια εἶναι καί γοῦστα , καί ἡ ἔννοια τῆς αἰσθητικῆς ἀλλάζει ἀπό ἄνθρωπο σέ ἄνθρωπο , ἀλλιῶς θά φτιάχναμε ὅλοι τό ἴδιο πρᾶγμα . Ἁπλῶς τό γράφω μήπως δέν τό πρόσεξες ( πού δέν τό νομίζω ) , ἀλλά καί γιά νά δῆς τό θέμα αὐτό ἀπό ἄλλη ὀπτική γωνία .

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Οκτωβρίου 13, 2020, 09:37:27 πμ »
 Επιτηδες ειναι ετσι. Την κανω πρωτα στον υπολογιστη να δω αν μου αρεσει. Ειναι ιδια με της δευτερης κιθαρας. Δεν μου αρεσει να εχουν αντιθετη φορα οπως δεν μου αρεσει να ερχονται αντιθετα και να συναντιουνται στον νοητο αξονα του οργανου. Το θεωρω παραφωνια τα εσωτερικα κορδονια να κινουνται αναποδα ενω σε ολο το υπολοιπο οργανο να εχουν την ιδια φορα. Την ιδια φορα θα εχει και το εξωτερικο κορδονι στα φιλετα. Επισης δεν μου αρεσει το κορδονι "ψαροκοκκαλο" , Γουστα ειναι αυτα, απλα επειδη η ροζετα ειναι κατι που φαινεται , εχει τυχει να δω καποιες που να μου χτυπησαν ασχημα επειδη δεν ηταν συμμετρικες στα δικα μου ματια.

Ας πουμε οτι σε αυτη τη ροζετα νιωθω μια ηρεμια οταν την κοιταζω ,ακομη και για ψαροκοκκαλο
https://www.csesto.com/wp-content/uploads/2015/03/William-Nesse.jpg

Αλλα αυτη μου δημιουργει "δυσφορια" και κολλαει το ματι στο αντιθετο κορδονι και ας ειναι μικρο.
https://i.ebayimg.com/images/g/C2sAAOSw8w1X4Ipt/s-l500.jpg

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 13, 2020, 09:54:44 πμ από songless_bird »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #59 στις: Οκτωβρίου 13, 2020, 09:41:49 πμ »
Πολύ ὡραία καί σαφής ἡ ἐξήγησή σου φίλε Δημήτρη !!!

Τελικά ἡ διαφορετικότητα εἶναι πολύ ὡραῖο πρᾶγμα !!!

Καλή συνέχεια !!!

Tags: